Poplavno območje na barjanskem delu Ljubljane je vse večje. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta RAL999333
Poplavno območje na barjanskem delu Ljubljane je vse večje. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta RAL999333
Ljubljana Vič
Ljubljanski Vič v nedeljo popoldan. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta milan t
Krško
Pred Posavci je še ena nemirna in mokra noč. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Untamle
Krško
Voda je v Krškem najbolj prizadela staro mestno jedro, kjer je ogroženih 32 objektov, od tega 12 stanovanjskih. Zunaj mestnega jedra so ogroženi štirje stanovanjski objekti na Sremiški cesti v Krškem, šest stanovanjskih objektov na Papirniški, trije objekti na Pesjem in trije objekti v Malem Mraševem. Foto: Občina Krško
Krško
Del Krškega je povsem poplavljen. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Untamle
Krško
V Krškem so nekaj ljudi že evakuirali. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Untamle
Studenec, Ljubljanica
Zunaj struge ostaja tudi Ljubljanica. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnica Mojega spleta branka22
Poplave
Pogled s Svetega Vida na brežiško-krško polje. Foto: Ajda Jurkas
Črna vas
Gasilci na Ljubljanskem se trenutno ukvarjajo predvsem s prečrpavanjem vode in zmesmi kurilnega olja, saj so se ponoči pojavila nova razlitja. Foto: Uporabnik Mojega spleta scitrica
Viška cesta
Na Viški cesti v Ljubljani številni domovi še čakajo na izčrpavanje vode. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega speta Vičanka
Poplava
Takole je zalilo Dobrovo. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Frenk Z
Opekarne
Zalite Goriške opekarne. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Matech
Renče
Poplavljene Renče. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik mojega spleta mv123
Avtocesta
Takole je zalilo avtocesto med Brežicami in Krškim. Foto: Ajda Jurkas
Poplave in plazovi – kje je najhuje?
Vode po Sloveniji počasi odtekajo
Posavje se pripravlja na noč

Najbolj alarmantno je torej stanje na območju med Brežicami in Krškim ter pri izlivu Krke v Savo, kjer je Sava močno poplavila. Štab Civilne zaščite v Brežicah je izdal opozorilo prebivalcem naselij Loče, Rigonce, Mostec, Čatež ob Savi, Savska pot, Velike Malence, Cerklje ob Krki, Župeča vas in Krška vas, da obstaja možnost evakuacije. Naraščanje Save se je sicer ustavilo, še zmeraj pa narašča Krka, je za TV Slovenija poročala Tadeja Anžlovar. Noč po napovedih stroke, čeprav za ta konec Slovenije veljajo izjemne poplavne razmere, vendarle ne bo tako alarmantna, kot se je zdelo še popoldne.

V Krškem je del starega mestnega jedra poplavljen. Ogroženih je 32 objektov, evakuirali so šestnajst ljudi. Poplavljeni so nov mestni muzej v Krškem, policijska postaja, stadion in nova športna igrišča, občinski štab ter zaklonišče in skladišče civilne zaščite. Jedrska elektrarna Krško za zdaj deluje nemoteno, a so zaradi visokega pretoka Save povečali pripravljenost.

V Krški vasi vojaki prebivalce oskrbovali s hrano
V Brežicah so na kritičnih območjih zalite ceste in hiše. Poplavilo je vasi Velike Malence in Boršt. Vas Loče je odrezana od sveta. Na Brežiškem je kritično tudi v Krški vasi. V teh krajih je po poročanju TV Slovenija zalitih 144 hiš. Nekateri prebivalci vztrajajo v zalitih domovih, vojaki pa so jih čez dan s pomočjo čolnov oskrbovali s hrano. Veliko težav so imeli popoldne tudi v Termah Čatež, kjer so morali izseliti del hotelskih gostov in zapreti del kampa.

