Okolje
Kemis protest Vrhnika
Protest na Vrhniki. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Kemis, Sinja Gorica
Direktor Kemisa daje pojasnila na zboru krajanov v Sinji Gorici. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Kemis
Prizor s požara v Kemisu. Direktor podjetja je zatrdil, da je obrat opremljen s podzemnimi zbiralnimi bazeni, ki so preprečili odtekanje večine snovi. Foto: BoBo/Borut Živulović
VIDEO
Po požaru v Kemisu protes...

Dodaj v

Direktor Kemisa: Požar kot strmoglavljenje letala, kljub varnostnim sistemom se zgodi katastrofa

Zelenjava nevarna, voda varna
20. maj 2017 ob 10:38,
zadnji poseg: 20. maj 2017 ob 12:48
Vrhnika, Sinja Gorica - MMC RTV SLO, STA

Peti dan po požaru v podjetju Kemis na Vrhniki s protestom zahtevajo zaprtje podjetja in podobnih obratov v bližini. Krajani Sinje Gorice so sporočili: Kemis ne sodi v naselje.

Predstavniki pristojnih služb so v petek v Sinji Gorici predstavili podatke o onesnaženosti v okolici Kemisa po požaru. Po besedah Janje Turšič z agencije za okolje (Arso) naj bi bile vrednosti PM10 delcev v zraku pod mejnimi, prav tako koncentracija živega srebra.

So pa potrdili, da je bližnji potok Tojnica močno onesnažen, kar potrjuje besede lokalnih ribičev, da je vodotok "praktično mrtev". Onesnaženje v potoku so na Arsu ocenili kot katastrofalno, saj so v njem našli presežene vrednosti veliko nevarnih snovi, med drugim niklja, kobalta in formaldehida, zelo povišane so bile vrednosti še nekaterih drugih spojin, tudi mineralnih olj in cianidov.

S pojasnili niso bili zadovoljni v vrhniškem občinskem svetu. Svetnik Igor Sladic je denimo dejal, da niso dobili dovolj novih podatkov, "le še nekaj dodatnih zavajanj". Že v četrtek so želeli na svetu o Kemisu razpravljati, a je župan razpravo preložil na prihodnji teden.

Protest na Vrhniki
Del Vrhničanov, nezadovoljnih s tem, da je Kemis sploh postavljen na Vrhniki, kljub delno optimističnim meritvam vztraja s svojimi zahtevami. V kraju poteka miren protestni shod. Na njem zahtevajo odstop župana Stojana Jakina, zaprtje Kemisa na zdajšnji lokaciji, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV-ja in zaprtje Saubermacherja na Vrhniki.

Zbor krajanov Sinje Gorice
Poleg protesta je tudi zbor krajanov v Sinji Gorici, kjer je župan in direktor Kemisa Emil Nanut nagovarjal prav tiste, ki živijo najbližje Kemisu. A kot kaže, pojasnila okoli 150 udeležencev niso povsem prepričala. Krajani so v burni, a dokaj strpni razpravi izrazili nezadovoljstvo, ker še vedno ne vedo, kateri nevarni odpadki so zgoreli v ponedeljkovem požaru in v kakšni količini. Po njihovih besedah od pristojnih tudi še niso dobili odgovora, ali so opravili vsa potrebna vzorčenja zraka, zemljišča in vode. Opozorili so, da se s požarišča še vedno širi smrad. Prebivalci tudi tožijo zaradi draženja sluznic.

Nanut je pojasnil, da smrad ostaja, ker v delu odpadkov še vedno tli. Intenzivna sanacijska dela so zaradi forenzične preiskave stekla šele v petek. Nato je opozoril, da Kemis ni pristojen za vzorčenja, ki bodo dala natančen odgovor o okoljskih posledicah požara. Znova je zagotovil, da bo družba z nekaj več kot 40 zaposlenimi storila vse v njeni moči za čimprejšnjo odstranitev posledic. Krajanom je obljubil, da bodo stanje v podjetju in njegovi okolici vrnili v takšno, kot je bilo pred požarom.

Podjetje Kemis ima okoljevarstveno dovoljenje za skladiščenje in predelavo vseh vrst nevarnih odpadkov z izjemo eksplozivnih in radioaktivnih. Požar je po Nanutovih besedah zajel vse vrste skladiščenih odpadkov. Dogodek je primerjal "s strmoglavljenjem letala, ko se kljub vsem varnostnim sistemom vendarle zgodi katastrofa".

