Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 15 glasov Ocenite to novico!
Kemis, požar
Sodelovanje med enotami in različnimi službami je bilo med intervencijo zelo dobro. Foto: PGD Vrhnika
Kemis, požar
Prva analiza kaže, da je bila intervencija učinkovita, zatajilo pa je krizno komuniciranje in delovanje strokovnih služb po intervenciji. Foto: PGD Vrhnika
false
Ministrica za okolje Irena Majcen v sodelovanju z GZS-jem išče rešitev za nakopičene odpadke, ki jih ne morejo več odvažati v pogoreli Kemis. Foto: Dani Modrej
false
Rezultati zadnjih vzorcev kažejo, da je solata v okolici Vrhnike neoporečna. Foto: AP
       Okrog 16 oz. 17 analiz, ki smo jih izvedli na različnih segmentih, kažejo, da je bil edini pozitiven vzorec trave, ki je bil vzet neposredno pri požaru.       
 Jernej Drofenik o enem samem pozitivnem vzorcu
VIDEO
Bo Kemis lahko odpeljal n...
VIDEO
Kam z nevarnimi odpadki?
VIDEO
Zemlja in solata v okolic...

Dodaj v

Analiza požara v Kemisu: Intervencija hitra in uspešna, zatajilo komuniciranje

Solata v okolici Vrhnike je neoporečna, kažejo vzorci
6. junij 2017 ob 15:52,
zadnji poseg: 6. junij 2017 ob 22:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Prva analiza ukrepanja ob požaru v Kemisu na Vrhniki kaže, da je bila intervencija uspešna in strokovna, šepalo pa je pri kriznem komuniciranju in usklajevanju delovanja strokovnih služb po intervenciji.

V torkovi razpravi v prostorih Uprave RS za zaščito in reševanje, kjer so analizirali delovanje sodelujočih služb in enot med intervencijo, so bile podane informacije posameznih služb o aktivnostih, ugotovljene pozitivne izkušnje ter nanizani predlogi za izboljšanje stanja in ukrepanja v podobnih nesrečah v prihodnje. Splošna ocena prisotnih je, da je bila intervencija pravočasna, ustrezno usklajena, kar je zasluga štaba CZ Občine Vrhnika, ter uspešno in strokovno vodena, je razvidno iz sporočila za javnost Službe za strateško komuniciranje ministrstva za obrambo.

Kot dobra izkušnja je bilo največkrat poudarjeno dobro sodelovanje med enotami in službami, ki so sodelovale v intervenciji. Glavna pomanjkljivost pa so po ugotovitvah t. i. krizno komuniciranje in usklajevanje delovanja strokovnih služb po intervenciji ob požaru ter s tem povezano ustrezno obveščanje javnosti, so še navedli v sporočilu za javnost.

Medresorska delovna skupina
Aktivnosti po intervenciji, vključno z obveščanjem javnosti na podlagi pridobljenih analiz pristojnih organov, bodo predmet nadaljnjih obravnav in analiz. Zaradi nemotenega delovanja in enotnega nastopanja je Vlada RS imenovala medresorsko delovno skupino za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v Kemisu, d. o. o., Vrhnika, ki jo vodi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Pri analizi so sodelovali poveljnik CZ Občine Vrhnika in člani štaba, GZ Vrhnika, služba nujne medicinske pomoči ZD Vrhnika, Policija, Gasilska brigada Ljubljana, Gasilsko-reševalna služba Kranj, Ekološki laboratorij mobilne enote, VGP Drava, Direkcija RS za vode, ARSO, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje ter poveljnik CZ Republike Slovenije.

Vzorci kažejo neoporečnost solate v okolici Vrhnike
Izsledki zadnjih vzorcev kažejo, da so solata, zemlja in mleko v okolici Vrhnike spet neoporečni in primerni za uživanje. Prepoved velja le še za območje, ki je od požara oddaljeno manj kot 1,6 kilometra. Koordinator ukrepov po požaru v Kemisu Srečko Šestan je dejal, da obremenitev okolja ni tolikšna, kot se je balo. Odstranjeni so tudi ukrepi, ki so še včeraj veljali za vrtce in Osnovne šole v Logatcu.

