Kmetijstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 31 glasov Ocenite to novico!
false
Slovenija bi morala ohraniti podeželje, je ob odprtju sejma dejal predsednik Borut Pahor. (Od leve proti desni: Han Čangfu, Dejan Židan in Borut Pahor). Foto: Twitter Boruta Pahorja
Kmetijski sejem
Agra je največji in najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v srednji Evropi. Foto: Miro Štebe
       Trajnostni razvoj je naši domovini, deželi, ljudem, naši identiteti pisan na kožo. Z njim so povezana brezštevilna vprašanja, zelo zahtevne strokovne dileme, in ob tem menim, da bo naša pamet v sodelovanju s tujo našla odgovore tudi na ta zahtevna vprašanja. Ampak v osnovi je trajnostni razvoj razvoj, ki poskuša iti v sožitju med človekom in naravo, ki poskuša naravo ohranjati, ki vsebuje socialne elemente tega sožitja, pisan Sloveniji na kožo.       
 Borut Pahor o trajnostnem razvoju
false
Na kitajskem trgu ne more biti akcij "na horuk". Foto: Reuters
Hmelj, hmeljišče
Najpomembnejši slovenski živilski izvozni proizvod v letu 2016 je bil hmelj. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
       To bo priložnost, da se nadgradi naše sodelovanje na vseh področjih, saj Kitajska močno podpira trgovinsko izmenjavo na področju kmetijstva in sama zelo nasprotuje morebitnemu protekcionizmu na tem področju in prav zato velja za veliko uvoznico kmetijskih izdelkov. Vsako leto uvozimo kmetijske izdelke v vrednosti 130 milijard ameriških dolarjev, čeprav je Kitajska zelo velika pridelovalka na področju. Vendar so naša vrata odprta predvsem za izdelke visoke kakovosti.       
 Han Čangfu
       Ko danes opazujemo slovenska polja, vidimo, pod kakšnim pritiskom podnebnih sprememb sta pridelava poljščin, sadja, vrtnin in druga kmetijska proizvodnja. Vendar to ni samo na polju. Če opazujemo slovensko morje - 30 in več stopinj.       
 Dejan Židan o podnebnih spremembah
VIDEO
V središču sejma Agra tud...
VIDEO
Borut Pahor odprl 55. sej...
VIDEO
Začel se je kmetijsko-živ...

Dodaj v

Pahor na sejmu Agra: "Trajnostni razvoj je naši domovini pisan na kožo"

Agra je največji in najpomembnejši sejem srednje Evrope
26. avgust 2017 ob 13:31,
zadnji poseg: 26. avgust 2017 ob 19:23
Gornja Radgona - MMC RTV SLO, STA

V Gornji Radgoni je predsednik Borut Pahor odprl 55. sejem Agra in hkrati poudaril, da je trajnostni razvoj Sloveniji pisan na kožo. Kitajski kmetijski minister Han Čangfu je dodal, da tudi Agra prispeva k poglabljanju odnosov med državama.

Predsednik Pahor je v nagovoru pohvalil organizatorje in kmetijskega ministra Dejana Židana, ker mu je uspelo doseči, da ob robu sejma poteka srečanje 16 ministrov vzhodne in srednje Evrope s kitajskim gostom. Poudaril je, da je zelo pomembno, da je letos v ospredju sejma trajnostni razvoj, ki postaja paradigma 21. stoletja in je za Slovenijo verjetno ključno vprašanje.

"Trajnostni razvoj je naši domovini, deželi, ljudem, naši identiteti pisan na kožo. Z njim so povezana brezštevilna vprašanja, zelo zahtevne strokovne dileme, in ob tem menim, da bo naša pamet v sodelovanju s tujo našla odgovore tudi na ta zahtevna vprašanja. Ampak v osnovi je trajnostni razvoj razvoj, ki poskuša iti v sožitju med človekom in naravo, ki poskuša naravo ohranjati, ki vsebuje socialne elemente tega sožitja, pisan Sloveniji na kožo," je povedal Pahor.

Po njegovih besedah mora Slovenija ohraniti podeželje ne samo zaradi kmetijstva, ampak da bi razvijali vse dejavnosti, da bi mladi ljudje in mlade družine lahko ostajali na podeželju.

