Okolje
Bioplinarna Lendava
Predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja je inšpektorica za okolje podala, ker ker kršilec ni uskladil obratovanja s pogoji okoljevarstvenega dovoljenja, kot je zahtevala inšpekcijska odločba. Foto: Jernej Vöröš, TV Slovenija

Dodaj v

Arso bioplinarni Lendava odvzel okoljevarstveno dovoljenje

Na občini Lendava so zadovoljni
14. november 2017 ob 08:52
Lendava - MMC RTV SLO, STA

Agencija RS za okolje (Arso) je v petek izdala odločbo o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja bioplinarni Lendava. Na občini Lendava so z ukrepom zadovoljni.

Občina Lendava tako pozdravlja odločitev za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja bioplinarni, za kar se je ves čas zavzemala, saj pomeni krepitev zaupanja v pristojne državne ustanove in olajšanje za vse, ki smo prenašali neprijetne vonjave, so sporočili iz občine.

Ob tem dodajajo, da bo občina nadaljevala dejavnosti za ugotavljanje morebitnih posledic v okolju ter se še naprej zavzemala za ohranitev zdravega in čistega okolja. Upajo pa tudi, da se s tem končuje "agonija, povezana z delovanjem bioplinarne, ki je ogrožala človekovo zdravje in povzročala škodljive vplive na okolje".

Čisto okolje, aktivni in zeleni turizem ostajajo strateška usmeritev občine Lendava, so še zapisali v sporočilu.

Neupoštevanje inšpekcijske odločbe
Predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja je inšpektorica za okolje podala na Arso 29. septembra, ker kršilec ni uskladil obratovanja s pogoji okoljevarstvenega dovoljenja, kot je zahtevala inšpekcijska odločba.

Po pojasnilu ministrstva za okolje družba Ecos center, ki je upravljala bioplinarno, ni v roku izvedla pravnomočne odločbe, izdane 5. junija, saj je kljub ustni odločbi o prepovedi predelovala odpadke, ki so jih nedovoljeno pripeljali iz Hrvaške.

Proti Ecosu je bilo uvedenih več prekrškovnih postopkov, od 25. aprila letos pa so v bioplinarni opravili tudi 20 inšpekcijskih pregledov. Podjetje Ecos, ki je lastnik bioplinarne, je medtem pristalo v stečaju.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 14.11.2017 ob 09:03
Podjetje Ecos, ki je lastnik bioplinarne, je medtem pristalo v stečaju.

Že videno v Sloveniji. Najprej mutni posli in izigravanje države in ljudi, potem pa hitro v stečaj.
slaba_karma
# 14.11.2017 ob 09:12
Tema pa na žalost vsa ta leta ni vplivala na dovolj življenj migrantov, samo domačinov, da bi se zanjo angažirala tudi Cerar in Brglez in rešila to težavo že ob nastanku.
JohnSmith
# 14.11.2017 ob 09:54
@Taktobo: V avstriji jih napajajo samo gnojnica in gnoj.

Spet ta čudežna Avstrija. Tudi v Avstriji se v bioplinarnah uporabljajo ostanki oz. stranski proizvodi živali. Na tej povezavi je zgodba o eni, ki se napaja izključno s tem.
acoschwanz
# 14.11.2017 ob 09:19
Kaj se res ne bi dalo narediti tako, da bi bila stvar ok?
vrtojb5
# 14.11.2017 ob 09:00
Koncno.
Taktobo
# 14.11.2017 ob 09:32
Vec inspekcij pri teh, ki proizvajajo biomaso za taksne elektrarne. V avstriji jih napajajo samo gnojnica in gnoj. Pri nas pa opuscajo zivinorejo, da lahko uporabljajo silazo za gorivo teh elektrarn. Kar se mi zdi zelo zaskrbljujoce. To potem ni vec zelena energija.
Re
# 14.11.2017 ob 14:26
Neprijeten vonj se enostavno odpravi z zaprtjem v stavbo s podtlakom, podobno, kot je urejeno na mnogih čistilnih napravah za odpadno vodo v Državi. Le kdo ve kaj se je dogajalo v glavah odgovornih, da te težave niso odpravili. Riba smrdi pri glavi. ;-)
Homer.
# 14.11.2017 ob 13:42
Iz ene skrajnosti v drugo.....
Prvo je država podelila bioplinarnam subvencije, nato so banke podelile večmilijonske kredite....
Danes država tem isti bioplinarnam odvzema dovoljenja, namesto da bi se zadeve uredile tako, da končno začnejo delati in proizvajati elektriko.

