Okolje

Poudarki

  • Za zdaj zbrali 60.000 kubičnih metrov odpadkov, odvažanje vse do srede
  • Našli tudi avtobus, mino in človeško truplo
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Čistilo je 12 odstotkov Slovencev oz. več kot 250.000 ljudi. Foto: Reuters
Celotna ekipa projekta po tiskovni konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Prostovoljci so zbrali okoli 60.000 kubičnih metrov odpadkov. Foto: Reuters
Čiščenje odlagališča
Ekipa petih ljudi je čistila divje odlagališče v bližini Črne Vasi na Barju. Malo po tem, ko so smeti očistili, je pripeljal tovornjak in na že očiščeno odlagališče stresel nove smeti, nato pa odpeljal. Foto: Gregor Skender
Na spletni strani akcije je nastal tudi register divjih odlagališč. Rdeče pike so potrjena odlagališča z nevarnimi odpadki. Foto: ocistimo.si
Čistilna akcija
Fotografija uporabnika eros1
VIDEO
Čiščenje Slovenije zares...
VIDEO
Akcija je povezala Slovence
VIDEO
Koordinatorka projekta Ur...
VIDEO
Vodja projekta Petra Matos

Dodaj v

Foto in video: 250.000 prostovoljcev čistilo Slovenijo

Največja čistilna akcija v zgodovini Slovenije
16. april 2010 ob 23:44,
zadnji poseg: 17. april 2010 ob 20:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po najnovejših podatkih se je akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu pridružilo 250.000 prostovoljcev in očistilo 7.000 divjih odlagališč ter sprehajalnih poti po vsej Sloveniji.

Organizatorji akcije na tiskovni konferenci niso mogli zadrževati navdušenja, ko so sporočili, da je več kot 12 odstotkov prebivalcev Slovenije sodelovalo pri čiščenju divjih odlagališč.

Več o tem, kako je potekala akcija in o divjih odlagališčih, boste lahko izvedeli jutri (v nedeljo) ob 20. uri, ko v MMC-jevo spletno klepetalnico prihaja Jaka Kranjc, namestnik vodje skupine za popis črnih odlagališč projekta Očistimo Slovenijo.


V akcijo so se vključile skoraj vse občine ter različne organizacije, ki jim je mar za okolje. Našli so marsikaj, med drugim mino iz druge svetovne vojne, pri Novi Gorici pa so našli tudi avtobus in 26 avtomobilov, dan prej na pregledu lokacije pa celo človeško truplo. Kot so poudarili, so lokacije pregledovali dan prej ravno zato, da ne bi prišlo na dan akcije do kakršnih koli presenečenj.

Najbolj dejavni so bili v občini Pivka, kjer se je čiščenja udeležilo kar 35 odstotkov vseh občanov.

Ali ste se tudi sami odpravili na čiščenje?
Objavite fotografije na Mojem spletu in objavili jih bomo v galeriji pod novico.


V pripravah na akcijo je nastal tudi velik register divjih odlagališč po Sloveniji, ki se nenehno dopolnjuje in bo tudi služil za nadaljnjo orientacijo. Pri tem velja omeniti tudi to, da je po četrtkovi seji vlade minister za okolje Roko Žarnić dejal, da bo seznam vseh popisanih in evidentiranih nezakonitih odlagališč podlaga, na kateri bo njegovo ministrstvo v prihodnjih tednih pripravila strateški načrt ravnanja z odpadki. To naj bi naredili v enem mesecu, kot pravijo, pa organizatorjev k načrtu ni nihče povabil.

Čez dve leti očistimo svet!
In naslednja postaja? Spodbuda je velika, tako da za leto 2012 že napovedujejo akcijo Očistimo svet!

3.000 zbirnih mest, 5 ur čiščenja
Vsi tisti, ki so se odločili za sodelovanje pri akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, so se torej zbrali ob 9. uri zjutraj na približno 3.000 zbirnih mestih po vsej državi, akcija pa je trajala do 14. ure.

Število se je čez dan hitro vzpenjalo, kot pravijo tudi zato, ker so počasi prek SMS-ov udeleženci na terenu sporočali število prostovoljcev v centralo. Do 10.30 so tako organizatorji našteli 87.000 prostovoljcev, število je do 11.30 skokovito naraslo na 170.000, nato so poročali o 194.000 prostovoljcih, na koncu pa je številka narasla že na 250.000 ljudi. Udeležbo na akciji je samo do petka potrdilo okoli 130.000 posameznikov.

