Kmetijstvo

Poudarki

  • Odkupna cena mleka nižja za najmanj četrtino, za kupca pa ostaja ista
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 35 glasov Ocenite to novico!
Jabolka
Veriga preskrbe s hrano ima še vedno kar nekaj težav, ki jih je treba odpraviti. Foto: Reuters
Evropska unija
"Evropska komisija mora do konca leta najti zakonodajne rešitve za zaščito kmetijstva, sicer bomo šli prek evropskega roba in dodatne predpise pripravili sami," je odločen Židan. Foto: Reuters

Dodaj v

Židan: Evropska komisija naj zaščiti kmetijstvo, sicer bomo to storili sami

Veriga preskrbe s hrano nujno potrebuje nadgradnjo
22. avgust 2016 ob 12:08
Gornja Radgona - MMC RTV SLO, STA

Na evropskem trgu pet velikih trgovcev proda kar polovico izdelkov, kar je oligopol, najkrajšo pa potegnejo kmetje, je na posvetu v okviru sejma Agra opozoril kmetijski minister.

Ministra Dejan Židan in Zdravko Počivalšek sta na posvetu o delovanju verige preskrbe s hrano v okviru kmetijsko-živilskega sejma Agra dejala, da vidita premike v delovanju verige, a obenem opozorila, da slabe prakse še ostajajo in jih je nujno treba spremeniti.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tako ocenil, da je veriga prinesla nekaj dobrih rešitev - med njimi tudi institut varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano -, a s stanjem minister še vedno ni zadovoljen, ker še obstajajo področja, kjer so nekateri partnerji različno močni. Kot primer je navedel podatek, da na na evropskem trgu pet velikih trgovcev proda kar polovico izdelkov, kar je po njegovih besedah oligopol, pri čemer najkrajšo potegnejo kmetje.

Odkupna cena mleka nižja za najmanj četrtino, za kupca pa ostaja ista
"V dveh letih se je cena mleka znižala za četrtino, ponekod celo za več kot 36 odstotkov, za kupca pa je cena ostala nespremenjena. Ko se cene mleka zvišajo, se zviša cena pridelkov iz njega, ko se zniža, se škarje povečajo, seveda na račun kmeta," je dejal Židan in napovedal nujne dejavnosti, saj v EU-ju za ukrepe v kmetijstvu namenimo 53 milijard evrov, v Sloveniji pa več kot 300 milijonov evrov.

"Evropska komisija mora do konca leta najti zakonodajne rešitve za zaščito kmetijstva, sicer bomo šli prek evropskega roba in dodatne predpise pripravili sami," je odločen Židan.

Tudi gospodarski minister podpira lokalno pridelano hrano
Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pravi, da je v verigi potreben korak naprej v korist potrošnika. Podpira lokalno pridelano hrano in slovenske izdelke na tržnih osnovah, nujna pa je reorganizacija pridelave in predelave.

"Pri skupinskem delu se nam zalomi, kmetje se morajo prek zadrug povezati s predelovalno industrijo, slabe prakse pa moramo dvigniti na boljšo raven, sicer ne bomo dobili te bitke," je še povedal Počivalšek.

Varuh preskrbe v verigi Jože Podgoršek po letu in pol dela ugotavlja, da prakse vendarle utrjujejo verigo, žal pa obstajajo tudi nepoštene prakse. Zato je po njegovem mnenju treba motivirati deležnike k vzpostavljanju pozitivnih praks in odnosov, to pa je mogoče prek boljšega poznavanja ter odkritega in poštenega dialoga, pri čemer nam lahko pomagajo tudi zunanji strokovnjaki, ki niso neposredno udeleženi v verigi.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
PačNekdo
# 22.08.2016 ob 12:23
Ravno tedva bosta kaj naredila ja...
Wasabi
# 22.08.2016 ob 12:43
Židan se spreneveda na kubik. Če bi 4 leta nazaj odstopil, bi bilo prepozno.
ZeK
# 22.08.2016 ob 12:30
glede na "ankete" in članke, sumim, da so se v ozadju odločili, da bo Židan prevzel žezlo propadlega Cerarja.
podobno kot v postopku ustoličevanja Cerarja, sedaj tudi Židan nekaj žuga EU-ju.
josh k.
# 22.08.2016 ob 12:42
Govorila sta, a nič povedala. Nekaj je treba govorit na sejmih...potem pa pride taglavno ; Dobro kosilo.
igor-za
# 22.08.2016 ob 12:27
Na evropskem trgu pet velikih trgovcev proda kar polovico izdelkov
Kdo so ti trgovci?
seeblue123
# 22.08.2016 ob 12:45
Židan se spet napihuje, v življenju pa še ni nič ustvaril.
roCkY
# 22.08.2016 ob 12:50
Vsako leto en kup besedičanja v času AGRE. Pride nova sezona stanje na terenu pa vedno le še slabše in slabše.
Dejavnikov za slabo knkurenčnost SLO kmeta pa je ogromno. "Nepovezanost" je le en mali kamenček. Kaj mi katerakoli zadruga v SLO trenutno sploh lahko ponudi? Izkušnje zadnjih 20 let so milorečeno porazne.

