ZDA so sicer podpisnice kjotskega protokola, a ker ga niso ratificirale, jih protokol ne obvezuje. Foto: EPA
ZDA so sicer podpisnice kjotskega protokola, a ker ga niso ratificirale, jih protokol ne obvezuje. Foto: EPA

18. srečanje Konference podpisnic Okvirne konvencije ZN-a o podnebnih spremembah in osmo srečanje Konference podpisnic kjotskega sporazuma bo potekalo do 7. decembra. Na konferenci bi bilo treba sprejeti usklajene spremembe kjotskega protokola, o katerih se države že dalj časa pogajajo. Slovenija sicer sprejetje sprememb kjotskega sporazuma podpira.

Nov sporazum šele leta 2020
Prvo ciljno obdobje kjotskega sporazuma se bo končalo 31. decembra letos, nov globalni sporazum o spoprijemanju s podnebnimi spremembami, pa bo predvidoma začel veljati šele leta 2020. Zato Slovenija meni, da je v tem trenutku nujna in za svet najboljša možnost drugo ciljno obdobje kjotskega sporazuma, čeprav brez Japonske, Rusije in Kanade, ki je iz protokola izstopila, ter seveda ZDA, ki se v protokol sploh niso vključile.

S tem bi premostili pravno praznino med prvim ciljnim obdobjem in uveljavitvijo novega sporazuma, izvedli dodaten pritisk na države, da zvišajo svoje do zdaj obljubljene zaveze in dejavnosti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Delegacijo iz Slovenije bosta sestavljala Andrej Kranjc z ministrstva za kmetijstvo in okolje in Ksenija Škrilec z ministrstva za zunanje zadeve.