Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 36 glasov Ocenite to novico!
Brady pravi, da se med misijami počuti povsem varnega. Foto: Reuters
Posvetovanja pred poletom Foto: Reuters
Lovci na orkane podatke nato pošljejo v nacionalni center za orkane v Miamiju. Foto: Reuters
Za polete uporabljajo vojaška transportna letala WC-130. Foto: Reuters
Letalo leti naravnost v oko nevihte. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Lovci na orkane - ameriška vojska iz oči v oči z Irmo

Merjenje podatkov ob pomoči letal
9. september 2017 ob 17:58
Miami - MMC RTV SLO

Spoznajte ekipo petih vojaških pilotov iz 53. meteorološke izvidniške eskadrilje, znane preprosto kot "Lovci na orkane", ki je v zadnjih dneh s svojimi taktičnimi transportnimi letali WC-130J opravila šest letalskih misij v orkan Irma, ki pustoši po srednjem Atlantiku, in iz njega.

Florido, kjer so oblasti razglasile izredno stanje, naj bi Irma dosegla v nedeljo zjutraj, že zdaj pa je postavila rekord kot najmočnejši orkan na Atlantiku vseh časov, njeni vetrovi so več kot 48 ur skupaj pihali s konstantno hitrostjo več kot 290 kilometrov na uro. Orkan običajno naglo pridobi moč, nato pa v 24 urah oslabi, Irma pa je že nekaj dni orkan pete stopnje, razlaga major Jonathan Brady, vojaški meteorolog (ARWO), ki to sezono orkanov s tal spremlja vzorce neviht, zbira podatke in koordinira ekipo pilotov, ki se podajo v vsako od neviht.

Bradyjeve ekipe, ki imajo sedež v zračnem oporišču Keesler v Misisipiju, so sledile tudi orkanu Harvey, ki je prejšnji teden povsem poplavil Teksas, zdaj pa so na sledi Irmi in naslednjemu orkanu Katia, ki je sicer medtem ob prihodu na mehiški polotok oslabel v tropsko nevihto. Za tem pride na vrsto še orkan Jose, ki se bliža karibskim otokom Leeward.

Piloti letijo tudi iz St. Croixa v Karibih, a so zadnje dni zaradi trase Irme svoje zračne misije izvajali z otoka Curaçao. "Trenutno imamo s tremi orkani polne roke dela," je za spletno stran Military.com povedal Brady. Od desetih lovcev 53. eskadrilje lahko samo trije istočasno letijo v različne nevihte.

Nižji je tlak, močnejši je orkan
Lovci na orkane so leta 2005 svoji opremi dodali mikrovalovni radiometer s povečano frekvenco (SFMR), ki ga kličejo kar "smrkec". Pasivni senzor pod desnim krilom letala meri vetrove in energijo, ki se odbija od gladine oceana. "To je eden najpomembnejših delov naše opreme, saj pošilja podatke o hitrosti vetra orkana nacionalnemu centru za orkane v Miamiju. Hitrost vetra pri površini je izredno pomembna, ker bo prav ta veter tisti, ki bo uničeval hiše in ogrožal človeška življenja," razlaga Brady. Zbrani podatki omogočijo centru v Miamiju, da določi kategorijo orkana oz. nevihte.

Ekipa poleg tega v vodo odvrže tudi posebno biorazgradljivo sondo, katere senzor meri temperaturo, temperaturo rosišča, tlak in hitrost vetra, pa tudi GPS-lokacijo. Na eni misiji, ki traja od pet do deset ur, v ocean odvržejo tudi več deset takih sond, nato pa med letom skozi nevihto od vsake od njih zberejo podatke.

"Nižji ko je tlak orkana, močnejši je," pripoveduje Brady. "Če opazimo, da tlak upada, vemo, da se orkan krepi." In tlak je pri Irmi nižji od pričakovanega. "Standardni atmosferski tlak meri 1.112 milibarov, pri Irmi pa se je spustil tudi na 914 milibarov. Tako nizke trende je v preteklosti pokazalo le malo neviht. Rekord smo postavili pred dvema letoma z orkanom Patricia ob mehiški obali. Takrat je bil to najmočnejši orkan, kadar koli izmerjen v tem delu sveta. Njen tlak je meril 897 milibarov, vetrovi pa so bili podobno močni kot pri Irmi."

