Okolje

Poudarki

  • Ljubljana: Vse večje poplavno območje na barjanskem delu
  • Severna Primorska: Plazovi se kar vrstijo
  • Laško: Odrezani od sveta, grozijo še plazovi
  • Zagorje: Tudi tu grozijo plazovi
  • Južna Primorska: Rižana in Dragonja počasi upadata
  • Dolenjska: Razmere se umirjajo
Ljubljansko barje
Poplavno območje na barjanskem delu Ljubljane je vse večje. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta RAL999333
Ljubljana Vič
Ljubljanski Vič v nedeljo popoldan. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta milan t
Krško
Pred Posavci je še ena nemirna in mokra noč. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Untamle
Krško
Voda je v Krškem najbolj prizadela staro mestno jedro, kjer je ogroženih 32 objektov, od tega 12 stanovanjskih. Zunaj mestnega jedra so ogroženi štirje stanovanjski objekti na Sremiški cesti v Krškem, šest stanovanjskih objektov na Papirniški, trije objekti na Pesjem in trije objekti v Malem Mraševem. Foto: Občina Krško
Krško
Del Krškega je povsem poplavljen. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Untamle
Krško
V Krškem so nekaj ljudi že evakuirali. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Untamle
Studenec, Ljubljanica
Zunaj struge ostaja tudi Ljubljanica. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnica Mojega spleta branka22
Poplave
Pogled s Svetega Vida na brežiško-krško polje. Foto: Ajda Jurkas
Črna vas
Gasilci na Ljubljanskem se trenutno ukvarjajo predvsem s prečrpavanjem vode in zmesmi kurilnega olja, saj so se ponoči pojavila nova razlitja. Foto: Uporabnik Mojega spleta scitrica
Viška cesta
Na Viški cesti v Ljubljani številni domovi še čakajo na izčrpavanje vode. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega speta Vičanka
Poplava
Takole je zalilo Dobrovo. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Frenk Z
Opekarne
Zalite Goriške opekarne. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Matech
Renče
Poplavljene Renče. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik mojega spleta mv123
Avtocesta
Takole je zalilo avtocesto med Brežicami in Krškim. Foto: Ajda Jurkas
VIDEO
Poplave in plazovi – kje...
VIDEO
Vode po Sloveniji počasi...
VIDEO
Posavje se pripravlja na noč

Dodaj v

Foto: Na delu po državi 5.000 reševalcev, kritično zlasti v Posavju

V Ljubljani se še vedno veča poplavno območje na barjanskem delu
19. september 2010 ob 06:33,
zadnji poseg: 20. september 2010 ob 01:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav se razmere počasi umirjajo, je stanje še vedno kritično v Posavju. Skupaj je zdaj poplavljenih oz. poškodovanih 2.000 objektov, na delu pa je še 5.000 različnih reševalcev.

Najbolj alarmantno je torej stanje na območju med Brežicami in Krškim ter pri izlivu Krke v Savo, kjer je Sava močno poplavila. Štab Civilne zaščite v Brežicah je izdal opozorilo prebivalcem naselij Loče, Rigonce, Mostec, Čatež ob Savi, Savska pot, Velike Malence, Cerklje ob Krki, Župeča vas in Krška vas, da obstaja možnost evakuacije. Naraščanje Save se je sicer ustavilo, še zmeraj pa narašča Krka, je za TV Slovenija poročala Tadeja Anžlovar. Noč po napovedih stroke, čeprav za ta konec Slovenije veljajo izjemne poplavne razmere, vendarle ne bo tako alarmantna, kot se je zdelo še popoldne.

V Krškem je del starega mestnega jedra poplavljen. Ogroženih je 32 objektov, evakuirali so šestnajst ljudi. Poplavljeni so nov mestni muzej v Krškem, policijska postaja, stadion in nova športna igrišča, občinski štab ter zaklonišče in skladišče civilne zaščite. Jedrska elektrarna Krško za zdaj deluje nemoteno, a so zaradi visokega pretoka Save povečali pripravljenost.

V Krški vasi vojaki prebivalce oskrbovali s hrano
V Brežicah so na kritičnih območjih zalite ceste in hiše. Poplavilo je vasi Velike Malence in Boršt. Vas Loče je odrezana od sveta. Na Brežiškem je kritično tudi v Krški vasi. V teh krajih je po poročanju TV Slovenija zalitih 144 hiš. Nekateri prebivalci vztrajajo v zalitih domovih, vojaki pa so jih čez dan s pomočjo čolnov oskrbovali s hrano. Veliko težav so imeli popoldne tudi v Termah Čatež, kjer so morali izseliti del hotelskih gostov in zapreti del kampa.

