Okolje

Poudarki

  • Ministrstvo bo koncesije podaljševalo na podlagi javnega poziva, čeprav zakon določa, da je za to potreben javni razpis
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 34 glasov Ocenite to novico!
Dimnikar
Ministrstvo bo podaljšalo koncesije tudi tistim podjetjem, ki ne plačujejo prispevkov za zaposlene. Foto: BoBo
Na seznamu za podaljšanje koncesij so tudi podjetja, katerih lastniki so v preteklosti verižili podjetja, ustvarjali davčne dolgove in nezakonito oddajali izvajanje dimnikarskih dejavnosti v podkoncesije.
Irena Majcen
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen še ni obupala nad sistemom licenc in k sodelovanju pri pripravi novega zakona povabila tudi civilne iniciative. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dodaj v

Dimnikarske koncesije: podaljševanje brez razpisa in novi odpustki za lumparije

Neplačevanje prispevkov ni bilo odločilno merilo pri podaljševanju
13. februar 2016 ob 08:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ministrstvo za okolje in prostor je, potem ko je požrlo svojo obljubo o ukinitvi dimnikarskih koncesij, objavilo imena podjetij, ki lahko nadaljujejo izvajanje dimnikarskih storitev na koncesijskih območjih. S tem pa je ministrstvo znova pokazalo svojo širokosrčnost pri gledanju skozi prste neplačnikom prispevkov za zaposlene.

Ko je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen lani od začetka leta napovedovala konec koncesijskega sistema za dimnikarske storitve, nato pa te v zadnjih dneh decembra skozi nujne postopke vendarle podaljšala, je ministrstvo postavila pred nov izziv. Z letošnjim letom so namreč potekle koncesijske pogodbe kar 129 koncesionarjem (vseh koncesijskih območij je 194), zato je ministrstvo pohitelo z javnim pozivom, na podlagi katerega nameravajo podaljšati oziroma izdati nove koncesijske pogodbe.

Ob koncu tedna so tako na ministrstvu objavili seznam podjetij, ki lahko nadaljujejo izvajanje dimnikarskih storitev, za katere so, tako navajajo na ministrstvu, enako odgovorni, kot če bi imeli sklenjeno koncesijsko pogodbo. Na večini območij bodo svoje dimnikarsko delo lahko nadaljevali dosedanji koncesionarji, brez koncesionarja pa je ostalo 15 koncesijskih območij, in sicer: Divača, Dobje, Dobrna, Ig, Ilirska Bistrica, Kobarid, Kostel, Laško, Logatec, Ptuj, Radeče, Štore, Vojnik, Vrhnika in Žiri. Ministrstvo bo za vsa območja objavilo nov javni poziv in izbralo novega koncesionarja na začetku marca.

Koncesija povzročitelju splošne nevarnosti
Objavljeni seznam pa ponuja tudi odgovor na vprašanje, kako temeljito bo ministrstvo v slabem mesecu dni preverjalo, ali potencialni koncesionarji izpolnjujejo pogoje za podaljšanje koncesije, oziroma kako skrbno bo izbiralo nove koncesionarje. Tako bo svoje delo tudi v letošnjem letu nadaljevalo podjetje, katerega direktor in uslužbenec sta bila lani obsojena na zaporno kazen zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Gre za primer iz leta 2009, ko je med pregledom kurilne naprave dimnikar izmeril presežne vrednosti ogljikovega monoksida, a kljub temu napravo označil za ustrezno, le nekaj dni pozneje pa se je družina zastrupila.

Ob tem velja spomniti, da je ministrstvo kot ključni argument za nenadno podaljšanje koncesijskega sistema navedlo javni interes varnosti in onesnaženost zraka.

Prosta pot za opeharjenje delavcev
Seznam pa razkriva tudi, da je ministrstvo podaljšanje koncesij odobrilo tudi podjetjem, ki ne plačujejo prispevkov za zaposlene, čeprav so bili na ministrstvu vsaj v dveh primerih v času odločanja obveščeni, da podjetje nima plačanih prispevkov - čeprav so plačani prispevki in davki navedeni kot pogoj za pridobitev koncesije. Na seznamu pa so tudi podjetja, katerih lastniki so v preteklosti verižili podjetja, ustvarjali davčne dolgove in nezakonito oddajali izvajanje dimnikarskih dejavnosti v podkoncesije.

