Piggy uživa življenje pri Schumetovih. Foto: MMC RTV SLO
Piggy uživa življenje pri Schumetovih. Foto: MMC RTV SLO

Tokrat vam predstavljamo posebno pasmo prašičev, ki so jih rejci vzredili oziroma razvili predvsem za to, da bodo lahko zaradi svoje majhne velikosti postali hišni ljubljenčki. Za kakšno žival pravzaprav gre, smo povprašali lastnico Nušo Schumet.


Nuša, kdo je to?
To je naša pigica. Pigica je mini pujsek pasme minnesota mini prašiček. Stara je dobrih 14 dni in pa, kot vidite, zelo živahna.

Kako velika bo zrastla, zdaj je še zelo drobna?
Zrasla bo nekako kot tale naša mopsika Čina, mogoče bo malo bolj okrogla. Upamo sicer, da ne, ampak nekje te višine, kot je Čina.

Kako je prišla v vašo družino in kakšna je pravzaprav skrb za tako majhnega pujska?
Moram reči, da kaj dosti izkušenj s hranjenjem tako majhnih prašičkov, na dudico, nima nihče, ker običajno ostanejo pri mamici. Pigica je imela to nesrečo, da je celotno njeno leglo žal poginilo in tudi ona je bila v že zelo slabem stanju, tako da smo jo v bistvu vzeli, ker drugače ne bi preživela. In jo zdaj hranimo, oziroma najprej smo jo hranili z mlekom po brizgi, zdaj je pa nekako že tako napredovala, da že po žlici je kašice za majhne otroke.

Vi imate tudi druge živali. Kako so jo sprejeli, kakšno je to sožitje?
Vse živali so bile najprej zelo radovedne, so prišle pogledat. Zdaj so jo pa čisto sprejele. Sploh ne vedo, da je to pujs. Je del družine in se čisto normalno družijo z njo.

Kaj pa veste pravzaprav o samih prašičkih? Kakšna žival bo to, kakšen značaj ima? Nekateri pravijo, da so zelo inteligentni.
Res je, zelo so pametni, tudi Pigica, čeprav je stara šele 14 dni, že sliši na svoje ime. Zelo pridno tudi uporablja stranišče oziroma nikoli ne gre na svoje ležišče oziroma v svoj boks. Počaka, da jo spustimo ven, zdaj jo počasi navajamo tudi na mačje stranišče, brez peska, samo na papirju. Tako da so dejansko zelo pametni, že zdaj se ji vidi, da zelo rada uporablja tale svoj rilček, veselo rije, z njim išče tudi svoj sesek. Drugače je pa kar radovedna, zelo rada ima družbo, ne mara biti sama.

Kaj imate v načrtu, kako ji boste uredili njen bivalni prostor? Zdaj, ko je tako majhna, je z vami v stanovanju.

Načeloma nekih trdnih načrtov za prihodnost ni, bomo videli, kako se bo Pigica odzvala, kaj bo potrebovala in kaj si bo želela.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Miss Piggy
Miss Piggy