Posledica neurja. Foto: Tamara Mugerli
Posledica neurja. Foto: Tamara Mugerli
Veter je odkril številne strehe, med drugim na dveh stanovanjskih blokih ter na osnovnih šolah v Kalu in Kanalu (na fotografiji). Foto: Mariša Bizjak, Radio Koper
Strehe odkrivalo tudi na Gorenjskem
V Kanalu ob Soči zapihal orkanski veter

Neurje z močnim vetrom je za preglavice poskrbelo predvsem na območju Soške doline. Kot so sporočili iz tamkajšnje civilne zaščite, je nekaj pred poldnevom pihal veter, kakršnega domačini ne pomnijo. Odkril je številne strehe, med drugim na dveh stanovanjskih blokih ter na osnovnih šolah v Kalu in Kanalu.

Zaradi dreves oziroma vej na cestišču je bil več ur močno oviran promet na cestah Nova Gorica-Tolmin-Bovec in Idrija-Tolmin.


Nevšečnosti v skoraj vseh delih Slovenije

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je veter drevesa podiral tudi v Goriških brdih, na Idrijskem, Cerkljanskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, med drugim v Kamniku, Medvodah in Komendi. V Kranju je del odkrite strehe padel na cesto, veter je del strehe odkril tudi na objektih v Škofji Loki, Železnikih, Žireh in v občini Gorenja vas - Poljane. V Šenčurju pa je drevo padlo na prikolico osebnega vozila pri motokros stezi. Na avtocesti pri uvozu Vodice je veter podrl daljnovod.
Nevihte so se nato razširile na preostali del države. V Radljah ob Dravi je močan veter odkril streho na dveh objektih, na Štajerskem so imeli težave med drugim v Celju, Šmarju pri Jelšah, Slivnici in Halozah. Pozno popoldne vreme ni prizaneslo niti Obali, Krasu, Ilirskobistriškemu, Ljubljani, Dolenjski, Posavju in Beli krajini. Na primorski avtocesti se je pred predorom Kastelec sprožil manjši zemeljski plaz, ki je oviral promet. Posredovali so delavci Darsa, ki so zemljo odstranili.

Agencija za okolje (ARSO) je sicer v nedeljo zjutraj izdala meteorološki opozorili zaradi močnih neviht in nalivov.

Policisti voznike opozarjajo, da je med močnimi nevihtami in neurji s točo ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno. Vozniki lahko ustavijo vozila na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo vozišču.


Na severu države težave že ponoči
Neurja so že v noči na nedeljo povzročila nekaj nevšečnosti na severu Slovenije. Na območju občin Radlje ob Dravi in Podvelka je padala toča, močan veter pa je podrl več dreves, med drugim na cesti proti prelazu Radelj, v Spodnji Vižingi in na cesti med Podvelko in Ribnico na Pohorju. V Spodnji Vižingi je veter odkril streho na poslovnem objektu.

Posledice neurja v Kanalu

Foto: Mariša Bizjak, Radio Koper; Miha Žorž, RTV Slovenija; Tinkara Mugerli

Strehe odkrivalo tudi na Gorenjskem
V Kanalu ob Soči zapihal orkanski veter