Okolje

Poudarki

  • Podgoršek: Zmanjšati moč trgovinskih verig
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 12 glasov Ocenite to novico!
Dejan Židan
Posvet na temo prehrane v javnih zavodih. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
Dejan Židan
Rabati in prodajne akcije so uničujoče, meni Židan. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
Igor Šoltes
Evropski poslanec Šoltes meni, da lokalna hrani pomeni bolj zdravo prebivalstvo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
VIDEO
Lokalna hrana v javnih us...

Dodaj v

Bodo živila izvzeta iz sistema javnega naročanja?

Židan podpira Šoltesovo pobudo
26. junij 2017 ob 20:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pri nabavi hrane v javnih zavodih manjka zavedanje naročnikov, da je zagotavljanje lokalno pridelane hrane javni interes, je na posvetu o vlogi lokalno pridelane hrane v javnih prehrambnih obratih poudaril minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Evropski poslanec Igor Šoltes je dodal, da bi hrano v teh obratih morali izvzeti iz sistema javnih naročil. Šoltes je na kulinaričnem posvetu Hrana – pot do zdrave prihodnosti v Ljubljani poudaril, da si lokalno pridelana hrana kot bolj kakovostna zasluži ustrezno mesto v javnih prehrambnih obratih, kot so vrtci, šole, domovi za ostarele ipd. Pri tem so ovira javna naročila, ki pa pripeljejo do tega, da je edino merilo pri izbiri hrane cena. Rešitev vidi Šoltes v tem, da se hrana izvzame iz sistema javnih naročil. Kljub temu bi se po njegovem mnenju z ustreznim certificiranjem lahko vzpostavilo nadzor nad izbiro hrane.

Kot pravi, bi bili pozitivni učinki tega boljše zdravje različnih generacij, lažje vzdrževanje kakovosti življenja, skrajšanje transportnih poti živil, lažje načrtovanje s sezonsko hrano in manj zavržene hrane. Poleg tega bi v kmetijskem sektorju ohranjali delovna mesta, zmanjšali neobdelane površine ter zvišali stopnjo samooskrbe.

Židan podpira Šoltesovo pobudo
Minister za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je podprl pobudo za izvzetje živil iz sistema javnega naročanja. Kot je dodal, morajo ljudje, ki v javnih zavodih naročajo hrano, razumeti, da je naročanje lokalno pridelane hrane v javnem interesu. Trenutno je uporaba lokalno pridelane hrane na 40 odstotkih. Minister pa želi, da bi odstotek lokalno pridelane hrane sprva zvišali za 10 odstotkov, nato pa še za 10.

Kot je poudaril v nadaljevanju, je za potrošnike normalno, da je hrana dostopna pod proizvodnimi stroški. Vendar se je pri tem po njegovih besedah treba zavedati, da je trgovina v prehrambni verigi močnejša od kmeta, zato slednji prodaja pod ceno in tako se dogajajo zlorabe. Iskanje škodljivih praks pa je, kot pravi, naloga varuha odnosov v verigi s prehrano. Ta je ob svojem delu ugotovil, da so za pravično prehransko verigo najbolj uničujoči razni rabati in prodajne akcije. Zato je po prepričanju Židana potrebna nadgradnja nacionalne zakonodaje, ki ščiti prehransko verigo. To želi minister izpeljati še v tem mandatu.

Podgoršek: Zmanjšati moč trgovinskih verig
Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek pa je povedal, da so javni prehrambni obrati priložnost v slovenski verigi preskrbe s hrano. Prav z izbiro lokalnega pridelovalca hrane bi se tako zmanjšala moč trgovinskih verig in z njimi povezanih nepoštenih praks.

Po mnenju Podgorška bi se z višjo samooskrbo povečalo tudi število delovnih mest. Kot je poudaril, bi dvig samooskrbe za en odstotek pomenil 800 novih delovnih mest. Javni prehrambni obrati so tako po njegovih besedah lahko "kamenček, ki pripomore k pospeševanju slovenskega kmetijstva".

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 26.06.2017 ob 21:43
"Židan podpira Šoltesovo pobudo".

Nak: Židan in njegovi pajdaši iz SD podpirajo tisto, česar sami na oblasti niso bili sposobni urediti tri leta. Zda, ko se bližajo volitve, pa iščejo rešilne biljke, da se obesijo na nijh.