Slovenija navdušila kitajskega ministra
Kmetijski minister Kitajske Han Čangfu je v uvodu dejal, da jim je v veliko veselje in čast, da se lahko na sejmu predstavijo kot država partnerica, nad Slovenijo in njeno naravo, zrakom, izdelki, ki jih je poskusil, nad prijateljstvom in gostoljubjem Slovencev pa je navdušen.

"12. forum kmetijsko-trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Kitajsko ter državami srednje in vzhodne Evrope in poslovno srečanje na Agri dodatno poglabljata naše sodelovanje, pogovarjamo se o prihodnjem sodelovanju pri trgovinski izmenjavi," je še povedal kitajski minister in spomnil, da je kitajski predsednik podal pobudo za obnovitev nekdanjega sodelovanja ob znani "svilni poti".

"To bo priložnost, da se nadgradi naše sodelovanje na vseh področjih, saj Kitajska močno podpira trgovinsko izmenjavo na področju kmetijstva in sama zelo nasprotuje morebitnemu protekcionizmu na tem področju in prav zato velja za veliko uvoznico kmetijskih izdelkov. Vsako leto uvozimo kmetijske izdelke v vrednosti 130 milijard ameriških dolarjev, čeprav je Kitajska zelo velika pridelovalka na tem področju. Vendar so naša vrata odprta predvsem za izdelke visoke kakovosti," je sklenil Čangfu.

"Slovenska polja pod pritiskom podnebnih sprememb"
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židan pa je v nagovoru izpostavil podnebne spremembe. Spomnil je, da smo imeli v Sloveniji marca bistveno pretoplo vreme, kakršnega pri nas ne poznamo. Aprila je bila pozeba, ki je 50 let nismo poznali, doživeli pa smo jo lani in letos, nato pa so sledili štirje vročinski valovi.

"Ko danes opazujemo slovenska polja, vidimo, pod kakšnim pritiskom podnebnih sprememb sta pridelava poljščin, sadja, vrtnin in druga kmetijska proizvodnja. Vendar to ni samo na polju. Če opazujemo slovensko morje - 30 in več stopinj," je povedal Židan in dodal, da se slovenski ribiči prepogosto vračajo s praznimi mrežami, zato je po njegovih besedah nedopustno, glede na podnebne spremembe, pristajanje na predlog nižanja sredstev v prihodnji evropski kmetijski politiki.

Židan: Kitajski trg ni "na horuk"
Poslovneže na poslovni konferenci Kitajske ter držav srednje in vzhodne Evrope je prav tako nagovoril kmetijski minister Židan, ki opozarja, da pri prodiranju na kitajski trg ne more biti akcij "na horuk", tako da danes prideš in misliš, da že zmagaš, ampak sistematično sodelovanje, ki zahteva več korakov.

"Najprej moraš spoznati državo, potem ljudi, da postaneš neke vrste prijatelj, razviti se mora zaupanje in potem se razvijejo posli. Izkušnja nekaterih naših podjetij je povsem podobna; govorijo mi, da so se udeleževali sejmov in poslovnih srečanj na Kitajskem in že razmišljali, ali je to nepotreben strošek, potem pa so četrto leto dobili prva naročila in imajo nekateri zdaj obraten problem - kako izpolniti naročila," je dejal. Pred desetimi leti smo iz Slovenije na Kitajsko izvozili za okoli 60 milijonov evrov vseh izdelkov in jih za slabih 400 milijonov uvozili, od takrat se je uvoz povečal za dvakrat, izvoz za 4,5-krat, samo lani za 83 odstotkov in zdaj znaša slabih 300 milijonov evrov.

Priložnosti v strojni industriji
Možnosti imamo, močni smo na primer v strojni oz. tehnični industriji in tu je Kitajska primeren trg. Zavedati pa se moramo, da ni mogoče izvažati, če ni znanja. Visokokakovostni izdelki tudi za dobro ceno in z veliko tehnološkega znanja najdejo dobre kupce, ki so potem tudi dobri plačniki, pravi Židan.

Robert Serec iz Pomurskih mlekarn opozarja, da so postopki za prihod na kitajski trg zelo kompleksni, za to pa so se odločili zaradi afer, ki so jih imeli, tako da so zdaj postali strogi. Kitajski in naš veterinarski pregled, zahtevne vloge z opisi izdelkov, več registracij, pošiljanje vzorcev, carinski pregled, analize, nove registracije, šele potem lahko izdelek potuje na Kitajsko. Vendar brez tamkajšnjega distributerja ne gre, skratka zahtevna pot, vendar je to zelo velika priložnost, ker si želi trg izdelke vrhunske kakovosti, je pojasnil Serec.