Odpadke bodo odvažali do srede
Odpadke je sproti odvažalo okoli tisoč tovornih in smetarskih vozil, da bi zmanjšali obremenjenost krajevnih deponij, a ker so prostovoljci zbrali veliko smeti, so se, predvsem v Ljubljani pojavile težave s prevozom.

Za zdaj so zbrali okoli 60.000 kubičnih metrov odpadkov, a bo številka na koncu še precej višja, glede na to, da bodo odpadke na deponije odvažali vse do srede, ko naj bi bili znani tudi uradni podatki.

Kako je potekalo čiščenje Slovenije?
V Mestni občini Ljubljana se je akcije udeležilo okoli 12.000 prostovoljcev, od popisanih 531 odlagališč pa so jih očistili 350, poleg tega pa so čistili tudi nekatera neprijavljena odlagališča.

V Mariboru pa naj bi se akciji pridružilo okoli 10.000 ljudi, med drugimi tudi celotno vodstvo občine in mnoga društva. Akciji se je priključil tudi Športni center Pohorje, ki je med deveto in deseto uro zjutraj vsem tistim, ki so prišli z vrečko v rokah, omogočil brezplačno vožnjo z gondolo. V Celju se je akciji pridružilo 2.000 ljudi.

Na Obali so napovedovali 10.000 ljudi, v sežanski občini pa naj bi k akciji pristopilo okoli 2.000 ljudi.

Današnja akcija je dokazala, da solidarnost in okoljska zavest Slovencem nista neznana pojma. A ne vsem, o čemer priča dogodek z divjega odlagališča na Ljubljanskem barju. Kot je za MMC povedal eden izmed udeležencev akcije, je skupina prostovoljcev skrbno očistila prostor in pripravila vreče za odvoz, ko se je nenadoma pripeljal kombi, do vrha naložen z različnimi odpadki, jih odvrgel in odpeljal brez besed. Na desni si lahko ogledate tudi fotografiji tega odlagališča.


Akcije se je v Mestni občini Novo mesto udeležilo približno 8.000 ljudi. Na njenem območju so v preteklih treh mesecih opazili 160 divjih odlagališč, največ v bližini romskih naselij in določenih nezakonitih odpadkov, kot so avtomobilski odpadi in podobno.

Na Koroškem se je akcije udeležilo okoli 10.000 prostovoljcev, pri čemer so poudarili, da je tam manj divjih odlagališč kot drugod po Sloveniji. V Velenju je čistilo okoli 2.500 ljudi.

V akciji je sodelovalo tudi 3.132 pripadnikov Slovenske vojske, ki so bili razdeljeni v 64 skupin po vsej Sloveniji, zbrali pa so okoli 1.600 kubičnih metrov odpadkov.

Čistili tudi številni politiki
Akcije so se udeležili tudi številni slovenski politiki. Premier Borut Pahor je obiskal ljubljansko Osnovno šolo Kolezija, predsednik državnega zbora Pavel Gantar se je odpravil na Koprsko ulico v Ljubljani, minister za okolje in prostor Roko Žarnić, zunanji minister Samuel Žbogar in predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes so odšli na Rudnik, gospodarski minister Matej Lahovnik je čistil z družino v Velenju, pravosodni minister Aleš Zalar v središču Ljubljane, notranja ministrica Katarina Kresal v Mostecu, obrambna ministrica Ljubica Jelušič v Povirju pri Sežani, minister za zdravje Dorijan Marušič v Kopru, prometni minister Patrick Vlačič v Luciji, visokošolski minister Gregor Golobič pa na Sečoveljskih solinah.

Akcije so se udeležili tudi ljubljanski župan Zoran Janković, celoten občinski vrh mariborske občine in tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.

Predsednik države Danilo Türk je moral napovedano čiščenje na Rožniku odpovedati, saj se je na nedeljski pogreb poljskega predsednika Lecha Kaczynskega zaradi zaprtega zračnega prostora odpravil že danes z avtomobilom.

Več o tem, kako je potekala organizacija akcije, si lahko pogledate v priloženem videointervjuju s koordinatorko projekta na nivoju občin Uršo Zgojznik,
kakšni so načrti za prihodnost, pa v videointervjuju z eno izmed vodij projekta Petro Matos.