Začnemo lahko pri času, ki je potreben da prideš do kakega gradbenega dovoljena. Večina idej je pa itak zatrta v kali saj na travniku na koncu dvorišča kmetije graditi ni dovoljeno niti pomožnih objektov. Le za kak vrtiček oskrbeti strehe se lahko naredi.
Dovoljenja za namakanje so še vedno problem. je pa nekoliko bolje kot pred 10-15 leti.

Druga zadeva, ki je za kontinuirano proizvodnjo pomembna v trenutnem glavnem načinu pridelave je povsem samosvoja registracija FFS v SLO. Vsako leto se vse nekaj spreminja (največkrat le na slabše). Tako sploh ne veš, če boš naslednjo sezono lahko prideloval določen proizvod. Država pa bi rada da v KOPOP in podobnih programih narediš 5 letni kolobar!!!) Največ težav je pri zelenjadnicah. Sosednje države imajo težave pri pridelavi pokrite. V SLO pač ne. In jasno, da ne more biti proizvodnje kaj šele da bi bila konkurenčna.
Pa ne mi sedaj začeti o BIO-EKO pridelavi. Ta je lahko kot niša (nekaj %) a nikakor ne more biti glavna usmeritev. Lastne cene so kratkomalo previsoke, da bi relativno obubožan povprečen SLO potrošnik to lahko plačal sploh ko marsikateri trgovec na "bio eko" nabije 300% maržo. No saj jo tudi na klasično pridelano marsikdaj.
juk
# 22.08.2016 ob 12:56
A je kdo Židanu rekel da tega ne sme narediti? haha kakšen brezvezen populizem. Ful se EU sekira za eno Slovenijo.
Simon_Marini
# 22.08.2016 ob 12:47
vojnaslo91: Če se sklicuješ na namen mleka, potem se vprašaj po namenu drugih živil. Narava ni nobene hrane ustvarila namensko za prehrano človeka. Nobeno zrno žitaric ni namenjeno prehrani ljudi, nobena zelenjava in sadje. Če ješ jajca, uničiš bistvo jajca, ki ni v tem, da ga poješ. Torej, naprej ničesar ne jej, kar ni točno namenjeno za tvojo prehrano, potem pa govori.
pkorosec
# 22.08.2016 ob 13:08
Zidan zascitil kmetijstvo ... da se ne poserjem. Ampak rekel pa je. Za nas je to ze koncano. Ker do zdaj je vse kar je Zidan rekel, Zidan tudi naredil, kajne? Tako kot Erjavcevih 1000 evrov neto penzije.
veza
# 22.08.2016 ob 12:53
Dr. Kumrovec
# 22.08.2016 ob 12:19

Bravo SD! Moramo zaščitit naše interese!

samo govori Židan, naredi pa ne nič!
Jurčič
# 22.08.2016 ob 12:50
Za začetek lahko izkoreniniš prodajo plastične zelenjave in sadja v trgovinah
Lovec
# 22.08.2016 ob 13:07
Temu se reče pumpanje javnost. Vse teče kot po maslu. Lansko leto so sklenili, da bo SD prva stranka in v Avgustu ( kako prikladno ) je seveda SD že prva stranka ( samo kretenčki in zvesti sledilci lahko temu verjamejo ). Ker pa za to potrebuješ zvesti aparat brezhrbteničnih novinarjev in seveda NAŠ RTVSLO potem takšni naslovi.

