Po doslej neobičajno topli jeseni se konec tedna Sloveniji napoveduje ohladitev vremena. Foto: BoBo
Po doslej neobičajno topli jeseni se konec tedna Sloveniji napoveduje ohladitev vremena. Foto: BoBo

"Kot kažejo današnji izračuni meteoroloških modelov, lahko v soboto v precejšnjem delu Slovenije dež preide v sneg tudi do nižin. Tako bo to verjetno prvo letošnje sneženje," je danes povedal meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje.

"Kako obilna bo snežna odeja, je za zdaj težko zanesljivo napovedati, verjetno od nekaj centimetrov pa morda tudi do več kot deset centimetrov," je dodal.

Sneženje bo v noči na nedeljo ponehalo, a bo ostalo hladno. "Od nedelje naprej bodo temperature ob jutrih večinoma malo pod ničlo in čez dan le do pet stopinj," je pojasnil Gregorčič.

Številni novembrski rekordi
Do tega petka pa bo toplo, kot je bilo do zdaj. "Pihal bo zahodni do jugozahodni veter. Najvišje temperature pričakujemo danes, ko lahko na Štajerskem dosežejo še okoli 20 stopinj. Tudi jutri in v petek bo še marsikje vsaj okoli 15 stopinj Celzija," je še povedal.

Letošnja jesen je bila doslej neobičajno topla. "Prva polovica novembra in ti dnevi zdaj so nadpovprečno topli, predvsem kar se tiče maksimalnih dnevnih temperatur. Srednje dnevne temperature so bile sicer tudi nadpovprečne, a ne tako zelo kot najvišje dnevne. Noči so bile namreč precej jasne, zato se je ozračje čez noč vseeno ohlajalo. Je pa to dejansko eno najtoplejših novembrskih obdobij, odkar opravljamo meritve. Pri maksimalnih temperaturah smo namerili kar precej novembrskih temperaturnih rekordov," je povedal.

Zima bo verjetno toplejša od povprečja
Zanesljivih napovedi o tem, kakšna bo zima, še nimajo. "Kaže, da bo trimesečje december-januar-februar verjetno toplejše od dolgoletnega povprečja. Verjetnost za ta scenarij je okoli 80 odstotkov, kar pomeni, da je le 20 odstotkov možnosti, da bo zima hladnejša od povprečja. Bodo pa vmes tako topla obdobja, ki jih bo verjetno več, kot tudi hladna in snežena, ki pa jih bo, kot kažejo sedanje napovedi, nekaj manj," je povedal meteorolog Gregorčič.

Tudi prvi sneg se je v prejšnjih letih v Sloveniji pojavljal v različnih obdobjih. "Imeli smo prvi sneg že tudi v oktobru, lani pa šele konec decembra. Ti datumi prvega sneženja so pri nas lahko zelo različni, in to ne napoveduje poteka zime," je še dodal.