Žal pa je vsem jasno: vsi politično nastavljeni uradniki in njihove stare mame bodo znova glasovale za njih, malo jim bo pomagal še tukajšnji pro-vladni MMC in evo, službe na dobljenih ministrskih resorjih in vse podredno navzdol bodo spet njihove.

Sprijaznimo se: v Sloveniji ima oblast skorumpirana politika. Nekakšni mafijski kartel strank, ki se vedno znova same izvolijo med seboj. SDS kadrira recimo na Slovenskih železnicah, SD na recimo uradih za socialno delo ali zavodih za zaposlovanje, SMC v državni upravi itd.

Narod, kdaj se bomo uprli?!

#UPOR
naš človek
# 26.06.2017 ob 22:48
A je kdo preveril to v evropski zakonodaji, ali nakladajo tja v tri dni?

Kot napisano zgoraj v komentarjih, pa sploh ni res, da je edino merilo pri javnih naročilih cena.
grinta
# 26.06.2017 ob 22:09
"Sprijaznimo se: v Sloveniji ima oblast skorumpirana politika. "

Sprijaznimo se: skorumpirana oblast so v Sloveniji šolani Slovenci s slovenskimi vrednotami in izvoljeni od Slovencev.
Ne morem razumeti, da ljudje politike obravnavajo kot neke marsovce, ki so prišli delat zgago k nam.
Kot narod nimamo civilizacijskega in kulturnega okolja, ki bi slovence vzgojil z višjimi etičnimi in strokovnimi zavedanji.
Ko se bomo začeli zavedat, da je problem v nas, da nismo neki osebnostno razviti skandinavci bomo šele naredili prvi korak, nakar bodo trajale generacije do očitnih sprememb.
Dejanja politikov so le zaradi njihove funkcije bolj razsežna in škodljiva, po naravi pa so ista kot ta katera na manjšem lokalnem nivoju izvajamo Slovenci.
Korupcijo lahko vidim pri veliko sosedih in bližjih/daljnih znancih, ki bodo strokovnost zamenjali z utrjevanjem družinskih vezi, izmikanjem zakonodaje, itd.
Že od osamosvojitve imamo probleme, zamenjali smo nevem koliko politikov in skoraj bi nas tujci morali reševati iz recesije.
Politiki niso z marsa, politiki so prerez naroda.
Anar Hija
# 26.06.2017 ob 22:14
@grinta; popolnoma narobe.
Politika kot je organizacija SD je dobesedno ugrabila ljudsko voljo in interese. Mladi gredo danes v stranko zaradi službe in ne, ker bi verjeli v ideale in strankin program.

Imamo novodobni komunizem večih barv. Če si pravi, boš deležen ugodnosti. Če nisi, ti ne pomaga tudi, če si vrhunski znanstvenik, doktor ali top strokovnjak - naši štejejo.

Ponavljam: SD je imela dovolj časa, da bi uredila poslovni model naročanja hrane za vrtce. Tega ni storila. Probleme pa zdaj trpimo vsi.

Naj po tvojem torej odstopi ljudstvo?

#UPOR
karantanc9
# 26.06.2017 ob 22:11
Če se spremeni nabavljanje iz "najcenejše, ki ustreza zahteva standardom XY" v "tisto kar zahteva standardom XY in prodaja tisti, ki mi bo dal največ provizije" pri kvaliteti nismo nujno kaj dosti pridobili.
evaevi
# 26.06.2017 ob 21:50
Anarhija, zagotovo nimaš otrok v javnem vrtcu, da ti ga pitajo z brazilskim frderbanim mesom in lesenim nizozemskim sadjem.
Planikino mleko absolutno ne pride v poštev, dokler je na razpolago trikrat cenejša mlečna žlobudra.