Ne le delo, tudi zabava

Po koncu čistilne akcije so se lahko tisti, ki jih pobiranje odpadkov ni preveč utrudilo, tudi zabavajo - organizatorji so namreč pripravili tri velike sklepne zabave, ki so se v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici začele ob 17. uri in bodo trajale do 23. ure. Zabavni program po koncu akcije pripravljajo tudi drugod po Sloveniji.

Ekologi brez meja registrirali že 11.500 odlagališč
Projekt se zgleduje po estonski akciji iz leta 2008, ko je v enem dnevu 50.000 prostovoljcev v petih urah odstranilo 20.000 ton odpadkov. Z akcijo želijo Ekologi brez meja zmanjšati število divjih odlagališč in bolj ozavestiti prebivalce za ločevanje odpadkov.

V Sloveniji odpadke iz gospodinjstva ločuje le okoli 10 odstotkov prebivalcev, medtem ko v nekaterih drugih evropskih državah ločijo do 70 ali celo do 90 odstotkov gospodinjskih odpadkov. Ekologi brez meja so v okviru akcije že pripravili digitalni register divjih odlagališč in jih do zdaj našteli 11.500.

.

T. K. B., B. K.
Čistili so tudi vojaki in vojakinje
Na že očiščeno odlagališče so pripeljali nove smeti
Čistili so tudi vojaki in vojakinje
Čistili so tudi vojaki in vojakinje
Čistili so tudi vojaki in vojakinje
Čistili so tudi vojaki in vojakinje
Čistili so tudi vojaki in vojakinje
Čistilna akcija
Čistilna akcija
Čistilna akcija
Čiščenje Ljubljanice
Čistilna akcija
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Čistilna akcija Očistimo Slovenijo
Prijavi napako
Komentarji
MajWill
# 17.04.2010 ob 00:12
Bravo Slovenci - končno nekaj pozitivnega! 200.000 je 10% - kar je ogromno! Se vidimo jutri.
homohominilupus
# 17.04.2010 ob 07:17
Da te ni sram Krpsu!

Kot občinski organizator sem imel v štirih mesecih okrog 100€ stroškov z organizacijo. Za zdaj nisem dobil nazaj niti fičjenka in ga tudi ne bom. Prav vsi ki organiziramo, smo prostovoljci! Res se mi gnusijo takšne špekulacije in z veseljem bi te oblil s kakšnim kislim bruhcem.
tupamaross
# 17.04.2010 ob 07:44
Temu, kar boste počeli danes smo mi rekli v Komunističnih časij
"Delovna akcija." Prav zaradi takšnih zadev pravite, da je zaradi
tega komunizem bil diktatorski in nečloveški, ker je uspel neuko
ljudstvo prepričati v takšna dejanja.

Ko boste danes izpeljali to "delovno akcijo" se zavedajte, da smo
se imeli točno tako, kot ste se imeli vi. Veselo in čilo ter zavest, da
smo nekaj dobrega naredili.

Vi sedaj temu pravite, da nam je to narekovala "komunistična
diktatura!" Kdo sedaj vama narekuje, da počnete sedaj enako
to, kar smo takrat počeli mi?

Ko "čistite Slovenijo," spotoma očistite vaše podstrešje pa še
malo očistite vaš jezik in bo življenje tako lepo, kot v Komunizm.
komentator11
# 17.04.2010 ob 00:21
pozdravljam akcijo, tut sam se je bom udeležil :)
idared
# 17.04.2010 ob 18:04
Vsaka čas temu, ki se spomnil te akcije.

Danes zjutraj, ko sem šel na akcijo in vedel koliko ljudi se je odzvalo in šlo na akcijo sem bil izredno pozitivno presenečen.

Koliko mladih in starih je delalo. Z velikim užitkom sem se peljal domov in ni bilo več velikega smetišča v gozdu.

Bravo Slovenija.....Naj ostane čisto kot je sedaaaajjjjjjj
Goran_Zg
# 17.04.2010 ob 13:15
Vsaka čast Slovenci ! Hvale vredna akcija.
Upam da bu se kod nas zgodilo tudi nekaj sličnega.
Imate prekrasno naravo in je lepo videti da je se zavedate !

