Okolje
Smeti
Akcija Očistimo Slovenijo je tudi letos potekala pod okriljem svetovne pobude Očistimo svet. Na globalni ravni se je akcije udeležilo 15 milijonov ljudi v 158 državah. Foto: BoBo
       Izdelki so vse bolj embalirani, embalaža je vedno bolj kompleksno zgrajena. To kaže na težave pri pravilnem ločevanju odpadkov. V to, kako jih ločevati, bo treba vložiti še precej napora.       
 Katja Sreš, Ekologi brez meja
Očistimo Slovenijo
Letošnja akcija se je osredotočila predvsem na divja odlagališča. Foto: BoBo

Dodaj v

Akcija Očistimo Slovenijo: narava je "lažja" za 77 ton odpadkov

Najpogosteje najdeni odpadki so cigaretni ogorki
21. september 2018 ob 13:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Letošnja akcija Očistimo Slovenijo je po poudarkih Ekologov brez meja privabila 28.000 prostovoljcev, ki so iz narave odstranili 77 ton odpadkov.

Akciji Očistimo Slovenijo se je letos pridružilo 134 občin, kar je 63 odstotkov vseh občin v državi. Udeleženci so očistili 68 divjih odlagališč, ocenjujejo Ekologi brez meja, ki so do zdaj pridobili podatke približno dveh tretjin sodelujočih občin. Na isti dan je potekala tudi akcija Čista obala, v sklopu katere je potekal popis odpadkov – tudi letos so "zmagovalci" na seznamu najpogosteje najdenih odpadkov cigaretni ogorki.

Slovenijo so prostovoljci tokrat v okviru nacionalne akcije čistili tretjič in, kot napovedujejo Ekologi brez meja, zadnjič. "Od zgolj organiziranja čistilnih akcij se moramo premakniti do učinkovitega ozaveščanja ljudi, da do smetenja takšnih razsežnosti nikoli več sploh ne pride," je poudarila predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik.

Pisava iz odvrženih smeti
Ekologi so tako v okviru prizadevanj za ozaveščanje skupaj s prostovoljci in Futuro DDB ustvarili posebno pisavo iz odvrženih smeti, ki so jih pobrali v soboto. Vsako črko so fotografirali na nevtralnem ozadju, pozneje pa jo bodo tudi vektorizirali. Z njo bomo lahko tako v prihodnje virtualno prenašali sporočilo, da smeti ne sodijo v naravo.

Pisava vključuje vse črke slovenske abecede. Sestavljali so jo iz različnih vrst odpadkov, ki so bili najdeni v naravi in divjih odlagališčih – med drugim iz starih pločevink, baterij, plastenk, gum, čelad, oblačil, pohištva ter gradbenih odpadkov.

"Najčistejša pisava na svetu bo objavljena na spletu in bo na voljo vsem tistim, ki jo želijo uporabiti za ubeseditev svoje tematike. Lahko jo bodo uporabili tako v barvni kot črno-beli različici – zadnjo preprosto instalirajo na računalnik in začnejo tipkati svoje naslednje ekološko zavedno sporočilo," so še dodali Ekologi brez meja.

Akcije smo se udeležili tretjič
Leta 2010 se je akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu po vsej državi udeležilo več kot 270.000 prostovoljcev, kar je bilo dobrih 13 odstotkov prebivalcev. Količina zbranih odpadkov je takrat presegla 14.800 ton oz. 78.000 kubičnih metrov.

Leta 2012 se je akcija preselila pod okrilje svetovne pobude Očistimo svet. Takrat se je čistilne akcije udeležilo 289.000 prostovoljcev iz vse Slovenije, kar je bilo 14 odstotkov prebivalcev. Količina zbranih odpadkov je presegla 15.600 kubičnih metrov oziroma 4.500 ton odpadkov.

Letošnja akcija je bila sicer ob divjih odlagališčih, kjer je več odpadkov skoncentriranih na enem mestu, osredotočena tudi na smetenje, lokalne skupnosti pa so organizirale številne ozaveščevalne akcije in poskrbele za lepšanje okolja nasploh. Ponekod so tako urejali drevorede, sadili drevje, barvali klopi in urejali otroška igrišča.

Največja težava so gradbeni odpadki
Katja Sreš
iz Ekologov brez meja je že v soboto povedala, da največja težava ostajajo gradbeni odpadki, ki predstavljajo približno polovico odpadkov na divjih odlagališčih, in embalaža, ki leži vsepovsod.

"Težavo gradbenih odpadkov bo treba v prihodnje še bolj nasloviti z vidika informiranja, obveščanja in ozaveščanja, da imamo vsi možnost ta material odložiti med odpadke v zbirnih centrih, večinoma do ene avtomobilske prikolice brezplačno, ter z vidika nadzora – tisti, ki odloži odpadke v naravo, mora biti hitro kaznovan," je ocenila Sreševa.

Težava embalaže pa je bolj kompleksna. "Izdelki so vse bolj embalirani, embalaža je vedno bolj kompleksno zgrajena. To kaže na težave pri pravilnem ločevanju odpadkov. V to, kako jih ločevati, bo treba vložiti še precej napora," je dodala.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
nemaramplundre
# 21.09.2018 ob 15:06
Vsak dan ko se vozim pi Poljanski dolini vidim na stotine praznih pločevink piva?!?! Pa a to ljudje pijejo in vozijo?! Ne vem za druge ampak te odpadki pa me res šokirajo.