Pri reševanju Posavja poleg domačih reševalcev sodeluje 100 vojakov in 100 gasilcev iz Maribora. Samo v Krškem je bilo aktiviranih 220 članov sil za zaščito in reševanje, ki jim pri delu pomagajo tudi pripadniki Slovenske vojske. Na tem delu Slovenije tudi policija, ki skrbi, da ne bi prišlo do odtujevanja ali poškodovanja lastnine.

Grozeči Krka in Sotla
V Kostanjevici na Krki je Krka poplavila otok z mestom. Sava je že zajezila odtok Krke, zato Krka poplavlja med Novim mestom in sotočjem v večjem obsegu, kot je to običajno. Poplavlja tudi reka Sotla.

OPOZORILO AGENCIJE RS ZA OKOLJE OB 22.00
Padavine so ponehale, povodenj se pomika v spodnji tok Save, Krke in Vipave. Večina rek po državi upada, tudi Sava v spodnjem toku se počasi umirja, narašča pa še Krka v spodnjem toku. Najvišji pretok Save na območju Krškega polja je danes popoldne že dosegel okoli 3600 m3/s in trenutno stagnira. Sava poplavlja na območju Krškega polja. Pretoki Save v spodnjem toku bodo ponoči ostajali na podobni ravni. Sava je pri Čatežu zajezila reko Krko na sotočju, zato je zaradi izjemnega dogodka sovpadanja visokih voda obeh rek poplavno območje ob spodnjem toku Krke precej večje od običajnega. Pretok Krke v Podbočju se še povečuje in bo ponoči dosegel rekordne vrednosti pretoka, okoli 440 m3/s.
Poplavlja tudi reka Sotla, obsežnejše poplave so še vedno na celotnem območju Dolenjskega in Notranjskega Krasa. Reka Vipava že upada, vendar še vedno poplavlja v spodnjem toku, prav tako reka Ljubljanica. Pretoki drugih rek se zmanjšujejo, med njimi tudi reka Reka, Gradaščica in Mali graben.
V prihodnjih dneh bodo v večjem obsegu poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa ter območje ob spodnjem toku Krke.

Ljubljana: Domovi čakajo na izčrpavanje
V prestolnici se razmere počasi umirjajo. Mnoge ceste so že suhe, poplavljanje se nadaljuje le na barjanskem delu (tudi na območju med obvoznico, Peruzzijevo ulico in Ljubljanico). Stroka predvideva, da na tem območju prihaja do izravnave vodnih nivojev med barjem, kjer je voda višja, območjem znotraj avtocestnega obroča in Ljubljanico. Spomnimo, da je Hidrotehnik v petek popoldne na tem mestu omogočil največji možni pretok s popolnim dvigom zapornic.

Ker se torej poplavno območje na barjanskem delu prestolnice veča, ne bo odveč pojasniti, da so prebivalcem še vedno na voljo vreče in pesek, ki jih lahko prevzamejo na Litijski cesti 261. Obenem je organizirana tudi dostava peska v Črni vasi, po potrebi tudi drugje. Doslej je bilo v Mestni občini Ljubljana razdeljenih približno 700 ton peska in 30.000 vreč, je sporočil namestnik poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Ljubljana Robert Kus.

Povejmo še, da je generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant dejal, da so reševalci proti večeru že začeli odpravljanje posledic na Viču. V Ljubljani trenutno 500 ljubljanskim gasilcem pri črpanju vode iz zalitih območij pomaga še 200 gasilcev iz drugih krajev. Na delu bodo vso noč, zjutraj pa jih bo zamenjala nova ekipa.

Vam vreme na vašem koncu povzroča nevšečnosti? Pomagajte nam pri poročanju in fotografije naložite na Moj splet. Hvala.


Poleg tega reševalci izvajajo črpanje vode (ali pa so ga že končali) v Gameljnah, na Vrhovcih, na Kosovem polju, v Murglah in na Rakovi Jelši. Delo se bo nadaljevalo tudi čez noč.

V prestolnici je bilo popoldne zalitih okoli 1.300 objektov. Pod vodo so (bili) Vrhovci, Cesta Dolomitskega odreda, območje Viške in Tbilisijske ceste, Malči Beličeve, Kozarje, Dolgi most in proti območju Sibiriji.


Notranjska: Zalita Hotedrščica
Na Notranjskem je hudourniška voda zalila tudi vas Hotedršico. Gasilci so morali v Logatcu reševati številne ljudi, ki niso hoteli zapustiti domov. Pod vodo je bilo kar nekaj večstanovanjskih hiš na Notranjski cesti.

Severna Primorska: Plazovi se kar vrstijo
Na Severnem Primorskem je poplavljenih več kot 200 objektov. Vode se vendarle počasi umikajo (čeprav reka Vipava še vedno poplavlja v svojem spodnjem toku), vendar pa se sprožajo novi - večji in manjši - plazovi. Na Goriškem so jih našteli 12, na Ajdovskem pa 17.