Hitrost orkanov
Letala WC-130 letijo s hitrostjo, primerljivo z orkanom, da bi tako laže premagovala vetrove, preden dosežejo oko nevihte. Letala običajno med orkanom ohranjajo višino 3.000 metrov, med tropskimi nevihtami ali depresijami pa se lahko, če je potrebno, spustijo na višino od 1500 metrov do 150 metrov, da bi zbrali podatke.

"Naših misij in poletov se lotevamo kot vsakega običajnega delovnika. Vedno sem se počutil zelo varnega," zagotavlja Brady. Letala WC-130 v nevihto letijo povsem poševno, da bi imela čim manjši upor. "Močnejša ko je nevihta, pod večjim kotom letimo vanjo."

Letos je 53. eskadrilja na okno letala, kjer sedi ARWO, dodala GoPro kamere, da bi novim rekrutom v oporišču pokazali, kako so iz letala videti različne hitrosti vetra.

Najbrutalnejša sezona po 2005
Brady, ki ima, kot rečeno, za seboj letos že Harvey, pravi, da za 53. eskadriljo to ni prva intenzivna sezona. Leta 2005 sta Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA, ki ima tudi svoje lovce na orkane) in vojska sledili "toliko nevihtam, da je svetovni meteorološki organizaciji zmanjkalo imen zanje". To je bilo leto Katrine, ki je povsem razdejala Louisiano. "Naravnost grozljivo leto za orkane je bilo - naša eskadrilja je bila že povsem na robu zmožnosti in moči," je povedal Brady, ki dela kot vojaški meteorolog od leta 2003, 53. eskadrilji pa se je pridružil leta 2011, ko je prešel v rezerviste.

To sezono so lovci začeli za Harveyjem oprezati konec avgusta, od takrat pa si nabrali že 13 misij s 104 urami leta. Ko orkani enkrat dosežejo kopno, je naloga lovcev končana.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
JJstyle
# 09.09.2017 ob 18:54
@KLIPAN Naj vržejo eno jedrsko na Irmo pa problem rešen.

Ne vem, če bi bil ravno rešen. Irma proizvaja prek 5 x 10 na 19 J energije, največja vodikova bomba, ki je kdaj eksplodirala, ruski Car, je imela moč "samo" 210 x 10 na 15 J energije, torej nekaj tisočkrat manj kot jo proizvaja orkan Irma. Ljudje nimajo občutka za kakšne neznanske energije gre pri vremenskih pojavih. Celotno človeštvo na primer v enem letu porabi samo za 10 Irm energije.
Follow Me
# 09.09.2017 ob 19:04
Bo treba film posnet ali pa kako serijo in mahat z Ameriško zastavo.
vsx1016
# 09.09.2017 ob 21:25
No ja, eni se hecate ampak na hurikan Harvey so eni res...

anny22
# 09.09.2017 ob 19:05
S podatki, pridobljenimi med letom, lahko vsaj grobo predvidijo moč in pot orkana in poskrbijo, da se ljudje na tleh pripravijo. Zakaj kritika? Ti vsaj počnejo nekaj koristnega...
XFX
# 09.09.2017 ob 21:51
@KLIPAN
@JozekVeseli
Mi, ki se zavzemamo za čisto okolje in čim manjše izpuste smo pa res čudni, a ne?


Nehajte dihat, pa bo problem rešen.
karen77
# 09.09.2017 ob 20:22
JozekVeseli - Ne.. dejansko nima povezave z CO2 samo vsi vi kao internet ekologi in oh in sploh visje zavedni vegiji in kaj vem kaj vse vse (dokazano stranski produkt psihicnih bolezi in podzavestno vedenje da ste niko in nista). Se dokazujete s tem da ste na visjem nivoju, ker kravice trpijo in zemljo unicujemo hahahaha ...ja vplivamo na njo in to mocno. Unicit pa mi bogi nepomembni revcki ne moremo nic! (mogoce zdaj in trenutno)
Da se vrnem.... CO2 sledi povecani vlagi v ozracju in ne obratno. Co2 je bil v preteklosti ze 1000x visji pa je kr slo ;) sprijaznit se je predvsem treba, da vreme ni tu, da je nam povolji in da se bo spreminjalo... pred 500 leti je naprimer blo sredozemlje zelooo vroce. pa niso jamrlali, kako skodo delamo naravi, da se je zacelo ohlajat na danasnje temperature (zdaj pa spet raste) ...predstavljajte si ekologe v dobi dinozavrov... kak bi jokali o njihovem izumiranju.
SMO NULA zivljenje gre dalje in se preoblikuje, prilagaja, zacenja z nova... Mi pa svinjamo samo zdaj in sebi... ne pa planeta! ...ki nas bo prezvecil z vso svinjarijo vred (svinjarija? vse to je iz zemlje in v zemljo se bo povrnilo... nic nismo od drugot privlekli). In vsi vi si spet samo domisljate da ste nekaj vec in da kaj spreminjate in nam manj vrednim razlagate kaki visji nivo ste dosegli... ne niste, samo tablete so prijele.
neprilagojen
# 09.09.2017 ob 18:43
dobro da smo iznajdli plastiko, koliko zivljenj je resila ta grda plastika
ce ne bi bilo plastike, ne bi bilo telefonov, racunalnikov, tv....., ljudje ne bi bili obvesceni in bi stevilo zrtev steli na tisoce ali celo na deset tisoc
sicer, neki genijalec je omenil, da je kajenje skodljivo, je pa zanimivo, da se niti eden nekadilec se ni zgodilo, da ni umrl in da so prve tri najstarejse osebe kaj je dokumentirano bile kadilci