Lep pozdrav iz Hrvaške !
the godfather
# 17.04.2010 ob 14:54
evo počistili gozd in vas ....... 15 traktorskih prikolic smeti ... pa saj to folk ni res kaj vse se meče v gozd od bele tehnike , barv , gum , raznoraznega železja , steklenic , obleke , vreč pa do avtomobilskih delov .........
ljudem ki so to metali v gozd bi mogli na dvorišče napelat pa da vidijo kako je ... butli

no bilo je uspešno .... upam da bo čedalje manj smeti okoli nas da se malo folk spametuje , ker s tem tudi sami sebi uničujejo kvaliteto življenja

čestitke pobudnikm za to akcijo .... še bo treba
papiga
# 17.04.2010 ob 13:22
Ko boste naslednjič videli koga odlagati smeti tam, kjer to ni namen, ga fotkajte, vsak telefon ima kamero ali fotoaparat, če je z avtom, naredite še fotko registerskih tablic. Povem vam iz lastnih izkušenj, da je tip začel vlačiti nazaj v svoj avto v črne vreče zavezane plenice (otroške in take za odrasle), odvrgel jih je pa na področju, kjer je 50 metrov nižje studenec za 20 vikendov.
Področje je označeno kot vodno zajetje s tablo, ki je ni mogoče spregledati. Fotografija je tudi dokaz za policijo. Sosedi se je zgodilo, da se je odpeljal, češ kaj mi ti moreš, policija ga je našla po fogografiji registerske tablice, malo je bilo treba zagroziti z novinarji tudi policiji, ker se jim je zdelo tako malo, da preveč kompliciramo. kazen 1.700 evrov in ker ima tip vikend na naslednjem hribu, smo povedali vsem njegovim sosedom daleč naokoli, da nam je hotel zasvinjati vodo. Ne ščitimo onasnežavalcem tudi v primeru, če jih poznamo. Nihče nima pravice onesnaževati našega okolja.
homohominilupus
# 17.04.2010 ob 07:51
Krpsu: Osebno poznam te ljudi, ki jih blatiš in za razliko od nas so delali na projektu celo leto in pustili cele dneve v njem. Društvo ni imelo niti toliko dohodkov, da bi se lahko vsaj kdo izmed njih zaposlil na projektu. Zato NE MI S TERENCI!!!! Ves denar, ki je bil obljubljen z donacijami, je trenutno šel za rokavice in vrečke občinam, ki jih niso mogle same zagotoviti dovolj. Poleg tega so finance društva povsem transparentne. Lepo bi prosil, da se globoko zamisliš nad sabo, ker nekdo, ki celo leto življenja pusti za projekt in nima še niti stroškov povrnjenih, zagotovo čuti bolečino ob tvojemu pametovanju.
luckyme
# 17.04.2010 ob 17:58
No, akcija je še za nekaj dobra - mi smo npr. sredi prepada v gozdu odkrili star zarjavel tovornjak!!! In točno vemo, čigav je bil, zato smo tudi ukrepali.
Balaž
# 17.04.2010 ob 17:27
Sva s kolegom v deponijo na Barje pelali nekaj starih akumolatorjev in računalnikov. Pa naju z kolegom ustavi tipo na vhodu in vidi da je bil avto poln. In pravi, da lahko občan sem prinese le en računalnik in monitor na glavo, midva sva pa pripeljala 6 komadov + še akumolatorje. Pa naju pošlje v Dinos v Črnuče. Kolega je kmalu popenil, nato se odpeljeva malo nazaj do zbirališča "Očistimo Slovenijo" in želiva vse odložiti tam in poveva za to kar so rekli na deponiji. Prijazen gospod pove, da se komot vrneva nazaj, pošljeva tistega tipa v tri p**** in mirno odloživa, (nato sva tudi oboje storila :) Samo kolega je že vse skupaj želel zabrisat v jarek... toliko odnosu komunale do "obćanov" in da ti praktično prepovejo prinesti kaj...pa poteka čistilna akcija...
Fikus1
# 17.04.2010 ob 14:46
1. Strahotno mi gre na živce, da nekateri v vsaki stvari iščejo nekaj negativnega, samo, da lahko kritizirajo. Meni se zdi akcija odlična ideja in v treh urah pobiranja smeti smo z otroki nabrali kar nekaj odpadkov.
2. Seveda je nujno tudi izobraževati otroke in mladino (sistematično, že od nižjih razredov OŠ), da se jim privzgoji nek občutek za okolje.
3. Namesto milijona EKO projektov, ki na OŠ in SŠ potekajo vsako leto (in kjer se na veliko teoretizira) predlagam delovne akcije, pri katerih bodo otroci redno čistili vsaj okolice šol - bodo na zraku, namesto pred računalniki, pa še vzgojno je.
4. Kazni za tiste, ki odmetavajo odpadke v naravo, morajo biti dovolj visoke (in seveda mora biti nadzor).
5. Zakaj morate nekateri prav vsako novico na tem portalu spolitizirati???
Zdaj grem pa čistit še stanovanje :)
the godfather
# 17.04.2010 ob 00:23
jutri po smeti ... upam da zberemo čim več in naš mali slovenski raj sšistimo kar se da
dolenc123
# 17.04.2010 ob 15:19
Super akcija...super odziv (žal domačinov nas je blo sam 5 od 100 polnoletnih v vasi)...Ankarančani super priskočli na pomoč in organizirali zadevo kot je treba...pozitivno presenečen nad prostovoljci iz vseh koncev Slovenije, ki so nam pomagali
Verjamem pa da se lahko vsi, ki smo bili udeleženi v akcijo zgrozimo oz. nasmejemo kaj ljudje vse mečejo v naravo.