Največji med njimi je na Goriškem. Ko se je sprožil, je odnesel dober kilometer ceste Lokavec-Predmeja, zdaj pa grozi, da bo v kratkem podrl tudi daljnovod in tako prekinil dobavo električne energije. Težava se je pojavila tudi pri preskrbi s pitno vodo, saj se črpališče Skuk napaja z električno energijo iz tega ogroženega vira.

Ogromno zemeljskih plazov je tudi v okolici Dornberka (dovozne poti do vinogradov), s to težavo pa se spopadajo tudi v Gradišču nad Prvačino ter v Šmihelu pri Novi Gorici, kjer so morali iz hiše, ki ji je grozil zemeljski plaz, evakuirati štiri stanovalce.

Pod zaselkom Kovači v Lokavcu pri Ajdovščini plaz ogroža šest stanovanjskih hiš. Zemeljski plaz se je utrgal še nad zaselkom Slejkoti in pri vasi Brje.

Vode, ki so v soboto zalile Severno Primorsko, se, kot omenjeno, umikajo, najhuje pa je še vedno na območju Renč, Mirne in Bilj, kjer je poplavljala Vipava. Posamezna naselja so še odrezana od povezav. Kritično je tudi v središču Ajdovščine, kjer je reka Hubelj odnesla del brežine. Na Ajdovskem je poplavljal tudi potok Lokavšček.

Južna Primorska: Rižana in Dragonja počasi upadata
Rižana in Dragonja, ki sta ponoči poplavili, zaradi česar je bilo treba evakuirati okoli 50 ljudi, le počasi upadata. Iz stanovanjskih hiš še zdaj črpajo vodo, cestarji in delavci komunalnih podjetij sanirajo številne podore ter plazove.

Voda je odnesla več kot 15 ton rib iz dveh ribogojnic. Pod vodo je tudi muzejski del sečoveljskih solin. Solne letine je tako za letos konec.

Še vedno je delno pod vodo tudi portoroško letališče, saj je voda podrla ograjo med letališčem in glavno cesto, v višini dobrega pol metra zalila vzletno pristajalno stezo in letališko ploščad ter se ustavila šele pred potniškim terminalom in upravno stavbo. Škode za zdaj še niso ocenili, ni pa bilo v poplavah poškodovano nobeno izmed letal.

Gasilci so morali ponoči posredovati pri reševanju dveh italijanskih državljanov, ki sta iz Hrvaške z avtomobilom prišla na mejni prehod, a se jima ni uspelo rešiti, saj je voda zelo hitro naraščala in ju skupaj z avtomobilom odnesla. Uspelo jima je splezati na drevo, od koder so ju rešili gasilci. Podobno se je zgodilo tudi ženski, ki je v bližini portoroškega letališča prav tako splezala na drevo.


Laško: Odrezani od sveta, grozijo še plazovi
V Laškem se je dopoldne Savinja začela vračati v strugo in voda počasi odteka. Poveljnik štaba Civilne zaščite Laško Jože Senica je povedal, da jim zdaj največ preglavic povzročajo številni plazovi. Doslej so jih našteli okoli 45, vsaj petnajst pa jih resno ogroža stanovanjske objekte. Prav zaradi plazu so morali eno družino že evakuirati.

Plazovi težave povzročajo tudi v Zidanem Mostu, od sveta je odrezanih več hiš. Plazovi ogrožajo hiše tudi na Kozjanskem, a njihova takojšnja sanacija po besedah Senice ne bo mogoča, saj je treba pridobiti geološka mnenja.

Po prvih ocenah je vodna ujma na tem območju povzročila okoli deset milijonov evrov škode.

V Štorah je Voglajna poplavila jeklarno v družbi Štore Steel, pred vodo pa jim je uspelo rešiti valjarno. Proizvodnjo v jeklarni so ustavili in bo stala vsaj še teden dni.

Zagorje: Tudi tu grozijo plazovi
V Zagorju nenehno dobivajo obvestila o novih plazovih, ki so jih do zdaj evidentirali okoli 50. Ogroženi so tako stanovanjski kot gospodarski objekti, zato so iz nekaterih hiš v občinah Hrastnik in Zagorje morali izseliti prebivalce.

Potok Medija je ponoči znova prestopil bregove in zalil podjetje Svea Zagorje, iz katerega so zjutraj že začeli seliti izdelke.

Želite pomagati prizadetim v poplavah? Rdeči križ in Karitas sta v ta namen že odprla posebna tekoča računa:

TR Karitas 02140-0015556761, sklic 002010, namen Poplave

TR Rdeči križ: 03100-1111122296, sklic 937044, namen Poplave 2010


Dolenjska: Razmere se umirjajo
Tudi na območjih Dolenjske in Bele krajine je zalitih okoli sto stanovanjskih hiš in 150 gospodarskih objektov.