sicer sigurno je kriv CO2, ker to je 0.04% ozracja, sonce je popolnoma nepomebno ker je samo 1.3 miljiona krat vecje od zemlje in priblizno v stirih dneh na zemljo poslje toliko energije, koliko bi bilo, ce bi vso nafto, premog, drevesa, uranijum.... skurili

ja saj razumem, nekoc je cerkev rekla; to je carovnica in takoj je bog zelel, da se zazge, danes so verovanja malo drugacnejsa toda nic manj neumna
JozekVeseli
# 09.09.2017 ob 18:21
Se spominjam kako so nam v 70 govorili, da je kajenje neskodljivo, pa kako zemlja ob industrijski coni ne trpi zaradi industrijskih odpadkov, kovin, sedaj nam pa govorijo, da izpust CO2 in temparatura nimata nobene korelacije in da je globalno segrevanje cisto nekaj normalnega, ceprav so vrednosti CO2 jos ne videne v zgodovini zemlje!

Ampak ok, bom pac potrpel in se sprijaznil, da sem antifa, migrantoljubec, komunist, ekofasist, ker mi ni vseeno za zemljo. Lahko zvecer vsaj v miru zaspim, ker moja vest ni v konfliktu sama s seboj.
HOR
# 09.09.2017 ob 22:56
@HOR

Se delujoci link vpliva sonca na pojavnost orkanov
LINK. Ali copy paste v iskalnik
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/joc.2196/full
pripet
# 09.09.2017 ob 20:02
KLIPAN
# 09.09.2017 ob 18:21
Naj vržejo eno jedrsko na Irmo pa problem rešen.
-------------
Ne še. Naj pride nad Florido.
KLIPAN
# 09.09.2017 ob 18:21
Naj vržejo eno jedrsko na Irmo pa problem rešen.
HOR
# 09.09.2017 ob 23:31
Verjeten vpliv sonca na pojavnost orkanov soncne pege
LINK. ali copy paste v iskalnik
http://www.nature.com/news/2008/080928/full/news.2008.1136.html
HOR
# 09.09.2017 ob 23:19
Cetrt stoletja padanja stevila orkanov v Mehiskem zalivu...
LINK. Ali copy paste v iskalnik
http://www.co2science.org/articles/V20/jan/a17.php