Opeharjeni delavci, ki nimajo poravnanih prispevkov za več let, so se tako na ministrstvo zaman obračali s prošnjami, naj zoper njihove delodajalce vendarle ukrepajo. Prijava na ministrstvo je marsikateremu delavcu predstavljala zadnjo rešilno bilko, saj je pri večini navzoč strah, da bi se zamerili koncesionarju in tako ostali brez možnosti za delo, saj dimnikarskih storitev brez koncesij ne morejo opravljati. Tako delavcem tudi v letošnjem letu ostaja le še upanje, da je njihov delodajalec eden od tistih koncesionarjev, ki se pravil poslovanja dosledno držijo.

Koncesionarji z močno politično podporo
Spomnimo, da je ministrstvo podaljšanje koncesij opravilo tik pred zdajci in zakon v nujno obravnavo na vlado poslalo šele 3. decembra, pripadajočo uredbo pa je vlada obravnavala na dopisni seji 28. decembra, da je lahko začela veljati na silvestrovo. Pri podaljševanju koncesij so veliko posluha pokazali tudi poslanci in podaljšanje izglasovali po nujnem postopku. Za podaljšanje koncesij so glasovali poslanci SMC-ja, DeSUS-a in tudi SD-ja, čeprav je njegov predsednik Dejan Židan še leta 2013 kot minister napovedoval ukinitev koncesij. Proti podaljšanju koncesij sta glasovala poslanca Jožef Horvat (NSi) in Alenka Bratušek, podaljšanju so sicer nasprotovali tudi v SDS-u, a zaradi obstrukcije niso glasovali. Del glasov za podaljšanje koncesij pa je prispeval tudi ZL, po besedah poslanke Violete Tomič tudi zato, da bi preprečili "kaos, ki bi gotovo nastal".

Javni razpis? O čem govorite?
A podaljšanje koncesij je kljub temu prineslo vrsto novih težav. Poleg nejasnih meril, po katerih so se odločili za nove koncesionarje, je vprašljiva že sama odločitev za javni poziv namesto za javni razpis, ki je glede na zakon in uredbo edina zakonita možnost za dodelitev koncesije. Na ministrstvo smo zato naslovili vprašanje, zakaj niso objavili javnega razpisa oziroma ali je javni poziv sploh zakonit način podeljevanja koncesij, in prejeli naslednji odgovor: "Namen podaljšanja koncesijskih pogodb je zagotavljanje nemotenega opravljanja obvezne gospodarske javne službe." Tovrstni komunikacijski šumi sicer pri ministrstvu za okolje niso neobičajni.

Ob tem lahko spomnimo, da imajo na ministrstvu za okolje pestre izkušnje z nezakonitim podaljševanjem koncesij. Tako smo lani že poročali, da je ministrstvo deset let nezakonito podaljševalo koncesije za urejanje voda. To nezakonitost so lani z javnim razpisom dokončno odpravili.

Ministrica še ni obupala nad licencami
Na področju dimnikarstva naj bi se vendarle stvari uredile hitreje. Tako ministrstvo še ni obupalo nad sistemom licenc, ki so ga lani skušali uzakoniti, a so se priprave nove zakonodaje lotili prepozno in na koncu pripravili predlog zakona, ki je bil po mnenju vladne službe za zakonodajo pravno pomanjkljiv, v določenih delih pa tudi neskladen z zakonodajo in ustavo.

