Rdeči križ in Slovenska karitas sta odprla namenska računa. Pomagate lahko tudi z SMS-i: sporočilo
Rdeči križ in Slovenska karitas sta odprla namenska računa. Pomagate lahko tudi z SMS-i: sporočilo "poplave" pošljite na 1919. Foto: MMC RTV SLO
Voda v Kostanjevici na Krki upada približno 2 cm na uro. Foto: Goran Rovan
Mura poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov. Foto: Marta Muster
AMZS se spominja umrlih sodelavcev
Na prizadetih območjih odpravljajo škodo poplav
Večina naraslih voda po Sloveniji upada

Po napovedih pa naj bi se voda z otoka, kjer je zalila 45 hiš, povsem umaknila do četrtka. Trenutno se voda umika do dva centimetra na uro. Po prvih ocenah pa naj bi škoda v vsej Občini Kostanjevica na Krki dosegla dvakratno škodo poplav leta 2010, ki je znašala od 2,5 do tri milijone evrov škode.

"Kako pa se bomo lotili sanacije, je še prezgodaj govoriti. Škoda je ogromna, v primerjavi z letom 2010 vsaj še enkrat večja ali pa še več. Računamo, da bo tu kaj sodelovala tudi država, kajti naš proračun vse te škode žal ne bo mogel pokriti," je za Radio Slovenija povedal kostanjeviški podžupan Ladko Petretič.

V pomoč prizadetim po poplavah sta se vključila Rdeči križ Slovenije (RKS) in Slovenska karitas. Iz Rdečega križa so sporočili, da lahko vsi posamezniki in pravne osebe prostovoljne prispevke za akcijo Poplave 2014 nakažejo na transakcijski račun SI56 0310 0111 1122 296, ki je odprt pri SKB banki (sklic nakazila 00 937061, koda namena CHAR). Pomoč poplavljencem je mogoče nakazati z SMS-donacijo na številko 1919. S ključno besedo POPLAVE bodo prispevali po en evro, z besedo POPLAVE5 pa po pet evrov. Dobrodelno akcijo je začela tudi Slovenska karitas. Donacije lahko posredujete na TRR SI56 0214 0001 5556 761 pri NLB-ju (sklic SI00 201, koda namena CHAR). Prispevke pet evrov pa sprejemajo tudi z SMS-sporočilom KARITAS5 na številko 1919.

Dežurni gasilci so tudi preteklo noč prečrpavali vodo iz industrijske cone, kamor se steka iz Krakovskega gozda. V Kostanjevici na Krki danes ne bo pouka, omogočili pa so nujno varstvo šolskih in predšolskih otrok.

Poplavljene vasi ob Krki
Pouk bo delno okrnjen tudi v Šentjerneju (za otroke iz vasi, ki jih obdaja Krka). Nekatere vasi v okolici Šentjerneja pa so še vedno dostopne le s čolnom, v občinsko središče pa je mogoče priti le po stari regionalni cesti iz Novega mesta. Voda počasi upada, stanje pa se iz ure v uro izboljšuje, je povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Jožko Jakše.

Na teren se je odpravila tudi komisija za popisovanje škode, te pa naj bi bilo po grobih ocenah tamkajšnjega župana Franca Hudoklina v šentjernejski občini za dober milijon evrov.

Po vseh dolenjskih občinah se bo začel popis škode, ki jo je povzročilo neurje v noči s petka na soboto, ko so hudourniške vode zalivale stanovanjska in gospodarska poslopja, uničevale ceste, mostove in drugo infrastrukturo. Samo v občini Šentjernej škodo ocenjujejo na več kot milijon evrov.

Vojska prispela v Pomurje
Na pomoč prizadetemu Pomurju so prišli vojaki Slovenske vojske, ki bodo pomagali odstranjevati posledice naraslih voda v Dobrovniku, Mostju in Benici.

V Pomurju je še vedno najhuje na območju Beltincev, Odrancev, Turnišča, Velike Polane, Lendave, Moravskih Toplic, Murske Sobote, Ljutomera, Razkrižja in Veržeja, kjer so številni objekti še vedno zaliti. Poleg tega več plazov ogroža stanovanjske hiše.

Po navedbah tamkajšnje civilne zaščite vse razpoložljive sile na terenu črpajo vodo, na terenu pa so tudi štiri velike črpalke za mulj z zmogljivostjo 15.000 kubičnih metrov. V Pomurju so tudi razdelili 16.000 protipoplavnih vreč in 10 manjših črpalk.

Pretok Mure se je od nedelje, ko je presegal 1.300 kubičnih metrov na sekundo, davi ob 9. uri v Gornji Radgoni znižal na 733 kubičnih metrov na sekundo, vendar pa se v spodnjem delu Mure proti Lendavi še ne zmanjšuje.

Zalilo 18 šol in vrtcev
Po podatkih uprave za zaščito in reševanje (UZRRS) je voda poplavila več kot 850 stanovanjskih in 240 gospodarskih objektov ter 18 šol in vrtcev. 31 oseb pa je bilo evakuiranih.

Sprožilo se je tudi več kot 250 večjih in manjših zemeljskih plazov, ki so ogrozili objekte in zasuli cestišča. V reševalnih akcijah pa je sodelovalo več kot 3.000 gasilcev, 150 pripadnikov Slovenske vojske, pripadniki civilne zaščite, občani in druge službe.

Zaprte številne ceste
Zaradi zemeljskih plazov ter poplavljenih in poškodovanih cestišč so zaprte naslednje ceste Šklendrovec-Podkum (Zasavje); Zameško-Kostanjevica, MP Božakovo (Dolenjska); Stročja vas-Pavlovci, Velika Polana-Beltinci, MP Hotiza, Turnišče-Gomilca, Črenšovci-Razkrižje (Pomurje in Podravje); Ruta-Pesek, Črnolica-Lesično, Vuzenica-Dravče (Štajerska in Koroška).

Odpravljanje posledic poplav v Kostanjevici na Krki in v Šentjerneju; Foto: Goran Rovan

AMZS se spominja umrlih sodelavcev
Na prizadetih območjih odpravljajo škodo poplav
Večina naraslih voda po Sloveniji upada