MEni gre na bruhanje. Naj pove minister koliko me stane njegov KOLHOZ ?
Prismuknjen
# 22.08.2016 ob 13:00
Židan je glasen, ker naj bi SD po zadnji anketi končno vodil pred SDS.
roCkY
# 22.08.2016 ob 12:54
Evropska komisija Slovenije ne bo zaščitila na nobenem področju. Naj se vrh države in predvsem administracija malo zgleduje po Poljakih. Res da jih je ogromno. A tudi SLO bi lahko marsikaj dosegla pa zaradi pasivnosti aparata ne doseže.
veza
# 22.08.2016 ob 13:02
Razhajkat Zadružno zvezo in Vriska, SKGZ naj bo plačljiva in svetovalna služba tudi in naj se tudi omogoči privatna konkurenca svetovalni službi, stroški svetovanja pa naj se potem kmetom vrnejo...
veza
# 22.08.2016 ob 12:59
Sem gledal na HRT kmetijsko oddajo, tam je reporter dejansko tuli, kako je v kmetijstvu vse narobe, ne kot naši, ki se v kmetijskih oddajah samo nekaj jočejo...
A problem so dejansko trgovine, le zakaj imamo Zadružno zvezo, da Vriskova skupinica lepo uživa, naj odprejo lastno verigo trgovin in začnejo konkurirati velikim, na Primorskem obstaja Fama trgovina, kar dobro jim gre, imajo velike in male trgovine od Obale do Trente, kljub konkurenci funkcionirajo, torej ne samo jamrat in čakati na Bruselj, dajte nekaj naredit, lastno trgovsko mrežo in tam naj se prodajajo naši pridelki in izdelki in tudi vse ostalo...
povzetek
# 22.08.2016 ob 12:44
Tu pa nihče ne kriči, da je treba ukiniti subvencije lenim kmetom in naj se dokažejo na trgu, kdor je kaj vreden?
mike1968
# 22.08.2016 ob 12:40
Grozljivo je kako so po žledolomu dopustili, da se lubadar tako razširi....na to temo sem pisal dva blog zapisa že kmalu po žledolomu. Storilo se ni nič, kljub temu, da so obljubljali zadruge itd. Seveda pa je velika krivda tudi na lastnikih gozdov, ki niso pravočasno sanirali gozdov. Očitno pri nas pomaga samo represija in bi morali te lastnike gozdov ostro sankcionirati, čeprav je sedaj že prepozno.
http://www.publishwall.si/Mike.1968./pos
t/111412/zled-ali-les-nas-predragi in
http://www.publishwall.si/Mike.1968./pos
t/142336/zled-ali-les-nas-predragi-ii
praufo
# 22.08.2016 ob 14:17
hotu sem napisat, da je Vrisk ena največjih podgan za kmeta, pa niti ne vem kje je zadnje čase, skriva se mamo mu je***, je pa res, da nekdo si je to izmislil, da uniči tudi slovenijo in potem ko se bo večino folka izselilo, bodo nekateri izbranci pokupili za "sitne pare" to zemljo, si zopet sezidali svoje grdove, vile ali dvorce ... in lepo uživali do konca svojih dni ... ker ta dežela je prelepa, to se ve že od nekdaj
praufo
# 22.08.2016 ob 13:48
židan naj raje pove, koliko kasira od pokupljene zemlje v prekmurju, daje jo v najem, sam pa kasira subvencije, zato je on minister naj pove ... kar se pa tiče vseh teh parazitov in voluharjev okoli kmetijstva, ki niso nikoli nič naredili za kmeta in zato, da bi obstal, kaj šele , da bi bil konkurenčen, je pa po mojem eden največjih barab recimo vrsik, se mi zdi da je ekstra podgana in bo rovaril toliko časa, dokler ne bo zadnji kmet v sloveniji zaprl hlev, kar pa ni dosti daleč
abzng
# 22.08.2016 ob 13:20
Sem mi ti tko graužajo, de bom spet nehu brat novice - kerekoli že.
Follow Me
# 22.08.2016 ob 22:05
Kaviar socialist bo rešil ja :D :D
velenjcan
# 22.08.2016 ob 15:08
A se gospodom ministrom sanja, kaj nam pripravljajo njuni kolegi v Bruslju s prostotrgovinskimi sporazumi? Ko nas bodo multinacionalke pritisnile, da jim bomo smeli plačat odškodnine za kobajagi izgubljeni profit, kar jim bo omogočila že CETA, sprejeta od Evrioske komisije?
stojan1111111