Me prav briga vsa politika tega sveta, zahtevam normalno hrano za otroke v javnem vrtcu in šoli, pika.
tocco
# 27.06.2017 ob 00:04
Naš človek v javnih naročilih ni merilo cena je pa faktor odločitve.
Trubadur
# 27.06.2017 ob 07:31
glede na to, da je trenutni sistem naravnan tako, da otrokom v vrtcih, šolah,... nabavljajo najcenejšo hrano, ki je posledično najmanj kvalitetna (malo denarja malo muzike), menim da to ni slaba ideja. Pri hrani in otrocih je potrebno biti pazljiv in jim nuditi kolikor se da kvalitetno hrano.
Bivši uporabnik
# 27.06.2017 ob 03:05
Živila in hrana so strateškega pomena za obstoj naroda, zato je prav da država oblikuje ustrezno strategijo s katero bomo zavarovali naše strateške interese. Tukaj je treba biti pazljiv kajti mednarodnim korporacijam se cedijo sline nad dobički na naš račun.
smeško 562
# 26.06.2017 ob 21:50
Če bi bili ljudje pošteni, ne bi bilo sploh problemov. V zakonu javnega naročanja drugi člen govori nekaj v smislu, da ima naročnik pravico določiti svoje pogoje za izbiro določenega ponudnika. Tako pa moramo stalno uvajati neke novitete in posledično se vse skupaj duši v prenormiranosti.
endrug
# 26.06.2017 ob 21:47
Živa oslarija. Kot da so vsi v javnem sektorju (in tisti ki z njimi sodelujejo) lopovi. Naj pustijo, da upravljajo z denarjem kot dobri gospodarji. Kdor pa goljufa, ga nagnat iz javnega sektorja in močno kaznovat. Za tiste, ki bi dosegali nižje cene, je še vedno lahko pomembno združevanje.

Kljub centralnemu registru, bodo javnemu sektorju še vedno prodajali in zidali predrago. Podobno bo s hano.
evaevi
# 26.06.2017 ob 21:44
Končno.
RJSlo
# 27.06.2017 ob 09:11
No ja. Odkrivanje tople vode in brezvezno nakladanje, zbiranje političnih točk, itd. Nemci imajo to urejeno. V reklamah na zasebnih sat. TV postajah se neprestano poudarja lokalna preskrba.

Vsebina tega članka je podobna tistim pred nekaj leti. "Naši so šli na oglede v Avstrijo. Ogledali so si kako poteka zbiranje, predelava, shranjevanje, sežiganje odpadkov." In potem je nastal Kemis.

Kopiranje nemške zakonodaje, uveljavitev posameznih členov, ki aparatčikom odgovarjajo. Implementiranje EU direktiv, toda ne vseh, ker JS ne odgovarjajo. Itd.

Družbenopolitični delavci pa snemate prispevke, jih shranjujete v arhiv in na njih pozabite. Drugič pa začnite opravljati svojo nalogo in glejte oblasti pod prste ter o tem konstantno obveščajte javnost.
ajvard
# 26.06.2017 ob 21:47
delajmo po domače, čeprav iz uvoza!
slovenkaaaa
# 26.06.2017 ob 21:35
Ja, samo potem naša podjetja tudi ne bodo izvažala hrane. A mislite, da bi takšna izjema veljala samo za Slovenijo? Slovenski potrošniki pa bomo plačevali več.
grinta
# 26.06.2017 ob 22:35
organizacija SD je dobesedno ugrabila ljudsko voljo in interese.

Moraš biti naiven da verjameš v to, da neka politična stranka ugrabi VOLJO naroda. Saj nismo psi, da nas boš zdresiral na treh tečajih. Tuje inštitucije nas opozarjajo glede problema koruptivnosti v državi, to pomeni na vseh nivojih in v panogah nasplošno. Naša dovzetnost za določena vedenja in prakse je zasidrana v naši kulturi, je del naše zgodovine, je produkt vzgoje, izobraževanja in naše karakternosti. Neka politična stranka le izrablja pomanjkljivosti in nizke standarde naroda.

Naj po tvojem torej odstopi ljudstvo?

Simbolično ja, sprejeti bi morali odgovornost za stanje naroda in sprejeti višja načela - nično toleranco do koruptivnosti (ne politikov ampak nas, ki se v svojih majhnih svetovih vedemo identično), večjo aktivnost in agresivnost pri kaznovanju zgrešene politike, nagrajevanje strokovnosti, učenje na tujih napakah in uvedba preverjenih praks iz tujine, itd.
Lobo
# 26.06.2017 ob 21:42
To se imenuje lobiranje. Mislim, da je Židan pred kratkim imel članek na podobno temo.
foxhunt
# 26.06.2017 ob 21:38
Bodo izvzeta? in potem.....kupujemo preko frendov, kvaliteta pa bo se vedno vprasaj.
Kazalo