Narava
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 20 glasov Ocenite to novico!
Ledena ploskev
Ledena ploskev v arktičnem območju je vse manjša. Foto: EPA
Polarni medved
Izginotje ledu na Arktiki bi ogrozilo tudi številne živalske vrste, ki so od njega odvisne, negativno pa bi vplivalo na celoten planet. Foto: EPA

Dodaj v

Se da z vodnimi črpalkami rešiti arktični led?

Posledice izginotja ledu bi čutili vsi
12. februar 2017 ob 11:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Znanstveniki z Univerze v Arizoni v ZDA so predlagali novo rešitev za arktični led, ki ga je zaradi podnebnih sprememb vse manj. S črpalkami bi črpali vodo na površje, kjer bi zaledenela in odebelila ledeno ploskev.

Za predlogom stoji fizik Steven Desch, ki skupaj s kolegi predlaga, da se postavi 10 milijonov črpalk na vetrno energijo nad arktično ledeno ploskvijo. Črpalke bi pozimi črpale vodo na površje, kjer bi zaledenela in okrepila obstoječi led.

Tako bi lahko dodali dodaten meter ledu, po poročanju britanskega Guardiana meni Desch. Trenutno je ledena ploskev redko debelejša kot dva ali tri metra, zaradi podnebnih sprememb pa se vztrajno zmanjšuje. "Debelejši led bi pomenil dalj časa trajajoči led. To pa bi pomenilo, da bi se nevarnost izginotja ledu na Arktiki poleti močno zmanjšala," je dejal Desch.

500 milijard za ledeno ploskev
Fizik je s kolegi ocenil tudi stroške projekta. Ti bi po njihovi oceni znašali 500 milijard dolarjev. Desch priznava, da je cena ogromna, a bo morda neizogibna, če želimo preprečiti katastrofo, ki preti Arktiki. Številni znanstveniki zdaj opozarjajo, da se Severno ledeno morje z okolnim kopnim segreva hitreje, kot so predvidevali še pred nekaj leti, zato bo po njihovem mnenju pariški podnebni sporazum iz leta 2015, ki naj bi omejil globalno segrevanje, nezadosten za preprečitev popolnega izginotja ledu na Arktiki v poletnem času morda že do leta 2030.

Izguba ledu na Arktiki poleti bi ogrozila številne živalske vrste na tem območju, sprožila pa bi tudi dodatno segrevanje planeta, saj se sočni žarki ne bi več mogli odbijati od ledu nazaj v vesolje. To bi spremenilo vremenske vzorce na severni polobli, zaradi tajanja permafrosta pa se bo v ozračje sprostilo še več toplogrednih plinov, zlasti metana, ki mnogo učinkoviteje zadržuje toploto kot CO2.

Vse manj ledu
Januarja je arktični led obsegal 13,38 milijona kvadratnih kilometrov, kar je najmanj v januarju v 38 letih, odkar s sateliti spremljajo območje. Dolgoročno povprečje za januar je sicer 14,64 milijona kvadratnih kilometrov ledu. Glede na trenutno stopnjo izpustov toplogrednih plinov po mnenju številnih znanstvenikov na Arktiki poleti tako rekoč ne bo več ledu do leta 2030.

Predlog Descha ni edini, ki skuša inovativno rešiti arktični led, še poroča Guardian. Med drugim so znanstveniki predlagali tudi brizganje morske vode v ozračje nad območjem, s čimer bi ustvarili oblake, ki bi odbijali sončne žarke.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
pašeresje
# 12.02.2017 ob 11:33
Se da z vodnimi črpalkami rešiti arktični led?

NE

Pač smo LE najpametnejša žival, a ne dovolj pametni, da bi vedeli kaj je dobro za nas na dolgi rok.

Je pač fino leteti v Avstralijo in z najnovejšim iPhonom narediti selfie s koalo za FB...


Zemlja bo preživela, le mi si bomo uničili pogoje za lastno preživetje in s sabo v izumrtje potegnili še veliko drugih nič krivih vrst...

