15. kmetica leta je bila ob razglasitvi vidno ganjena. Foto: Televizija Slovenija
15. kmetica leta je bila ob razglasitvi vidno ganjena. Foto: Televizija Slovenija
Karolina Črešnar postala kmetica leta

Naslov kmetica leta je letos Zveza kmetic Slovenije, v katero je vključenih več kot 6500 kmetic, podelila že petnajstič. Med osmimi nominirankami iz vse Slovenije je tokrat naziv pripadel Karolini Dragici Črešnar iz Zreč, ki skupaj s svojim možem kmetuje na gorski kmetiji. Poleg ovčereje imata še kamnolom pohorskega skrilavca in dopolnilno dejavnost - peko domačega kruha.

Poleg vsakdanjega dela na kmetiji, ki se začne s peko kruha že sredi noči, pa je Črešnarjeva dejavna tako v društvu kmečkih žena in v lokalnem okolju.

Naziv kot obveza do stanovskih kolegic
Naslov kmetica leta pa ni le priznanje za dosedanje delo in dosežke, temveč je predvsem dodatna obveza do stanovskih kolegic, da se bo trudila za njihovo večjo prepoznavnost in veljavo, je poudarila po razglasitvi. "Celo življenje plavam proti toku z enim samim namenom - ker plavati s tokom ni težko, plavati proti toku pa je zelo, zelo težko. In verjamem, da bom s tem nazivom, ki sem ga dobila, to še lažje delala. Še lažje bom povzdignila glas za kmečki stan in ne nazadnje tisto, kar mi je najpomembnejše: glas kmetice."

Opozorila je še, da je za prihodnost kmetijstva pomemben predvsem položaj kmetic v družbi. "Kmetica je premalo cenjena in dostikrat se zgodi, da mora ta naša kmetica ostati doma, tudi ko to ni treba," je še dejala kmetica leta 2017.

Karolina Črešnar postala kmetica leta