( ocitno zaradi segrevanja tu ni nic vec orkanov ali pa je segrevanje premalo...)
RJSlo
# 09.09.2017 ob 22:31
No ja. Naslednjič pa prikažite še ruske "lovce na orkane", da lahko naredimo primerjavo. Pa še del združbe SKL* Antifa bo zadovoljen.
karen77
# 09.09.2017 ob 22:13
HOR.... tocno tako... od magnetnega polja sonca itd... (sedaj pa grem pogledat link) ;)
HOR
# 09.09.2017 ob 22:04
Glede pojavljanja orkanov bi bilo vec koristi ce bi vec vlagali v opazovanje vplivov sonca...
LINK
http://onlinelibrary.wiley.com/store/10.
1002/joc.2196/asset/2196_ftp.pdf;jsessio
nid=125E743ECDC2ACA7196FEB6F62E04185.f02
t03?v=1&t=j7dqds0p&s=b46df0e5b37
07fda4a73b4a6269a08081d661741&system
Message=Wiley+Online+Library+will+be+una
vailable+on+Saturday+and+Sunday+i.e+16th
+and+17th+September+at+3%3A00+EDT+%2F+8%
3A00+BST+%2F+12%3A30+IST+%2F+15%3A00+SGT
+for+5+hours+and+3hours+for+essential+ma
intenance.+Apologies+for+any+inconvenien
ce+caused+.
božo1
# 09.09.2017 ob 18:24
Težko razumem za kaj se gre tole kar je zapisano. Tako po diagonali čutim nek napor proti moči vesoljske energije in, če je temu tako bi človek ta napor pozdravil.
Ker ne razberem uspeha, bi navrgel misel, kako bi morala vsa ta znanost, ki se ukvarja z vesoljem ali pač z uničevanjem zemlje, biti usmerjena za razreševanje teh nebesnih pojavov, ki rušijo in ubijajo.
Bi rekel, tu se naj pokaže znanost, ki nam jo predstavljajo tam kjer nihče ne ve, če res obstoji. Tukaj, dajmo "mi" strokovnjaki z vso pametjo klobujmo naravi, če lahko!
samogledam
# 10.09.2017 ob 09:38
predvsem je tole medijski boom...ljudje pa paniko vnasajo v resnicnostni show...samo se verski fanatiki mankajo za razlago...in generali si lahko cestitajo...ovce so upravicile stroske.
HOR
# 10.09.2017 ob 09:06
@RogergR

So neke raziskave, ki kazejo vpliv polne lune na pojavnost in moc orkanov vendar ima sonce vecji in pomembnejsi vpliv na nivoju daljsih ciklov...
Sonce pac ne deluje na Zemljo konstantno enako in vpliva preko vec svojih aspektov ( soncne pege, izbruhi delcev plazme -soncni veter, elektromagnetni, ...)

Ze sama ideja, da ima glavna pec manj vpliva na klimo, kot pa na primer sprememba CO2 iz 3 molekule na 4 molekule v 10000 delcih zraka, kar se je zgodilo v zadnjih ca nekaj vec , kot 100 letih, je kar kontroverzna...
Binder Dandet
# 10.09.2017 ob 05:26
"Članek je pa odličen, če bi mene kdo vprašal."

Predvsem tako relevantna tema, da si zazluzi objavo v rubriki Svet.
bori
# 10.09.2017 ob 02:31
Uh, če bi imeli vetrnice.. bi imeli elektriko zastonj..
.. gotovo.. vse je tako izi za povedati..
HOR
# 10.09.2017 ob 00:26
@tuintam

"...HOR, a hočeš z vsem tem reči, dac dajmo svinjati, potem pa za kompenzacijo nasadimo en par drevesc?..."

Hocem reci, da ce ne bomo,poznali pravih vzrokov, ne bomo poznali tudi pravih resitev.
CO2 ni atrupena emisija amapak naravni del zraka in ce CO2 emisije niso kriticne potemse lahko osredotocimo in bomo imeli srdstva za drugacne in boljmprimerne eko resitve ( filtracija dela cudeze)
Solar in vetrnice ( pa tudi vec porabe lesne biomase) sedaj in do nadalnjega niso nobena resna resitev ampak, le drag dodatek. Jedrska energija pa je tudi cista in na voljo...
vranek
# 09.09.2017 ob 20:33
Podatki, ki jih zberejo jim povejo o smeri gibanja, moci, rasti ali slabljenju le te, vse to pa odlocs o evakuacjji, stevilu resevalcev in drugih enot jn tehnicnih sredstvih. Meni se njihovo pocetje zdi pametno in koristno. Tako da ne vem, zakaj nekateri to enoto dojemate negativno. Ker je smeriska? Midlim saj so res kr nekaj ampak cist otrocji pa le ni treba biti.
HOR
# 10.09.2017 ob 15:29
@tuintam

Se zdaj ni dokazan obseg vpliva emisij CO2 na klimo in temperature. Vecina znanstvenikov se strinja da je nek cloveski vpliv na klimo preko raznih faktorjev ne pa kolikosen je obseg tega vpliva in ali je odlocilen za smer razvoja klime, saj to ni znanstveno doloceno ali dokazano.