Ni zastonj kosila, vsak komfort se plača!
Whitetrasher
# 12.02.2017 ob 11:35
Se da z vodnimi črpalkami rešiti arktični led?

Seveda se da!!
Vprašanje je kdo bo to plačal.Največji krivci so denar vložili v vojne.
Krimsky
# 12.02.2017 ob 11:57
Arktičnega ledu se ne da rešiti s črpalkami za vodo ... ampak za nafto!
~
In sicer tako, da jih izklopimo ...
JohnSmith
# 12.02.2017 ob 12:36
@hafiks, tabu tema je tvoja inteligenca. Južni pol se čist normalno raziskuje in tam je vsaj 20 raziskovalnih postaj. Največja je točno na sredini južnega pola, v povprečju pa tam dela 100 ljudi vse dni v letu.
1a34
# 12.02.2017 ob 14:05
A se lahko prosim pomiri cenjeno bralstvo s podatkom, da je polarnemu medvedu, ki je prikazan na sliki med skokom iz ene ledene plošče na drugo, uspelo uspešno skočiti čez.
JohnSmith
# 12.02.2017 ob 12:56
@hafiks: Ce je zemlja kugla, tudi spodaj bi se morale temperature dvigovati?

Aha, ok, zdaj mi je postalo vse jasno.
Kobalt
# 12.02.2017 ob 12:51
Zakaj so prepovedana raziskovanja juznega pola?


Kakšna prepoved?
Kdaj je bila sprejeta?
Kdo vse jo je potrdil?
Razlog za prepoved?

Povej mi zakaj nihce ni preckal (po cez) antartiko.


Lahko da zaradi utrujenosti.

Sprva sem bil prepričan, da namiguješ na top-secret vojaške aktivnosti, pa vidim da gre le za flat-earth blodnjo. Tole pravi Quora.
JohnSmith
# 12.02.2017 ob 12:45
Kako veš, da je ni? Pa kakšno vezo ima to s čimerkoli? Zakaj bi jo morali peš prehoditi? Saj tudi Himalaje ni noben peš prehodil.
1a34
# 12.02.2017 ob 12:51
https://www.youtube.com/watch?v=lNeav1i1
6mI

Po moje bi bilo bolje vlagati v ozelenitev puščav, kar se že dela s tehnologijo npr. vetrnih ali sončnih elektrarn. Ker enkrat, ko je na določenem področju puščave življenje (ko je dosežena kritična masa ozelenitve), se to samo reproducira, obnavlja in širi in ni treba več vzpostavljati in vzdrževati sistema od zunaj; to ve vsak, ki se je ukvarjal kdaj s pogozdovanjem.

P.S.

Ločiti je treba med vzroki in posledicami.