Med drugim je poplavilo gostišče na Loki v Novem mestu in del gradu Otočec. V Žužemberku je voda odnesla leseni Tomažev most, prvič v zadnjih sto letih je bil poplavljen tudi betonski most čez Krko.

Na trebanjskem koncu je bilo ponoči najhuje v Šentlovrencu, kjer je poplavila reka Temenica. Ceste so bile poplavljene še vse dopoldne.

Razmere na Dolenjskem se sicer (z izjemo območij ob spodnjem toku Krke) umirjajo.

Gorenjska: Intervencije v glavnem končane
Ponoči je bregove spet prestopila tudi Poljanska Sora, a razmere se tu že umirjajo, dež je ponehal, je poročala TV Slovenija. Pripadniki civilne zaščite in gasilcev so večino intervencij že končali. Stekli bodo postopki za popis škode.

Dela na terenu še dolgo ne bo zmanjkalo
Na terenu bodo ekipe civilne zaščite čez dan začele odpravljati posledice hudega deževja. Po vojašnicah v Sloveniji, v Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kranju je v pripravljenosti tudi več kot 200 pripadnikov Slovenske vojske z ustreznimi tehničnimi sredstvi, čolni in črpalkami za prečrpavanje vode. Vojska se bo dela na terenu udeležila skladno z zahtevami in potrebami.

Napotke in nasvete, kako ravnati v primeru poplavne ogroženosti, lahko preberete na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Policija ljudem svetuje, naj se v teh dneh ne odpravljajo na daljše poti od doma.

Zavarovalnica Triglav svoje zavarovance obvešča, naj najprej zavarujejo človeška življenja in premoženje, škodo pa prijavijo prek e-prijave na http://www.triglav.si/ ali pokličejo v klicni center na številko 080 555 555. Ekipe cenilcev so danes že na terenu.


Popoldne je dež postopoma ponehal po vsej državi. Piha burja, ki naj bi na izpostavljenih mestih dosegla hitrost od 80 do 130 km/h.