Taki prihajajo iz EU-ja, Kitajci to cenijo, so pa postali zelo izbirčni in natančno vedo, kaj hočejo za svoj denar. Serec še dodaja, da vse več kupujejo na spletu, kjer morajo izdelovalca najti. In hoditi moraš na Kitajsko. Če tega ne nameravaš, če se ne spoznavaš in ne družiš, se ne zgodi nič, še pravi.

Lesni izdelki in vino
Danilo Knap iz Slovenskega lesnega združenja je dejal, da določen del njihove proizvodnje sodeluje s kitajskim trgom in bi to želeli razširiti, vendar so tehnološko za zdaj malce prešibki za trg, ki po našem mnenju zahteva nedosegljive količine. V prihodnjih letih bodo ponudbo povečali, o kakovosti svojih izdelkov ne dvomijo.

Silvan Peršolja iz Kleti Brdo v imenu vinarjev pravi, da je Kitajska zanje dobra zgodba, ker začenjajo tako rekoč iz nič, pot pa je dolga. Prvič so bili tam leta 2004, v letih 2011-2012 so začeli pokrivati stroške, zadnja tri leta so taka, kot si želijo, in upajo na nadaljnjo rast, je povedal in dodal, da so šli tja s pravimi izdelki, razmeroma povezani.

"Pomembno je, da smo združeni, ker ne prodajamo samo vina, ampak vtis o Sloveniji, to, da dojemajo Slovenijo kot zeleno deželo, kjer je kakovost življenja visoka, čista narava - to je eden izmed nujnih pogojev," je še dejal Peršolja in dodal, da jih je država tokrat dobro podprla, tudi s političnimi stiki, ki tam obrodijo sadove.

Perutnina in med
Mitja Korez iz Perutnine Ptuj za panogo pravi, da poskušajo za zdaj bolj posamezno, večjih premikov sicer še niso dosegli, pozdravljajo pa takšna druženja in napore politike, da bi skupaj kaj dosegli. Kar zadeva kakovost izdelkov, pa verjamejo, da lahko prodrejo na Kitajsko.

Dobro kaže tudi medu, Aleša Mežigoj iz Medexa je povedala, da si je pretekli teden kitajska inšpekcija ogledovala proizvodno medu, in verjame, da bodo kmalu dobili dovoljenja za izvoz. Naslednji korak je sodelovanje z njihovim ministrstvom za zdravje, ker prehranska dopolnila spadajo v njihovo pristojnost, izvažali pa bodo lahko matični mleček, propolis in druge pridelke. Inšpektorji naj bi bili s kakovostjo in varnostjo hrane v Sloveniji zadovoljni.

Najpomembnejši slovenski živilski izvozni proizvod v letu 2016 je bil hmelj, sledil je izvoz vin in mineralnih vod in sokov. Iz Kitajske smo v letu 2016 uvozili največ krme za živali, ribjih filejev, rakov v oklepu in rastlinskih sokov.

Najpomembnejši kmetijski sejem srednje Evrope
Po besedah organizatorjev je Agra največji in najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v srednji Evropi in bo tudi letos predstavil številne novosti s tega področja, zanimive razstave kmetijskih živali in rastlinske pridelave ter pomembne strokovne in poslovne dogodke, na katerih se bodo predstavile najvidnejše državne, zbornične, gospodarske in strokovne ustanove.