P.P.S. O sicer zelo koristnem izumu ledomata pa raje kakšnega normalno ali nenormalno vročega julijskega ali avgustovskega dne. :)
NoriPlanet
# 12.02.2017 ob 15:59
Potrebno se je tudi vprašati, kako je prišlo do ledene dobe in od kod na Zemlji tako ogromne količine vode, ki skozi milijone let spreminja svoje agregatno stanje. Ravno te spremembe sprožajo verižno reakcijo tudi pri ostalih kemičnih elementih in sestavah. V povezavi z sončno energijo oziroma njegovim sevanjem in vremenskimi spremembami prihaja do neštetih reakcij, ki spreminjajo zemljino atmosfero v oblike, ki nam ne bodo nikoli docela poznane.
Človek je v časovni menjavi zemljinih ciklov le en bežen trenutek, podoben tisočinki ene sekunde našega človeškega življenja ali pa celo manj.
council
# 12.02.2017 ob 13:25
Ojoj ne črpalk to bi bila potuha za nadalnje onesnaževanje če me kdo razume. Recimo da te črpalke nekoč odpovejo zemlja pa bo ob takratni onesnaženosti led stopila v enem mesecu.
NoriPlanet
# 12.02.2017 ob 16:08
Pa še nekaj:
Če kdo misli, da je človek vladar ali nadbitje univerzuma, se naivno moti. Človek je samo en majcen oziroma neznaten produkt kemičnih in energetskih reakcij, ki so se zgodile na enem planetu, ki ne bo večno obstajal. Pogoji za življenje človeka pa se bodo sčasoma izničili.
Kaj je obstajalo pred nami in kaj bo nastajalo za nami, je dejansko nepomembno, ker na to ne moremo nikakor vplivati. Ko se naš razvojni in življenski cikel konča, nas zamenjajo druge oblike.
NoriPlanet
# 12.02.2017 ob 15:43
Led na polih je ostanek ledene dobe. Globalno segrevanje poteka že od njenega konca in cikel se bo končal tako, da bo ves led skopnel, vode narasle in potem sledi sprememba podnebnih razmer, ki bo na planetu uničile današnje oblike življenja in skoraj vsa živa bitja.
Očitno gre za nek ponavljajoč cikel, ki pelje iz ledene v vročo dobo in spet nazaj v ledeno. Človek ta cikel trenutno le pospešuje. Ustaviti ali upočasniti ga ne bo mogel na noben način.
Zemlja je kot nekakšen laboratorij, kjer že milijoni let potekajo kemične in toplotne spremembne. Mnogo kemičnih sestav je preko meteoritov vseskozi prihajalo na zemljo in se mešalo z ostalimi, tako da bo Zemlja pri svojem obstoju deležna še precejšnih preporodov ali transformacij.
Danes je idealna za življenje človeka in ostalih sesalcev, jutri pa bo najbrž idealna za življenje vodnih bitij, ker bo kopno kot kaže spet izginilo pod vodo. Kdo ve, kaj bodo prinesle bodoče spremembe. Mogoče pa zaradi vse bolj ekstremnih razmer Zemlja spet postane planet, na katerem ne bo mogoča več nobena oblika življenja.
Kdo ve.......
5elin
# 12.02.2017 ob 14:48
Se je podražil viski z ledom. Zdaj vem, zakaj. Ledu zmanjkuje.
5elin
# 12.02.2017 ob 14:27
Ne vem, zakaj tako kompliciran predlog.
Mnogo enostavneje je preseliti vse polarne živali v zmerni pas in jim pomagati s klimatskimi napravami. Po mojih izračunih bi bilo za to treba začasno (do leta 2050) dvigniti ddv samo na 25%.
Pomembne so prioritete.
hepan
# 12.02.2017 ob 13:43
Spet mi slabo vest vzbujajo z nekim ledom, katerega namen je pobirat eko davke in gradit nesmiselne vetrnice.

Se enkrat: nisem povzrocil taljenja, ne morem ga preprecit in boli me k. za j. led
Kobalt
# 12.02.2017 ob 13:02
Zakaj se led ne topi na juznem polu?
Mogoce se, samo znanstveniki ne porocajo.
Ce je zemlja kugla, tudi spodaj bi se morale temperature dvigovati?


Vsak led se topi. Tudi znanstvenike je to "dejstvo" begalo, pa so se malo bolj strokovno lotili problema, kot to počnejo skeptiki to ni tako, ne vem kako, ampak sigurno ni tako, to je zarota, lažejo nam in stvar rešena. KLIK
B in .
# 12.02.2017 ob 17:13
S črpalkami bi črpali vodo na površje, kjer bi zaledenela in odebelila ledeno ploskev.
Fizik je s kolegi ocenil tudi stroške projekta. Ti bi po njihovi oceni znašali 500 milijard dolarjev.