Kljub temu pa na ministrstvu očitno nameravajo nadaljevati v tej smeri. Tako se je ministrica že sešla tudi s civilnimi iniciativami, ki nasprotujejo koncesijam, in prisluhnila njihovim predlogom za novo ureditev na področju dimnikarstva. Naslednji sestanek je napovedan prihodnji mesec, ko bo ministrica civilnim iniciativam predstavila koalicijsko usklajen predlog zakona o dimnikarskih storitvah, s katerim naj bi bil koncesijski sistem dokončno ukinjen.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
VanDame
# 13.02.2016 ob 08:12
Balkan v vsem svojem sijaju. Kakšna Švica, lepo vas prosim!
SamoRes
# 13.02.2016 ob 08:26
Opeharjeni delavci, ki nimajo poravnanih prispevkov za več let, so se tako na ministrstvo zaman obračali s prošnjami

Pa ne po kolenih ljudje, če se nas 1000 zbere snamemo državo s tečajev, vi pa tule prosite barabe!
komplikator
# 13.02.2016 ob 08:57
A vse to našteto imenujete "lumparije"?! Lumparija je, ko otrok na skrivaj vzame še eno kinder jajčko, čeprav je eno že dobil ...
Trocki
# 13.02.2016 ob 08:34
Korupcija? Ne ne, sigurno ne.
Kdor ponudi debelejšo kuverto pač "zmaga".
cairns
# 13.02.2016 ob 09:28
Dimnikarske koncesije: podaljševanje brez razpisa in novi odpustki za lumparije

Kršenje zakonodaje je očitno postala stalnica te vlade.

Če lahko dimnikarjem odpuščajo ''lumparije'', potem lahko jaz naženem dimnikarja ko se mi, mimo moje volje in želje, pojavi na vratih.

''Lumparija'' ima tudi svoje ime v KZ-1 RS

Kršitev temeljnih pravic delavcev
196. člentt
(neuradno prečiščeno besedilo)

(1) Kdor zavestno ne ravna po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in o prenehanju delovnega razmerja, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu ali odsotnosti z dela, varstvu žensk, mladine in invalidov, varstvu delavcev zaradi nosečnosti in starševstva, varstva starejših delavcev, prepovedi nadurnega ali nočnega dela ali plačilu predpisanih prispevkov in tako prikrajša delavca ali iskalca zaposlitve za pravico, ki mu pripada, ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.


Kršitev pravic iz socialnega zavarovanja
202. člentt
(neuradno prečiščeno besedilo)

(1) Kdor zavestno ne ravna po predpisih o socialnem zavarovanju in s tem koga prikrajša za pravico, ki mu pripada, ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.


Ker ministrica dopušča ''lumparije'' ki so v resnici kazniva dejanja je zrela za interpelacijo.
lojal
# 13.02.2016 ob 09:59
Še večji absurd je, da pooblaščen serviser pregleda in servisira plinski gorilnik in napeljavo, čez en teden za njim pa pride še dimnikar, ki naj bi izmeril izgorevanje in napisal neko potrdilo. Kdo je tu bolj kompetenten in odgovoren za to, da je z napeljavo in gorilcem vse v redu?
generusus
# 13.02.2016 ob 10:37
Rutinski pregled dimnih plinov, ki jih opravi dimnikar s srednješolsko ali poklicno izobrazbo v desetih minutah, stane več, kot pa je plačana ena ura mednarodno uveljavljenega vrhunskega slovenskega znanstvenika, doktorja znanosti.
kozorog1973
# 13.02.2016 ob 10:02
čas je da se Cerar poslovi
lojal
# 13.02.2016 ob 09:56
S temi dimnikarskimi storitvami je približno takole. Če samo pride in naredi nek "kvazi pregled", s tem, da v kurilnico sploh ne gre, je treba vseeno plačat. To je približno tako, kot če bi moral vsak mesec k frizerju na pregled in četudi te ne striže, moraš pregled vseeno plačat. Dober zaslužek za ni dela in to podpirajo.
pietetnik
# 13.02.2016 ob 08:30
Včasih so pa dimnikarji prinašali srečo, danes pa gumbe (beri luknjo...)
ZETAC
# 13.02.2016 ob 10:17
Ta vlada se zadnje čase obnaša kot mafija. Ura dimnikarja je dražja od ure znanstvenika, kje na svetu je še to in kje ste sedaj privrženci ZL-ja, pihate v isti rog kot Cerar?
Bake
# 13.02.2016 ob 10:11
Čudno, da ne ustanovijo državnega dimnikarskega podjetja. Pri gozdovih se jim pa tako mudi pobrat koncesije.
Praaslovan
# 13.02.2016 ob 10:10
Tile privatniki kasirajo več na uro kot zlatarji, dimnikarji na terenu pa za minimalca delajo.
cairns
# 13.02.2016 ob 09:34
Ministrica še ni obupala nad licencami