A. Mu., E. S., M. N. Foto: uporabniki MMC-jevega Mojega spleta
Ljubica Jelušič in Franc Bogovič
Franc Bogovič
Temenica, Mirna, Uporabnica Mojega spleta majapecjak
Predjamski grad, občina Postojna, poplave, Uporabnik Mojega spleta Phoca
Predjamski grad, konji, občina Postojna, poplave, Uporabnik Mojega spleta Phoca
Belsko, občina Postojna, poplave, Uporabnik Mojega spleta Phoca
Loški potok, Retje, poplave, uporabnik Mojega spleta andraž k.
Belsko, občina Postojna, poplave, Uporabnik Mojega spleta Phoca
Ljubljansko barje, Uporabnik Mojega spleta scrtica
Ljubljansko barje, Uporabnik Mojega spleta scrtica
Ljubljansko barje, Uporabnik Mojega spleta scrtica
Ljubljansko barje, Uporabnik Mojega spleta scrtica
Ljubljansko barje, Uporabnik Mojega spleta scrtica
Polje, Ljubljanica, Ljubljana, Uporabnica Mojega spleta branka22
Ljubljanica, Ljubljana, Uporabnica Mojega spleta branka22
Krško, Sava, poplave, Uporabnik Mojega spleta Untamle
Krško, Sava, poplave, Uporabnik Mojega spleta Untamle
Krško, Sava, poplave, Uporabnik Mojega spleta Untamle
Loška dolina
Poplave
Renče
Vič
Dragonja
Ljubljanica
Ljubljana
Zagorje
Poplave
Poplave
Mejni prehod Sedlarjevo, poplave, neurje
Dragonja
Prijavi napako
Komentarji
SimZy
# 19.09.2010 ob 09:02
Neverjetno, tole je res katastrofa. Ponavadi kaj takega spremljaš po televiziji, v smislu poplave na bavarskem, avstrijskem, itn. in si zraven misliš, kako srečni smo lahko Slovenci, da nas takšne vremenske ujme ne prizadenejo. No, letos pa s(m)o dobili toliko, kolikor verjetno še nikoli do sedaj (vsaj gledano na ravni cele države in odkar jaz pomnim). Veseli me, da so zaenkrat vsaj vsi še živi in zdravi - to je nenazadnje najvažnejše, čeprav verjamem, da se je stotinam v dveh nočeh praktično sesulo življenje. Tisti, ki nas ni zalilo, se verjetno sploh ne zavedamo, kako smo lahko veseli.
Flegica
# 19.09.2010 ob 11:11
Grizli če ti nisi en bumbar pol tud ne vem kdo je...Tvoje zidanice kr lepo beli pa pusti ostale ljudi na miru s takimi bednimi komentarji. Ne vem iz kje si samo pri nas doma imamo 1,5 metra vode v hiši kar se mi ne zdi ne zabavno in ne smešno in povsot v naši bližnji okolici je tako. Prav tako se mi ne zdi da sem razvajen in mehkužen če mi je hudo ko vidim kako se uničujejo stvari za katere sem trdo in pošteno delal.
ajša55555
# 19.09.2010 ob 09:57
Sem še iz časov, ko je bila vojska skupaj z gasilci in civilno zaščito na terenu, kjer so rabili pomoč. Kje je danes ?
SLO vojsko podpiram samo zato, ker sem razmišljala , če so naravne katasrofe jih pa rabimo.
In kje so danes ??????? Saj niso vojaki krivi., ampak se ve kdo jim dirigira.
Novinarji prosim povprašajte malo, ali pa se mogoče motim in so prisotni, samo vi ne poročate.
Samo ne govort o 25 vojakih na terenu za celo SLO !!!!!
Ljudje božji to so izredne razmere, oni pa rešujejo Afganistan in Kosovo, plačuje jih pa kdo ?
Vse vojake tako na odpoklic in domov na pomoč, pa udarniško na delo !
Mislim, da bi vsem prizadetim v poplavah prav prišla kakšna roka in da se navsezadnje lahko razbremeni tudi gasilce in ostale prostovoljce, saj so vsi samo ljudje.
Slovenci, mislim, da je čas da bo treba skup stopit in vsak po svojih močeh pomagat, najbolje direktno ljudem in ne preko raznih institucij, kjer se vse "izgubi" in do prizadetih pride bore malo !!!!
Tadejstein
# 19.09.2010 ob 20:12
pri dnevniku je neka gospa bemtila čez gasilce, da prispevek zmeraj pridejo pobrat, sedaj ko jih pa rab pa nikjer nobenega. ona pa v popolni kolesarski opremi in s kolesom na nedeljski firbec vožnji po svojem okolišu.
k takim tudi če gasilci nikoli ne pridejo.
mortir
# 19.09.2010 ob 09:30
da le ne bo kdo ob življenje. ostalo bomo že nazaj postavli...
fokus
# 19.09.2010 ob 09:01
Gutzl, on je delal zanj, pa mu nekaj pomeni.
MIRNČAN
# 19.09.2010 ob 17:42
Najbolj sram je lahko tiste ljudi ki govorijo čez gasilce. 3 dni in noči so pokonci in vseskozi pomagajo ljudem. Država ni naredila ama nič. Kje je kej vojska? Mi jih plačujemo zato da sedijo v svoji bazi.
Bogi ljudje samo to lahko rečem. Pa prov zanima me od kje bo Pahor denar vzel. Mu bodo Grki vrnili uslugu al kj?
nek6
# 19.09.2010 ob 09:02
Kakšna medijska diskriminacija: Zalošče, Dornberk, Prvačina in Potok je katastrofalno!!!! In v medijih 0........
jest24
# 19.09.2010 ob 06:57
Ker je pred tvojim pragom vpadla, si ti jasno referenca za celotno državo ane?
tajkun08
# 19.09.2010 ob 06:37
Gradaščica končno upada,preverjeno pred pol ure
Brexi
# 19.09.2010 ob 19:50
Vsa čast gasilcem, ki delajo že 48 in več ur nepretgoma. Me zanima kdo od tistih, ki jih tako zaničuje skoči na pomoć sosedu ko jo potrebuje. Pa še to glede črpanja vode - se komu od vas zdi smotrno črpanje vode iz hiše, če je okoli hiše še vedno pol metra vode. Mislim da tisti, ki se malo spozna na fiziko lahko reče temu sizifovo delo.
Vsem, ki ste prizadeti pa želim da boste lahko čimprej lahko zaživeli normalno življenje.
Pa mirno noč-Srečno
evropa
# 19.09.2010 ob 12:50
marjan_1, Kaj ti si tisti, ki stalno nekaj spama o geoinžiniringu in teoriji zarote?
luka26
# 19.09.2010 ob 11:50
@Grizli Adams

Mi imamo v stanovanju skoraj 1m vode (do trupa), pravtako pa vsi sosedje v blizini
Voda je spredaj hiše, za hišo in ob hiši (naša hiša izgleda kot otok), pa to ni klet, ampak stanovanje (pritlicje)...
arijaigor
# 19.09.2010 ob 06:58
http://www.rtvslo.si/blog/arijaigor/popl
ava-sosedska-pomoc/48229
pikam_dopust
# 19.09.2010 ob 17:12
Sama sem zato da se pomaga ljudem, da v prvi vrsti država pomaga ljudem , ker je DOLŽNA!!!!!

Sem tudi jaz za to, da se pomaga ljudem, ampak po pameti.

Ker obstaja več vrst ljudi - taki, ki nič ne morejo, če njihov bebav sosed (ali celo država - beri: njeni uradniki) poseka gozd nad njihovo bajto, kjer potem plazi. Ali pa država bebavo ureja strugo reke (primer Savinje). Ali pa prepočasi gradi (primer Krškega).

