Narava
Nevladne organizacije so skozi celoten postopek sprejemanja omenjenih dokumentov zahtevale, da reka Mura ni predmet energetske izrabe in da Slovenija reko Muro razglasi za izključitveno območje. Okoljsko poročilo pa naj bi tudi pokazalo, da bi bila gradnja izredno škodljiva. Foto: BoBo
Številni posamezniki so pošiljali razglednice vladi s sliko Mure in z zahtevo po opustitvi ideje o gradnji hidroelektrarn. O pritožbi bo namreč odločala vlada. Foto: Denis Cizar

Dodaj v

Nevladniki: Reka Mura ne sme biti predmet energetske izrabe

Pritožba na akcijski načrt za obnovljive vire energije
4. marec 2018 ob 11:09
Murska Sobota - MMC RTV SLO

Nevladne organizacije so se pritožile na odločitev ministrstva za okolje, ki namerava potrditi akcijski načrt za obnovljive vire energije, ki omogoča graditev hidroelektrarn na reki Muri.

Okoljevarstveniki ob tem opozarjajo na nepopravljivo škodo, kar naj bi pokazalo tudi okoljsko poročilo. Ministrici za okolje Ireni Majcen pa bodo predali 45 tisoč podpisov pod peticijo za ohranitev Mure.

V soboto se je iztekel rok za oddajo pripomb na Energetski koncept Slovenije (EKS) in za pritožbo na pozitivno odločbo, ki jo je izdalo ministrstvo za okolje in prostor (MOP) za akcijski načrt za obnovljive vire energije za obdobje 2010–2020 (ANOVE).

Nevladne organizacije so skozi celoten postopek sprejemanja omenjenih dokumentov zahtevale, da reka Mura ni predmet energetske izrabe in da reko Muro razglasimo za izključitveno območje. Okoljsko poročilo pa naj bi tudi pokazalo, da bi bila gradnja izredno škodljiva.

Kot so nevladniki zapisali v sporočilu za javnost, je okoljsko poročilo, izdelano za hidroelektrarno (HE) Hrastje-Mota, ocenjeno z oceno D (bistveni vpliv), kar po njihovih navedbah pomeni, da bi imel poseg prevelik vpliv na okolje in naravo.

Zato so nevladniki poslali pritožbo na odločitev MOP-a, pridružili pa so se jim tudi številni posamezniki s pošiljanjem razglednic vladi s sliko Mure in zahtevo po opustitvi ideje o gradnji hidroelektrarn. O pritožbi, kot pravijo, bo namreč odločala vlada.

Mura potrebuje revitalizacijo
"Porečje reke Mure trpi strašne posledice zaradi elektrarn v njenem zgornjem toku in zaradi nespametnih agromelioracijskih posegov v preteklosti. Reka si zasluži temeljito revitalizacijo. Mura z mokrišči je ledvica Prlekije in Prekmurja. Izgradnja elektrarn na Muri je najslabša možna rešitev in zanesljiva pot na "dializo"!" pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

Andreja Slameršek, predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS) in strokovnjakinja za pravne in vsebinske zadeve pri kampanji Rešimo Muro, pa poudarja, da smo v Sloveniji v energetske namene že žrtvovali 50 odstotkov vodotokov.

"Ob vseh hidroelektrarnah izginjajo ribe. Stanje na nacionalni ravni je alarmantno. Zato bi morali nujno razglasiti izključitvena območja, kjer elektrarn ne bi bilo mogoče graditi. Tej kategoriji zagotovo ustreza reka Mura, saj je to zadnja velika nižinska reka v Sloveniji, ki še ni pregrajena z jezovi ter skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot 1.000 kilometrov prosto tekočih rečnih žil, zato jo tudi imenujemo evropska Amazonka. Mura je tudi po številu vrst najbogatejše območje v Sloveniji," pravi Slamerškova.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
por
# 04.03.2018 ob 12:00
Tisti, ki bo izumil elektrarno na neumnost, bo postal nesmrten
HOR
# 04.03.2018 ob 12:17
Strokovnjaka iz Avstrije in Nemčije ocenjujeta, da je vpliv hidroelektraren na Muri okojsko preveč negativen...
KLIK
mihael1
# 04.03.2018 ob 12:03
Se strinjam, pustimo eno reko v naravnem toku in tako omogočimo ljudem in turistom uživanje te lepote. To bo na koncu prineslo več denarja in ne samo tega.