Ministrica naj se reši skrbi in naj da dimnikarske usluge na trg in ne več kot obvezno javno gospodarsko službo.
Kdor bo hotel dimnikarja naj ga naroči in plača. Konec zmešnjave in korupcije.
evaevi
# 13.02.2016 ob 09:57
'' Prijava na ministrstvo je marsikateremu delavcu predstavljala zadnjo rešilno bilko, saj je pri večini navzoč strah, da bi se zamerili koncesionarju in tako ostali brez možnosti za delo, saj dimnikarskih storitev brez koncesij ne morejo opravljati. Tako delavcem tudi v letošnjem letu ostaja le še upanje, da je njihov delodajalec eden od tistih koncesionarjev, ki se pravil poslovanja dosledno držijo.''

To je škandal, ne pa država.
Daedalus
# 13.02.2016 ob 10:51
Kje so zdaj tisti (milorečeno) ozkogledni i****, ki ta sistem in dimnikarje zagovarjajo?

Ziher ste dobili koncesijo podaljašno, ane. Prokleti prikoritniki in ta naša pokvarjena vlada.
zlobniCO2
# 13.02.2016 ob 09:58
ja posvečeni lahko kršijo kar hočejo, to je slovenija.
luckyss
# 13.02.2016 ob 09:30
Vsi očitno mislimo enako, toda "lumpi", kot jih ljubkovalno imenujete pač vodijo to skorumpirano državo..
Rešitev je torej ?! (gre za retorično vprašanje - da ne bi kdo razglabljal o tem ;)..
črnogled
# 13.02.2016 ob 14:19
Vsako leto pred kurilno sezono,mi serviser pregleda in optimalno nastavi kurilno napravo(olje),po potrebi menja šobo,nastavi zrak in izmeri pline s prav tako napravo kot dimnikar. Natisne poročilo s prav takim tiskalnikom kot dimnikar,izda račun,ki ga plačam,prav tako kot dimnikarju.Čez mesec pride dimnikar(po predhodni najavi in grožnji,da sem kazensko odgovoren,če ga ne spustim v hišo,oz. ga ne obvestim,da me ne bo doma).Prav tako kot serviser
opravi meritve plinov (čeprav mu pokažem serviserjevo poročilo,na katerega samo zamahne z roko in reče,da mojster ni pooblaščen),natisne poročilo in račun,ki ga prav tako kot serviserju tudi plačam.Ko mu omenim,da bi naslednje leto on opravil servis kurilne naprave,me debelo pogleda in reče,da ni on strokovnjak za taka dela.Zdaj vprašam naše idiote na vladi:pa kdo je zdaj tu nor?Komu je v interesu,da samo določeni lahko merijo pline,tisti,ki so strokovno usposobljeni tudi za servisiranje teh naprav,očitno niso dovolj pametni.Korupcija?Samo vprašam.
SamoRes
# 13.02.2016 ob 10:15
VanDame
# 13.02.2016 ob 08:12
Balkan v vsem svojem sijaju. Kakšna Švica, lepo vas prosim!