In obstajajo taki, ki jih "boli đoko" za vsa opozorila glede poplav - in še naprej veselo gradijo, potem pa zahtevajo pomoč.

Sam sem bajto konkretno premislil. Zdaj mi pa dopoveduješ, da sem bil bebec, ker sem sam to financiral? Mar bi pustil, da se me zasuje in zalije, pa od države zahteval denar?

Pa brez zamere.
Sicer sem pa itak znan po tem, da baje nimam nobenega čuta za sočloveka... In vse to samo zato, ker sem mnenja, da za vso škodo pa vseeno ni kriva zgolj in samo mati narava... Kot npr. res ni mati narava kriva, če nek voznik avtobusa meni, da je bolj pameten od vseh ostalih, ki stojijo pred zaporo, in se z avtobusom zapelje direkt v vodo...
Mazni
# 19.09.2010 ob 14:03
Zakaj ste se spravili na vojsko? Kaj pa armada brezposelnih in iskalcev prve zaposlitve, ki bi jih lahko prek javnih del porabili za to?
mikic007
# 19.09.2010 ob 10:49
Evo, konc. Zdaj bo sonce ;-).
kolnkista
# 19.09.2010 ob 10:25
prosim če se rtv ekipe zmigajo na teren in začnejo že končno kazati resnično stanje na terenu povsod in to od danes ne od včeraj zvečer.
pa to je višek v tej dobi komunikacij imamo podatke in slike stare po nekaj ur, nekaj krajev se pa sploh ne omenja pa je precej hudo.
zemljemerec
# 19.09.2010 ob 10:21
še dobro da obstaja internet in slovenski mali človek ! mediji očitno spremljajo razmere v afganistanu in izboru lepotice leta ! TV 1 ,TV2, TV3,POP in Info TV vrtijo včerajšnja obvestila in risanke,za razliko od ORF 1 in HTV 1, ki poročajo o tekočih razmerah v Sloveniji ! Hvala sosedje !
doba
# 19.09.2010 ob 09:52
Narava nam sedaj izstavlja račun zaradi pozidave močvirij in povsem zgrešenega "urejanja" vodotokov in načrtnega uničevanja mokrišč.
Odpadnik
# 19.09.2010 ob 07:09
Sava je pa za cca 50 cm višja kot včeraj.
luka26
# 19.09.2010 ob 21:47
Lahko še omenim, da smo trenutno pri sosedu (višje nadstropje). Kar nekaj ljudi v bližini je ponudilo svoje hiše (višja nadstropja), tako da imamo omogočeno prenočišče. Lepo je videti, da vsaj v stiski ljudje znamo stopiti skupaj.
asmas
# 19.09.2010 ob 21:13
tadejstejn
pri dnevniku je neka gospa bemtila čez gasilce, da prispevek zmeraj pridejo pobrat, sedaj ko jih pa rab pa nikjer nobenega. ona pa v popolni kolesarski opremi in s kolesom na nedeljski firbec vožnji po svojem okolišu.
k takim tudi če gasilci nikoli ne pridejo.

k taki babi nebi nikoli poslal gasilcev,če ima čas firbcat po soseski naj gre raje pomagat sosedi pobrisat garažo
mene bi bilo sram izjaviti nekaj takega v takem položaju,nebi rekel da sedi na strehi svoje hiše ne pa na biciklu
pikam_dopust
# 19.09.2010 ob 18:06
Predeli SLO, ki že sedaj niso blesteli od bogatije

Na primer Murgle.
Vrhovci.
Ja... tam so res sami reveži.
PS: Priporočam pohod po PST, ki teče tam čez, da boš v živo videla to revščino.

Da ne bom ciničen. Prosim, ne pavšaliziraj, da so vsi reveži. Da so vsi nebogljeni. Da ni nihče nič kriv. Ker ni ravno tako preprosto.

Pa bom tudi jaz tiho. Obljubim.
pikam_dopust
# 19.09.2010 ob 18:01
V Sloveniji obstaja prostovoljno in profesionalno gasilstvo.
V okviru svojih dolžnosti seveda. Ne pa "da bi vsakemu kekcu rit odnašali".


Tole pa sploh ne bom komentirala, ker se mi zdi pa poplnoma neprimeren komentar.

Ne bom pisaril svoje utemeljitve, ker očitno nihče nič ne razume - samo prekopiral bom komentar zemljemerca. Ker je to točno to, kar sem hotel povedati - da gasilci niso sužnji, ki bi nekomu rit odnašali.

je bilo zabavno videti, tiste okroglolične gospe, ki so z rokami za pasom jezikale po dvorišču, kako jim nihče nič ne pomaga, metlo v roke babe !

