Letošnje leto si bodo čebelarji v Sloveniji zapomnili predvsem po slabi letini, ki jo je povzročilo slabo vreme. Foto: BoBo
Letošnje leto si bodo čebelarji v Sloveniji zapomnili predvsem po slabi letini, ki jo je povzročilo slabo vreme. Foto: BoBo

Čebelarji bodo na dnevu odprtih vrat obiskovalcem predstavili čebeljo družino, njeno bivališče in člane, satje, cvetni prah, propolis ter čebelarske pripomočke in opravila. Predstavili pa bodo tudi pomen sajenja medovitih rastlin in dejavnosti, s katerimi lahko vsak posameznik pripomore k ohranitvi čebel. Med te dejavnosti spada predvsem skrb za ohranjanje okolja.

Sicer pa si bodo čebelarji letošnji svetovni dan čebel zapomnili predvsem po zelo slabi letini, ki jo je povzročilo vreme. Polovica čebelarske sezone je praktično že mimo, večina čebelarjev pa medu še ni točila, pojasnjuje Jure Justinek s Čebelarske zveze Slovenije.

Akacijeva paša in cvetlična paša sta zaradi pozebe popolnoma zatajili, skromna pa je bila tudi na Primorskem, kjer pozebe ni bilo. Nenehne nevihte pa onemogočajo tudi pašo na oljni ogrščici in v gozdu, tako da morajo nekateri čebelarji, čebele celo krmiti. Čebelarjem tako ostane le še paša na lipi in kostanju, zelo lokalno pa lahko v juniju računajo še na pašo na jelki ali hoji.

Ob svetovnem dnevu čebel bosta čebelarje obiskala tudi predsednik vlade Miro Cerar in kmetijski minister Dejan Židan.