Elektrarne reke uničijo in v Sloveniji so že itak skoraj povsod.
krEn10
# 04.03.2018 ob 14:33
Proti HE na Muri.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 13:55
@kovalenkov
"Kdo bo pa zagotavljal energijo, potrebno za gojenje konoplje, ki bi jo te nevladniki radi legalizirali?"

Sonce.
Tako kot jo zagotavlja vinski trti, ki očitno na tebe slabo vpliva.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 12:13
@artoum
"spet ene nevladne organizacije ali civilne iniciative , ki so plačani od določenih lobijev......"

Ja, mi ljudje, ki živimo ob Muri smo plačani od lobijev, razni gradbeniki, energetiki in vsi, ki v gradnji HE vohajo dobiček, pa so popolnoma neodvisni.
Prav neverjetno kake nebuloze pišete nekateri.

Kdo je bil v primeru TEŠ6 "plačan od določenih lobijev", tisti, ki so bili proti ali tisti, ki so bili za?
Gradnja je bila dražja za nekaj sto miljonov od napovedane, ampak sigurno so od lobijev bili plačani nasprotniki, a ne?
por
# 04.03.2018 ob 12:09
Lol, jockan, se ti ne zdi, da je bolj hribovito območj avstrije drugačno kot pa panonska ravnina v SLO?
ni maitre
# 04.03.2018 ob 13:03
Delite elektrarne na Savi, Dravi, kjer koli, sam pustite najlepše dele Mure na miru. Res bi bilo to škoda uničit.
Roky89
# 04.03.2018 ob 11:44
Eni ne razumete razlike v hidroloških danostih mure na Avstrijski in na naši strani. Pa tudi... zakaj PA BI MORALI imeti tam HE zato ker jih imajo avstrijci? Zakaj? Da bomo fancy? Ponekod po svetu so začeli HE odstranjevat, ker je od njih več škode kot koristi. Mi bomo seveda prvo naredili napako, ker se ne znamo naučiti od drugih.

PROTI HE NA MURI! Imamo dovolj drugih možnosti za pridobivanje elektrike. Prvo pa optimizimizirimo uporabo, npr tako, da odstranimo brezvezno javno razsvetljavo iz nekih mičkenih krajev, kjer nima nobenega haska, pa pogasnimo reflektorje okoli cerkva!
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 12:30
Ko se ljubitelji Slovenije, Domoljubi, ki imajo svojo državo taaaako zelo radi in jo taaako zelo ljubijo...., zavzemajo za to, da bi njim tako ljubljeno domovino totalno pozidali in uničili reko z največjo biotsko raznolikostjo v njihovi ljubeči domovini, pa res več ne veš, če bi se jokal ali smejal.

Kaka je to ljubezen do domovine???
Pozidana, onesnažena domovina, brez ene same reke, ki daje zatočišče stotinam ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam, mislim.....v čem je fora, kaj je za vas sploh domovina???
Mesta, betonski kolosi, ceste vsepovsod, elektrarne v vsaki vasi, farme, hrana z pesticidi, onesnažena voda, uničeno okolje.....to je vaša idealna domovina?
Uf, še dobro, da nisem Domoljub ampak naravoljub.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 12:24
@Coen
In kdo si ti, da si jemlješ pravico govoriti v imenu vseh pomurcev?"

KLIPAN!!!

Kdo pa ste vi, da si upate govoriti v imenu Pomurcev?
HOR
# 04.03.2018 ob 12:07
Tokrat imajo nevladniki 100% prav...
Samo, da ne bo spet "ekološkega" scenarija Magne, ki je parodija deklarativnim slovenskim trajnostnim in ekološkim zavezam.

In, če elektrika iz OVE menda tako obilno narašča in je menda tako poceni pa jo preprosto uvozimo, bo manj škode...
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 12:04
@jockan
"Vsem okoljevarstvenikom, ki so jim ribe in narava več vredne naj si odklopijo elektriko ali gredo živet v divjino. Tega verjetno ne bo nihče storil."

Vsem neoliberalnim potrošnikom priporočam, da jedo samo konzervirano hrano, nič svežega sadja in zelenjave, naj pijejo samo vodo obogateno z pesticidi, težkimi kovinami itd., in naj dihajo samo onesnažen zrak, ter se preselijo v velemesta.
Tega verjetno nihče od njih ne bo storil.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 14:30
@Coen
"imaš težave z bralnim razumevanjem? Kje pa jaz govorim v imenu kogarkoli?"

