Terasa z razgledom. Foto: Reuters
Terasa z razgledom. Foto: Reuters
Paradižnik z razgledom na Eifflov stolp. Foto: Reuters

V zadnjih mesecih sta sosednji veleblagovnici, obe v lasti konglomerata luksuznih dobrin LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), na 700 kvadratnih metrih terase zgradili dvignjene gredice, na katerih zdaj njuni zaposleni vzgajajo približno 60 vrst sadja, zelenjave in zelišč.

Osupljiv razgled na Pariz ter priložnost, da se poučijo o vrtnarjenju in pridelajo nekaj svojega, sta pritegnila 200 od 1.500 zaposlenih, veleblagovnici pa sta se znašli na čelu pariške pobude za urbano vrtnarjenje, ki je v zadnjih letih postalo priljubljeno po kar nekaj velemestih, med drugim tudi v New Yorku.

Pariške mestne oblasti si želijo imeti do leta 2020 100 hektarjev zelenih streh, pločnikov in zidov, pri čemer naj bi bila ena tretjina namenjena pridelavi sadja in zelenjave. "Sprva smo več časa namenili občudovanju osupljivega razgleda kot pa gredicam, a nedvomno je to krasna lokacija za gojenje zelenjave in druženje s kolegi," je povedala Charlotte Arnoux, uradnica za javna naročila, za katero je prvič, da se je lotila vrtnarjenja.

Arnouxeva in sedem njenih sodelavcev izmenjaje skrbijo za tri gredice, velike en kvadratni meter, v katerih gojijo kislico, baziliko in različne sorte paradižnikov, vse brez uporabe pesticidov, občasno pa bo katera izmed uslužbenk iz pridelane rabarbare spekla pito, ki si jo potem na terasi razdelijo s sodelavci.

Strošek naložbe zanemarljiv
Stranke veleblagovnic za vrtove nad sabo ne vedo, niti jih ne morejo obiskati, je pa pobuda LVMH-ja pritegnila obiskovalce iz drugih podjetij po Franciji in iz tujine, ki si zdaj želijo vzpostaviti podoben sistem zelenih teras za svoje osebje. "Glede na vpliv, ki ga je to imelo na moralo osebja, je bil strošek naložbe zanemarljiv," je povedal tehnični direktor LVMH-ja Hubert Genet. Gredice je zgradilo tehnično osebje obeh trgovin, ki je tudi preuredilo ozki terasi v urbana vrtova.

Seme so posejali v meter visoke gredične zaboje, kar močno razbremeni hrbtenico, ki sicer pri vrtnarjenju zelo trpi, bodo pa rastline rasle na samo 15 centimetrov zemlje, da ne bi preveč obtežili strehe. Nicolas Bel, ustanovitelj pionirskega podjetja za urbano vrtnarjenje Topager, pravi, da mikro namakalni sistem in sistem zadrževanja vode prek kamenčkov simulirata vlažno, globoko prst, ki jo potrebujejo rastline za rast.