Jernej Drofenik z Uprave za varno hrano: "Okrog 16 oz. 17 analiz, ki smo jih izvedli na različnih segmentih, kaže, da je bil edini pozitiven vzorec trave tisti, ki je bil vzet neposredno pri požaru".

"Vzorčenja resnično kažejo, da obremenitev okolja ni tolikšna, kot se je balo na začetku," je dodal Šestan.

Jutri bo v prostorih občine Vrhnika začela delovati informacijska pisarna. Na vprašanja prebivalcev bosta odgovarjala strokovnjaka s področja varovanja zdravja in varstva rastlin. V četrtek bodo na teren poslali še mobilne ekipe. Občani bodo tako 22 dni po požaru le dobili odgovore iz prve roke na vsa vprašanja, ki jih tarejo zadnje tedne, je za TV Slovenija poročala Tjaša Potisk.

Kam z nevarnimi odpadki?
Ministrica za okolje Irena Majcen in predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) še niso našli rešitve za nakopičene nevarne odpadke, ki jih podjetja ne morejo več odvažati v pogoreli Kemis. Da si bodo še naprej prizadevali vsi skupaj iskati rešitve, so sporočili z okoljskega ministrstva, medtem pa so na državnem statističnem uradu pojasnili, da se količina nevarnih odpadkov v Sloveniji na letni ravni vsako leto povečuje.

Okoljevarstveno dovoljenje določa, da dokler sanacija ne bo končana, Kemis ne sme obratovati, zaradi česar imajo podjetja, po besedah direktorja GZS-ja Sama Hribarja Miliča, gre za 20 srednjih in velikih podjetij. "Po naših informacija pa so tudi številne obrtne, recimo avtomehanične delavnice soočene s tem problemom, nenazadnje tudi komunalna podjetja, ki prevzemajo naše odpadke, ki jih pridelamo z raznimi barvami, laki. To seveda pomeni, da bi lahko rekli, da je kar nekaj 100 manjših in delavnic pod tem pritiskom," je še dejal Hribar Milič.

Kot je razvidno iz podatkov, ki so jih posredovali, je leta 2010 v Sloveniji nastalo skupaj za 101.400 ton nevarnih odpadkov, v letu 2015 jih je bilo za 146.000 ton. Od tega jih je leta 2010 v proizvodnih in storitvenih dejavnostih nastalo 98.000 ton, leta 2015 pa 137.000 ton.

Na prebivalca je pred sedmimi leti nastalo za 1,7 kilograma nevarnih odpadkov, pred dvema letoma pa za štiri kilograme. Od vseh nastalih odpadkov v proizvodni in storitveni dejavnosti so nevarni odpadki leta 2010 predstavljali 1,8-odstotni delež, leta 2015 pa že 3,2-odstotnega. Povečuje se tudi količina nevarnih komunalnih odpadkov, ki se je v zadnjih letih skoraj podvojila. Teh smo leta 2010 ustvarili 3.484 ton, leta 2015 pa 8.312 ton, še kažejo podatki statistikov.

Samo iz zdravstva Kemis letno odvzel več kot 300 ton odpadkov
Iz zdravstva je Kemis letno odvzel več kot 300 ton nevarnih odpadkov, 11 ton samo iz ljubljanskega kliničnega centra. Kemis jih je odvažal vsakih 14 dni, nazadnje ravno na dan požara, je poročala Tjaša Potisk. Gre za odpadne kemikalije, sijalke, baterije, akumulatorje, nevarno embalažo, doze pod tlakom, računalniško opremo. Podobne odpadke je Kemis prevzemal tudi od Splošne bolnišnice Murska Sobota, a v veliko manjšem obsegu, lani 720 kilogramov. Kemis je poskrbel tudi za 15 odstotkov vseh zbranih nevarnih odpadkov od Snage. In če zadnja primera novega dobavitelja, ki bi opravljal delo Kemisa, še nista iskala, je ljubljanski klinični center tega že našel.

A mnoga manjša podjetja še niso imela te sreče, zato je dogovor nujen, so prepričani gospodarstveniki.