Pa ne, raje vse skupaj prevalimo na davkoplačevalce.
Zanimivo pa, da v sosednjih državah podobne bioplinarne delujejo brez problemov in z dobičkom.
Sposobni so celo sredi mesta narediti termoelektrarno, ki deluje na smeti.
Kaj takega je v Sloveniji misija nemogoče. Raje bomo imeli kupe smeti na cesti.....
HOR
# 14.11.2017 ob 12:31
Če je tovrstna ekologija tako izrednega pomena, zakaj se potem z njo ne ukvarja država ali obćine in se tako drži strokovno roko nad bioplinarnami bodisi v državni lasti ali s koncesijo ob stalnem strokovnem monitoringu že od faze načrtovanja naprej. Kajti jasno je, da so lahko v tujinii tovrstni objekti uvrščeni v okolje tudi tako, da ne smrdijo nobenemu pod nos...

Pri nas pa tudi to smrdi...!?
Mirko Tipka
# 14.11.2017 ob 09:41
Tule zelo smrdi.. pa ne samo od bioplinarne, ampak tudi od občine in ostalih ustanov.
ustni odločbi o prepovedi predelovala odpadke - prvič slišim, da obstaja tudi ustna odločba
da so zaprli samo zaradi smradu? Potem bi morali zapreti še marsikatero podjetje...
dule5
# 14.11.2017 ob 10:57
Ta bioplinarna ni bila za proizvodnjo elektrike, ker letos ni proizvedla nič .
Služila je kot skladišče crkotine in odpadkov Plive i.t. .d za kar je mafija kasirala denar
REsnica
# 15.11.2017 ob 09:58
Seveda je prav da so jim vzeli dovoljenje.

Je pa res tudi to, da izdajatelj dovoljenja ni bil seznanjen niti s tehnologiljo bioplinarne niti z okoljskimi posledicami obratovanja.

Zato so morali dovoljenje odvzet ko je bila investicija končana. Bo država povrnila vsaj delno stroške investitorja in ptiznala svojo zmoto oz napako ko je izdala fovoljenje in dovolila neprimerno gradnjo?
enajstica
# 14.11.2017 ob 12:17
od kod pa bote dobili elektriko. Iz vtičnice?
Enakost za vse
# 14.11.2017 ob 11:49
Mogoče se bo za zemljišče zanimala podružnica MAGNE, za galvanizacijiski oddelek tovarne. Seveda jim bojo morali državni organi dati še kako subvencijo za gradnjo. (vsesilezazelenoenergijopress)
Zoro27
# 14.11.2017 ob 11:44
Namesto da bi država pomagala pri investicijah v bioplinarne (beri ustreznem filtriranju), jih raje zapira. Zato energijo iz bio odpadkov vozimo v zeleno tujino, kjer na ta način dobro zaslužijo in pridobivajo elektriko. Pri nas pa zeleno kurimo premog v Šoštanju!
Čestitke neumnosti!
johnsmith
# 15.11.2017 ob 09:20
Še pred leti so isti strokovnjaki kot zdaj govorijo proti, veselo razlagali kako je to energija prihodnosti. Enako bo čez 10 let z električnimi vozili.
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 18:00
@hor:
potem naj to medij tdui primerno napiše in preveri. rpispevek na večeru je na nivoju, te pavšalne novičke niso tukaj.
ps.s. vem ,kako je z smradom, je recimo identičan zgodba v črnomlju. samo kolikor vem gelde smradu ne mporeš kaj dosti argumentirat, itak pa so v tem primeru imeli ostale napravilnsosti.
govoril sem iz stališča, da recimo podarjajo post festum neke soglasje in ne vem kaj večjim tujim firmam. me prav zanim, ali bi ravnali s tujo firmo enako recimo. malo dvomim, razen kot v primeru lafarga, kjer so se leta, če ne desetletja borili za svoj prav. država ščiti svoj interes in to je to.
Robin Lood
# 14.11.2017 ob 17:24
Dejansko mora občina sto let težit, da se kak pristojni organ sploh primaje.
JohnSmith
# 14.11.2017 ob 16:48
Ni bila zaprta in je smrdelo zato, ker zadeva ne ustvarja pozitivnega denarnega toka. Ne izplača se, po domače rečeno. Zato ni bilo denarja za primerno vzdrževanje. Zadeva je šla v stečaj in seveda tudi v stečaju ni bilo denarja za primerno vzdrževanje.
HOR
# 14.11.2017 ob 16:08
Smrdi, smrdi, - kako smrdi...!

