Pogled z mejnega prehoda Cerej na območje, kjer je predvidena gradnja uplinjevalnika. Foto: Radio Koper
Pogled z mejnega prehoda Cerej na območje, kjer je predvidena gradnja uplinjevalnika. Foto: Radio Koper

V Ankaranu so prepričani, da želijo z drobljenjem na dva projekta izničiti postopek celovite presoje vplivov na okolje. V ankaranski občini so po proučitvi obsežne dokumentacije ugotovili, da sta plinski terminal in plinovod obravnavana kot ločena projekta, za katera sta bili izdani dve ločeni pozitivni mnenji o skladnosti z okoljskimi zahtevami.

"Z drobljenjem na dva ločena projekta se seveda investitor poskuša izogniti določenim postopkom in skuša izigrati vse vpletene deležnike, med njimi tudi občino Ankaran," opozarja ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Občina je pred enim letom že vložila tožbo pred upravnim sodiščem dežele Lacij v Rimu, ko sta ministrstvi potrdili okoljsko sprejemljivost plinskega terminala v Žavljah. Odvetnik Peter Močnik pri tožbah sodeluje že več let: "Prve tožbe sem vložil pred petimi ali šestimi leti in od takrat ni bilo nobene obravnave. Oni čakajo, verjetno, zadnje dejanje, ko bo ministrstvo izdalo tudi gradbeno dovoljenje, in verjetno bodo komaj takrat začeli o tem razpravljati."

Naši ministrstvi za okolje in zunanje zadeve sta seznanjeni s tožbo in jo podpirata. Ministrica za okolje Irena Majcen je negativno stališče do načrtov znova izrazila na oktobrskem koordinacijskem odboru med slovensko in italijansko vlado. Po informacijah, ki jih ima okoljsko ministrstvo, se bo Italija o terminalu dokončno odločala v okviru medresorske konference, vendar termin še ni znan.