Še več takih akcij!!!
oorshika
# 17.04.2010 ob 08:00
Prižgimo luč, ljudje!

Ljudje, prižgimo luč za otroke naše male...

Ko nam preveč bo let

in njihov bo ta svet,

naj vrt jim bo

in ne skale.

Ljudje, prižgimo luč!

(odlomek iz pesmi Frana Milčinskega - Ježka)
lo_pa_ta
# 17.04.2010 ob 00:39
bravo...tako se dela
g.doktor
# 17.04.2010 ob 17:23
to bi moralo postati tradicija ,vsako leto pljunmo v roke in gas
Voly
# 17.04.2010 ob 01:34
Sam,da ne boste sam pil,ampak tud kaj naredil!
papiga
# 17.04.2010 ob 13:26
Dajte ne komplicirajte a ni lepo, da se tudi nekdo kot Milan Kučan udeleži take akcije.
Meni je gospod všeč, je pameten in vedno je delal v dobro slovencev. Seveda, tisti ki vidite udbo in komuniste za vsakim grmom, pa kar domov, da ga ne srečate. jaz ga pa z veseljem, super sogovornik.
myung
# 17.04.2010 ob 09:30
Scaminoreal, tebe so zihr Udbovci silili, najmanj s pištolo upejeno v čelo. Tvoje seveda. Lep dan
Miki_79
# 17.04.2010 ob 18:35
Odlično, ponosen sem, da sem Slovenec, sam sem bil sicer na delovnem mestu, ampak naslednjič se zagotovo pridružim...

Bo pa treba še nekatere posameznike socializirat, da ne bodo svinjali...
ponudnik
# 17.04.2010 ob 18:19
Tole s kombijem ki je prišel med akcijo pripeljat odpadke me res pogreje. Povsod kjer so zdaj registrirana odlagališča bi morali namestiti kamere in za odmetavanje odpadkov v naravo uvesti kazen 50.000 evrov. Potem bi se tole drekanje narave hitro nehalo. Vem da kazen ni tisto ključno in da se stvari morajo spremeniti v glavi, ampak pri enih se kot kaže nikoli ne bodo.
tina_lj
# 17.04.2010 ob 10:38
Bring back delovne brigade... Bi se 500x več naredilo.
Diego Armando
# 17.04.2010 ob 18:26
Ponosen, da sem sodeloval. Očistili smo eno zelo veliko in grdo divje odlagališče pod Gorjanci, nesnage za več kamionov. Super občutek, da smo nekaj naredili za naravo.
Čestitke vsem, ki ste si vzeli čas in sodelovali, posebej pa pobudnikom za fantastično idejo in organizacijo. Bilo je nekaj težav z odvozom, ampak pri takšnih količinah moraš računati, da ne bo šlo vse gladko. Mislim, da se morda še ne zavedamo, kako velik dan je bil danes. pa ne le zaradi količine zbranih odpadkov, ampak predvsem zaradi premika, ki upam, da se je danes zgodil v zavesti Slovenije. Če se danes ni,se ne bo nikoli.
gregaa
# 17.04.2010 ob 18:24
@ ponudnik pa ne sam kazni, ampak prisilno čiščenje vseh ostali odlagališč pa še kakšno dodatno delo, recimo na smetiščih prebiranje odpadkov pa podobno... pa bi pol vidu, če bi budalo glupo še naredu kdaj to
Ulikses_
# 17.04.2010 ob 13:55
Ekologi brez meja, vsa čast...če ne za drugo, pa vsaj za to, da ste uspeli slovenčke tako združit...prvič po osamosvojitvi da smo tako enotni.
izo
# 17.04.2010 ob 12:53
bravo slovenija. na žalost me je bolezen zabetonirala v stanovanje, tako da se ne morem udeležit akcije.
upam,da zdej, ko imejo bazo divjih odlagališč, tudi javne službe malo bolj aktivne in odstranile še tiste zadeve, ki so za naravo in zdravje najbolj nevarne.
vsem tistim, ki smetite po gozdovih apel: dejte se že odvadit tega.
tupamaross
# 17.04.2010 ob 12:02
Točno to. Jutri se bo ponovno nadaljevalo z onesnaževanjem.
Kjerkoli vidite onesnaževalca, kako iz avta ali prikolice pripete
za avto nekje na skrivaj v gozdu ali celo v reko meče odpadke,
zapišite si reg. št. avtomobila in jo z navadno pošto in seveda
brez navedbe generalij pošiljatelja pošljite na prvo policijsko
postajo. Seveda, s čim bolj natančnim opiso. Zagotavljam vam,
da policija bo uspela povezati lastnika, ki je smeti odvrgel z temi
smetmi in ga kaznovati. Niso potrebne priče.

