Okolje
false
Pogled z mejnega prehoda Cerej na območje, kjer je predvidena gradnja uplinjevalnika. Foto: Radio Koper

Dodaj v

Ankaran toži italijanski ministrstvi zaradi projekta plinovoda Trst-Gradež

Investitor terminala v Žavljah naj bi izničil celovito presojo vpliva na okolje
9. november 2017 ob 15:55,
zadnji poseg: 9. november 2017 ob 15:58
Ankaran - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Občina Ankaran je vložila drugo tožbo proti dvema italijanskima ministrstvoma, ki sta izdali okoljevarstveno soglasje za plinovod Trst-Gradež. Ta je sestavni del projekta izgradnje plinskega terminala v Žavljah pri Trstu.

V Ankaranu so prepričani, da želijo z drobljenjem na dva projekta izničiti postopek celovite presoje vplivov na okolje. V ankaranski občini so po proučitvi obsežne dokumentacije ugotovili, da sta plinski terminal in plinovod obravnavana kot ločena projekta, za katera sta bili izdani dve ločeni pozitivni mnenji o skladnosti z okoljskimi zahtevami.

"Z drobljenjem na dva ločena projekta se seveda investitor poskuša izogniti določenim postopkom in skuša izigrati vse vpletene deležnike, med njimi tudi občino Ankaran," opozarja ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Občina je pred enim letom že vložila tožbo pred upravnim sodiščem dežele Lacij v Rimu, ko sta ministrstvi potrdili okoljsko sprejemljivost plinskega terminala v Žavljah. Odvetnik Peter Močnik pri tožbah sodeluje že več let: "Prve tožbe sem vložil pred petimi ali šestimi leti in od takrat ni bilo nobene obravnave. Oni čakajo, verjetno, zadnje dejanje, ko bo ministrstvo izdalo tudi gradbeno dovoljenje, in verjetno bodo komaj takrat začeli o tem razpravljati."

Naši ministrstvi za okolje in zunanje zadeve sta seznanjeni s tožbo in jo podpirata. Ministrica za okolje Irena Majcen je negativno stališče do načrtov znova izrazila na oktobrskem koordinacijskem odboru med slovensko in italijansko vlado. Po informacijah, ki jih ima okoljsko ministrstvo, se bo Italija o terminalu dokončno odločala v okviru medresorske konference, vendar termin še ni znan.

Tjaša Škamperle, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
mutevz
# 09.11.2017 ob 16:48
Se strinjam. Nasi sosedje (vsi po vrsti) so jagodni izbor Evrope. To je se hujs k v nasem bloku :)
conanbarbarian
# 09.11.2017 ob 16:06
Banda italijanska. V Trstu italijanska mafija zaziga odpadke iz cele Italije, zdravje Slovencev je nepomembno, tipicni fasizem. Sedaj bi nam pa radi ekolosko bombo postavili pred nos, razlastninili zamejske Slovence in unicili razgled, posledicno bodo padle cene nepremicnin na nasi obali !
HOR
# 09.11.2017 ob 17:05
Naša država pa spet nobenih ukrepov proti Italiji....!?
Le doma "eko" dajatve nabijat...
Homer.
# 09.11.2017 ob 19:41
Italijani imajo dolgoletne izkušnje kako se obidejo zakoni in so na tem področju profesionalci
Naši amaterji nimajo nobenih možnosti...........
interista93
# 09.11.2017 ob 18:33
a dejte no....če ne bi imeli takih klovnov na oblasti se tudi sosedje ne bi norca delali.....tako pa...no saj je vse jasno ti klovni se pa delajo norca iz državljanov te države......zakaj se potem sploh čudim
A6
# 09.11.2017 ob 17:13
Foto google street view, ne pa radio koper.
johndeer
# 10.11.2017 ob 09:59
Na meji z Italijo postaviti jedrsko elektrarno ;) Za proti utež, plinski terminal hladi morje, jedrska ogreva ;)
Roky89
# 10.11.2017 ob 13:42
Am... A ste komentatorji že kdaj slišali za evropska pravila, ki se navezujejo na večje gradbene projekte ob mejah članic?
Slovenija in natančneje Ankaran lahko brez problemov vložijo in pridobijo status sodeležnika v postopkih. Kaj hitro jim lahko zagustimo. Marsikomu so že. Sej, zakaj pa mislite, da so šli v prijavljanje dveh ločenih projektov.
Dejte se mal razgledat.
fritaja
# 10.11.2017 ob 09:39
conanbarbarian
# 09.11.2017 ob 16:06
Banda italijanska. V Trstu italijanska mafija zaziga odpadke iz cele Italije, zdravje Slovencev je nepomembno, tipicni fasizem.