Prepričali so me ... ker na koncu bo treba premestiti živali na Antartiko, kjer se led silovito širi ... z Noetovo barko. / sarc off
HOR
# 12.02.2017 ob 16:58
@Kobalt
# 12.02.2017 ob 16:17

Tisti, ki poznjao še kaj drugega kot predpisaei klima alrmne vire črpajo podatke od znanstvenikov, za bližnjice med drugim tudi na svetovno najbolj obiskanem klumatskem blogu WUWT

Pa še branje bloga kakšnega vrhinskega znanstvenika/znanstvenice Climate Etc, itd

Pa spremljanje objav IPCC, NASA, NOAA, MET Office, itd...
NoriPlanet
# 12.02.2017 ob 16:14
kip

S tvojim dognanjem se zelo strinjam. Kopnenje ledu na polih bo izboljšalo klimo na vseh področjih, ki so nanju mejile in kjer so bile še do včeraj ekstremne zimske oziroma hladne razmere. Hkrati pa nastopa vroča doba v predelih Zemlje, kjer so bile do sedaj raazmere idealne, puščave pa bodo postale območja, kjer bo gibanje brez ustrezne opreme smrtno nevarno. Tudi gostota zraka oziroma kisika se bo spreminjala in vreme bo postajalo vse bolj agresivno. Dejansko se bodo slabe vremenske razmere, potresi in poplave vedno bolj ekstremizirale in človek bo imel vse manj ozemlja za normalno preživetje.
To bo sa seboj potegnilo socialne tragedije in vojne za pitno vodo, hrano, čist zrak, ugodno klimo, itd. Dejansko se je to že zalelo dogajati.
Rugess Nome
# 12.02.2017 ob 15:03
temu "znanstveniku" dajte nobelovo nagrado za neumnost leta
noprou
# 12.02.2017 ob 13:34
Večino časa na Arktiki itak ni bilo ledu. Zakaj bi ga zdaj delali? Teh 500 milijard naj raje dajo revežem, čučki
noprou
# 12.02.2017 ob 13:26
zakaj ne bi raje naredili kar sladoled? Kuglica sladoleda bi se sigurno pocenila ...
neprilagojen
# 12.02.2017 ob 12:50
taki znastveniki naj se samo prenehajo voziti na delo, pa bo zrak cistejsi

mene zanima kdo bo nas resil, pred takimi neumnostmi,
bjn
# 16.02.2017 ob 11:25
Jaz se z vodo celo umivam, jo tudi pijem
in celo lulam
bjn
# 16.02.2017 ob 10:27
Kje naj kupim nahrbtnik za na hibridni motor?
GaD
# 12.02.2017 ob 21:36
Reševali bi led?? Umikanje in širjenje ledenih pokrovov na polih se je dogajalo vseskozi zemljino zgodovino in se bo še naprej.
kip
# 12.02.2017 ob 16:43
NoriPlanet

Če bo prišlo do takšnih dramatičnih podnebnih sprememb bo beli človek na te spremembe še najbolj ranljiv od vseh ljudi ali ljudskih ras saj zaradi barve kože ki ni najbolj primerna za vroča podnebja in slabših fizičnih sposobnosti preživetja v takšnih podnebnih spremembah bo povzročilo da se bo beli človek v naslednjih generacijah izselil iz zahodne Evrope in ZDA ter odšel bolj severno v Rusijo in Kanado katere že tudi nadzira in jih tudi vojaško že zavaroval predvsem Rusija .Na ta njihova območja se bojo pa selili ljudje temnejše polti kjer iz Afrike in Azije ter Arabskih dežel kjer so že navajeni več tisočletij takšnih podnebij in bojo lažje prenašali to novo nastalo podnebje ,ki bo vse eno , veliko boljše, kot tam od koder bojo prišli ,vendar na sever, kjer bojo klimatske razmere idealne pa ne bojo imeli možnosti naseliti saj jih bo že prej naselil beli človek ter to ozemlje zavaroval ,kot se je to tudi do sedaj v zgodovini dogajalo , .Medtem ko pa bojo v Afriki in Južni Ameriki ,Avstraliji ljudje ki se ne bojo uspeli preseliti umirali od žeje lakote ter še dodatno od vročine in na teh območjih ki so danes še najbolj naseljene bo v naslednjih več desetletjih postalo še najmanj naseljena območja če se bojo seveda napovedi o klimatski spremembi res tako drastično spremenile .
Kobalt
# 12.02.2017 ob 16:17
@HOR # 12.02.2017 ob 14:02

In na kakšni "strokovni" podlagi ste do zaključkov prišli klima-skeptiki?