Drugaçe pa vse pohvale akciji!
mertseger
# 21.09.2018 ob 15:37
Jaz pobiram skoraj vsakič ko grem v naravo, sem se že nekako navadil nosit s seboj malo plastično vrečko da poberem predvsem plastične smeti ob poti. In vsakič naberem polno vrečko razen na katerih slabo obljudenih poteh.
Predlagam ekologom da razvijejo aplikacijo za telefon namenjeno pobiranju odpadkov. Se vpišeš, narediš profil. Izbereš pot, cesto kjer boš hodil, vklopiš GPS in pobereš odpadke ob cesti. Na koncu zaključiš (pobrati moraš obe strani ceste tako da se je najbolje sprehoditi v obe smeri) slikaš vrečo opradkov vse skupaj shraniš, trasa pa gre v bazo (podobno kot športne aplikacije sporttracker ali podobno) tako da lahk drugi vidijo kje in kdaj je bila cesta ali pot očiščena. In drugič izbereš drugo...... V bazi se beleži dolžina pobranih poti in količina odpadkov. (op. avtorja: Zmagovalec/ka pa na koncu leta dobi eno noč z žensko/moškim po lastni izbiri :))) ....)
5tane
# 21.09.2018 ob 15:25
Čestitke vsakemu, ki je šel pobirat.
fabo1978
# 21.09.2018 ob 15:03
Če ne bi bilo toliko birokracije bi jih verjetno pobrali vsaj 10T več...
Henrik
# 21.09.2018 ob 16:50
Danes očistimo Slovenijo, da lahko preostalih 364 dni mecemo vso svinjarijo v obcestne jarke ...
xnplater
# 21.09.2018 ob 14:57
Odpadke je potrebno zmanjšati, ne pa jih samo iz enega kupa na drugega prelagati. Zmanjša se jih pa tako, da se zmanjša št. proizvajalcev odpadkov (ljudi).
Regedit
# 21.09.2018 ob 14:39
Se je že začela nova akcija.Zasvinjajmo Slovenijo
Matjaz82
# 21.09.2018 ob 15:13
Da ne bo pomote, sem ZA čisto okolje... toda dokler bomo odgovornost prelagali zgolj na posameznike nimamo šanse in so take akcije same sebi namen. Ekologija je stvar sistema, sistem pa omogoča lokalnim veljakom, da postavljajo deponije, denar bašejo v svoje žepe, postavljajo sumljive tovarne, ki zgorijo....nadalje, vsi blazno radi vozimo suv, čeprav naj bi šlo v zmanjševanje velikosti in potrošnje avtomobilov, vsaka družina ima po tri avtomobile...
edini, ki je v tej državi resno vršil pritisk na kapitaliste, ki so v tej zgodbi varno na strani je tisti tip iz Trbovelj, zadeva Lafagre cement.
študentNajBo
# 21.09.2018 ob 21:00
Še ena Potuha za državo!
MrzlaJuha
# 21.09.2018 ob 15:24
77 ton / 28000 prostovoljcev = 2,75 kg/človeka
Ne vem, ali je to veliko ali malo. Če se vam zdi malo, potem verjetno smeti ni bilo ne vem koliko, ker verjamem, da so bili pobiralci zavzeti za svoje delo.
Pri tem se mi nehote vsiljuje primerjava s slovenskimi gobarji in podobnimi količinami nabranih gob.
QUENDI
# 21.09.2018 ob 22:47
.....ostalo je še cca 7777 ton.....ker so že naslednji dan slovenski sapiensi vrnili 77 ton.....mnogokrat sem prav presenečen kakšno navdušenje in kakšno izvirnost izkazujejo smetogeneriki....predlagam da napise Prepovedano odlaganje premaknemo na za to organizirana mesta - menda bo potem tam vsa svinjarija.........Smetovenija......tist
o o Zeleni je zgolj iluzija.....sicer pa če lahko Jupiter (neaktivno ministrstvo......podjetja z licenco.....idr....) zakaj ne bi smel Vol.......saj to je temelj demokracije - enakopravnost.......
STRD
# 21.09.2018 ob 18:36
Bravo....
$$$$$$
# 21.09.2018 ob 18:33
S kupov ste jih dal na kup.lazja ni narava prav nic. Bolje je le da se jih lazje kontrolira ko so na enem kupu

Drugace pa vsakemu ki je cistil kapo dol. Vidi se da vam ni vseeno in ste vredni zraka ki ga dihate. Tiste ki smetijo bi pa s smetmi zaprl v neko veliko halo.
dejneseri
# 21.09.2018 ob 18:07
Xnplater, kako predlagad da zmanjsamo odpadke v naravi drugace kot da jih pac prestavimo, iz narave na smetisce?
ThePianoGuy
# 21.09.2018 ob 15:24
Pisava vključuje vse črke slovenske abecede. Sestavljali so jo iz različnih vrst odpadkov, ki so bili najdeni v naravi in divjih odlagališčih – med drugim iz starih pločevink, baterij, plastenk, gum, čelad, oblačil, pohištva ter gradbenih odpadkov.

Zanimiva ideja!
Lev Julius
# 21.09.2018 ob 15:00
Vsako let več smeti ?
Matjaz82
# 21.09.2018 ob 14:12
Očistimo Slovenijo... še zadnjič! A potem bo pa dokončno čista?

Majo pa lepe avte ekologi brez meja.
Kazalo