Ministrstvo poziva lovce naj poročajo, če opazijo sprememebe v populacijah prostoživečih ptic. Foto: Žiga Živulović ml./BoBo
Ministrstvo poziva lovce naj poročajo, če opazijo sprememebe v populacijah prostoživečih ptic. Foto: Žiga Živulović ml./BoBo

Po podatkih uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dosedanje ugotovitve kažejo na začetek kroženja virusov aviarne influence. Dosedanji primeri pa kažejo na verjetnost, da se bo virus pojavil tudi v drugih državah članicah EU-ja. Zato pozivajo k ukrepom za zgodnje odkrivanje in potrditev bolezni.

"Predvsem je treba biti pozoren na zmanjšano porabo krme in vode (za več kot 20 odstotkov), padec nesnosti (za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni), povišanje pogina (v enem tednu za več kot tri odstotke) in kakršne koli klinične znake ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco," so zapisali v upravi, kjer pozivajo lovce, ornitologe in druge, naj jih nemudoma obvestijo o spremembi v populacijah prostoživečih ptic.

Več okužb po evropskih državah
Aviarna influenca podtipa H5N8 je bila najprej potrjena na Madžarskem, od koder so tudi obvestili Evropsko komisijo. Madžarskim primerom so sledili še primer v Poljski, Hrvaški in Nemčiji. Na sum okužbe pri prostoživečih pticah pa so komisijo opozorili tudi iz Švice.