Ste ob znanstvenih dognanjih izpeljanih na podlagi merjenj, opazovanj, primerjav (=to so znanstevene metode!) samo zamahnili z roko ali ste do ugotovitev prišli na podlagi določenih metod? In če da, po kakšnih metodah?

To vaše začudenje izgleda nekako takole: v poletnem času se čudite, kako ima lahko nekdo na drugi strani zemeljske oble zimski čas, če je pa vendar poletje?! Tega nikakor ne morete sprejeti. Ste zmedeni in v zanikanju. Bega vas očitna "nekonsistenca" dejstev. Ne razumete in ne veste. Pa ne zato, ker vam znanstveniki prikrivajo in vas zavajajo. Samo manjka vam (oz. ste nanj pozabili) delček sestavljenke iz osnovnošolske geografije, ki pravi, da do letnih časov prihaja zaradi nagnjenosti zemljine osi in njene lege glede na Sonce. To vam manjka. In zato ste prepričani, da upravičeno dvomite.

Žalost.
kip
# 12.02.2017 ob 15:57
Narodi se bojo v bodoče selili na sever zemlje kjer bo čez nekaj desetletij klima bolj ugodna za življenje , kot na večina ozemlja ki ga sedaj človek naseljuje.Narodi se bojo selili v Rusijo saj se bo lahko na to ozemlje naselilo od dve do tri milijarde ljudi tukaj je še severni del Kanade in Aljaska kjer bo prostora še za kakšno milijardo do milijardo in pol ljudi .Čez dvajset ali trideset let bojo lahko te selitve povzročile hude vojne .V Južnih in obmorskih delih Evrope bo nemogoče živeti saj se bojo čez trideset let temperature poleti dosegale preko petdeset stopinj in nivo morske vode bo poplavilo obmorska naselja .Tukaj bojo na udaru še najbolj Afrika in Azija ter Arabski pol otok ter Južna Amerika kjer bojo ljudje iz teh območij imeli zelo malo možnosti za selitev na sever razen seveda najbolj bogati ljudi .V zgodovini človeka se je že večkrat zgodilo da se je človek selil zaradi klimatskih razmer in se bomo tudi v bodoče selili tam kjer je za človeka še najbolj ugodno živet.Po teh napovedih se nam obeta to da se bojo naši otroci in vnuki selili ustvarjali nove nacije in države kot je bila do sedaj ista praksa.
gozdar1
# 12.02.2017 ob 14:11
@Ori
Kdo misliš, da financira anti globalno segrevanje kampanjo, očitno so v določenih skupinah, ki do že tako nagnjene k teorijam zarot naleteli na hvaležno občinstvo(sploh ker imajo očitno zaposlene odlične spin doktorje, ki znajo stvari zaviti v nekaj kar se povprečnemu laiku dovolj učeno sliši, da izgleda verodostojno).
HOR
# 12.02.2017 ob 13:35
Proizvajalci vetrnic bi radi mastno zaslužili z utopičnimi projekti
(bo še kak nov "eko" prispevek na kakšni položnici...)

Po sedanjem trendu, če se kaj ne spremeni (+/-) bo ledu na morju Arktike prvič zmanjkalo samo za kak teden ali dva v septembru čez ca 30 do 50 let let. No v resnici, ga takrat ne bo čisto zmanjkalo ampak, če bo na manj, kot na enem miljonu km2 manj, kot 15% površine morja prekrite z ledom se bo strokovno reklo, da ledu več ni. Tak so se zmenili strokovnjaki.