Že več manjših požarov v Kemisu
Okoljevarstveno dovoljenje po Nanutovih besedah Kemisu dovoljuje skladiščenje do 1.500 ton odpadkov, aneks k dovoljenju pa te količine ni povečal. Potrdil je, da se je Kemis v desetih letih, odkar obratuje na tej lokaciji, že spoprijel z izrednimi dogodki v obliki manjšega požara pri drobljenju odpadkov. Poudaril je, da so bili vsi požari zabeleženi v poročilih.

Krajani so očitke naslovili tudi na Jakina. V odgovoru nanje je poudaril, da v celoti razume zaskrbljenost krajanov in se lahko zanesejo na njegovo pomoč, kljub temu pa občina ne more pristati na glas ulice. Po njegovih besedah je v pristojnosti države oz. njenih strokovnih institucij, da presodijo, ali Kemis lahko ostane na zdajšnji lokaciji in pod kakšnimi pogoji.

Zelenjava nevarna, voda varna
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) lokalnim prebivalcem odsvetuje uživanje vrtnin, ki so bile ob požaru izpostavljene dimu. Pozivajo tudi k previdnosti pri stiku z zemljinami in predmeti, onesnaženimi s sajami. Voda iz vrhniškega vodovoda je varna za pitje, sporoča Arso.

Ministrica za okolje Irena Majcen je v sinočnjih Odmevih na Televiziji Slovenija dopustila možnost preučitve okoljevarstvenega dovoljenja za Kemis. Povedala je tudi, da si je v četrtek ogledala tamkajšnje pogorišče.

Al. Ma., Foto: BoBo/Srdjan Živlulović
Kemis protest Vrhnika
Kemis protest Vrhnika
Kemis protest Vrhnika
Kemis protest Vrhnika
Sinja Gora, Kemis
Sinja Gora, Kemis
Sinja Gora, Kemis
Sinja Gora, Kemis
Prijavi napako
Komentarji
April1699
# 20.05.2017 ob 10:58
A se je lastnik tovarne Franjo Bobinac (Gorenje Ekosistem) že kaj oglasil - zakaj v člankih ni moč zaslediti njegovega imena?
frozen pingvin 2
# 20.05.2017 ob 11:32
vsi bi imeli vso najnovejšo tehnologijo, belo tehniko, vsa možna čistilna sredstva, nove cunjice, nove avte, itd itd itd....a vsi se otepajo odlagališč, predelovalnic, lakirnic, itd...

nevem, treba se bo odločit, al gremo nazaj tolčt s kamni al želimo živeti v 21. stoletju. dejstvo namreč je da vsi taki obrati morajo obstajati. in kar se lahko naredi je to, da se dvigne standarde, preventivo, varnost, itd itd.... in najbolj pomembno, da pač vsak človek postane manjši pacek, da recikliramo, da damo stvari tudi popravit, obnovit, da morda se čemu odrečemo, itd.
Vhito
# 20.05.2017 ob 11:12
Ampak tile plakati so pa idiotski. Vrhiški zrak? Bi mogoče moralo pisati vrhNiški? In pa gotofi? Pa saj nihče v Vrhniki ne govori f ja namesto v. Svašta...
nemesis999
# 20.05.2017 ob 13:24
takšne tovarne bi morale imeti svojo gasilno službo 24/7 v sami tovarni,senzorje in vse druge varnostne vzvode,ne pa na vsakih 100kvadratov en gasilen aparat!?seveda je to treba plačat,zasužek se pa zmanjša.zato bi vse to moral zahtevati zakon,ki ga seveda ne bo.po hitrem postopku se sprejemajo samo zakoni,ki omogočajo skubljenje državnega proračuna. in ravno teh istih,ki skubijo so potem polna usta,kako pomembna je varnost in da bodo vse naredili zanjo!?
slovenija si zasluži boljšo,sposobnejšo in manj pokvarjeno oblast,to je dejstvo,ki se mora uresničiti in se tudi bo,pa brez skrbi,ne šele čez sto let!vi trenutni politikanti pa o tem dobro razmislite!
BACK
# 20.05.2017 ob 14:16
Ljudje. A veste, da je direktor Kemisa rekel občanom, da jim ne more dati popisa odpatkov, ker je ta popis zgorel v požaru. To je seveda absurd, in če boste temu nasedli, vam bodo v bodoče delali karkoli. Vsi popisi se vodijo elektronsko, od kruha, mleka, do popisa odpadkov v velikem 8 miljonsem Kemsisu.... meni to samo pove, da nam prikrivajo nekaj zelo umazanega....Ne se dat,ljudje Vrhničanni.!!
Vladislav Stres
# 20.05.2017 ob 13:01
POŽAR V PODJETJU ZA PREDELAVO KEMIČNIH ODPADKOV KEMIS,
je v lasti Gorenja

