Poleg zakonitega odstrela so volkovi pogosto tudi žrtve krivolova. Foto: BoBo
Poleg zakonitega odstrela so volkovi pogosto tudi žrtve krivolova. Foto: BoBo

Študija SloWolf je namreč pokazala, da je v Sloveniji le od 32 do 43 volkov, kar je precej manj, kot so kazale lanske ocene. Kljub temu pa se število volkov za odstrel ni bistveno zmanjšalo. Ob tem nekateri strokovnjaki pravijo, da je odstrel upravičen, saj je populacija stabilna.

Peticijo za moratorij na odstrel volkov najdete na tej povezavi.

S tem pa se ne strinja pobudnica peticije Renata Karba, ki opozarja, da je od devetih volkov s telemetrično ovratnico le eden preživel leto dni, kar kaže na to, da je smrtnost slovenskih volkov zelo visoka. Poleg zakonitega odstrela nanje pretijo tudi krivolovci.

Hubert Potočnik z biotehniške fakultete pa opozarja, da je ključen problem Slovenije v tem, da nimamo akcijskega načrta upravljanja z velikimi zvermi, ki bi vzpostavil sistem varstvenega upravljanja za volkove. S tem bi se povečale možnosti za dolgoročno ohranitev volkov ob čim manjšem konfliktu med volkovi in ljudmi.

A minister, pristojen za kmetijstvo, Franc Bogovič moratorija na odstrel volkov, ki ga zahtevajo podpisniki peticije, teh je 1.900, ne podpira. Dejal je namreč, da so odlok za izreden odstrel volkov pripravili strokovnjaki in da sam namerava spoštovati stroko.