Ledu na morju Arktike pa tako ne bo pozno poleti za 3 mesece šele proti koncu stoletja (prvič ca 2085) ne pa čez 30 let. -Tako prognozirajo pri NOAA (Ameriška agencija za atmosfero in oceane). LINK LINK

Strokovnjaki za promocijo klimatskega alarmizma pri MMC/RTS pa kakopak "vedo" več in špekulirajo, da bo led poleti mogoče zmanjkal že čez 30 let (ca takrat ko bomo Slovenci že glih skoraj srečni in nas to ne bo več onesrečilo....)
BojanD
# 12.02.2017 ob 13:24
@Ori, nam zaupaš svoj vir o naraščanju populacije polarnih medvedov? Ker moj vir pravi, da ta pada.
VIR
hafiks
# 12.02.2017 ob 12:59
Hahahaah
John za razmislek je.
Drugace so ze zdruzeni narodi 60 let omejili raziskovanje in podelili pravice posameznim drzavam.
Ori
# 12.02.2017 ob 12:47
"Znanstveniki" je oseba zaposlena v javni upravi in je odvisna od obstoja "problemov".
TyTo
# 12.02.2017 ob 11:27
Znanstveniki naj raje poskrbijo, da bodo vodne črpalke reševale nasedle kite v prihodnosti...
KKorupcija
# 15.02.2017 ob 22:48
Še dobro, da sem toliko star, da se spomnim kako ze desetletja poslušam kako bo Piran čez 15 let pod vodo, moj camping plac je pa na istem mestu od odtrostva. Pa se je vmes skot pol arktike zginlo bojda :) Nori tile climate scaridy cats. crazy as a bat. Podobno kot prejšnja ekipa, ki je imela namen pokazat dokumentarc taljenja ledu, potem so jih pa ze na zacetku poti rusi reševali z ledolomilcem. Vodja ekspedicije je rekel, da slednje ni dokaz kontra, ceprav pomanjkanje bi pa bilo dokaz za. tako da. luda kuča.

Vsako leto, ko RTV pribije, da je bilo najtoplejše, se kr pripravim dat +20% za kurjavo cez zimo avtomatsko.
hexen
# 14.02.2017 ob 22:48
Človek pokvari nekaj kar je default brezplačno dala narava in potem zapravi ogromno časa in denarja zato, da to približno popravlja, ampak vedno znova se pojavijo novi in novi problemi....
dude
# 12.02.2017 ob 19:24
500 milijard je prevec, da bi se trenutno splacalo. S taksno investicijo lahko mocno pospesimo rast trga elektricnih vozil.
HOR
# 12.02.2017 ob 15:08
Norvežani ugotavljajo, da so Polarni medvedi v dobri fizični kondiciji, populacija pa je narasla kljub menda "katastrofalnemu" segrevanju in klimatskim spremembam.

LINK

Ker nam po medijih pogosto kažejo slike shujšanih Polarnih medvedov je na mestu navedba, raziskovalca iz Norveškega Polarnega Inštituta, da so rejeni in mnogi debeli, kot prašiči... LINK

Zelo pa so se zmanjšale tudi koncentracije škodljivih snovi v krvi medvedov LINK

Se pa znanstveniki vseeno bojijo, da bi se lahko populacija v naslednjih desetletjih precej zmanjšala, če se bodo klimatske spremembe izkazale neugodne za Polarne medvede (do sedaj se kljub napovedim v zadnjih treh desetletjih niso in medvedom gre kar solidno...)
HOR
# 12.02.2017 ob 14:02
@Kobalt
# 12.02.2017 ob 13:02