Pri reševanju Posavja poleg domačih reševalcev sodeluje 100 vojakov in 100 gasilcev iz Maribora. Samo v Krškem je bilo aktiviranih 220 članov sil za zaščito in reševanje, ki jim pri delu pomagajo tudi pripadniki Slovenske vojske. Na tem delu Slovenije tudi policija, ki skrbi, da ne bi prišlo do odtujevanja ali poškodovanja lastnine.

Grozeči Krka in Sotla
V Kostanjevici na Krki je Krka poplavila otok z mestom. Sava je že zajezila odtok Krke, zato Krka poplavlja med Novim mestom in sotočjem v večjem obsegu, kot je to običajno. Poplavlja tudi reka Sotla.

OPOZORILO AGENCIJE RS ZA OKOLJE OB 22.00
Padavine so ponehale, povodenj se pomika v spodnji tok Save, Krke in Vipave. Večina rek po državi upada, tudi Sava v spodnjem toku se počasi umirja, narašča pa še Krka v spodnjem toku. Najvišji pretok Save na območju Krškega polja je danes popoldne že dosegel okoli 3600 m3/s in trenutno stagnira. Sava poplavlja na območju Krškega polja. Pretoki Save v spodnjem toku bodo ponoči ostajali na podobni ravni. Sava je pri Čatežu zajezila reko Krko na sotočju, zato je zaradi izjemnega dogodka sovpadanja visokih voda obeh rek poplavno območje ob spodnjem toku Krke precej večje od običajnega. Pretok Krke v Podbočju se še povečuje in bo ponoči dosegel rekordne vrednosti pretoka, okoli 440 m3/s.
Poplavlja tudi reka Sotla, obsežnejše poplave so še vedno na celotnem območju Dolenjskega in Notranjskega Krasa. Reka Vipava že upada, vendar še vedno poplavlja v spodnjem toku, prav tako reka Ljubljanica. Pretoki drugih rek se zmanjšujejo, med njimi tudi reka Reka, Gradaščica in Mali graben.
V prihodnjih dneh bodo v večjem obsegu poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa ter območje ob spodnjem toku Krke.


Ljubljana: Domovi čakajo na izčrpavanje
V prestolnici se razmere počasi umirjajo. Mnoge ceste so že suhe, poplavljanje se nadaljuje le na barjanskem delu (tudi na območju med obvoznico, Peruzzijevo ulico in Ljubljanico). Stroka predvideva, da na tem območju prihaja do izravnave vodnih nivojev med barjem, kjer je voda višja, območjem znotraj avtocestnega obroča in Ljubljanico. Spomnimo, da je Hidrotehnik v petek popoldne na tem mestu omogočil največji možni pretok s popolnim dvigom zapornic.

Ker se torej poplavno območje na barjanskem delu prestolnice veča, ne bo odveč pojasniti, da so prebivalcem še vedno na voljo vreče in pesek, ki jih lahko prevzamejo na Litijski cesti 261. Obenem je organizirana tudi dostava peska v Črni vasi, po potrebi tudi drugje. Doslej je bilo v Mestni občini Ljubljana razdeljenih približno 700 ton peska in 30.000 vreč, je sporočil namestnik poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Ljubljana Robert Kus.

Povejmo še, da je generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant dejal, da so reševalci proti večeru že začeli odpravljanje posledic na Viču. V Ljubljani trenutno 500 ljubljanskim gasilcem pri črpanju vode iz zalitih območij pomaga še 200 gasilcev iz drugih krajev. Na delu bodo vso noč, zjutraj pa jih bo zamenjala nova ekipa.

Vam vreme na vašem koncu povzroča nevšečnosti? Pomagajte nam pri poročanju in fotografije naložite na Moj splet. Hvala.

Poleg tega reševalci izvajajo črpanje vode (ali pa so ga že končali) v Gameljnah, na Vrhovcih, na Kosovem polju, v Murglah in na Rakovi Jelši. Delo se bo nadaljevalo tudi čez noč.