Štefan Perkič:
Gasilci so dokazali da so dobro organizirani. Žal edina skupina reševanja v Sloveniji.
A niso bili niti ustrezno obveščeni zato je bilo uničenje njihove opreme izjemno. Neutrezne maske gasilcev bodo imele za številne gasilce posledice. V Kemisu so goreli nitro laki klorove spojine, fenoli, odpadna olja, snovi z vsebnostjo svnca, živega srebra… Ker ni bilo ustrezno poskrbljeno za protipožarno varnost z vmesnmi prekladami je bilo peklensko. Gasilci so delovali usklajeno tako iz notranske kot gorenjske . 48 ur so neprenehoma gasili. Porabili več kot 70 000 litrov požarne pene. Dim, ki se je dvignil v obliki prahu, bomo v obliki vdihavanja zraka pokasrali tudi v Ljubljani. A težki elementi se pogrezajo v mulj in se ga ne da normalno samnirati. Veliko strupenih snovi je odplaknil potok Tojniča, sicer pritok Ljublanice. Gasilci so v njem namestili deset “pivnikov” za zadrževanje masnih madežev in iz prvega pobirajo savinjarijo. v pimeru požara Kemisa bodo v mulju se ostali težji delci struenih snovi, ki bodo uničili tamkajšnje mikooganizme. Posledice bodo trajno uničenje tamkajšnjih tal.
In vse to se dogaja naobmočju na območju krajinskega parka in Natura 2000.
Bistveno manjša je bila katarstrofa v tovarni Kondenzatorjev PBC Krupa v Semiču. Tam so v mulju še vedno nevarni odpadki.

Gasilci si zaslužijo vse priznanje, seveda tudi dvojno opremo in posebne nagrade. Če bi pogorelo skladišče Kemisa, bi bilo uničeno celotno ljubljansko barje in uničena vodna zajetja Ljubljane, ki so pod Toškim čelom.
Kemis ima okojsko soglasje za delo z nevarnimi snovmi. Komu o soglasje služi in zakaj sploh. Kdor je to podpisal (inšpetlktor) je sosmrtno tudi odškodninsko odgovoren za svoje dejanje.
Predlagam da analizo tal naredi naredi koprski analizo Bogo Pretnar iz Nacionalnega inštituta iz Kopra saj je en redkih zaupanja vrednih. Ta bo namreč naredil analizo tudi globlje in ne samo površinske. Priključi pa naj se mu tudi poznavalec problematike ekološke ustreznosti - Anton Komat.

Govorijo o samovžigu, kar pa žal bi pregledu dejstev ne more biti verjetno. Bolj verjetno je namerno dalj časa načrtovano uničenje centra “koliščajev” korenin še vedno preveč poganske Ljubljane. Zavedai se moramo da so namreč odpovedale vs einšttucije, ki se ukvarjajo z nasrnostjo, tudi požarna ipd varnost Kemisa samega, edini, ki pa so ustrezno reairali in z izjemnimi napori preprečili bistveno večjo katastrofo pa so bili slao obveščeni gasilci.

Štefan Perkič (Gibane za prenovo Slovenije)
_________________________________
direktor Kemisa Emil Nanut
vrhniški župan Stojan Jakin

Krajani zahtevajo odstop župana Stojana Jakina, zaprtje Kemisa na sedanji lokaciji, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV ter zaprtje Saubermacherja na Vrhniki.,