Vrhniško podjetje za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je požar uničil 15. maja, a številne službe so še vedno na delu. Poleg nekaterih inšpekcij je ta teden na Vrhniki začela delati informativna pisarna. V petek bo o okoljskih posledicah požara ter delovanju služb v dneh po nesreči razpravljal tudi državni zbor.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
ronzi
# 06.06.2017 ob 16:14
Splošna ocena prisotnih je, da je bila intervencija pravočasna, ustrezno usklajena, kar je zasluga štaba CZ Občine Vrhnika, ter uspešno in strokovno vodena, je razvidno iz sporočila za javnost Službe za strateško komuniciranje ministrstva za obrambo.

Ker civilna zaščita je zaj zaslužna,da je gorelo po 5 uri popoldne,ko so bli prostovoljni gasilci na voljo......

Glavna pomanjkljivost pa so po ugotovitvah tako imenovano krizno komuniciranje in usklajevanje delovanja strokovnih služb po intervenciji ob požaru ter s tem povezano ustrezno obveščanje javnosti, so še navedli v sporočilu za javnost.

PO INTERVENCIJI.........so zatalije vse službe,razn prostovoljnih gasilcev.......

Če me ke dvigne,je pa medijsko poniževanje teh,ni so dejansko preprečili še večjo pi*Darijo.....

Admin,daj zbriši zbriši pa onemogoči mi komentiranje,vrjemi da si prijavlen na ustrezne službe....
ucenec
# 06.06.2017 ob 16:42
Povedano po domače. Kot ponavadi so situacijo rešili gasilci. Država se je pa v nedeljskem popoldnevu vračala z morja.
slovenec5
# 06.06.2017 ob 17:44
Kakšno nakladanje..... zdaj nam vsak dan servirajo...da ni zaznati strupenih snovi!!!
Po tej logiki... lahko nevarne odpadke od sedaj naprej kurimo kar na odprtem. Če pri tako velikem požaru vsega mogočega strupenega mixa na kupu, ni zaznati opaznega poslabšanja v zraku, zemlji Ljubljanici.... potem gre pri zbiranju nevarnih odpadkov za eno veliko nategancijo.
Ampak ni tako ... a ne Cerar:(
Svit-1
# 06.06.2017 ob 16:32
To je samo zavijanje bistva problema v celofan in prelaganje odgovornosti, vedno redkeje pa se omenja glavnega krivca za požar. To je Kemis in ta mora nositi vse posledice, stroške sanacije in odškodnine. Njemu je pogorel obrat, ne inšpekcijam, CZ, gasilcem, občini, ...
Marko Buh
# 06.06.2017 ob 19:12
Prebivalci Vrhnike so tri dni vdihavali zastrupljen zrak, otroci so se igrali na s pepelom onesnaženih igralih, ... Temu pravijo da je "zatajila komunikacija" Ne se delat norca!

Vemo kdo je kriv in zato zahtevajmo njegovo odgovrnost. Za začetku začnimo z direktorjem Uprave za zaščito in reševanje Darkom Butom, kjer je "zatajila komunikacija" Nadaljujemo lahko z direktorjem ARSO Jožkom Knezom in tako naprej!
špohtl
# 06.06.2017 ob 18:57
Tale analiza mi deluje, kot da so si vse državne službe in agencije želele oprati roke in zato so hvalili en drugega. Resničnost je bila precej bolj boga in skoraj popolno odvisna le od gasilcev - ki so bili zaradi neustreznega predhodnega požarnega plana izpostavljeni visoki ogroženosti med gašenjem (v glavnem voda, ne pena), kako bo pa z zdravjem v prihodnosti je pa druga pesem.
Kdor je odobril in nadziral okoljsko dovoljenje in požarno zaščito ga je polomil na celi črti - še zdaleč se ni zavedal nevarnosti.
Zdajšnje nabijanje, češ da se pa odpadki kopičijo, pa že kaže kam pes taco moli.
nelon
# 06.06.2017 ob 16:41
Statistika rakovih obolenj bo pokazala svoje
HOR
# 06.06.2017 ob 17:45
Vse in edino, kar je bilo uspešno je bil intervencija gasilcev.