V prestolnici je bilo popoldne zalitih okoli 1.300 objektov. Pod vodo so (bili) Vrhovci, Cesta Dolomitskega odreda, območje Viške in Tbilisijske ceste, Malči Beličeve, Kozarje, Dolgi most in proti območju Sibiriji.


Notranjska: Zalita Hotedrščica
Na Notranjskem je hudourniška voda zalila tudi vas Hotedršico. Gasilci so morali v Logatcu reševati številne ljudi, ki niso hoteli zapustiti domov. Pod vodo je bilo kar nekaj večstanovanjskih hiš na Notranjski cesti.

Severna Primorska: Plazovi se kar vrstijo
Na Severnem Primorskem je poplavljenih več kot 200 objektov. Vode se vendarle počasi umikajo (čeprav reka Vipava še vedno poplavlja v svojem spodnjem toku), vendar pa se sprožajo novi - večji in manjši - plazovi. Na Goriškem so jih našteli 12, na Ajdovskem pa 17.

Največji med njimi je na Goriškem. Ko se je sprožil, je odnesel dober kilometer ceste Lokavec-Predmeja, zdaj pa grozi, da bo v kratkem podrl tudi daljnovod in tako prekinil dobavo električne energije. Težava se je pojavila tudi pri preskrbi s pitno vodo, saj se črpališče Skuk napaja z električno energijo iz tega ogroženega vira.

Ogromno zemeljskih plazov je tudi v okolici Dornberka (dovozne poti do vinogradov), s to težavo pa se spopadajo tudi v Gradišču nad Prvačino ter v Šmihelu pri Novi Gorici, kjer so morali iz hiše, ki ji je grozil zemeljski plaz, evakuirati štiri stanovalce.

Pod zaselkom Kovači v Lokavcu pri Ajdovščini plaz ogroža šest stanovanjskih hiš. Zemeljski plaz se je utrgal še nad zaselkom Slejkoti in pri vasi Brje.

Vode, ki so v soboto zalile Severno Primorsko, se, kot omenjeno, umikajo, najhuje pa je še vedno na območju Renč, Mirne in Bilj, kjer je poplavljala Vipava. Posamezna naselja so še odrezana od povezav. Kritično je tudi v središču Ajdovščine, kjer je reka Hubelj odnesla del brežine. Na Ajdovskem je poplavljal tudi potok Lokavšček.

Južna Primorska: Rižana in Dragonja počasi upadata
Rižana in Dragonja, ki sta ponoči poplavili, zaradi česar je bilo treba evakuirati okoli 50 ljudi, le počasi upadata. Iz stanovanjskih hiš še zdaj črpajo vodo, cestarji in delavci komunalnih podjetij sanirajo številne podore ter plazove.

Voda je odnesla več kot 15 ton rib iz dveh ribogojnic. Pod vodo je tudi muzejski del sečoveljskih solin. Solne letine je tako za letos konec.

Še vedno je delno pod vodo tudi portoroško letališče, saj je voda podrla ograjo med letališčem in glavno cesto, v višini dobrega pol metra zalila vzletno pristajalno stezo in letališko ploščad ter se ustavila šele pred potniškim terminalom in upravno stavbo. Škode za zdaj še niso ocenili, ni pa bilo v poplavah poškodovano nobeno izmed letal.

Gasilci so morali ponoči posredovati pri reševanju dveh italijanskih državljanov, ki sta iz Hrvaške z avtomobilom prišla na mejni prehod, a se jima ni uspelo rešiti, saj je voda zelo hitro naraščala in ju skupaj z avtomobilom odnesla. Uspelo jima je splezati na drevo, od koder so ju rešili gasilci. Podobno se je zgodilo tudi ženski, ki je v bližini portoroškega letališča prav tako splezala na drevo.


Laško: Odrezani od sveta, grozijo še plazovi
V Laškem se je dopoldne Savinja začela vračati v strugo in voda počasi odteka. Poveljnik štaba Civilne zaščite Laško Jože Senica je povedal, da jim zdaj največ preglavic povzročajo številni plazovi. Doslej so jih našteli okoli 45, vsaj petnajst pa jih resno ogroža stanovanjske objekte. Prav zaradi plazu so morali eno družino že evakuirati.