DELO: »Regijski center za obveščanje je bil o izbruhu požara obveščen v ponedeljek ob 19:57. Prve ekipe gasilcev so na prizorišče prispele ob 20:02 in se nemudoma začele boriti z eksplozijami in plameni, ki so švigali tudi 50 metrov visoko. Le profesionalnosti in predanosti gasilcev se gre zahvaliti, da se ogenj ni razširil na del skladišča, v katerem je bilo po neuradnih podatkih 40.000 litrov nafte. Če bi se zgodilo to, bi v zrak zletela polovica Vrhnike. Dobili bi slovenski Černobil, Seveso, Bhopal. Izberite, kar vam je ljubše. Na poznopomladanski izlet na Ljubljansko barje si po njem gotovo ne bi več želeli.
A sodeč po odzivih se uradni organi razsežnosti ekološke katastrofe, ki jo je neuradno povzročil samovžig v tovarni nevarnih odpadkov - kriminalistična preiskava še poteka -, sploh ne zavedajo. Župan Vrhnike je dejal, da »imamo odpadke, ki so goreli v Kemisu, vsi doma«. Že res, vsi imamo doma varčne žarnice z živim srebrom, vendar te niso zgorele. Vodja sektorja za inšpekcijski nadzor na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami je v Odmevih nonšalantno izjavila, da je v potok Tojnica izteklo le nekaj malega nevarnih snovi. Upam, da si je medtem že ogledala prizorišče nesreče in gore mastne črne gošče, ki jo iz potoka obupano poskušajo spraviti delavci koncesionarja, ki ga je Direkcija RS za vode pooblastila za saniranje onesnaženja.«
joacquin
# 20.05.2017 ob 15:02
"...občina ne more pristati na glas ulice."

1. Občina je PREDSTAVNIK ulice.
2. Občina je tam ZARADI ulice (ljudi).
3. Brez ulice NI občine.
4. Ali Jakin še ni slišal za usodo nekdanjega štajerskega stanovskega kolega, ki se mu je zgodila "ulica"?

S takimi izjavami je omalovaževanje državljanov, ki s plačevanji davkov financirajo občino in župana, milo rečeno podlo. In žal običajno za večino slovenskih funkcionarjev.
hogar13
# 20.05.2017 ob 12:15
Frozen penguin je kar zadel problem. Vsi bi imeli vse, odpadke ni problem proizvajati, kam z njimi je vedno tezava. Dejstvo je, da odpadki taki ali drugacni so in vedno vec jih bo... sem Vrhnican in vem , da je tole resen problem za katerega pa smo delno krivi vsi. Kje pa je potem primeren prostor za te objekte? Nevem kako da ti domacini niso protestirali pred 30 leti ko je ta deponija bila karastrofalna, smrdelo je za bruhat in Ljubljanica je bila mrtva zaradi IUV in deponije. V tem delu so v vodo odtekale grozljive odplake, raznih barv in vonjav. Ko si sel mimo s kolesom ali mopedom si sel z zajetim zrakom
eos
# 20.05.2017 ob 14:01
Nekaterim res ni jasno, ker niso bili na sami lokaciji, niti niso seznanjeni z vsemi dejstvi.
Po vrsti:
Tak objekt in podjetje seveda potrebujemo.
Problem pa je v tem, da Kemis enostavno ni dovolj dobro načrtovan za zbiranje in sortiranje takih količin odpadkov.
Poleg tega je sam objekt bil povsem preprosta kovinska konstrukcija s plehnatimi stenami. Enostano preveč preprosto za tako količino in namen. Vsi odpadki bi morali biti ločeni in zaščiteni en pred drugim v primeru požara na enem izmed otokov.
Kot drugo nič ni govora o avtomatskem požarnem sistemu. Poleg tega ni bilo 24h dežurstva. Glede na to, da se ukvarjajo z nevarnimi sredstvi, je skorajda samoumevno, da so ti ukrepi izpolnjeni.
Zakaj se je zamujalo z vsemi podatki onesnaženj po požaru, zakaj so bile informacije vse v "nekih okvirjih". Kako lahko direktor ne pozna vseh podatkov o skladiščenih količinah. In nenazadnje, kakšen izgovor je to, da naj bi mu zgorel tudi računalnik.

V glavnem en kup dvomom in vprašanj.
eos
# 20.05.2017 ob 11:17
Klipan, že pred postavitvijo Kemisa so bila nasprotovanja. Koliko se posluša navadne ljudi, se pa ve. Pridi na Vrhniko in se prepričaj.
Sicer pa na dan prihajajo informacije, da za Kemis sploh niso bile predpisane dodatne študije vplivov na okolje ob širitvi njihove dejavnosti na ravnanjem z nevarnimi odpadki. Enostavno so upoštevali prvotno, zbiranje odpadle električne opreme.
jedrnat
# 20.05.2017 ob 12:46
Nekatera dejstva, ki v tej zgodbi zbodejo:
- Emil Nanut je župan in direktor Kemisa
- predstavnica IVZ je okoljevarstveno oceno podala zelo nenatančno, vse je opisovala z besedami "v okviru toleranc", "rahlo pod zgornji mejo", "v sprejemljivih mejah", "ni nevarno", itd.
- je kdo videl varovalne lovilne/zbiralne bazene?
- zakaj se ne oglasi lastnik tovarne?
- trditev, da pitna voda ni onesnežana lahko danes drži, kaj pa bo po deževju, ko se ta kemija spere v podtalnico?