Velik napovedan vpliv CO2 (1988 J. Hansen/ NASA v senatu ZDA) pa se je do sedaj izkazal za zelo in bistveno pretiran za ca 150%..., kar pomeni, da so te hipoteze o katastrofalno velikem vplivu CO2 pretirane in napacne
Problem pri ozivu na klimarske probleme je, da bi bilo lahko zdravljenje bolj nevarno od bolezni.
Ne pa mesat celo ekologijo le z CO2 klima alarmizmom, ker cetudi CO2 ni problem, pa je problem manjsanje naravnega habitata in izumiranje vrst ter kemicno, in mogoce se umetno gensko svinjanje, ter se mnogokaj, kar je sedaj preglasil CO2 klima alarmizem.
Tipicni primer je uvedba dizla zaradi manj CO2 emisij, ki pa je prinesel vec kemicnega zdravju skodljivega onesnazenja zraka, kar pa CO2 ni...
HOR
# 10.09.2017 ob 15:18
@JozekVeseli

Nekaj casa po letu 1970 so nam znanstveniki govorili, da nam grozi ledena doba in vse vrste klimatskih katastrof (podobno, kot sedaj), le, da takrat ni bil krivec CO2....
bori
# 10.09.2017 ob 02:47
"Standardni atmosferski tlak meri 1.112 milibara, pri Irmi pa se je spustil tudi na 914 milibarov. Tako nizke trende je v preteklosti pokazalo le malo neviht. Rekord smo postavili pred dvema letoma z orkanom Patricia ob mehiški obali. Takrat je bil to najmočnejši orkan, kadar koli izmerjen v tem delu sveta. Njen tlak je meril 897 milibarov, vetrovi pa so bili podobno močni kot pri Irmi."

Standardni atmosferski tlak je približno 1.012 mbar in ne 1112 mbar!
Ker potem bi bilo razdejanje res hudo.. tako pomembne so že zelo majhne spremembe.. če kdo opazuje oblake...
.. in razlika med Patrice in Irmo je le 17 mbar. ... +- 1,7%..
.. in kaj naredi razlika +- 100mb ali 10% tlaka..
Ne podcenjujmo narave! Hvaležni bi morali biti za vse kar nam daje, ampak naš ego ima 1000 barov..
tuintam
# 10.09.2017 ob 01:24
HOR

Praviš, da dokler ne bomo poznali pravih vzrokov, da ... Mislim, da bi bilo za ta čas še najbolj smotrno ... nehati kuriti oz. zmanjšati kurjenje. Se ti ne zdi? No, in kaj drugega naj bi alternativa pa sploh bila? Je pa problem, ja, da bolj smotrne rabe energije v tem primeru niti še ni. Poleg tega pa ne gre za strupenost CO2 ali ne, pač pa za razmerja med plini, za efekt tople grede itd. Se pa strinjam, da alternativa ne vodi nujno v racionalizacijo.
HOR
# 10.09.2017 ob 00:16
Vpliv elektromagnetnega delovanja in energetskih delcev sonca na pojavnost orkanov...
LINK. ali copy paste v iskalnik
http://cdn.intechweb.org/pdfs/15322.pdf
HOR
# 09.09.2017 ob 23:52
Orkani v odvisnosti od obratne korelacije s somcnimi pegami (ni pa ebidenc, da od globalnega segrevanja ali CO2 itd...)
LINK. Ali copy paste v iskalnik
https://www.hindawi.com/journals/isrn/2012/517962/
RogergR
# 09.09.2017 ob 23:46
@HOR

Recimo, da Sonce neprestano homogeno oddaja konstantno "energijo" v v se smeri, brez kakršnih koli sprememb na svojem površju.
1. Orkani bi se vseeno pojavljali
2. Višja kot je temperatura vode in ozračja močnejši bi bili

3*. Položaj Lune gotovo bolj upliva na pojavnost orkanov kot sončevi cikli..
tocco
# 09.09.2017 ob 22:38
Sicer pa je men se zdj space x če sem vredu prebral ponesel x37b UAV prav za spremljanje orkana.
tocco
# 09.09.2017 ob 22:30
Karen77 willey je plačljiv ponekod no nevem kaj je v primeru hora.
karen77
# 09.09.2017 ob 22:14
...ne deluje.
Joze Koder
# 09.09.2017 ob 20:19
Kar se mene tiče delajo nekaj koristnega.