# 22.08.2016 ob 14:29
Rad bi delal na kmetiji. Sem Stojan, živim v Ljubljani z družino, star 57 let. Delam lahko z traktorjem, z živali in druga kmetijska dela, tudi pomagam starešim ljudjem. Pripravim drva za zimo, hrano za se in za domače, plačam položnice.. Opravim tudi druga dela na kmetiji z dogovorom in odgovorno delam od jutra do večera. Kontakt:030 290 937.
skoviik
# 22.08.2016 ob 14:15
a Židan svojo Panvito jemlje kot malega kmeta? Saj je v Prekmurju enako storil kot tej "oligopolaši" nad katerimi se zmrduje.
Saj ne rečem, ima prav, vendar mi je vseeno čudno, da takole govori, ko pa je sam ista pašta.
Lord Vader9
# 22.08.2016 ob 13:55
Imam občutek, da bodo slo levičarji na čelu z Židanom kmalu zapisali slovenski krompir v ustavo!!
janroz
# 22.08.2016 ob 15:24
Gospod Židan, dobro jutro. Sem že mislil, da nimamo kmetijskega ministra. Kako si predstavljate zaščito kmetijstva? Neverjetna ugotovitev, da je odkupna cena mleka vedno nižja, prodajna pa enaka? Pojdite g. minister na prvi mlekomat. Videli boste kakšna je tam cena mleka? Mar ni nesramnost kmeta, da mleko preprodajalcu proda za nekaj centov, poštenemu kupcu, ki mu plača takoj in v gotovini pa 1€ za liter? Zakaj kmetje - mlekarji ne ponudijo mleka kupcem neposredno po ugodnejši ceni? Dragi minister samo z večjo kvaliteto in sprejemljivo ceno boste kupca prepričali, da bo kupoval od kmeta - neposredno. Vaša stranka je in še vedno ščiti Telekom, TEŠ 6? Za Telekom ste žrtvovali ministra, da bi dokazali nacionalni interes, potem ni čudno, da je kmetijstvo tam kjer je, ker do danes očitno niste ugotovili, da brez telefona lahko preživimo, brez hrane in vode pa NE. Kaj je torej za vas nacionalni interes. Zakaj se Francija bori za svoje kmete? Moram vas pohvaliti, ste na pravi poti, da ugotovite, kaj je res v interesu te države, ko pa se boste resno in učinkovito lotili še lubadarja, potem me boste prepričali. Sicer pa je to samo poletno branje.
trdnjava
# 22.08.2016 ob 14:31
No sili me na smeh. Kdaj so pa imeli "socialisti" po starem komu.... posluh za kmeta. Večno so ga tlačil in puščal na robju preživetja. Židan pa Počivalšek za lastne riti skrbita ne pa za kmeta. Židan je sposoben organizirat še kakšen kolhoz po vzoru ruskih bratov in nekaj kar eksperimentirajo z lesno industrijo. Od tega pa po starih iskušnjah ne bo drugega kot ropanje kmeta.
trac
# 22.08.2016 ob 14:26
Židan, ta pravi ja.
Pred enim mesecem je izjavil, da se bodo morali kmetje pač navaditi pridelati mleko ceneje.
Lord Vader9
# 22.08.2016 ob 13:57
Daš Židanu v roke, lopato, grablje, vile,...... in takoj dobi žulje :)
Kaviar levičar press :)
pravapot
# 22.08.2016 ob 13:55
Naj ne zavaja in flanca ljudi. Pove naj po pravici, da ne more Slovenija preko evropske zakonodaje in pika!
abzng
# 22.08.2016 ob 12:34
Tudi mene zanima kdo je teh pet - zakaj ni napisano v članku?
Popolnoma jasno mi je, da slo kmet v tem sistemu ne more prodajati po cenah, ki so potrebne za konkurenčnost.
Ampak zanima me, kako lahko to uspe italijanskim in španskim kmetom (francoskim tudi ne uspeva). Ne mi reči, da jih briga kakovost - v to zelo dvomim. Mislim, da je gnil sistem in da bi morala država iz svojih jasli dati ustrezne pogoje (davčne olajšave, plačani prispevki), da bi to šlo. Če si že tako želimo slovensko.
Binder Dandet
# 23.08.2016 ob 07:25
"Evropska komisija mora do konca leta najti zakonodajne rešitve za zaščito kmetijstva, sicer bomo šli prek evropskega roba in dodatne predpise pripravili sami," je odločen Židan."