Želel bi si, da Vrhničanom pomaga naš okoljski aktivistični heroj - Uroš Macerl.
zigag
# 20.05.2017 ob 12:35
Naj potem pokažejo te zbiralnike, pardon celo bazene kot jim rece direktor Kemisa Emil Nanut. Slike. Dokaz. Gradivo.

In pa, saj ne vem kako naj komentiram izjavo direktorja, da še ne ve koliko mu je zgorelo. Ce za za to preprosto stvar, za katero je odgovoren kot direkor, (da vsaj ve koliko ton je imel prej odpadkov in koliko mu jih manjka sedaj), ne ve ali ne zna povedati, potem pa tudi ne vem kako vodi in upravlja druzbo.

Ce ti je to sluzba, gres na pogorisce, pogledas, ce sam nimas pojma kaj gledas, vzames ljudi, jim narocis naj pripravijo oceno stanja. Ne pa tole cincanje in cakanje!
jarožir
# 20.05.2017 ob 17:01
Kako je možno, da vsi enoglasno dvignejoi roke za novo gasilsko opremo, nihče pa ne zahtweva, da to plača KEMIS, ki verjetno z deponijo nevarnih odpadkov služi enormne zneske.
Ljubiljančan
# 20.05.2017 ob 14:50
V časih po 2. svetovni vojni so direktorju zgradili družinsko hiško tik ob fabriki. Tudi zato, da se je vsakič zamislill, kaj bodo v fabriki eksplozivnega ali strupenega delali.
doba
# 21.05.2017 ob 09:47
Gorazd Janez Pretnar je napisal:
"KOT SEM OBLJUBIL, KOMENTIRAM DEL KEMIJSKIH MERITEV, KI JIH JE NAROČIL ARSO. Utemeljeno sumim, da je gorel herbicid Axiom AT. To je kombiniran herbicid iz treh aktivnih snovi, dve najdeni: atrazin in flufenacet. Atrazin je prepovedan v SLO od leta 2002. Fluofenacet spada med acetnilide, kamor spada tudi prepovedan acetochlor. OBA STA HORMONSKA MOTILCA. Toliko za začetek, sem zgrožen. Torej ali gre za črni trg s prepovedanim herbicidom ali dolgotrajno skladiščenje odpadka??? Delo in naloga za kriminaliste."
sonce12
# 20.05.2017 ob 18:06
Objekt kakršen je Kemis bi moral biti načrtovan že od temeljev naprej in ob takem požaru nebi smelo iztečt niti kapljica nevarnih snovi naprej od ograje skladišča. Saj stvari za preprečitev tega so samo stanejo, tako pa sestavit eno poceni montažno skladišče in notri zbirat nevarne odpadke z parimi gasilnimi aparati ni glih primerno.
ap
# 20.05.2017 ob 17:05
Namesto, da krajani protestirajo proti direktorju in županu naj se raje s protestom obrnejo proti tistemu delu "stroke", ki je z žigom in podpisom dovolila, da so okolju nevaren obrat postavili ob naselju.
Vsa odgovornost se skriva izključno za tisto štampiljko in podpisom. Krivdno bi ga bilo treba preganjati pa če tudi je že upokojen. Štampiljka s podpisom je namreč še vedno v veljavi.
PONOS
# 20.05.2017 ob 13:49
Bravo Vrhničani borite se de facto za svoje zdravje in življenje.Baje je bilo skladišče polno sodov napolnjenih z industrijskimi odpadki -polno do zadnjega kotička lahko se zahvalijo le gasilcem in sreči ter lepem vremenu da so.preživeli.Pohlep in denar...
xnplater
# 20.05.2017 ob 12:21
umazano industrijo ven itd.... potem ne bo nihče imel pobarvanega avta, ne bo nihče imel pobarvane ograje, noben ne bo imel el. naprav itd.

vsa industrija je umazana! da bi se pa odpovedali določenim stvarem, to pa ne. aja, el. avti so pa še najbolj umazani od vseh
elGoyc
# 20.05.2017 ob 14:31
Takšni protesti so seveda razumljivi in normalni, ampak rešitev ni selitev Kemisa, ampak odškodnina v kolikor so sosedje do nje upravičeni (recimo za neužitno solato), odškodnina ribičem in kazensko preganjanje tistih, ki so delavcem naročili pobiranje rib ter končno odškodnina RS za škodo na naravnem okolju. Močno upam da ima Kemis to pokriti pri zavarovalnici.
Nadalje je potrebno strogo preveriti ali podjetje izpolnjuje okolske standarde pri normalnem obratovanju in ustrezno ukrepati, kot so to storili pri Lafargu s prepovedjo kurjenja odpadkov.

