Vsak izmed nas prispeva malo in uspelo bo. To je ideja evropskega projekta Energy Bits  - Megabiti energije. Foto: MMC RTV SLO
Vsak izmed nas prispeva malo in uspelo bo. To je ideja evropskega projekta Energy Bits - Megabiti energije. Foto: MMC RTV SLO

Devet evropskih držav se je skupaj lotilo projekta Energy Bits - Megabiti energije. Z njim želijo spodbujati mlade k razmisleku o prihodnosti planeta in doseči premik pri inovativnih praksah na področju ekologije in obnovljivih virov. Natečaj Povej, kaj misliš! tako vabi mlade, stare od 11 do 18 let, naj posnamejo triminutne filme o energetski učinkovitosti, obnovljivih virih, ekoloških prevozih, recikliranju in podobnih, naravi prijaznih temah.

Sodelujoči v projektu, med njimi tudi RTV Slovenija, so pripravili 24 dokumentarnih filmov, ki so predvajani vsak petek ob 16.10 na prvem programu Televizije Slovenija. Nekateri so smešni, drugi bolj resni, tretji posebni na kak drug način. Televizijci RTV SLO so v prispevali tri.

Filmček o EKOzarčkih
Potujoča pralnica kozarčkov je nastala s pomočjo Ekologov brez meja. Odpelje se jo lahko na množične prireditve, se z njo operejo in posušijo kozarčki in ljudem pokaže, da je ekološko ohranjanje planeta lahko zabavno.

Dijaki sestavijo solarno letalo
Sončne sanje je film o štirih dijakih, ki so sami sestavili solarno letalo in skušali postaviti državni rekord v vztrajnostnem letenju. Po navdih so se odpravili k Ericu Raymondu, konstruktorju prvega dvosedežnega solarnega letala na svetu. Kako dolgo jim je uspelo obdržati letalo v zraku? Imamo nov rekord?

Namesto po svetu, na taborjenje!
Vonj gozda, šum voda pa govori o dveh dekletih, ki sta potovanje po svetu zamenjali za taborjenje, vonj gozda in zvoke noči. So to zanju sploh še počitnice? Tam ni mobilnega omrežja, restavracij s hitro prehrano in nakupovalnih središč, le divja narava in človek.