Se bojim, da je Židan močan le na jeziku.
oliva
# 22.08.2016 ob 22:13
"Židan: Evropska komisija naj zaščiti kmetijstvo, sicer bomo to storili sami"

Japajade.

Kaj je pa ta zdaj glasen... :o)
graf314
# 22.08.2016 ob 19:28
Namesto praznih političnih floskul se raje zavzemi proti sprejemu TTIP. Boš naredil največ za kmete. In za ostale.
izo
# 22.08.2016 ob 16:21
Židan: Evropska komisija naj zaščiti kmetijstvo, sicer bomo to storili sami

lol, kot tolikokrat do zdej?
brankobranko
# 22.08.2016 ob 13:46
Lovec

Amen!!! Konec komunajzerskemu preotekcionizmu kmetov - naj naši kmetje tekmujejo s kmeti iz Konga, kjer zelenjavo pobirajo 8 let stari otroci. To je kapitalizem, ne pa balet - močnejši preživijo!
NoriPlanet
# 22.08.2016 ob 23:01
prav nam je norim slovencem , da smo volili evropo - na koncu bomo ostali brez industrije , brez kmetijstva , brez energentskih virov in brez prihodnosti .

Za Slovenijo je že prepozno. Polovico so izropali domači kvizlingi, polovico pa tuji korporacijski vsiljevalci. Za naivni prevarani narod, ki je potegnil takratko ni nikomur mar.
RJSlo
# 22.08.2016 ob 19:40
http://www.finance.si/202879?cctest&
...
Med desetimi največjimi na svetu je šest ameriških trgovcev, preostala štiri mesta so si razdelili evropski trgovci na drobno: francoski Carrefour, britanski Tesco ter nemška Metro in Schwarz. Med trgovci na drobno so daleč največji tisti, ki prodajajo hrano in druge izdelke vsakdanje potrošnje.
oleander
# 22.08.2016 ob 18:54
Evropska komisija mora do konca leta najti zakonodajne rešitve za zaščito kmetijstva, sicer bomo šli prek evropskega roba in dodatne predpise pripravili sami," je odločen Židan.

Prijeli vas bomo za besedo.
no72
# 22.08.2016 ob 16:24
Židan - simbol slovenske korupcije in nesposobnosti.
vojkop5
# 25.08.2016 ob 12:30
Zelo malo ljudi ve, da mleko katerega pridelajo kmetje z par komadi mlekaric ni in nikoli ne bo sporno, saj ne uporabljajo toliko antibiotikov, kot velike farme. Sicer se naše pravo mleko izvaža v Italijo, doma pa pijemo alpsko mleko domačih proizvajalcev, katero je narejeno iz mleka v prahu iz Čeških ali Slovaških proizvajalcev in le z lopatami dodajajo ter vmešajo kemijo z dodano domačo vodo. Cena tega mleka je res 0.63 Evra, pa ga naj kar sami pijejo, saj imamo pri nas kravo na tržnici, kjer je pravo mleko in dober tek vsem, saj iz njega lahko naredimo sveži sir in sirotko kar doma, kar je nedvomno najbolj zdrav obrok. Res je da liter stane 1 Evro pa veliko več je vredno. Hvala domačemu kmetu, ki ne hlapi le po denarju.
Skippy
# 23.08.2016 ob 15:44
Zakaj kmetje - mlekarji ne ponudijo mleka kupcem neposredno po ugodnejši ceni?

A zdaj misliš, da se bom za vsako posamezno živili peljal do neke osebe, da bom kupil neposredno? Kdo ima toliko časa? Pa potem bo me vsak izdelek prišel vsaj 3x več kot v trgovini. Nekateri pa res imate ideje ...
pkorosec
# 23.08.2016 ob 12:13
Kumrovec
Bravo SD! Moramo zaščitit naše interese!

pri kom kupujes mleko, sadje, zelenjavo in meso? Pri tvojem lokalnem kmetu?
ZETAC
# 23.08.2016 ob 07:10
Pa res niso sposobni MMC-jevi birokrati spesnit kakšne druge novice, kot neke floskule od Židana...
galoper
# 22.08.2016 ob 18:06
Kaj pa izguba - zmanjšanje kmetijskih površin? Bo kakšen odločen pristop k rušenju črnih gradenj na kmetijskih površinah?
tocco
# 22.08.2016 ob 17:01
Vslo trava je tud za tele
mikitr
# 22.08.2016 ob 16:28
naj delajo kar hočejo ,slej ali prej bo robe premalo in takrat ,ne bodo na zgudi ti veliki trgovci ampak končni kupci.Žalostno ,oni zmeraj profitirajo na veliko,cene gor ali dol.
Fuk-U
# 22.08.2016 ob 15:20
Sloexit, dovolj je blo neo-liberalizma, zascitimo se vsaj to kar nam niso pobrali.
Kazalo