Ja klima alarmistični znanstveniki so "strokovno" ugotovili, da led na Antarktiki raste zaradi vetra in morskih tokov. Kar pomeni da že od leta 1979 veter baš tak piha in tokovi baš tak tečejo vsako leto, da se led ne more pretežno talit ampak narašča že od 1979 in na Antarktiki tako rekoč ni znakov večjega lokalnega segrevanja, kot je to na ArktikiLINK
Res nerodono, da tam nikakor ni posledic "katastrofalnega" globalnega segrevanja. Prav nasprotno. Aja pa mogoče je tam še kakšen arktični svizec, ki potem lepo zapakira znanstvena mnenja
hafiks
# 12.02.2017 ob 13:12
Itak da se topi vsako leto, imel sem v mislih da ga zmanjkuje tako kot severnega.
por
# 12.02.2017 ob 12:25
a črpalke bodo na elektriko iz premoga ali bo to una ko jo bodo v krodu hodeči pingvini poganjali?
kon
# 12.02.2017 ob 12:12
vetrne črpalke?! triggered!!!! Kaj bojo pa arktični tiči rekl pa slovenski ptičje ljubci? Bodo tud po arktik mogl ptiči peš hodit?
adnan1984
# 12.02.2017 ob 13:27
Predvsem ni potrošnik-človek kriv za potrošniško življenje, ki so nam ga uturili tisti, ki dejansko imajo od potrošništva največ. Potem nam pa naj že enkrat dajo alternativo potrošništvu, ki je pa spet ne bo, ker potrošnik potem ne bo proizvajal toliko cvenka, kot bi si ga uni tam gor želeli-čim več.
In paradoksalno, če ne sprijeno je dejstvo, da bo sam potrošnik plačal(ki niti ni veliko kriv zato) za ceno potrošništva.Eden od teh je klimatske spremembe, ki ga že plačujemo zato, v bodočnosti pa še bolj.
Eh to je pa znanje tistih ,ki razmišljajo kako še bolj obogateti.
Bingo na kvadrat za bogataše.
Potrošnik bo pač potrošnik naprej hoteli mi to al ne, pa še krivdo nam bodo naprtili zato, sej ste sami krivi bla bla., eh narobe svet ni kej.
HOR
# 14.02.2017 ob 14:38
...V tem stoletju bo samo za kak teden ali dva kako leto poleti malo zmanjkalu ledu na morju Arktike. Možnost, da ne bi bilo ledu tam čez vse leto in tudi pozimi, pa je rezervirano za daljno megleno bodočnost, kar nekaj stoletij ali tisočletij...

Kot sem napisal glede na sedanji trend poleti LINK

Skupaj pa v par stoletjih LINK
HOR
# 12.02.2017 ob 15:17
Ta led se bo topil točno tako koat se je nameril ali pa ne in celotna civilizacija lahko do nadaljnjega na to vpliva samo z kakšnimi atomskimi bombami in tako v vsakem primeru z slabšim izidom...

Vliv na globalno klimo z omejevanjem človeških emisij CO2 pa so do nadalnjega zgodbice brez resne podlage.

Omejevanje emisij antropogenega CO2 pa se ne dogaja. Emisije CO2 so po letu 2000 celo precej narasle, globalno segrevanje pa primerjalno precej manj...
gozdar1
# 12.02.2017 ob 13:55
Kaj bi teoretiki zarot, ki ne verjamejo v znanost brez interneta?
HOR
# 13.02.2017 ob 16:28
Tudi ni nikjer znanstveno dokazano, da manj ledu na morju Arktike pomeni več katastrofe, kot koristi...

V tem stoletju bo samo za kak teden ali dva kako leto poleti malo zmanjkalu ledu na morju Arktike. Možnost, da ne bi bilo ledu tam čez vse leto in tudi pozimi, pa je rezervirano za daljno megleno bodočnost, kar nekaj stoletij ali tisočletij

Glede na to kako o tem polpulistično manipulirajo mediji pa se mnogim ljudem zdi, da bo tam zmanjkalu ledu čez 30 le, če ne že prej
hafiks
# 12.02.2017 ob 12:51
John
Zakaj se led ne topi na juznem polu?
Mogoce se, samo znanstveniki ne porocajo.
Ce je zemlja kugla, tudi spodaj bi se morale temperature dvigovati?
Kazalo