Deponije takšnih in drugačnih odpadkov, čistilne naprave, kemična industrija, letališča, zapori itd so stvari ki jih čez lužo označujejo z NIMBY (ne na mojem vrtu).

@KKorupcija
Z dokazi na plano ali umakni trditve preden te kdo upravičeno toži. To je tipičen primer neodgovornega blebetanja za krinko internetne anonimnosti.
aless70
# 20.05.2017 ob 14:06
Žal se je morala zgoditi katastrofa takšnih razsežnosti, da smo spoznali, da je "cesar pravzaprav nag."
Državne inštitucije (razen seveda (spet) gasilcev, ki so itak večinoma prostovoljni) za katere za svoje (ne)delovanje požrejo gore davkoplačevalskega denerja - SO ODPOVEDALE NA CELI ČRTI.
Obveščanje javnosti KATASTROFALNO.
Vzvišenost, aroganca javnih uslužbencev, ki jih plačujemo, da nam zagotavljajo varno bivalno okolje, neskončna.
.
Ta požar na Vrhniki je največja okoljska katastrofa v zgodovini Slovenija.
Koliko časa nam boste še lagali!!!???!!
Lešnik
# 20.05.2017 ob 12:03
Direktor Kemisa daje pojasnila na zboru krajanov v Sinji Gorici.

Večina mu tako ali tako upravičeno ne verjame.

Osebno ne verjamem ne njemu, ne uradnim inštitucijam, ki so bolj ali manj pogrnile na osnovnem nivoju, ažurnem in točnem obveščanju krajanov in javnosti s podatki s terena.

En dan ni nevarnosti za ljudi, drugi dan se odsvetuje uživanje vrtnin, medtem pa vrhniški otroci obdelujejo eko gredice.

Že sam nastop pristojnih pred kamero je brez komentarja.
kamnosek
# 20.05.2017 ob 15:33
Če je župan na strani kapitala in ne ljudi, naj ga ljudstvo zbrca iz stolčka!
davide
# 20.05.2017 ob 15:18
če onesnaženost potoka ne bi bila vidna s prostim očesom, bi še za tega rekli da je vse v mejah normale

za ostalo sklepajte sami
nemesis999
# 20.05.2017 ob 12:44
kaj protestirajo,tovarna nekje mora stati.najraje bi cela slovenija videla,da je vsa svinjarija in še druge stvari,ki jih nikjer ne marajo,kar v ljubljani,drugače pa zmerjanja z močvirniki ipd..
nismo edina država,ki ima takšno tovarno,zato naj lastnik raje investira v boljšo varnost,ne pa v mercedese in razkošne nepremičnine po svetu.
tisti pa,ki bi pa izgnali vso umazano industrijo iz države govorite bedarije.kaj bi,da ima slovenija samo trgovske centre,perfektna filozofije za prihodnost države in odhod mladih slovencev,ki gredo iskat delo v tujino.nehajte že s temi butastimi idejami!!!!!!!!!
amigo
# 20.05.2017 ob 20:26
Čudim se, da direktor Kemisa še ni v preiskovalnem zaporu. Objekte v katerih so skladiščili nevarne odpadke so gradili na črno. Vsaj dve hali. Tovariši kako je to sploh mogoče? Ali smo vsi znoreli? Gasilci niso dobili seznama snovi v hali, kar se jim je zgodilo prvič.
špohtl
# 20.05.2017 ob 15:09
Stalno se je govorilo o skladiščenju 1500 ton. Bojda se je na ca 1400 ton nanaša osnovno okoljsko soglasje, ki pa naj bi bilo z aneksom 11/2016 povečano za ca 1000 ton ? Direktor tega ni želel komentirati. Je torej možno, da sploh ni gorelo 1500 ampak morda celo 2500 ton ?
Odgovorov ni.
kazz
# 20.05.2017 ob 14:09
Seveda so predelovalna podjetja potrebna, ampak prava lokacija je ključnega pomena. Tako podjetje v neposredni bližini stanovanjskega naselja in zraven vodnega vira prav gotovo nima kaj iskati. Primerna lokacija je izven naselja, na nepropustna tla, brez vodnih virov v bližini... Najbolj idealna bi bila postavitev v že degradirana območja. Ampak v Sloveniji se dogajajo čudne stvari. Magni pustimo delat obrat sredi kmetijskih površin, medtem ko imamo npr. v Celju (dokaj blizu) že degradirano območje Cinkarne. Res da je v mestu, ampak bolj onesnažit je že težko. Potem gremo gradit NEK na potresnem območju. Ogromno je takih cvetk.
nelon
# 20.05.2017 ob 14:02
Ce so okoliski prebivalci pametni bodo vlozili skupinsko tozbo proti KEMISU in bodo s tem naredili njegov konec
Gepard007
# 20.05.2017 ob 13:37
Direktor Kemisa: Požar kot strmoglavljenje letala, kljub varnostnim sistemom se zgodi katastrofa