Očitno podpiraš gradnjo HE na Muri-v Pomurju.
Torej?
bernr
# 04.03.2018 ob 12:24
Najboljša rešitev je referendum. Pa naj ljudstvo odloči če strokovnjaki ne znajo.
zozozo
# 04.03.2018 ob 15:12
A spet to?

A nismo že stokrat ugotovili, da se na Muri v Sloveniji ne da pridobiti dovolj energije, da bi se splačalo graditi elektrarno, kaj šele uničevati okolje?

To je ena taka investicija tipa TEŠ6, kjer imajo glavni interes tisti, ki bojo plačani za izgradnjo. In seveda politiki, ki bojo od njih dobili provizije.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 13:34
@jockan
"Glasni so okoljevarstveniki dokler ne pridejo kapitalisti, da jim nafilajo usta z evri. Takrat vsi po vrsti utihnejo."

Vemo komu je Almston nafilal usta z evri pri gradnji Teš6, zato se ne smeši.

Očitno Slovenci sploh ne poznajo Pomurcev.
Mura ni naprodaj, ampak ok, boste nas pravi čas spoznali.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 12:20
Turizem v Pomurju je v neverjetni rasti, kampi ob Muri rastejo kot gobe po dežju, rafting po Muri, ki je bil še do nekaj let kot turistični produkt skoraj nepoznan, sedaj več ne zmore zagotoviti kapacitet.
Skratka, od turizma in neokrnjene narave ima in bo imelo korist na stotine Pomurcev in njihovih družin. Samo vprašajte stotine Izraelcev, zakaj so prišli v Pomurje, njihov odgovor je vedno enak-zaradi neokrnjene zelene narave in neverjetne biotske raznolikosti, ki je v Izraelu ni nikjer.
Po eni strani se nekateri Domoljubi bojijo vsakega begunca, po drugi bi pa Slovenijo pozidali in uničili njene lepote.
To je popolnoma nerazumljivo.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 11:57
Vsi bi lepo Slovenijo, zdravo hrano, neokrnjeno naravo, čisto okolje za svoje otroke....pozidali pa bi vse kar se da.
To nekak ne gre skupaj, se vam ne zdi?
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 11:33
@velikibrat
Nihče ti ne brani, da okoli svoje hiše postaviš elektrarne , pozidaš zelene površine....ampak Muro in Pomurje pa pusti lepo pri miru.
Mura je ŽILA Pomurja, kdor ne živi tukaj, tega ne more razumeti.
Lahko pa postavite vetrne elektrarne na Ljubljanski grad, na hribe Gorenjske ali Posočja....najbolje da kar vse pozidamo, da bomo še lahko naprej uživali v neokrnjeni naravi.
Aja, čakaj malo......
HOR
# 04.03.2018 ob 11:26
Na mestih, kjer so v Avstriji hidoelektrarne sta struga in tok ter posledice na okolje tako izrabljane reke Mure bistveno dugačni, kot bi to bilo v Sloveniji...
Homer.
# 05.03.2018 ob 07:33
Slovenska folklora:
Za vsak energetski objekt "štiri" civilne iniciative "kvazi" strokovnjakov.
Enkrat so ptiči, drugič ribe, mokrišča, "avtohtoni črvi"....... ene pa moti "kar tako"....

Verjetno bo treba uzakoniti, da vsaka regija , mesto, vas, mora elektro energetsko sama pokriti npr 30% potreb, ali pa za toliko dodatno obdavčiti elektriko.
Potem, pa ne bo samo elektrarna na Muri, ampak tudi sežigalnica odpadkov sredi Ljubljane......
krEn10
# 04.03.2018 ob 15:48
@samogledam
Kaj ti misliš, da bo ta 1 HE na Muri rešila vse potrebe Slovenije po elektriki ?
Prebivalci ob Muri ne bodo imeli nič cenejše elektrike zaradi te HE na Muri.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 15:45
@Coen
"seveda podpiram. Ampak to je moje osebno mnenje, za razliko od tebe, ki si zaradi svoje zdaj že kronične samozagledanosti jemlješ pravico govoriti v imenu skupine ljudi."

Niti najmanj nisem dvomil, da uživaš ob uničevanju življenskega okolja in biotske raznolikosti ter prihodnosti kasnejšim rodovom.
Ker pa živim neposredno ob Muri,v Pomurju in osebno poznam na desetine nasprotnikov gradnje HE in uničevanja okolja, si jemljem pravico govoriti v njihovem imenu.
zozozo
# 04.03.2018 ob 15:15
So pa ti nevladniki res nesposobni, da non stop govorijo samo o svoji strani enaćbe (tj. naravovarstvu), kot da je to edino kar šteje, in se sploh ne vključujejo v dialog o izplačljivosti.