Ali to delajo Američan, Rusi, Kitajci, Japonci, Severni Korejci, ali pa Čilenci je povsem nepomembno.
mooodeeel
# 09.09.2017 ob 23:23
Eh daj daj te ameriski zarjaveli frcoplani in neusposobljene posadke. Naj raje ukinejo to eskadroljo in outsourcajo te izvidniske poslem rusom, ki so strokovnjaki tudi na tem podrocju.
FolkloraS
# 09.09.2017 ob 22:53
Kako grozno nas to zanima!
democenzus
# 09.09.2017 ob 21:08
verjetn pa tud kej delajo testirajo za vojaske ali druge namene, geoinzeniring, lahko da tud kej vplivajo, sej frekvence so omenjene, ne vem no kr velik tovorni avion, pa vec njih, sem mislu da kaksni lovci te naloge bolj varno in lazje opravijo
Bloodline
# 09.09.2017 ob 19:29
Sicer jim vsaka čast, da letijo v orkane, ampak kako na ta način rešujejo življenja pa vseeno ne vem.

Vem da ne veš, ker je za to že potrebno razmišljati. Verjetno zato, ker s pridobljenimi podatki lahko predvidijo obnašanje, jakost, pot orkana in verjetno še marsikaj drugega in pravočasno opozorijo prebivalstvo. A bo uredu?
KLIPAN
# 09.09.2017 ob 19:15
@Bloodline
"Ameriški heroji, ki rešujejo življenja."

Sicer jim vsaka čast, da letijo v orkane, ampak kako na ta način rešujejo življenja pa vseeno ne vem.
Ori
# 10.09.2017 ob 08:03
Mogoče pa pomagajo povečati moč orkanov? Chmebombs?
artoum
# 10.09.2017 ob 01:08
@JJstyle

@KLIPAN Naj vržejo eno jedrsko na Irmo pa problem rešen.

Ne vem, če bi bil ravno rešen. Irma proizvaja prek 5 x 10 na 19 J energije, največja vodikova bomba, ki je kdaj eksplodirala, ruski Car, je imela moč "samo" 210 x 10 na 15 J energije, torej nekaj tisočkrat manj kot jo proizvaja orkan Irma. Ljudje nimajo občutka za kakšne neznanske energije gre pri vremenskih pojavih. Celotno človeštvo na primer v enem letu porabi samo za 10 Irm energije.

-------

tole mi je dalo malo mislit , vendar ima KLIPAN mogoče prav.
če bi v očesu orkana sprožil 60 megatonskega carja , bi v očesu orkana naredil kar orenk štalo. temperature bi šle v tisoče stopinj. prekinil bi vlažne zračne tokove , ki napajajo orkan.
tuintam
# 10.09.2017 ob 00:02
Da niti ne omenjam tistega njegova dosežka, ko se je nag pripeljal na nekem ameriškem motorju...
KLIPAN
# 09.09.2017 ob 22:40
"Nehajte dihat, pa bo problem rešen."

Saj pravim, mi smo čudni......
sik
# 09.09.2017 ob 18:40
Carji.
tuintam
# 10.09.2017 ob 09:51
Binder Dandet
Predvsem tako relevantna tema, da si zazluzi objavo v rubriki Svet.


Ja, prav zato. Ker vojska ni samo za napadanje, ali pač? Prve klase članek je tole. HOR-u bi pa dejal, da CO2 poveča učinke sonca, in da je mogoče prav on tisti, ki zanika tisto, kar bi rad drugim povedal.
artoum
# 10.09.2017 ob 03:07
@bori

ja ok :)
daj raje povej, če se z ruskim carjem da umirit orkan.
tuintam
# 10.09.2017 ob 00:00
HOR, a hočeš z vsem tem reči, dac dajmo svinjati, potem pa za kompenzacijo nasadimo en par drevesc?

Prej sem se pa tudi močno zmotil. Ne Gates, pač pa Putin financira raziskave raka in raziskave za zaščito pred orkani. Pa on je tudi največ prispeval k poznavanju tega planeta ...
aristotel
# 09.09.2017 ob 18:05
Ze spet ta murceva vojsk? MMC , malo pacifizma prosim.
tuintam
# 09.09.2017 ob 19:34
Tukaj eni mislijo, kako Rusi da ne packajo. Ne vem, kdo je več prispeval, da sploh kaj vemo o planetu npr.
tuintam
# 09.09.2017 ob 19:32
KLIPAN

Problem ne bo rešen na tak način (z jedrsko). Kar se onesnaževanja tiče, so packi pa tudi Rusi. Mi pa vse večji. Eni mislijo, da Rusi pa ne. Ogromni packi.
Kazalo