Če n.pr. gre za salonitke, policija bo povprašala prijavljenega
naj ji pokaže, kje so salonitke, ki jih je z garaže prejšnji teden
snel. Takoj ga bodo ujeli.

Torej se onesnaževanje ne bi smelo več ponavljati ali vsaj v
tako velikem obsegu ne.
dusan21
# 17.04.2010 ob 10:43
Načelno akcijo podpiram, vendar mislim,da je pomembneje odstraniti vzroke ne le posledice.
Na ta način lahko čistimo do onemoglosti še nalednjih 100.let.
Sam osebno ne odmetavam odpadkov v naravo ne kamorkoli tja kjer to ni primerno.
Verjamem,da ta akcija ne bo bistveno vplivala na zavest tistih,ki so vso to ogromno količino odpadkov zvozili v naravo.
Kaže, da bodo ljudje pač spremenili razmišljanje le ob zagrozitvi rigoroznih denarnih kazni.
Predlagam kazen za odvoz odpadkov v naravo v višini najmanj 5000-10000€.
Verjamem,da žal le denarna kazen spremeni zavest tistih,ki dejansko svinjajo naravo.
Diego Armando
# 17.04.2010 ob 21:55
Žal moram k prej napisanemu dodati še, da so se s svojo okoljsko "ozaveščenostjo" znova izkazali naši Romi/Cigani,kakor komu ljubše. Ves dan so se samo vozili naokoli s svojimi kombiji in oprezovali, kje je kaj vrednega (beri: kovinskega) za odpeljat, da bi se pa pridružili čiščenju, jim seveda ne pride na pamet, čeprav imajo na vesti veliko svinjarije po gozdovih. Ko sem se pred kratkim vračal domov, sem videl,kakšno opustošenje so pustili za sabo na enem od zbirnih mest odpadkov, od koder komunalci niso uspeli vsega odpeljat - milo rečeno katastrofa, vse premetano in razmetano naokoli, pa še polovica tistega, kar so odpeljali, bo spet končalo v gozdovih... žalostno. Že popoldne sem jih videl, kako razmetavajo in sem poklical enega od občinskih organizatorjev, če lahko kaj naredi, pa mi je povedal, da je že klical policijo, vendar so ga nadrli, da oni že ne bodo pazili na kupe smeti in naj jih ne moti s takšnimi klici. In ta policija je obljubila sodelovanje pri akciji - s čim???!!!
Skratka, vedno se najde kdo, ki ne spoštuje truda prostovoljcev in se še dobesedno norčuje iz njega. Velik minus za Rome in tudi policijo, ki je tako pišmeuhovska.
johc
# 17.04.2010 ob 21:24
sedaj pa predlagam sledeče:
hude inšpekcijske nadzore, in praktične kazni npr.
čiščenje za vsak odvržen cigaret zbiranje 1 vreče smeti,
za odvrženo kolo 20 vreč smeti
za odvržen avto cel teden čiščenja in zbranih 50 vreč smeti in vse bo kmalu še bolj čisto....
pa še ta pridni ne bodo vedno čistili za tistimi, ki svinjajo po dolgem in počez...
majica
# 17.04.2010 ob 17:47
Sama sem bila tudi na Rudniku in lahko iz prve roke povem.... da so se tam pojavili Roko Žarnić, ampak ga po pol ure ni bilo več videt, enako Zorana Jankoviča, medtem ko je Milan Kučan vztrajal in čistil več kot 5 ur.
gregaa
# 17.04.2010 ob 16:59
@5050 tule pri nas se je čistilo na privat zemljiščih in pucali so tudi tisti, kateri so pred parimi leti še vozili odpadke sem.
srajzel
# 17.04.2010 ob 15:15
zakon...pospravl vse...traktorji so bli v polni akciji, velik folka...super, še več takšnih organizacij...sam da se dela :D
destruktorteme
# 17.04.2010 ob 14:49
Mi smo nabrali toliko smeti, da smo jih potem morali na veliko odvažat. 10 ton.