Bi vprašal direktorja Kemisa, če je bil to njihov sploh edini požar v zgodovini podjetja. Če sta bila vsaj dva lahko govorimo, da imajo zelo slabe varnostne sisteme in lahko kar zaprejo...
Ramus
# 21.05.2017 ob 12:47
"Direktor Kemisa: Požar kot strmoglavljenje letala, kljub varnostnim sistemom se zgodi katastrofa"

In kdo mislite, da vas bo še hotel imeti v svoji okolici, če takele stresate?
PONOS
# 21.05.2017 ob 06:18
Sem gledal sejo in pazi direktor izjavi da imajo v.poprečju en manjši požar na mesec ...Halo v urbanem okolju locirana kemijska bomba ima v poprečju en manjši požar na mesec.Tako škrti so da nimajo proti požarne varnostnike.Župan pa baje ne more pristati na zakon ulice,no ja ko ga je ulica postavila je bilo ok.Ulica ga lahko tudi odstavi pa ne bodo pomagali kapital prijateljčki.
Branko3
# 20.05.2017 ob 20:35
Če kljub požarni ogroženosti in celo večkratnim požarom niso imeli stalne gasilske straže, potem jih mora nekaj za zapahe, denarna satisfakcija pa mora biti enormna, saj gre za neodgovornost brez primere.
BACK
# 20.05.2017 ob 15:52
Tožba bo...hebenena tozba...tok mocna, da lahk krajani odkupjo pol kemis in ga zaprejo. Sej nč ne vejo odgovorni, kaj so mel in kok so mel...pomeni,da jih reeeees lahk z toubo pojeste.
anjago2
# 20.05.2017 ob 14:19
konj, namesto miljon dobička bi mel 900.000 dobička pa mel gasilsko dežurstvo ko ne poteka delovni proces..... konja v zapor
entapametn
# 20.05.2017 ob 13:05
Ja, najbolj je zaprt vse firme, ki se ukvarjajo z odpadki, saj vse predstavljajo potencialno nevarnost. Sicer bodo potem ti isti odpadki lepo porazdeljeni po celem barju in gozdovih, ko jih bodo lastniki zmetali stran, kjer jih nihče ne vidi... Al pa vse v isto kanto med "mešane odpadke" pa na isti kup smeti v centrih za zbiranje, da jih dež počasi izpira v podtalnico...