Če še komu slućajno ni jasno kaj je pripeljalo do zaprtja te bioplinarne...
LINK
www.vecer.com/bioplinarna-lendava-neznosen-smrad-in-nepravilnosti-6277690
Pantha Rhei
# 14.11.2017 ob 16:04
Odkar je ARSO dal dovoljenje Magni za lakirnico na vodovarstvenem območju, nima zame popolnoma nobene kredibilnosti.
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 15:13
saj je kljub ustni odločbi o prepovedi predelovala odpadke, ki so jih nedovoljeno pripeljali iz Hrvaške

o kakšni ustni odločbi vi to? predvidevam, da imajo v gradbenem dovoljenje up elaborirano, kaj se tam sme predelovat in glede na to izdana soglasja in pridobljeno uporabno dovoljenje (plus jasno nadkadni monitoring, če je zakonsko obvezen).
v kolikor je kršeno kaj od prej naštega, potem ima inšpektor možnost nekih sankvij ipd, ampak dejte to potem konkretizirat, da se ve, za kaj gre.
tole jr kr nekaj.
Radoveden
# 14.11.2017 ob 13:49
Tako se pa zgodi ko nekdo nima vez. Takrat pravna država deluje.
HOR
# 14.11.2017 ob 13:32
Ecos, kot Eco smrad...?
kidcarson1
# 14.11.2017 ob 12:36
Čist prav je tako.

Pri nas ni nobenih regulacij. Problem je v količini predelave živalskih odpadkov in temperaturi s katero jih obdelajo. Seveda je veliko ceneje z nižjo temperaturo. Verjemite, smrad je še najmanj kar je moteče. Večja težava je tisto kar ne vohamo.
Potrebno je striktno in skozi izvajati inšpekcijske preglede v vseh bioplinarnah - nenapovedane!
Zadeti Derviš
# 14.11.2017 ob 10:54
Končno so pristojni stopili na prste prevarantom, ki izigravajo sistem na škodo lokalne skupnosti in okolja. Vendar zgolj odločnost države ne bo dovolj - pri iskanju uravnoteženosti med ekonomskimi, socialnimi in okoljskimi cilji je potrebno večje sodelovanje Civilne Družbe. Le tako bomo končali samovoljo peščice grabežjivcev, ki v gonji za profitom uničujejo vse pred seboj!
HOR
# 14.11.2017 ob 18:17
izo
# 14.11.2017 ob 18:00

Ja, država prevečkrat šćiti interes predvsem tujega kapitala v škodo ljudi.
In ja La Farge je bil močan pa je dolgo trajalo in bi še, če ne bi bilo nekaj posameznikov, ki so imeli znanje in voljo biti dovolj moteči in peljati svoje pravice do konca.
Ta plinarna je podobno, kot La Farge izigravala zakonodajo in preveč obremenjevala preveliko število ljudi, ki so potem prav tako pritisnili, da se je zaprla. Se pa je zgodilo malo prej saj niso imeli takpne moči, kot La Farge, ki je primer nedelovanja države in primer delovanja ljudi, oziroma civilne družbe.
DAbears
# 14.11.2017 ob 12:58
No to mi smrdi
Verjetno zupan ni dobil povisice in debelejse kuverte
Ne vem v cem je interes zapret podjetje in povecat stevilo brezposelnosti
V sloveniji lahko uspes samo ce podmazes z zelenim vazelinom
Jacky
# 14.11.2017 ob 12:42
Štrom bojo nabavljal iz vtičnice :) Pa nej potem na prostoru bioplinarne skladiščijo ponucano jedrsko gorivo iz NEK. Sej je razpolovna doba tistega urana 235 le okoli 700 milijonov let pa jim to nebo nič smrdelo :)
oziris.va
# 14.11.2017 ob 11:11
Kaj pa je zdaj s projektom postavitve sežigalnice gum v Lendavi? Se je ustavilo ali se izvaja?
valcek2010
# 14.11.2017 ob 10:38
represija, namesto rešitve in bi pač imeli elektriko iz plina,
pa z mure ne bo
od kod pa bote dobili elektriko

vse plinarne imajo isti problem, zakaj se skupaj ne vsedejo in rešijo zadeve, zakaj avstrijcem isto uspeva... res smo nesposobna država občina, plenilci, ki čakajo da pohlapsajo zastonj bioplinarne vredne milijone eur
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 15:08
predvidevam, da je lastnik plinarne slovenec oz. slovenska firma..
pri teh se strogo gleda zakone, pri ostalih otom potom..
KapoReđime
# 14.11.2017 ob 11:45
Te bio plinarne so res en šmorn....... Manj smrdi iz avspuha mojga terenca , ki ma 200 konjev :)
johndeer
# 14.11.2017 ob 14:58
Je bilo na črno zgrajeno? Drugače ne razumem...
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 15:15
ali je problem samo v tem ker so odpadki iz hrvaške?
Ramus
# 14.11.2017 ob 09:49
"Arso bioplinarni Lendava odvzel okoljevarstveno dovoljenje"

Izgleda odličen način, če se želiš rešiti sosedov,... postaviš predelovalnica dreka pod njihov balkon in še država ti pri tem pomaga,...
Kazalo