Posebno pozornost bodo med drugim namenili mednarodnemu letu trajnostnega turizma za razvoj, hrani iz naše bližine, trajnostnemu kmetovanju in gospodarjenju z gozdovi ter kmetijski tehniki za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 26.08.2017 ob 15:11
Včasih so vasi gradili na skalnih hribčkih, da jim je ostalo več obdelovalnih površin.
S travnikov, pašnikov ... so ruvali štore in grmovje in odnašali kamenje ter ga zlagali v škarpe. Za trajnostni razvoj še slišali niso, in vendar so iz generacije v generacijo povečevali in izboljševali zemljišča.
~
Danes počnemo ravno obratno, zapravili smo že dobršen del dediščine prednamcev ... in se širokoustimo s 'trajnostnim razvojem'.
našejenaše
# 26.08.2017 ob 15:31
Ko Pahor kaj izreče, (čeprav pri tem kaže neskončno prešeren nasmešek in je obkrožen z množico žena vseh starosti, ki omedlevajo že ob sami misli, da se rokujejo z Borutom) se primem za glavo.... Se je Borut oglasil ob nedavnih ekoloških nesrečah? Je potolažil ustrahovane prebivalce Vrhnike? Se je pogovoril s prebivalci kraja Zalog-Loke? Je pozval vlado, da preveri, če so bili pri delovanju podjetij upoštevanji okoljski standardi? Se kdo spomni, da bi bil naš vrli Borut v preteklosti kadarkoli kakšen naravovarstvenik? NAK! Sramuje naj se, da si s takšno potuhnjeno kampanjo kupuje volitve!!!! Dober politikant,a slaba in nezrela osebnost. Takšni ljudje v Sloveniji na bi smeli videti oblasti niti preko twiterja!
špohtl
# 26.08.2017 ob 15:06
Trajnostni razvoj ?? Lepo se sliši. Na Vrhniki so trajno onesnaženi in v razvoju bodo samo bolezni. Kvazi eko podjetja pa delajo naprej z subvencijami in mižanjem pristojnih.
semaino
# 26.08.2017 ob 15:37
Spet same puhlice.

Naj Židan uvede sledenje zelenjavi, da bom lahko v trgovini kupoval slovensko. Aha, ne gre ker lobiji. Kot predsednik SDja pa prodaja puhlice o borbi za slovenskega kmeta in človeka.

Počasi bo dovolj teh pravljic.
FolkloraS
# 26.08.2017 ob 14:49
Pahor in Židan, pa je fešta pokvarjena"!
Anar Hija
# 26.08.2017 ob 16:11
Volitve se dobivajo na ruralnem, manj izobraženem ljudstvu.

Borut to ve.

Še huje pa je, da tista manj kot tretjina kao intelektualno razvitejših misli, da jim bo boljši jutri prinesel Marijan.

Sejem Agra je krasna zastonj promocija za populistične politikante tipa Židan (in strank, kot sta SD ali SDS).

Sejem ničevosti.
Gepard007
# 26.08.2017 ob 15:51
Pahor mu je verjetno čestital tudi, ko smo izgubili teran... Ta človek je pri meni izgubil vso kredibilnost...
Doge the Dog
# 26.08.2017 ob 16:02
Trajnostni razvoj je samo populistična flanca, pod katero raznorazne kmetijske in okoljske nevladne organizacije odganjajo tuje investitorje iz države in uničujejo naša delovna mesta.

Ta pojem Pahor uporablja kot populistično nategovanje državljanov, ker se tako lepo sliši, pomojem pa tip nima niti blage veze, kaj bi ta beseda sploh pomenila.
pr_holistar
# 26.08.2017 ob 16:41
Ne vem sicer, kaj je pri Pahorju trajnostnega, je pa nekaj trajnega - želja po ugajanju. Nikar kazati s prstom na bilo koga, samo podlaki navzdol božati, pa če je morilec ali lopov.

Če proti slabemu ne naredi nič, potem je enako kot če to podpira. In on podpira uničevanje polj zaradi kratkoročnih sebičnih koristi. Instant-gram netrajnosten preCednik.
gesan
# 26.08.2017 ob 19:05
A pahorjeve lepote in kako pride do nje, več ne smeš povdarjat na tem portalu?
ZAkaj se potem tako liči namesto, da bi bil odgovorna osebnost?

Da bi zgledal odgovorno?
Potem moram opozorit, da se naliči lahko prav vsak lopov, lažnivec ali nakladač!
pr_holistar
# 26.08.2017 ob 16:50
Trajnostni razvoj je samo populistična flanca, pod katero raznorazne kmetijske in okoljske nevladne organizacije odganjajo tuje investitorje iz države in uničujejo naša delovna mesta.