Če bi ves čas naglas govorili, koliko elektrike naj bi te elektrarne proizvedle, kakšen nebistven delež slovenske porabe je to, in da je torej iracionalno uničevati toliko narave za tako majhno korist, bi uspeli prepričati precej večji del javnosti. In potem bi tudi politiki bolj razmišljali, če se jim splača vzeti provizije za to, ali naj raje namočijo prste v kak drug kozarec marmelade.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 13:54
@Gastrbajtr
"Prosim vse nevladnike, če nam lahko predložijo načrt energetske samooskrbe Slovenije za naslednjih 50 let. Hvala."

Prosim vse neoliberalne potrošnike, če nam lahko predložijo načrt oskrbovanja Slovenije z zdravo hrano in pitno vodo, ter področji, kjer bodo lahko rastline in živali našle svoj mir. Hvala.
Bivši uporabnik
# 04.03.2018 ob 12:32
Imamo jedrsko, Hrvatom naj se neha dobavljat elektrika in je problem rešen.
Dovolj dolgo so se šlepali na nas.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 12:32
Bomo pač zbrali 40.000 podpisov za referendum, mala malca.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 11:59
"Prvo pa optimizimizirimo uporabo, npr tako, da odstranimo brezvezno javno razsvetljavo iz nekih mičkenih krajev, kjer nima nobenega haska, pa pogasnimo reflektorje okoli cerkva!"

SI NOR????
Ekologi moramo ugasniti svoje telefone, ker ziher porabijo več energije kot reflektorji pri cerkvah in javna razsvetljava v Zg. Dupleku.
Dolenjc
# 04.03.2018 ob 11:48
Proti HE na Muri in uničevanju okolja!
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 15:49
Vi desni podpirate gradnjo zato, ker se zavedate da smo okoljevarstveniki tudi v velikem procentu levo usmerjeni ali zato, ker resnično hočete svojo ljubljeno domovino popolnoma ekološko opustošiti in uničiti njeno z življem v njej in ob njej najbogatejšo slovensko reko??
To prvo še nekako razumem.
Ampak, da ste to pripravljani storiti svoji domovini in okolju, pa nikoli ne bom.
HOR
# 04.03.2018 ob 15:43
HOR
# 04.03.2018 ob 15:32

+Dodatek za na konec komentarja:
...šele za leto 2020 ali kasneje...
HOR
# 04.03.2018 ob 15:39
Sedmeroglavi zmaj preži nad Muro...
Po vsiljevanju elektrarn na Muri, čeprav so bile argumentirano zavrnjene, nas očitno ne čaka nič novega

V povezavi z Muro bi spomnil na zasedbo Donavskega loga v Avstriji v letih 1984 in 1985, kjer je bila predvidena izgradnja elektrarne. Takrat se je avstrijska javnost angažirala, množično gibanje je pripeljalo do zasedbe in zadeva je imela zaključek: že naslednje leto so tam razglasili nacionalni park. Pri nas smo s protesti proti elektrarnam na Muri zahtevali, da se gradnja hidroelektrarn ustavi in območje zavaruje tako, da se vzpostavi krajinski park. Elektrarn takrat resda niso gradili, vendar območje še vedno ni zavarovano. Država Avstrija je takrat naredila velik izpit iz demokracije, opravila ga je z odliko, za Slovenijo pa tega ne moremo reči. Pri nas so projekte zaustavili, hkrati pa dopustili, da območje ostaja tihi rezervat za tiste, ki lahko kadarkoli pridejo z idejami o tem, da je treba graditi, in energetski lobiji so očitno vsa ta leta po malem pripravljali teren za to. V primerjavi z avstrijsko izkušnjo je naš primer invaliden, zmaga na Muri v osemdesetih letih je bila polovična.
LINK
HOR
# 04.03.2018 ob 14:58
@tomazmb
# 04.03.2018 ob 12:36

Ko je premočan veter se vetrne elektrarne zaustavijo, da se ne poškodujejo in pri nas je na bolj vetrovnih področjih takšen veter takrat, ko je, prepogost...
Slovenija ima le za vzorec vetrovno primernih območij, pa še tam so pogosto neprimerne zaradi okoljskih in urbanih omejitev, pač mala država...
Zato v Sloveniji do nadaljnjega veter ne bo resen vir elektrike...
KLIK
KLIK
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 14:28
@Gastrbajtr
"Načrt že imamo, samo elektriko potrebujemo za proizvodno tehnologijo. :-)))"