Većina ostalega spada pod poglavje kazenske odgovornosti in izguba službenega položaja zaradi neustreznosti (seveda pa nikakor ne v banana republikah)...
BBreg
# 06.06.2017 ob 22:12
Tisti, ki so delali zastonj so se profesionalno in hitro odzvali. Tisti, ki so pa plačani za svoje delo pa so oddelali amatersko in počasi. Ampak to je že druga zgodba.
krnekilojz
# 06.06.2017 ob 17:56
To je laž!!!! Sintalovc je rabil od alarma do objekta 35 minut!!!! 35 minut? odvzet jim licenco.
semaino
# 06.06.2017 ob 20:24
Analiza požara v Kemisu: Intervencija hitra in uspešna, zatajilo komuniciranje

To je cisto zavajanje, vemo, da je zatajila lenoba, prelaganje odgovornosti itn. Prva je kriva ministrica, ki je napoti sama sebi.

Ministrica za okolje in vodje, oz direktorji vseh institutov bi morali izgubiti svoe polozaje in jih naj prepustijo tem, ki so bolj odgovorni.
pobrisan
# 07.06.2017 ob 10:07
Tole pa piše Požar:

Tudi zadnje, ponedeljkove javne navedbe Uprave za varno hrano, ki sodi pod pristojnost ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oziroma vlado, da so vsi vzorci mleka, solate in zemlje po požaru v vrhniškem Kemisu ocenjeni kot varni in da je zemlja primerna za gojenje rastlin in krme, so - milo rečeno - zavajajoče. To ne drži, Vrhničane in slovensko javnost vlada očitno direktno zavaja!

Nekaj prebivalcev Vrhnike se je namreč odločilo, da bo na lastne stroške onesnaženost vrhniške zemlje raje preverilo pri neodvisnih institucijah. Zato so vzorce vrhniške zemlje predali enemu od slovenskih podjetij, ki se strokovno ukvarja z analizo zemlje in sodeluje s priznanimi inštituti iz tujine. Rezultati analize prvih dveh kosov zemlje od šestih (celotna analiza bo končana v prihodnjih dneh, podjetje pa zaenkrat ne želi biti imenovano) so res frapantni. Zemlja na Vrhniki je namreč nevarno onesnažena z visokimi presežki svinca, cinka, arzena in kadmija nad zakonsko določenimi mejnimi, opozorilnimi in kritičnimi emisijskimi vrednostmi nevarnih snovi v tleh! Na podlagi te analize in uredbe iz leta 1996 je zemlja na Vrhniki tudi uradno onesnažena. Kadmij, na primer, kot navaja analiza, pa z veliko verjetnostjo prehaja v vrtnine. Rezultati neodvisne analize, delno opravljene tudi v tujini, so torej povsem drugačni od podatkov, ki nam jih Cerarjeva vlada servira prek večinskih medijev.

Omenjena analiza (vse tukaj zapisano temelji na dokumentih, ki so dostopni tudi avtorju teh vrstic) med drugim svetuje Vrhničanom takojšnjo opustitev gojenja številnih vrtnin, med njimi krompirja, pese, solate, endivije, čebule, ohrovta, špinače in še cele vrste drugih vrtnin. Rastlin s tega območja se tudi ne sme kompostirati, prav tako analiza odsvetuje vsakršno pobiranje regrata.

Javno sporočilo Uprave za varno hrano, da lahko kmetijski gospodarstvi na Mirkah in Blatni Brezovici spet prodajata izdelke, je v luči te neodvisne analize skrajno cinično pa tudi zelo nevarno. Eden od vodilnih ljudi, ki sodelujejo pri neodvisni analizi, pravi, da je nad rezultati zgrožen in da če bi on stanoval na Vrhniki, bi razmišljal o preselitvi.