Gasilci, ki so pa profesionalni, so pa v službi. Kot velja za vse službe, tudi gasilska ni izjema - obstajajo naloge, ki jih je treba narediti, pa to nima nobene zveze s srčnostjo. Kljub temu pa menim, da niso dolžni prenašati nekega poniževanja.

Res pa je, da je večina gasilcev prostovoljnih.

BTW Veliko ljudi nima nobene tete, da bi lahko gradili na njenem zemljišču. Plačujejo najemnino za rupo v bloku. In zdaj naj ti še dodatno plačajo davek? Kot je bil npr. tisti v posočju (ne dvomim, da se bo država spomnila kaj takega)...Češ, da bodo ja vsi solidarni. Hmja... Ne vem, če bodo ravno skakali do stropa od sreče.

Še enkrat - nisem apriori proti pomoči. Ker pa poznam noro veliko ljudi, ki se jim lastnost zemljišča gladko fučka, ker je vse ostalo bolj pomembno... Ja, ne vem, če si ravno vsi zaslužijo to pomoč. Konec koncev... zakaj pa niso imeli sklenjenega niti požarnega zavarovanja? Za hišo je denar, za zavarovanje pa ne? Hm.
Burner
# 19.09.2010 ob 17:08
Vsem nevednežem, ki se zgražajo, zakaj predsednik Turk ni mobiliziral vojske,pa tole. Vojska je v pripravljenosti z ljudmi, lastnim prevozom in opremo in čaka na ukaz, da začne pomagati, kjer že ni začela. Treba je najprej počakati, da voda upade, šele potem bodo prišli pomagali prazniti kleti, ker se med samo katastrofo ne da veliko narediti. Ne moreš prazniti kleti, če ti voda sproti noter teče. In ne morejo kar takole na hojladri nekam iti.
Stvar je vodena centralno, preko državnega štaba za Civilno zaščito in Generalštaba SV, ki daje enote na razpolago in jih na podlagi potreb iz štabov CZ razporeja po terenu. Sicer pa vojska nima kakšne posebne opreme, razen inženircev. Tja kamor bodo prišli, jih boste najverjetneje videli z lopato in vedrom. Črpalke za vodo pa imajo civilna zaščita in gasilci.
asmas
# 19.09.2010 ob 13:57
pikam dopust
po dolgem času se strinjam s teboj
en poučen primer
znanec je hotel na vsak način razgled s svoje bodoče terase na polje,ki je zares lepo. S svojimi vezmi in poznastvi(tudi političniimi) so mu izdali gradbeno.Sedaj se pritožuje ,da je nad njegovo hišo speljan visokonapetostni daljnovod ter da stalno brenči,ker je posekal vse borovce nad hišo(zaradi lepe travice) se mu je zgodilo to kar omenjaš ti.Teren se je začel premikati.Sedaj hodi od pisarne do pisarne in piše pritožbe ter pljuva po oblasteh zakaj ga geologi niso prej opozorili in take fore.
edino prednost kot pravi sam je ta, da mu ni treba prazniti greznice,ker zemlja vse pogoltne
jaz sem zgradil hišo na ravnem delu in ko smo kopali temelje je podtalnica čez noč (v sušnem obdobju) zalila izkop.tedaj sem uvidel da nima smisla poglabljatisem dal hišo strokovno izolirati.do danes ,ko je bližnji potok močno prestopil svojo mejo mi še ni zarosilo nikjer.če pa bi hišo podkletil,kot moj sosed bi imel pa ob vsakem večjem nalivu prižgano potopno pumpo.
lepo je graditi v neposredni bližini centrov in na blatu potem pa kričati na tiste,ki take gradnje odsvetujejo
tudi jaz sočustvujem z vsemi ,ki jim voda ni prizanesla
res je da vsi ne moremo graditi na najbolj optimalnih terenih vendar se je dobro prej pozanimati kaj in kako.
na primer v Ajdovščini zelo radi gradijo na pobočju Nanosa.Še vedno.in vsi vedo da tam teren drsi-primer plaz lokavec nad Ajdovščino
montiral sem v neki hiši ko so pokladali marmor na zunanje stopnice,ko sem prišel po dveh mesecih nekaj dokončat so bile vse ploščice razpokane po dolžini za en cm.Pa jemra lastnik da teren drsi saj je vedel v kaj se spušča
Flegica
# 19.09.2010 ob 11:54
Se opravičujem za moj komentar ki ni na mestu samo ljudje ki se tako obnašajo me prizadanejo kaj čmo sem pač človek
Kejkoo
# 19.09.2010 ob 11:24
Malo žalostno, ko vidim poplavljene kletne garaže v novih stavbah na Viču. Mi smo nekoč živeli v hiši v Rožni dolini, ki ni imela kleti enostavno zato, ker je načrtovalec svetoval, da je klet na tistem terenu eno samo iskanje težav, že v suhih razmerah je podtalnica previsoko in so komplikacije že zaradi tega. Pameten nasvet, ko bi se ga le vsi držali!!