Ne, to je evropska Slovenija, ne žait Balkancev s tako pokvarjenimi ljudmi kot je naša kapitalistična poosamosvojitvena mafija
tomo10
# 13.02.2016 ob 09:19
Onim mojstrom na Ministrstvu za okolje so predpisi španska vas, kadar sami kaj počnejo. Jih pa uporabijo, kadar je treba koga z......i, če se tako odločijo. Je pa pri nas simptomatično, da je to ministrstvo odlagališče za presežne politične kadre, ki jim je pač treba odstopiti nekaj in se potem šteje, da na tem ministrstvu ne morejo preveč škoditi, ker je vse skupaj nepomembno. In potem to postane gojišče korupcije ter nesposobnosti, kar pa je doslej še vsaka vlada prenašala brez kakšnega vznemirjanja. Imejte kdaj opravka z MOP, pa boste razumeli, kaj sem hotel povedati.
dego47
# 13.02.2016 ob 11:45
Pooblaščen servis ti servisira gorilnik in izmeri pline,potem pa pride dimnikar in ti vzame za meritev 38€,čeprav imaš to že izmerjeno in plačano.Potem ti pokaže potrdilo iz katerega ni razvidno kje je opravil tečaj,da je usposobljen za meritve,ki so čisto drugačne od serviserjevih.Z meritvijo se je pa zamudil več kot serviser,ki je zamenjal dizo,filter očistil gorilec in izvedel meritev.Ko pogledaš jim pride urna postavka več kot kirurgom.Dejansko mi ni jasno če imam narejene in plačane meritve z računom,zakaj moram plačati še monopol.
QUENDI
# 13.02.2016 ob 10:26
....potem se pa čudimo splošnemu stanju......uveljavljanje birokretizma v vsem sijaju.....podpiranje goljufanja......kako že gre pregovor.....kakršen minister takša situacija.......čas za odhod vseh......
Robin Hud
# 13.02.2016 ob 11:42
Politiki so leta obljubljali(lagali!) navadnim državljanom, da bodo iz Slovenije naredili drugo Švico...naredili pa so iz nje drugo Albanijo!
skorumpirana, brezpravna, postkomunistična tvorba...država davčnega in upravnega terorja ki ga izvaja nad navadnimi državljani. To je Slovenija...propadla država (failed state)!
Sploh ni čudno, zakaj se vedno več državljanov (predvsem mlajših) pospešeno izseljuje/beži iz te banana republike...reši se kdor se more!
cairns
# 13.02.2016 ob 14:49
Na seznamu pa so tudi podjetja, katerih lastniki so v preteklosti verižili podjetja, ustvarjali davčne dolgove in nezakonito oddajali izvajanje dimnikarskih dejavnosti v podkoncesije.

Čista kraja državi in ljudem pa se MOP ne zgane.

Če natakar ne da računa za eno kavo bi ga pa fursovci na križ pribili. Očitno so velike ''lumparije'' dovoljene majhne pa ne.
ZETAC
# 13.02.2016 ob 11:04
generusus
Rutinski pregled dimnih plinov, ki jih opravi dimnikar s srednješolsko ali poklicno izobrazbo v desetih minutah, stane več, kot pa je plačana ena ura mednarodno uveljavljenega vrhunskega slovenskega znanstvenika, doktorja znanosti.
Če bi komu "od zunaj" to povedal, mi ne bi verjel. Možno samo pri nas, in takšno politiko podpira ZL, ki se deklarativno razglaša za napredno stranko. Mafija, pokvarjena.
Mindmaster