Vlada, kot prvo ministrstvo za okolje in prostor, veliko proračunskega denarja nameni Kemisu ...
Da Cerarjeva vlada vidno ščiti Kemis, pa je predvidljivo. Tudi zato, ker je daleč največji proračunski kupec storitev Kemisa, kar dokazujejo podatki na Erarju, projektu Komisije za preprečevanje korupcije (tabela, faksimile 1 in 2). In ne boste verjeli, največji posamični proračunski kupec storitev Kemisa je ravno ministrstvo za okolje in prostor, kjer so Kemisu v zadnjih letih nakazali nekaj več kot 938 tisoč evrov! Irena Majcen, povsem anemična okoljska ministrica, ki bi po ekološki oziroma kemični katastrofi na Vrhniki morala prva odstopiti, je največji proračunski plačnik storitev Kemisa.
eos
# 07.06.2017 ob 09:37
Potem pa je čudno pri vsem skupaj, zakaj vsi gasilci pi požaru tako molčijo. Nikjer ni zasledit kakšnega zapisa o dogajanju. V začetku so deževale fotke uničene opreme. Kako je bilo med gašenjem in dneve po tem pa nič. Nič o njihovem zdravstvenem počutju. No, s predsednikom so se pa slikali.

Pa še en nov članek, ki precej demantira tega uradnega.

http://www.pozareport.si
/?Id=politika&View=novica&novica
ID=22844
figolino11
# 06.06.2017 ob 23:52
@BBreg
Tisti, ki so delali zastonj so se profesionalno in hitro odzvali. Tisti, ki so pa plačani za svoje delo pa so oddelali amatersko in počasi. Ampak to je že druga zgodba.

Podpis

Najbolj je žalostno, da prostovoljci rešujejo tako kritične situacije s kompletnim žrtvovanjem in dejansko rešijo ogromno življenj.

Medtem ko plačani (in s tem so avtomatično klasificirani kot profesionalci) delajo drek in slab vtis... Pa bolje,da se ne preračuna, kolk proračunskega denarja požrejo za to, da planirajo, kam bodo šli na malico in kolk jih bo bolil k*rac, če bo kdo kaj resnično življenskega zahteval od njih .... Pa še naje*at ne morjo ....
topol
# 06.06.2017 ob 22:34
Menim, da se količina nevarnih odpadkov na prebivalca ni povečala toliko. Le bolj osveščeni smo postali in oddajamo na zbirna mesta. Ko sem bil otrok pa jih ni bilo, niti smetnjakov nismo imeli, bile pa so bivše gramoznice, ki smo jih zasipali z odpadki. Pa požigali smo kar se je dalo. Smetnjakov smo se razveselili, ločenega zbiranja navadili in vse skupaj je lepše.
eos
# 06.06.2017 ob 22:13
A to, da so dve uri iskali opremo za dekontaminacijo gasilskih oblek, je normalno?

Zanima me, kam lahko prinesem sveže, sočne jagode, nabrane 1800 m stran od Kemisa. Saj je izven rizičnega kroga. Jih bo gospoda voljna poskusit?
Lovec
# 06.06.2017 ob 19:54
..... in sedaj še dva članka o Biliju, ki se je sprehajal po Ljubljani......

Dobro si zapomnite, kako državne inštitucije, vlada in politika skupaj z neodvisnimi pristranskimi mediji brije norca iz vas ko boste naslednjič volili.
Lovec
# 06.06.2017 ob 19:51
........In potem svizec zavije čokolado.
RJSlo
# 06.06.2017 ob 17:03
Medresorska delovna skupina
-----------------------------------
No ja. Ena od dobrih strani nekdanje države so bile akcije NNNP. To, kar spremljamo sedaj je pa pravo nasprotje.

P. S. Ne vem, če obstaja v Sloveniji občina iz katere niso odšli na "strokovni" izlet/ogled sežigalnic na Dunaju.

http://siol.net/novice/novice/na-dunaju-sezigalnica-nikogar-ne-moti-v-ljubljani-se-je-otepajo-59925
RJSlo
# 07.06.2017 ob 11:58
pobrisan
# 07.06.2017 ob 10:07
--------------------------------
No ja. Na koncu bi lahko dodal, kot pri večini podobnih zadev, da MMC seveda o tem ne bo poročal. Ker so pač najbolj objektivni, verodostojni, itd.
politik kritik
# 07.06.2017 ob 09:05
In pa še druga informacija. Po gradbenem dovoljenju iz leta 2009 je imelo podjetje Kemis v uporabi objekt velikosti 4500 m2. Zakon določa da morajo imeti objekti nad 5000 m2 sistem avtomatskega gašenja in javljanja požara. V Kemisu so nato objekt na črno povečali za vsaj 1000 m2 in ga nato legalizirali. Zagotovo pa še vedno niso imeli sistema avtomatskega gašenja in javljanja...
eos
# 07.06.2017 ob 08:09
Politik kritik, peno so vso porabili. Enostavno je vsi kamioni ne morejo imeti toliko za take vrste požara.

