Na porečje Soče so veliki pritiski, da bi se postavilo hidroelektrarne. Foto: BoBo
Na porečje Soče so veliki pritiski, da bi se postavilo hidroelektrarne. Foto: BoBo

"V Alpah je ostalo le še 11 odstotkov naravnih vodotokov, kar je zelo malo. Sploh v primerjavi z 22.000 kilometri rek, ki so zajezene, izravnane, regulirane ali podvržene vplivom hidroelektrarn," je v sporočilu za javnost opozoril vodja evropskega alpskega rečnega programa pri skladu (WWF) Christoph Litschauer.

Študija, ki jo je izvedla Univerza za naravne vire in življenjske vede na Dunaju, zajema trenutno stanje 57.000 kilometrov rek v Alpah in ugotavlja, da je neokrnjenih le še 6.500 kilometrov rek. Poleg tega so na nekaterih najbolj ohranjenih porečjih, med katerimi je tudi porečje Soče, načrtovani novi hidroenergetski objekti.

"Alpske države bi morale zadnje neokrnjene reke zaščititi in jih opredeliti kot izključitvene cone za nove hidroelektrarne. Vode v Alpah so ključne za naše preživetje in ne smemo jih obravnavati zgolj kot vir vodne energije," je prepričan Litschauer.

Med prednostnimi območji tudi Soča
Študija je med rečne sisteme, ki bi jih morali prednostno varovati, uvrstila tudi Sočo s pritoki, kjer WWF že aktivno deluje. Lani je tako nastalo zavezništvo Ohranimo Sočo, ki združuje različne organizacije, katerih skupni cilj je zaščita zgornjega porečja Soče, vključno s porečjem Idrijce, pred nadaljnjo hidroenergetsko izrabo.

Težnje po izkoriščanju energetskega potenciala se pojavljajo predvsem na pritokih, kot sta Učja in Idrijca. Vodja projekta Soča pri evropskem alpskem programu WWF-ja Irena Kavčič je ob tem opozorila, da je porečje Soče že močno obremenjeno z malimi hidroelektrarnami, katerih skupni učinki na vode so veliki, proizvodnja električne energije pa skromna.