# 13.02.2016 ob 10:30
Ja, kaj ste pa pricakovali od strank, ki jih je prejsnji sistem sprogramiral, da mora drzava intervenirati na vsakem podrocju. Sam pogled na to, kdo vse je podprl podaljsanje koncesij, pa je vse jasno.
anity
# 13.02.2016 ob 10:04
Kolikor kaze, tukaj prav nihce ne drzi obljub. Politik je pac vsak enak, zavaja in se kaj ....... lepse povedano. Kot kaze prav nobeno ministrstvo ne drzi svojih obljub, ki so ze vec let na mizah.
Čak Boris
# 13.02.2016 ob 11:42
Balkansko, sram me je, da sem slovenec. Že kar nekaj časa izobešam le EU zastavo.
Re
# 16.02.2016 ob 11:21
Neplačevanje prispevkov je vedno "dovoljeno" s strani Države. Delodajalec in Država se dogovorita, delavec pa mora prispevke plačati dvakrat, pa še obresti mu nabijejo. Tako gre to.
janroz
# 13.02.2016 ob 14:57
Če se država ne drži predpisov, jih zavestno krši, kako naj ravnamo državljani? Dimnikarske storitve so po ceni in zahtevnosti opravljenega dela izredno drage, pa bi to še šlo, če bi bili dimnikarji dobro plačani, pa niso. Kaj lepšega, če ti država z zakonom zagotovi delo. Nikjer nisem zasledil podatka, zakaj pri nas prihaja do požarov, zlasti v zimskem času? Vsi lahko ugibamo, da je problem v kurilnih napravah ampak kako je to mogoče, če pa je čiščenje obvezno? Torej, ne vzdržuješ kurilnih naprav, ne zavaruješ hiše (pogosto ljudje niti nimajo denarja), kdo potem rešuje probleme. Če nekdo nima denarja, potem naj lokalna skupnost plača , to je ceneje kot reševanje po požaru? Če pa temu ni tako, zakaj se sploh ukvarjamo s tem? Kje so podatki o tem, koliko gospodinjstev se drži tega, da se kurilne naprave pregledajo vsako leto? Ste ljudem pojasnili, da bodo morali naslednje leto imeti vsi, ki imajo kurilne naprave, ki za delovanje črpajo zrak iz prostora v katerem so vgrajene detektorje za ugotavljanje prisotnosti ogljikovega monoksida? Država se do tega področja, ki je za varnost ljudi, okolje ... zelo pomembno obnaša kot največji idiot. Kot vidite ni samo problem koncesij, problem je širši. Če k temu dodamo še anemičnost zavarovalniškega združenja je slika popolna. Nihče nebi mogel podaljšati zavarovanja za hišo, če ne predloži dokazilo o rednem vzdrževanju kurilnih naprav, ampak pri nas se bodo že našli dobri ljudje, darovali in vsi bomo zadovoljni, ker jasno, ne znamo problemov reševati tako, da odpravimo vzroke in ne, da gasimo posledice.
master
# 13.02.2016 ob 14:21
To dimnikarstvo je en navaden nateg! Radi bi čistili dimnike 4x na leto. Oz. tako je..ker ga sami čistimo, oni samo izda, da je vse ok.. 4x na leto bi radi.. izpod 3x se pa sploh ne menijo.
STANE
# 13.02.2016 ob 12:36
Ministri "dobro" delajo.......kajne ,Cerar ?????
pinkfranc
# 13.02.2016 ob 12:29
Za podaljšanje koncesij so glasovali poslanci SMC-ja, DeSUS-a in tudi SD-ja, čeprav je njegov predsednik Dejan Židan še leta 2013 kot minister napovedoval ukinitev koncesij.