Sicer pa, zakaj še vedno ni kriminalističnega poročila? Kako je z vso dokumentacijo, ki zgineva in se pojavlja? Vse skupaj smrdi bolj kot ob samem požaru. Sramotno pa je to, da bomo slovenceljni vse skupaj požrli.

http://www.gibanje-ops.com/dejavnosti-gibanja-ops/cistejse-okolje/1076-ali-so-v-kemisu-vedeli-da-bo-gorelo
Jocipros
# 06.06.2017 ob 21:03
Analiza požara v Kemisu: Intervencija hitra in uspešna, zatajilo komuniciranje.
Ne vem, če ne živim še v kameni dobi!!!!
veza
# 07.06.2017 ob 14:21
ucenec
# 06.06.2017 ob 16:42

Povedano po domače. Kot ponavadi so situacijo rešili gasilci. Država se je pa v nedeljskem popoldnevu vračala z morja.

država ni oseba, ne more se vračati, niti kam peljati, !
Vso štalo je zakuhala ena služba, ne vem točno katera, ki je po požaru objavila, da je vse v redu, tako da na vladi niso niti vedeli, kaj je gorelo, pač en požar, kot tisoč drugih...
politik kritik
# 07.06.2017 ob 09:02
Pa še tale informacija:

17.5.2017 so posamezna gasilska društva vzdolž reke Ljubljanice pregledala kakšno je stanje reke po izlivu kemikalij iz Kemisa. PGD Podpeč je pri Podpeči zaznala film madeža. Prav tako je film madeža zaznal PGD Trnovo pri Rakovi Jelši (Ljubljana).

Torej to je bilo vidno onesnaženje. Kaj se je raztopilo v vodi verjetno nihče ne ve, ker pač ni noben vzel vzorec. Škoda, vzdolž Ljubljanice se je v zadnjih letih lepo pozaprlo skoraj vse umazane tovarnem ter zgradilo kanalizacijsko omrežje. Bi reka res lahko bila spet primerna za kopanje. Tako pa...
politik kritik
# 07.06.2017 ob 08:27
Znano je, da so med gašenjem porabili 950.000 litrov vode in 500 litrov penila..... Se pravi vsega 0,5 % pene v primerjavi z vodo.

Iz interneta se da razbrati, da en gasilni tovornjak s seboj vozi od 200 do 500 litrov penila. Torej ja, če sta bila na mestu intervencije dva resna gasilna tovornjaka, potem so porabili vso peno, sicer je pa to ena velika laž.