ODLIČNO!!
A nam ga pokažeš?
HOR
# 04.03.2018 ob 11:59
@Lukos
# 04.03.2018 ob 11:30

Kje pa je ta silna ekološka škoda zaradi TEŠ6, ki je precej bolj energetsko učinkovita in proizvaja precej manj emisij kakor predhodne termoelektrarne, ki jih je TEŠ6 zamenjal...
In z čem bi zamenjal še vedno relativno poceni elektriko iz TEŠ6, ki predstavlja ca 1/3 stabiln slovenske elektrike, ki ni odvisna od naravnih nianj, kakor hidroelektrarne in sončna ter vetrna elektrika, ob čemer Slovenija zaradi neustreznih vetrni pogojev večinoma ni ustrezna za vetrnice in podobno zaradi premalo sonca menj ekonomsko ustrezna za elektriko iz sonca, ob čemer je elektrike iz sonca pozimi (oziroma 4 nahladnejše mesece) bolj za vzorec, hladnega pol leta pa bolj malo, elektrika iz vetra pa se poleti skoraj prepolovi, kakor je razvidno iz področja Nemčije (ki pa ima velika področja z neprimerno bolj in dejansko ustreznim vetrom za vetrnice)
KLIK
Lukos
# 04.03.2018 ob 11:30
Eko fanatiki, kako pa boste polnili svoje iphone in ipade? Proti veternicam zaradi ptičev, proti hidro...Avstrici imajo hidro na reki Muri. Ko bi le bili tako glasni ko se je postavljal teš.
Homer.
# 05.03.2018 ob 07:42
@tomazmb
Mi nimamo takih pogojev za vetrnice (konstanten veter). Zato, tudi če bi soglasja za vetrnice bila, nikoli ne bi imeli "vetrnih farm", ker to preprosto ne bi bilo ekonomsko upravičeno.

To da na krasu pogosto piha burja, je prej minus kot plus, saj je v takih pogojih vetrnica zaradi varnosti zaustavljena.
tomazmb
# 04.03.2018 ob 17:59
@tomazmb
# 04.03.2018 ob 12:36

Ko je premočan veter se vetrne elektrarne zaustavijo, da se ne poškodujejo in pri nas je na bolj vetrovnih področjih takšen veter takrat, ko je, prepogost...
Slovenija ima le za vzorec vetrovno primernih območij, pa še tam so pogosto neprimerne zaradi okoljskih in urbanih omejitev, pač mala država...
Zato v Sloveniji do nadaljnjega veter ne bo resen vir elektrike...


Pred ca. 6 leti sem bil v Grčiji, kjer sem ca. 50-60 km južno od Aten na enem bližnjih otokov naštel vsaj 30-40 vetrnih elektrarn, kolikor sem jih lahko s prostim očesom videl. Po vaših podatkih tudi Grčija spada med vetrovno neprimerna področja ... V Sloveniji imamo (ne vem, če so zadnji podatki točni) 2 vetrni elektrarni, kakšen direndaj je bil ob postavitvi prve je naravnost smešno. Nam ne primanjkuje vetra, ampak imamo premočno birokracijo, ki zavira vsakršno privatno inciativo, še posebej, če prihaja iz tujine! Te pa imamo za izvažat, samo je noben noče ...

Lp!
HOR
# 04.03.2018 ob 15:32
Slovenija je že v letu 2010 presegala delež OVE v končni porabi energije, ki so si ga na primer zadale Nemčija, Anglija, Nizozmska, Irska in Češka šele za leto 2020...
KLIK
Coen
# 04.03.2018 ob 15:31
@ KLIPAN,

seveda podpiram. Ampak to je moje osebno mnenje, za razliko od tebe, ki si zaradi svoje zdaj že kronične samozagledanosti jemlješ pravico govoriti v imenu skupine ljudi.
KLIPAN
# 04.03.2018 ob 11:55
Kakšen človek moraš biti, da hočeš uničiti reko z tako bogatim življenjem v njej in okoli njega mi nikoli ne bo jasno.
HOR
# 04.03.2018 ob 11:45
Lako gradite plinske elektrarne ali še bolje zmanjševali preveliko porabo (fosilne) energije z večjo energetsko učinkovitostjo...
Te elektrarne na Muri bi prispevale zanemarljiv delež elektrike v SLO in nezanemarljiv delež še včje devastacije ostankov bolj naravnega okolja.
Delež obnovljivih virov energije(OVE) pa se lahko zmanjšuje tudi z manjšo porabo energije saj imamo prevelik delež porabe energije glede na enoto BDP, manjša poraba pa odpade na manj fosilne elktrike in posledično večji delež OVE.