Vsem udeležencem pozdrav in slava.

LP
w3by
# 17.04.2010 ob 14:30
Ljubljana je zaspala! Od 300.000 ljudi pride samo 7000. Sramota!
Nas je bilo 6 - 4 odrasli in 2 otroka. Pobrali približno pol kubika smeti na odraslega, 50 % je bilo za reciklažo. Na čistilni akciji smo videli ogromno podgano, ki si je naredila gnezdo v odrezani plastični cevi v grmovju. Na, pa smo jo spravili ob dom :) Našli smo tudi stare francoske franke. Bilo je res pestro in zanimivo. Se vidimo čez eno leto!
carbon
# 17.04.2010 ob 12:28
Glede kritikov organizacije pa samo tole:
- Ali ste kdaj v svojem kraju poskusili postaviti samo stojnico z naprimer otroškimi izdelki za prodajo, katere izkupiček je namenjen naprimer nakupu invalidskega vozička? To zahteva šop papirjev, več tedensko letanje po občini, krajevni skupnosti, davkariji in tako naprej. Pa gre za 30 slik in dva prostovoljca...
Tko da vsa čast organizatorjem Očistimo Slovenijo!
Mi smo očistili vrtec in le trimeterski ograji se lahko zahvalimo da tokrat nismo pobirali igel iz
peskovnika...
mrbungle
# 17.04.2010 ob 08:18
Krpsu88,
tud sam poznam organizatorje, z vodjo projekta sem celo preživel 8 let, pa ti lahko povem, da je pri njej denar na zadnjem mestu, saj ima iskrene iluzije, kako rešiti naravo pred svinjanjem ljudi.
In s tega stališča akcijo podpiram, ker ljudje se ne zavedamo, kaj sploh pomeni odvržen odpadek.
Poleg onesnaževanja okolice je glavni problem v tem, da na Zemlji ni neskončnih virov surovin in da jih bo slej ko prej zmanjkalo, če ne bomo začeli z recikliranjem že uporabljenih snovi...

Tako da Krpsu88, drugič raje malo preveri, preden začneš pisati neumnosti. Že na e-strani od organizatorja si lahko prebereš transparentnost delovanja društva, pa tudi če bi vsak od vodij dobil 10.000 € ne bi bilo nič narobe, glede na to, da je vsak od njih zagotovo vložil v projekt več kot 2.000 ur...
tupamaross
# 17.04.2010 ob 08:11
Pa ne pozabite še ves čas peti

"Naša četica koraka strumno in veselo..."
Diego Armando
# 17.04.2010 ob 22:15
Joj, mirod3, če bi vsi razmišljali tako kot ti... Meni ni bilo nikoli izpod časti čistiti za drugimi nemarneži, moti me le, ko se to omalovažuje in ne spoštuje. Tudi s takimi izjavami, kot je tvoja.
dr.Mockba
# 17.04.2010 ob 21:46
BRAVO SLOVENIJA!

To so tisti trenutki, zaradi katerih sem ponosen, da sem Slovenec.