Kot da odpadkov ni, če se tovarno ukine!! Rešitve hočem, ne pa da odpadke le vržemo v "sosednjo kanto"... in nas se to ne tiče več...
alkum
# 20.05.2017 ob 12:50
Najboljše,da se zaperejo vse tovarne,ki še delajo kaj v Sloveniji in da gredo vsi zaposleni na borzo. Takrat bodo brez skrbi,kaj dihajo. Pač bo narod brez službe,glavno,da bo svež zrak,ki ga je v Sloveniji zaenkrat še nad standardi. Gremo protestirat....
houdre33
# 21.05.2017 ob 14:49
V letala so vgrajeni varnostni in gasilni sistemi v Kemis pač ne.Je predrago ni dobička.
PONOS
# 21.05.2017 ob 06:25
Župan je pistavljen za donrobit ulice ne za dobrobit kapitala.Vrhničanom denar od Kemisa ne bo pomagal pri boleznih in pri zadušitvi če bi bil požar ob megli bi bile posledice tragične umrlo bi veliko družin in ljudi.
jarožir
# 21.05.2017 ob 06:07
Dejstvo je, da nimajo 24 urne pokritosti z gasilsko službo.
tir1a
# 20.05.2017 ob 12:51
Protestniki gor ali dol - v vsakem primeru mora ta obrat nekje stati. Naš slog življenja je pač tak...koliko bi bilo protestnikov, da bi država predpisala, da lahko na leto kupimo največ 10 izdelkov, ki vsebujejo nevarne snovi? Verjetno neprimerno več, čeprav bi za okolje bilo to zelo dobrodošlo.
Ta obrat stoji ravno zaradi nas - zaradi industrije, ki proizvaja take izdelke, ki si jih želimo. V primeru, da nam niso všeč ali, da pride do okvare, kupimo novega, stare pa zavržemo - ne zanima nas, kam to gre...saj plačujemo davke za to, da država poskrbi za take stavri, si mislimo... Tako neodgovorni smo, ja.
Skippy
# 20.05.2017 ob 12:25
Dajte, prepodite še eno tovarno. Premalo ustvarjamo in proizvajamo, sposojamo si blazne količine denarja. Imamo 8 milijard proračuna, zadolženi smo že za več kot 30 milijard. Gremo skupaj do konca, v prepad ... kot Grki.
3athlonetz
# 22.05.2017 ob 10:47
Mislim, da bo treba protestirat kar na Vojkovi 1b! Po tem, kar sem slišal v medijih in vseh dogodkih povezanih z okoljevarstvenimi dovoljenji, sklepam da je ARSO ena najbolj pokvarjenih institucij v državi glede na svoj prvotni namen.
HOR
# 22.05.2017 ob 00:21
Odpadki v urejeni državi niso noben problem in izgovori kako je to nujna posledica trošenja in standarda so le prazni izgovori
Točno se ve kako se lahko odpadke razgradi in odstrani z minimalnim vplivom na okolje .

Vse je le vprašanje politične volje in sposobnosti, strokovnosti in organizacije ter seveda tudi denarja.

In tudi tokrat, kot po navadi riba najbolj smrdi pri glavi ne pa pri slehernem državljanu...
eos
# 21.05.2017 ob 20:02
Vsi, ki pametujete nam Vrhničanom, kaj se gremo, kaj taka panika, nekje mora taka reč stat, koliko finančnih koristi imamo od Kemisa. Prosim pošljite Kemisu pobudo, da se preseli v vaš kraj. Zelo vam bomo hvaležni. V primeru požara pa STFU!!!
5elin
# 20.05.2017 ob 15:48
Pogrešam objektivne informacije. Kaj je gorelo, kaj je bilo skladiščeno, kako je bilo nadzorovano. Še staro železo je ponavadi nadzorovano, toliko bolj bi morali nadzorovati skladiščenje nevarnih vnetljivih tekočin, odpadnih baterij in žarnic.
Če bi bilo to skladišče letalska družba, gotovo ne bi imelo dovoljenja na evropskih letališčih.
Na letalih določeni modeli telefonov niso dovoljeni zaradi nevarnosti požara. Tule so pa take baterije zbirali in jih malomarno skladiščili. Če pa ne vedo, kaj so skladiščili in kaj je zagorelo, pa pomeni, da so bili še bolj malomarni.
Objektivna odgovornost vodi vse do vrha. Kdor bi moral nadzorovati varnost od projekta dalje, tisti, ki so zadeve nadzorovali (ali jih niso, pa bi jih morali nadzorovati), dali dovoljenja, ki so za svoje delo dobro plačani, naj zdaj prevzamejo odgovornost. Osnovna higiena zahteva zamenjave po celotni piramidi.
Če primerjamo zadevo z letalsko nesrečo, je potrebna natančna preiskava vzrokov, da se prepreči take nesreče v prihodnosti. Letalske družbe morajo biti poleg tega, da so strogo nadzorovane, tudi ustrezno zavarovane za take dogodke.
houdre33
# 20.05.2017 ob 13:28
Vladislav tvoj komentar bodo verjetno pobrisali, če ne danes pa jutri.
čak mal noris
# 20.05.2017 ob 13:21
@klipan
Iskrena Definicija Izrečenega Od Tebe?
Kur..t se na razdaljo je nekaj najlažjega. Ko bi tebi pod ritjo gorelo, bi bil seveda "strpen" in bi čakal, da pač...neha goreti.
Haloo
# 22.05.2017 ob 18:11
Prihajajo novice, da bo Magno projektiral isti vrhunski mojster, kot je zrisal Kemis.
Kazalo