O tem Židanu sem pa glih zadnjič razmišljal, kak učbeniški politik je! Uspelo mu je prodat tak ljudski vtis.

Veliko govori, a nič prav ne pove, predvsem se pa zvito drži taktike, da se na večino vprašanj neopredeli, tu pa tam pove kaj populističnega.

Tisto, kar pa itak velja za vse politike, eno je povedano, čist drugo pa potem, kaj se dejansko res zgodi, tukaj pa tako ali tako zato ni izjema.
pinkfranc
# 13.02.2016 ob 12:22
ja pa kako, če je pa cerar na oblasti?
alternativa, nove face ... zdaj bi pa ja moralo bit vse drugače in bolje?
Op
# 13.02.2016 ob 12:05
A je kdo opazil v sosednjem članku? Spustijo en komentar in potem zamrznejo komentiranje.
Živela svoboda govora na nivoju Savdske Arabije.
Aeda
# 13.02.2016 ob 10:46
@VaDame, soglašam! Ampak ŽAL je tako že vse od osamosvojitve dalje. Začelo se je z izginitvihjo denarja od prodaje orožja, nadaljevalo z izbrisom, za katerega kazen in odškodnine sedaj plačujemo vsi davkoplačevalci in se nadaljevalo z odvzemanjem socialnih in drugih - TUDI ČLOVEKOVIH pravic. In sedaj je vsega tega kriva sedanja vlada in v tem primeru - ministrica, ki ima manj kot leto in pol ta resor...
Vprašanje se glasi: KAJ se mora zgoditi, da bomo spoznali KDO JE GLAVNI KRIVEC? Kaj pa, če smo to kar mi, volivci? Pravkar kaže, da bi najraje izvolili kar prvega, ki je pokazal, kako se bo v tej - tedaj novonastali državi - vladalo in kakšne bodo (ne)moralne vrednote, ki VEČINO volvcev prepričajo??
Hijena
# 13.02.2016 ob 09:58
Druga Švica!!!
varovanje ok
# 17.02.2016 ob 12:44
Spoštovani gospod Luka Lukič.
V svojem prispevku ugotavljate, da bo Ministrstvo za okolje in prostor podaljšalo koncesije koncesionarjem, ki kljub neplačanim davkom, prispevkom in tudi ostalih predpisanim pogojev, pogoje ne izpolnjujejo. Od vas novinarja bi pričakoval, da imenujete koncesionarje, ki ne plačujejo davkov, prispevkov, ki nimajo zaposlenih ustrezno izobraženih kadrov. Te informacije bi vam moralo predati Ministrstvo za okolje in prostor. Niso vsi izvajalci neplačniki in niso vsi izvajalci goljufi in vsi izvajalci nimajo podpore na ministrstvu ali politiki. V skladu z zakonodajo Ministrstvo za okolje preverja izpolnjevanje pogojev in so za to odgovorni in ne dimnikarji. Dimnikarji morajo spoštovati predpise, državni organi pa morajo kršitelje opozoriti. se pa lahko sprašujemo, zakaj ministrstvo ni ukrepalo proti neplačnikom.
Da nimamo pravne države je razvidno, da bodo sedaj kršitelji predpisov pisali zakonodajo. Čudno in ponižno. Jutri bo povzročitelj prometne nesreče z smrtnim izidom pisal Zakon o prometni varnosti. Kdo bo pa nosil odgovornost. Ministrica že ne, ker še noben minister ni nosil odgovornosti. Takšna je resnica. Lepo pozdravljeni.
smukač
# 15.02.2016 ob 14:41
Če se mi je kje politika zamerila so to prav te stvari, ki z lobiranjem omogočajo bogatenje peščici, v kateri družbi ima imetnik dimnikarske koncesije več denarja kot kirurg, samo na to naj mi odgovori katerikoli poslanec.
jureimacure
# 14.02.2016 ob 09:02
Kdor ne plačuje prispevkov, ne razume podjetništva.
Anves
# 14.02.2016 ob 01:31
Slovenistan for ever.....trenutno pod pokroviteljstvom SMC!
duhec10
# 13.02.2016 ob 20:39
Ali ni civilna iniciativa omenjala dimnikarski referendum o rešitvi tega vprašanja?
Gepard007
# 13.02.2016 ob 18:55
Nesposobno ministrstvo, ker ne zna rešit problema. Sej ta vlada res ni za nikamor...
democenzus
# 13.02.2016 ob 13:16
Ko sem napisal, da jih ne spustite na streho, ali pa zahtevajte reklamacijo na pocene stresnike, mi je komentar zbrisalo, pac mnenje se brise, kar ni nekomu po godu, tako da se vprasam ce res imajo dovoljenje na tujo streho brez vprasanja
pinkfranc
# 13.02.2016 ob 12:37
na to temo pa MMC vsak mesec kak naslov vrže,
da imamo spet možnost zlivanja žolča po forumu

ne, ne bo mi ta novica pokvarila dneva, ne pustim!
jeza ni dobra za zdravje!

mišlenje o naši politiki pa že itak imam, kakršno imam! to se ne more spremenit čez noč.
preveč je že bilo svinjarij, očitnih svinjarij, ponavljajočih se OČITNIH svinjarij, in že dolgo nimam več zaupanja in tako tudi ne upanja. nisem več presenečen.
democenzus
# 13.02.2016 ob 12:00
prepovejte jim hojo po vasi strehi, oziroma reklamirajte storitve, z manjavo pocenih kritin
marialorca
# 13.02.2016 ob 11:47
Koncesija

Spomnite me, kdo je pred 40 leti pošiljal vsaki mesec dimnikarje, da smo jih srečali v črni uniformi, s spiralo in metlo, da smo gumbe grabili. V decembru je bil njihov in gasilski koledar najbolj željeni list papirja. Koncesijski managerji to niso bili.
hizli tren
# 13.02.2016 ob 11:46
Budalastan
eye1
# 13.02.2016 ob 10:29
Meanwhile in neoliberal bananistan kjer se mali clovek bori preziveti v zrelu prostega trga.
Kazalo