Bi si pa želel, da takih akcij ne bi bilo več, namesto tega naj se ozavesti vsako glavo, da bo spoštovala naravo in vse soljudi, ki bi radi živeli v čisti deželi. Glede na to, da je onesnaževalcem vseeno, kakšna je narava in jim je vseeno do soljudi, predlagam ekološko policijo, ki naj deluje ostro in brez kompromisov, seveda s pomočjo nas, navadnih državljanov. Če opazite take ljudi, naj vam ne bo vseeno, ne sprejmite tega kot tožarjenje- fotografirajte, posnemite, opozorite, ovadite, karkoli kar lahko pomaga, saj gre tukaj za naš dom.

za konec še malo nostalgije
ronzi
# 17.04.2010 ob 21:19
nejc veliki@ pa kaj je stabo človek,tableta spustla????? doben te ni silo pobirat smeti.če pa maš komplekse pa ti ne proporočam zdravnika,ker ga ni takega :P po mojem si ti edn takih,ki v naravo vozi salonitke in podobno kramo.....
dejsi
# 17.04.2010 ob 21:00
Upam, da si je kakšen zapisal, fotografiral in sporočil Policiji številoko tovornjaka, ki je v Črni vasi stresel smeti.
NoClue
# 17.04.2010 ob 20:53
Danes sem bil še bolj ponosen na Slovenijo. Dragi moji samo to imamo, drugega ne rabimo.
alexTG
# 17.04.2010 ob 18:29
Začeli prej kot je bilo dogovorjeno, torej ob 8:00 in zaključili ob 18:00! super je bilo! Zdaj je naša vas spet lepa kot nekoč! Vendar je bilo kar veliko odpadkov, ker planinci ki hodijo na Ratitovec brezbrižno odmetavajo plastenke in podobno kar lepo skozi okno v prelepo naravo....
zogg
# 17.04.2010 ob 18:18
Vs epohvale za akcijo!! Ne moraš verjet kakšne nesnage so določeni ljudje.
bloody_fox
# 17.04.2010 ob 17:54
@tigr1924:
Novo mesto: 25000pop.- 8000udeležencev!
luckyme
# 17.04.2010 ob 17:22
Bravo Slovenci!
To so tiste stvari, zaradi katerih smo preživeli in še obstajamo. Solidarnost in ozaveščenost, da bomo živeli lepše le, če bomo sodelovali. Pri nas se je akcije udeležil vsak drugi sosed, se pravi 50 odstotkov, in nabrali smo za 8 prikolic vse možne svinjarije.
Enako kot vse svinjarje pa bi rad okrcal vse politikante tukaj, ker ko berem ene komentarje, mi postane slabo. Npr. Mihacar, tupamaros ima vso pravico tukaj obujati spomine na stare čase, ti pa nimaš nobene pravice njemu to prepovedati. Ker so tudi mene njegovi spomini ponesli nazaj v stare čase, ko so bile delovne akcije veliko bolj pogoste, in na šolske čase, ko smo veselo in ponosno prepevali "naša četica koraka". V tem ne vidim absolutno nič slabega. Ker se nismo priselili iz Jugoslavije v Slovenijo ampak smo tukaj, kot smo vedno bili, in jaz sprejemam vso našo zgodovino, z dobrimi in slabimi stvarmi vred.
Hvala bogu, da so se tudi politiki udeležili akcije in da obstajajo omembe sivolasega Kučana. Ker so tudi politiki tisti, ki dajejo vzgled prebivalcem in danes za razliko od sicer zelo pozitivnega. Pa kaj, če so omenili Kresalko, da čisti? Vas moti, da čisti? Kolikor je ne maram, ampak tudi zato ji vsaka čast. Jaz bi z veseljem prebral tudi, ali so se akcije udeležili Bajuk, Janša, Mate ipd. Ker če se niso, so pametni in plemeniti, Kučan pa pokvarjen, kaj ne da?
gregaa
# 17.04.2010 ob 16:52
Jaz upam, da smo dali vsaj minimalni zgled vsem "pametnim", ki smeti odmetavajo v okolje pa še Slovenijo smo vsaj delno spucali :)
Floral
# 17.04.2010 ob 15:15
Tudi mi smo čistili. Narava je spet lepa.
Pa še bomo čistili tako kot smo do sedaj vsakič na sprehodih bomo še naprej. Upam, da tudi drugi.

Bravo organizatorjem za pobudo in trdo delo in vsem sodelujočim. Upam, da to ne bo enkraten dogodek ampak da ga še ponovimo.
Kazalo