Sicer pa ima Slovenija manjši delež CO2 emisij na prebivalca, kot jih ima večina bolj razvitih države EU vključno Nemčija, pa tudi manjši delež elektrike brez emisij CO2 od teh držav vključno Nemčije, ki pa se je tudi uradno odpovedala svojim predhodnim zavezam redukcije CO2 v letu 2020 in jih prestavila v realizacijo za "višje cilje" v megleni prihodnosti leta 2030...

Tako, da pritiski iz EU naj ne bodo izgovor za nadaljnje uničevanje ostankov naravnih habitatov za proizvodnjo "EKO" elektrike...
HOR
# 04.03.2018 ob 21:12
@tomazmb
# 04.03.2018 ob 17:59

Na jugu Grčije na otokih sa začnejo v Grčiji minimalno ugodne in ugodne razmere za vetrne elektrarne (kar je razvidno iz mojih priloženih linkov) tako, da tu ni primerjave glede Slovenije, ki ima ugodnih področij le za vzorec in nimamo veliko primernih površin z ugodnimi vetrnimi razmerami za vetrnice ( ca na višini +100 m), kar so pač strokovna dejstva, vetrovnost pa je globalno v upadu, v SLO pa v porastu, tako, da bo mogoče kdaj v prihodnosti glede tega bolje. Dodatno pa je EU Grčijo pred dolžniško krizo kar posiljevala s krediti za vse kar lahko Grčija kupi v starem jedru držav EU (...!), saj Grčija ne proizvaja vetrnic in ti krediti so samo prispevali k grškemu neracionalnemu zadolževanju saj gre za dražje in ne cenejše oblike elektro energije, ki je nestabilna saj je dodatno odvisna od vremena in sezonskih nihanj in zato za ustrezno oskrbo z elektriko potrebuje še podporo fosilnih virov...

Slovenija pa ima že zdaj zaradi hidroelektrarn večji delež OVE ( in še večji delež brezogljične energije zaradi NEK) od Grćije (in Nemčije), kot ga ima ta (in Nemčija) za cilj v letu 2020, kar pa v 2020 ne bosta dosegli, kakor še mnogo EU držav saj je zadeva (pre)draga in tehnično problematična...

Zaradi manj primerni vetrnih razmer na večini ozemlja (to so strokovna dejstva) in tudi s tem povezanih večjih stroškov elektrike, vetrnice v Sloveniji do nadaljnjega ne morejo biti resen vir energije , vsekakor pa je prostora za več, kot dve veliki vetrni elektrarni...
LINK
samogledam
# 04.03.2018 ob 15:24
v sloveniji je vedno vec ljudi, vedno vecja je tudi poraba elektricne energije in Mura bo morala spremembe zaradi napredka in standarda ljudi spremeniti svojo podobo, razen ce bodo prebivalci presli nazaj na petrolejke in en telefon v vasi.
Gastrbajtr
# 04.03.2018 ob 13:47
Prosim vse nevladnike, če nam lahko predložijo načrt energetske samooskrbe Slovenije za naslednjih 50 let. Hvala.
dule5
# 04.03.2018 ob 12:04
He . Ni čudo da gre avstrijcem tak slabo. Kdo pa jim je kriv , da imajo hidroelektrarne. He he..
velikibrat
# 04.03.2018 ob 11:24
Gremo, akcija! Vsi se bomo pripeljali z avtomobili, doma temperatura na 24st Celzija, vse dobrobiti današnjega časa zahtevamo, NE Mure pa ne damo! Kvazi ekologi! Vse imeli - nič dali!
Coen
# 04.03.2018 ob 17:58
@ KLIPAN,

kje sem pa spet napisal, da uživam ob uničevanju česarkoli? Daj ti raje najprej razčisti sam s sabo, šele potem se loti kakšnega večjega projekta, kot je to z Muro.
fokus
# 04.03.2018 ob 14:57
Mura je polna mulja, komarjev in raznih zajedalcev. V njeni okolici se dela bore malo, saj so soc. dodatki dovolj visoki.
Kazalo