Delovna mesta - populistična flanca, pod katero politična in kapitalistična elita ustvari velike dobičke, ljudje pa dobijo zasvinjano okolje neprimerno za bivanje.
HOR
# 26.08.2017 ob 16:11
Trajnosrna politicno oblastna kasta trajnostno govorici trajnostne puhlice...
O kaksnem trajnostnem namakanju in upravljanju z vodami, gozdovi in kmetijsko samozadostnostjo pa je Zidan menda ze nekaj slisal, samo ne ve tocno kaj, Pahoror pa zna itak o vsem kaj hudo pametnega za povedat, korisri pa od tega bolj malo...
gesan
# 26.08.2017 ob 19:04
hexen
# 26.08.2017 ob 18:13
"Ampak v osnovi je trajnostni razvoj razvoj, ki poskuša iti v sožitju med človekom in naravo, ki poskuša naravo ohranjati, ki vsebuje socialne elemente tega sožitja, pisan Sloveniji na kožo," je povedal Pahor na sejmu, na katerega se je pripeljal z Audijem A8 4.0 TFSI LWB, ki je bil letos nabavljen za približno 130.000 evrov.
........................................
..........
Takšni, ki so shebali naše gospodarstvo in je pod njihovim okriljem sfalilo nekaj deset milijardic, pa si ja verjetno zaslužijo, da se vozijo v prestižnikih?!

Mar ne?
Binder Dandet
# 26.08.2017 ob 22:50
Serija pozarov skladisc nevarnih odpadkov, barbika pa o trajnostnem razvoju. Pejt nazaj na morje.
foxhunt
# 26.08.2017 ob 20:37
Zidan grobar slovenske obdelovalne zemlje.
hexen
# 27.08.2017 ob 00:18
Sprašujem se pa pod tem člankom tudi to, le kakšno zvezo s trajnostnimi praksami ima promet prehrane po abnormalno dolgih poteh - od drugega konca planeta (Kitajske) in nazaj?
hexen
# 27.08.2017 ob 00:06
Trajnostno trajnostno... V zadnjih 25 letih smo zaradi pozidav izgubili 70.000 hektarjev kmetijskih zemljišč.

Kot da ta škoda ni dovolj, na ravninskih najboljših njivah kmetje pridelujejo poljščine za krmo živali...... v hribih pa pašniki samevajo in se zaraščajo.

Res trajnostno....

Trajnostno je v težje dostopnih terenih vzgajati živino, ki se prosto pase ter počasi in enakomerno gnoji tla, v dolinah pa proizvajati zelenjavo in sadje za človeka.

Tule na fotografijah pa vidim samo neke mega traktorje in mehanizacijo za vzdrževanje hiper industrijske blaznosti....
tone7
# 26.08.2017 ob 23:08
In kje ta klovn vidi "trajnostni razvoj"???? Komu so namenjene take in podobne komične izjave????
tocco
# 26.08.2017 ob 23:06
Anjago v bistvu so pesticide uporabljali stari grki za časa homerja. Pa tvoj point z gnojevko je isto mimo.
hexen
# 26.08.2017 ob 18:13
"Ampak v osnovi je trajnostni razvoj razvoj, ki poskuša iti v sožitju med človekom in naravo, ki poskuša naravo ohranjati, ki vsebuje socialne elemente tega sožitja, pisan Sloveniji na kožo," je povedal Pahor na sejmu, na katerega se je pripeljal z Audijem A8 4.0 TFSI LWB, ki je bil letos nabavljen za približno 130.000 evrov.
HOR
# 26.08.2017 ob 23:23
V kmetijstvu, gozdarstvu in ribistvu imamo s strani drzave vec trajnostnega razkroja, kot pa trajnostnega razvoja...
Follow Me
# 26.08.2017 ob 19:02
Trahtorji so nam pisani na kožo.
gesan
# 26.08.2017 ob 19:01
Gepard007
# 26.08.2017 ob 15:51
Pahor mu je verjetno čestital tudi, ko smo izgubili teran... Ta človek je pri meni izgubil vso kredibilnost...
...................................
Dolgo si rabil!
:)
Majestic12
# 26.08.2017 ob 18:02
"Trajnostni razvoj" je ena najbolj oguljenih floskul
tocco
# 26.08.2017 ob 16:20
Anarhija pa pol bi moralo to veljati za drnovska, turka, kučana. Ne samo za janšo ;) sicer njim ti lahko predstavis svojo intelektualnost. Bodo navdusene če jim predtavis tvoj recept človeškega moorovrga zakona ;)
grom-instrela
# 27.08.2017 ob 13:46
Pahov v štali, Pahor v mesnici, Pahor na smetarskem avtu, Pahor v vrtcu peče piškote, Pahor, Pahor, Pahor......... povsod, samo v slkužbi ga najbrž malo vidijo.
Mokre sanje; Pahor v zgodovino.
mostnica
# 27.08.2017 ob 09:17
Pahor sedaj pred volitvami s svojim nakladanjem in prisotnostjo zasvinja že skoraj vsako prireditev.
Mefisto
# 26.08.2017 ob 20:33
Vedno se najde neki vecno nezadovoljni prekmurec glede avtoceste... Po kolicini prometa odstavni pasovi niso potrebni. Velenjčani in korosci bi dali levo nogo za taksno infrastrukturo.
Srečni Luka
# 26.08.2017 ob 14:46
Lepo je biti v naši domovini kmečki gazda, ki pride pogledat rajo v soju žarometov.
Gremo Magna Steyr! Kaj vam bo žitno polje, ko namesto žita in polja mi požanjemo zlate cekine. Vi pa bodite hvaležni za službo v z benzeni odišavljeni lakirnici!
galoper
# 29.08.2017 ob 14:47
@Mefisto # 26.08.2017 ob 20:33
Čez Prekmurje poteka cesta meddržavnega pomena
kingestone
# 28.08.2017 ob 15:22
kaj je to trajnostni razvoj?