Plazovi težave povzročajo tudi v Zidanem Mostu, od sveta je odrezanih več hiš. Plazovi ogrožajo hiše tudi na Kozjanskem, a njihova takojšnja sanacija po besedah Senice ne bo mogoča, saj je treba pridobiti geološka mnenja.

Po prvih ocenah je vodna ujma na tem območju povzročila okoli deset milijonov evrov škode.

V Štorah je Voglajna poplavila jeklarno v družbi Štore Steel, pred vodo pa jim je uspelo rešiti valjarno. Proizvodnjo v jeklarni so ustavili in bo stala vsaj še teden dni.

Zagorje: Tudi tu grozijo plazovi
V Zagorju nenehno dobivajo obvestila o novih plazovih, ki so jih do zdaj evidentirali okoli 50. Ogroženi so tako stanovanjski kot gospodarski objekti, zato so iz nekaterih hiš v občinah Hrastnik in Zagorje morali izseliti prebivalce.

Potok Medija je ponoči znova prestopil bregove in zalil podjetje Svea Zagorje, iz katerega so zjutraj že začeli seliti izdelke.

Želite pomagati prizadetim v poplavah? Rdeči križ in Karitas sta v ta namen že odprla posebna tekoča računa:

TR Karitas 02140-0015556761, sklic 002010, namen Poplave

TR Rdeči križ: 03100-1111122296, sklic 937044, namen Poplave 2010

Dolenjska: Razmere se umirjajo
Tudi na območjih Dolenjske in Bele krajine je zalitih okoli sto stanovanjskih hiš in 150 gospodarskih objektov.

Med drugim je poplavilo gostišče na Loki v Novem mestu in del gradu Otočec. V Žužemberku je voda odnesla leseni Tomažev most, prvič v zadnjih sto letih je bil poplavljen tudi betonski most čez Krko.

Na trebanjskem koncu je bilo ponoči najhuje v Šentlovrencu, kjer je poplavila reka Temenica. Ceste so bile poplavljene še vse dopoldne.

Razmere na Dolenjskem se sicer (z izjemo območij ob spodnjem toku Krke) umirjajo.

Gorenjska: Intervencije v glavnem končane
Ponoči je bregove spet prestopila tudi Poljanska Sora, a razmere se tu že umirjajo, dež je ponehal, je poročala TV Slovenija. Pripadniki civilne zaščite in gasilcev so večino intervencij že končali. Stekli bodo postopki za popis škode.

Dela na terenu še dolgo ne bo zmanjkalo
Na terenu bodo ekipe civilne zaščite čez dan začele odpravljati posledice hudega deževja. Po vojašnicah v Sloveniji, v Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kranju je v pripravljenosti tudi več kot 200 pripadnikov Slovenske vojske z ustreznimi tehničnimi sredstvi, čolni in črpalkami za prečrpavanje vode. Vojska se bo dela na terenu udeležila skladno z zahtevami in potrebami.

Napotke in nasvete, kako ravnati v primeru poplavne ogroženosti, lahko preberete na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Policija ljudem svetuje, naj se v teh dneh ne odpravljajo na daljše poti od doma.

Zavarovalnica Triglav svoje zavarovance obvešča, naj najprej zavarujejo človeška življenja in premoženje, škodo pa prijavijo prek e-prijave na http://www.triglav.si/ ali pokličejo v klicni center na številko 080 555 555. Ekipe cenilcev so danes že na terenu.

Popoldne je dež postopoma ponehal po vsej državi. Piha burja, ki naj bi na izpostavljenih mestih dosegla hitrost od 80 do 130 km/h.






Poplave in plazovi – kje je najhuje?
Vode po Sloveniji počasi odtekajo
Posavje se pripravlja na noč