Kot pravim se dela po sistemu "po bitki so vsi generali". In rezultati so že znani, po včerajšnjem bližnjem požaru pri Kozarjah. Dva poškodovana gasilca. Gorela pa je spet neka kemija, da se je tolko kadilo...
in Bac ill
# 06.06.2017 ob 19:51
Bogi Vrhničani
jure456
# 06.06.2017 ob 18:20
tudi gasilci so nekaj krivi če ne bi gasili z vodo ne bi prišlo do razlitja v potok
slovenec5
# 10.06.2017 ob 17:17
Kakšna intervencija neki.... že nekaj ur po gorenju je znani strokovnjak in gasilec javno povedal... da z vodo tega ne bi smeli gasiti....
bejžte no.... nihče vam ne verjame...
Gasilci so res požrtvovalni... ne vem pa koliko imajo soli v glavi... Strokovnega vodenja gotovo ni bilo..sicer njih vodja sredi požara ne bi izjavljal...... da ni nevarnosti za ljudi.
james blake
# 09.06.2017 ob 10:50
ne strinjam se, da je problem gašenja predstavljen, kot herojstvo. šlo je za napačni pristop, ko so prostovoljna gasilska društva prišla in pošpricala, kar se z vodo nebi smelo gasiti. z vozili so tudi preprečila dostop profesionalni brigadi, ki bi gasila s peno in prahom. profesionalci so rešili vsaj to, da so prevzeli komando in prostovoljcem zaukazali, da hladijo sosednje prostore in ne razplamtevajo požara kemikalij, ki so v stiku z vodo povzročile dodatno eksotermno reakcijo. ogromne količine požarne vode so krive za poboj v potoku. Škoda, da nismo zmožni resnice - upam, da je to samo zaradi populizma in, da so se na operativnem nivoju gasilci zmenili, da svojih napak ne objavljajo, temveč se ščitijo, naslednjič pa bo nevaren požar prepuščen profesionalcem, ki jim bodo krili hrbet prostovoljci (prav) in ne bo še kakšen dobronamerni prostovoljec umrl ob nepravilni intervenciji, kot je bila tale opevana od vseh in vsepovsod. pogumna ja, profesionalna pa dvomim. kemis je zgodba nas samih, našega malega našega črnograditeljstva, nespoštovanja zakonodaje, ker nam to ne paše, tuljenja v noč ion svetenja v nebo, puščanja prižganih avtov vsepovsod, neodgovornosti in trapljanja po ramenih, kako smo pametnejši od vseh,.. no ja, verjetno tako pač mora biti, ker drugače bo raja nezadovoljna, kot je zmeraj, ko se sooči z resnico.
politik kritik
# 07.06.2017 ob 07:49
"Prva analiza ukrepanja ob požaru v Kemisu na Vrhniki kaže, da je bila intervencija uspešna in strokovna"

Jaz se pa nebi strinjal s tem. V zadnjih 15-20 letih je bilo namenjeno kar nekaj denarja za prostovoljna gasilska društva. Večina si jih je nabavila gasilske tovornjake ki koštajo po 100.000 € in več. Ti tovornjaki so seveda sodobno opremljeni in imajo vsi povečini, poleg vodnih rezervoarjev, vgrajene tudi rezervoarje s peno. In te pene so porabili med gašenjem presenetljivo malo, čeprav je namenjena ravno temu. Torej gašenju nevarnih snovi.

Navadna voda pri gašenju takega požara 1. ni učinkovita, 2. zaradi neučinkovitosti in posledične prekomerne uporabe potem ta voda odplakne snovi v zemljo, potok.... Torej ravno to kar se je zgodilo v Kemisu.

To sem tudi tem "strokovnjakom" povedal. Odgovor je bil samo jezen: "po bitki so vsi generali". Jasno mi je bilo tudi namignjeno da se naj odstranim...

Jah fantje gasilci v to vašo opremo je bilo zmetanega kar nekaj davkoplačevalskega denarja. Zneski za opremo se torej gibljejo v kar nekaj 10 milijonih evrov.... Očitno je bil denar porabljen za vaše igračke, ker strokovna oprema to ni, če je ne znate uporabljati.

Saj ni problema, ste preprečili katastrofo, samo kakšen je pa to odnos, da se ne prenese niti malo kritike. Lahko bi bili vsaj toliko zreli, da bi analizirali napake, ki bi jih popravili za vnaprej. Napake bi lahko bile: 1. oprema za gašenje s peno je neučinkovita, torej zakaj se potem meče v to denar? 2. opreme ne znamo uporabljati, torej dajmo denar namesto v nove nakupe, raje vložiti v izobraževanje.... Ne pa: "po bitki so vsi generali". Tak odgovor je nikakršen in nezrel za človeka z neko odgovornostjo. Najbolj žalostno pa je da bo zaradi takega odnosa nekdo v prihodnosti spet nastradal (okolje, ljudje...)
grinta
# 06.06.2017 ob 16:46
Povedano po domače. Kot ponavadi so situacijo rešili gasilci. Država se je pa v nedeljskem popoldnevu vračala z morja.

Kdo drug bo pa rešil situacijo če ne gasilci, a bodo slaščičarji prišli in vse zalili s smetano?
kapljač
# 06.06.2017 ob 22:20
".Zapret Kemis in naj se država "utopi" v nevarnih odpadkih." (Da bodo eni srečni.)
Kazalo