da vse pustimo tako kot je bilo pred 1000 leti in se delamo bebčke ki ne znamo niti brežine splanirati?

ali da pustimo kmetom vso besedo da si nakupijo najnovejših strojev za naš denar in zasvinjajo vso zemljo in vodo s strupi?

ali da se delamo da smo del najnaprednejših a v resnici bremzamo vsak razvoj ker to pa sigurno ni 'trajnostni razvoj'??

kaj od tega je to...?
NoriProfesor
# 27.08.2017 ob 17:51
"To bo priložnost, da se nadgradi naše sodelovanje na vseh področjih, saj Kitajska močno podpira trgovinsko izmenjavo na področju kmetijstva in sama zelo nasprotuje morebitnemu protekcionizmu na tem področju in prav zato velja za veliko uvoznico kmetijskih izdelkov".

Do sedaj sem mislil, da imamo kmetijske pridelke, pa recimo prehrambene izdelke, ampak za kmetijske izdelke še nisem slišal. Izdelam stroj, ne pa krompirja, niti ne ne pšenice, oboje kvečjemu pridelam.

Ampak morda pa je kitajski minister v kontekstu tistega, kar je videl na sejmu, mislil na kmetijske stroje, to pa so zagotovo izdelki. Samo koliko kmetijskih strojev izdelamo v Sloveniji, da bi jih Kitajci lahko pokupili. In ko smo pri strojih, za kmetijske stroje je znano, da pri njihovi izdelavi se nič ne lakira.
smojka
# 27.08.2017 ob 09:28
O velikem onesnaževalcu-živinoreji pa nič.
AMFIBIJA
# 27.08.2017 ob 05:45
SEJEM BIL JE ŽIV

»Sejem bil je živ, prodal i on je tam par volov ...«
Nak, tak začetek ne bo dober.

Še enkrat:

Se na sejmu spet je kmetovalo,
tretji svet ves zbral se je ob štantih,
z vzhoda so vozili se v trabantih,
nov zagon razvoju se je dalo.

Trajnostni razvoj je popularen,
ga privleče od sejmarjev eden,
tudi če ne sliši ga nobeden,
naj vsaj v prazno bo poziv udaren.

Kramar z žido nekaj jih povabi
tam ob robu sejma na pijačo,
skromno jim razreše še pogačo,
malo za vse skupaj res porabi.

Trajnostni razvoj je zopet geslo,
se ponavlja kakor jara kača,
slednjič v ustih eden ga obrača,
ki ga daleč z vzhoda je prineslo.

Je pomemben sejemki sestanek,
kramar z lutkami se je pohvalil,
da molčali so, se vsem zahvalil,
ker za trajnostni gre zaostanek.
anjago2
# 26.08.2017 ob 22:20
Srečni Luka
na kakšni zemlji je zgrajen tvoj dom, in na čem je zgrajena stavba tvoje službe, ali mamina hiša ali zavoda ali česarkoli od čega živiš? v skalovju sigurno ne ampak na nekoč žitnem polju ki se ga ni polivalo z gnojnico in pesticidi kot danes.....
gregori
# 26.08.2017 ob 16:50
A je mesija-- in beseda je meso postala???
galoper
# 26.08.2017 ob 19:10
Trajnostni razvoj se opazi že na cesti. Po Sloveniji avto ceste, po Prekmurju le hitra cesta, da se bodo čez leta lahko hvalili z dograditvijo dodatnih pasov?
Kazalo