Kako pa uspejo zastrupljati le tistih nekaj Slovencev, Italijanov pa ne?
Lunatix
# 09.11.2017 ob 22:03
@conanbarbarian: kaj misliš s tem, ko si napisal, da želijo razlastninit zamejske Slovence?
odklop 76
# 11.11.2017 ob 12:41
Slovenaki minister toži Trst zaradi nezadostnih dvojezičnih napisov!?!
Tega naslova ne bomo nikoli brali (((
Barbikat
# 10.11.2017 ob 17:51
ZELo zanimiv link https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wa
rs_involving_Italy
piarija
# 10.11.2017 ob 11:41
Slovenija naj zgradi jedersko elektrarno na meji z Italijo, da se bojo italjančki mal tresl...
topol
# 10.11.2017 ob 11:01
Če misli tale Strmčnik, da se da vse iztožit, kot je iztožil občino, se krepko moti. Slovenija je za Italijo nepomembna dežela. Tako kot bodo odločili, tako bo. V svetu ni pravice. Pravica je zgolj tisto, kar mislijo močni. Italija je gospodarsko močna, pomemben igralec v Evropi, Slovenija je pa na njenem dvorišču. Italija bi urejala svet, pa je ne pustijo zraven, v soseščini pa bo vsekakor glavna. Pravtako lahko podkrepi svoje stališče z močno vojsko. Slovenija ne more nič od tega. Znane so italijanske zahteve po Libiji, Etiopiji in Somaliji, Albaniji, obalnem delu okoli Antalije, so pokrovitelji Romunije in tudi Albanije, prisotni so v Črni Gori. Usoda Slovenije je biti podrejena. Najboljše izkušnje imamo z Avstrijci in k njim tudi sodimo. Z Madžari nimamo nič skupnega, Srbija izgublja zaradi prijateljevanja z Rusi, Kitajski poligon v Evropi ni pametno biti, da nas ne preplavijo, Amerika se zapleta iz vojne v vojno. S Hrvati lepo funkcioniramo v praksi (kot fizične osebe na dopustu), kaj več pa se je z njimi težko zmeniti.
Sloveniji pač ostane popuščanje na vseh straneh in stalno iskanje zaveznikov za svoje interese. Saj to tudi delamo - malo so Rusi prijatelji, na mejo jim pošljemo vojsko, ki bi popihala ob prvem strelu, delamo kar Merkelca reče, podpiramo Američane z 20 vojaki, v natu bomo spoštovali zaveze morda enkrat, itd.
Na koncu bodo Italijani naredili kar so se namenili, občina Ankaran bo podpirala odvetnike, ki pa bodo mastno zaslužili. Le kdo ne bi deset let strokovno delal in vmes malo letal v Rim?
bb33
# 10.11.2017 ob 09:55
Banda italijanska. V Trstu italijanska mafija zaziga odpadke iz cele Italije, zdravje Slovencev je nepomembno, tipicni fasizem. Sedaj bi nam pa radi ekolosko bombo postavili pred nos, razlastninili zamejske Slovence in unicili razgled, posledicno bodo padle cene nepremicnin na nasi obali !

Ja seveda. Mislim, da imajo ITA več obale in več neprimičnin, katerim bi po tvojem ravno tako padla cena.... ne govori neumnosti no. Tistih nekaj Slovencev ob obali to moti bolj kot dosti več ITA očitno....
topol
# 10.11.2017 ob 17:27
Vemo pa tudi, da so Italijani izgubljali vojne in pridobivali ozemlja. 1866 so izgubili, a so bili Avstrijci poraženi drugje in so dobili Veneto. 1915 so se premislili, ker so jim novi zavezniki več obljubili. Vojaško pa jim spet ni šlo. Pridobili so precejšnje dele jadranske obale in južno Tirolsko, ki je tuje ozemlje, če je že obala mešana (notranjost je bila enako tuja). Nato so priključili Rijeko, ki naj bi bila svobodno mesto, a se ni nihče kaj dosti sekiral. V drugi vojni so izgubljali in kapitulirali in končali z dokaj majhnimi izgubami ozemlja, v nasprotju z Nemčijo naprimer.
Kot sem pa že pisal, pravila so za reveže, bogati si jih postavljajo sami.
Barbikat
# 10.11.2017 ob 13:09
Italija je,kljub vsem problemom,se vedno 8 (osmo) svetovno gospodarsvo,6 (sesta) svetovna industrija, 6 najpomembnejsa in najuplivnejsa drzava na svetu (g7),itd,itd,itd.
Barbikat
# 10.11.2017 ob 09:55
Slovenija steje v svetu kot zrno peska v vesolju. Dejstvo.
PikiMiki
# 10.11.2017 ob 00:20
No mene drugače bolj zanima,kako da ni nobenih informacij kaj je bilo v Rusiji/Kazahstanu konec septembra, baje Francozi odčitavajo sevanje?
u qratz
# 10.11.2017 ob 05:37
spet se vtikajo v italjanske stvari
barezi
# 10.11.2017 ob 09:08
S takšnimi kot so Cerar in Co. lahko vsak s Slovenijo počne kar hoče. Vsak si želi takšnega soseda kot je sedaj Slovenija da lahko dela kar hoče. Domoljubi morajo voditi in varovati Slovenijo.
tobi
# 10.11.2017 ob 07:55
Ne vem kaj je tako ekološko spornega, saj je tam že 50 let naftni terminal, od koder se z nafto napaja 40% Nemčije, skoraj popolnoma oskrbujejo Avstrijo, 30% Češko...
A mogoče kdo bojkotira tankanje svojega avta na OMV -jevih črpalkah zato, ker se nafta pretaka preko zamejske Doline in ostalih slovenskih vasi proti Avstriji ??
Kazalo