Očitno se pri nas načrtovanje gradnje konča pri osnovni statiki in mogoče naklonu strehe - ampak treba je računati na veliko več, upam, da je bila to lekcija za naprej.

Da o tistih, ki gradijo hiše na plazovitih pobočjih... adijo pamet.
Latex
# 19.09.2010 ob 09:17
@nek6
Ne želi si da sploh prideš v medije z tako malim krajem...
Guztl
# 19.09.2010 ob 08:32
Najbolj mi je v spominu ostal posnetek tipa z Viča, ki je pred naraslo vodo potiskal svojega BMW -ja na varno.... :D
LP iz Gorenjske
pikam_dopust
# 19.09.2010 ob 22:38
@pina1

Dvomim, da se "nihče ne zmeni za vas". Trenutno vam ne more nihče pomagat, ker samo reskira življenje, koristit vam pa ne more (voda je vse naokoli).

Upam, da imate osnovne reči (hrano, vodo, suha oblačila in zdravila). Ostalo ni pomembno.
zemljemerec
# 19.09.2010 ob 17:51
je bilo zabavno videti, tiste okroglolične gospe, ki so z rokami za pasom jezikale po dvorišču, kako jim nihče nič ne pomaga, metlo v roke babe !
Mazni
# 19.09.2010 ob 16:34
ajša55555
1. to ti misliš, da se vojska plačuje za to, da te ščiti pred naravnimi katastrofami- plačuje se za mednarodne misije, ki so članarina za nas v zvezi Nato in pa za obrambo pred sovražnikom. Civilna zaščita in gasilci so zadolženi za tovrstne naravne katastrofe.
2. kondicijska pripravljenost tu nima veze- maš dobro kondicijsko pripravljene brezposelneže in pa vojake, ki imajo uničena kolena, gležnje, hrbte, zaradi specifičnega dela, tako da je to popolnoma irelevantno.
3. v vojski imaš tudi ljudi različnih poklicev- tekstilni tehniki, gostinski tehniki, ekonomski tehniki, gimnazijski maturanti, itd. Po možnosti poklicev, ki so težko zaposljivi drugod, tako da znanja pridobljena pri šolanju v civilu in v vojski pri takih nesrečah ne pridejo čisto nič prav. Tukaj od rodov lahko pridejo prav samo inženirci, za vreče peska filat maš pa dovolj brezposelnežev. Tukaj organizacija nima veze. Ti lahko dobro ali slabo organiziraš tudi brezposelneže ali vojsko.
komentator11
# 19.09.2010 ob 13:40
RTV: zakaj video novice ne delajo?


voda je zalila strežnik
pikam_dopust
# 19.09.2010 ob 13:36
Sočustvujem z vsemi Ljubljančani.

In zdaj vprašanje - koliko vas bo šlo podpisat pobudo za referendum, da se v tisti novi LJ PUP vnese nekaj zdrave pameti in omeji vsaj gradnja na Lj Barju? Hint: Barje nima slučajno takega imena.

Hm.... Nihče?

Boste raje preklinjali vse okoli sebe, češ da vam niso zgradili sistema odvodnjavanja, vi pa imate vso pravico graditi hiše cca 4-6 m pod nivojem proge (in še več s kletjo)? Naj dodam opombo, da je proga ostala suha...

Res sočustvujem z vsemi, ki vas je zalilo (to res ni piknik), ampak preden kupiš ali si zgradiš hišo na nekem terenu - preveri ta teren! In to ne samo z vidika, kakšni so sosedi, kako blizu je trgovina in ali tam redno plužijo.
Achilies
# 19.09.2010 ob 11:25
gresta medved in zajec po razmočenem gozdu, povsod polno blata.... Pa medveda srat prime, vpraša zajca a te kaj moti če si ves blaten. Zajec, ma niti ne.

In si medved z zajcem obriše rit

Nauk blato=drek
tajkun08
# 19.09.2010 ob 07:05
jest 24

Ne pred mojim pragom,sem se peljal ob območju,kjer je to mogoče približno 15 km z avtom,zato je to osebno preverjeno kar sem napisal
komentator11
# 19.09.2010 ob 17:46
ni mi jasno, kaj hocjo nardit modeli na sliki 28

zascitit avto pred vdorom vode z deskami, medtem, ko je ze vse poplavljeno? so pa optimisti ...
pikam_dopust
# 19.09.2010 ob 17:17
Da te ni sram, da rečeš, da so gasilci za to zadolženi.

V Sloveniji obstaja prostovoljno in profesionalno gasilstvo.

V okviru svojih dolžnosti seveda. Ne pa "da bi vsakemu kekcu rit odnašali".
Raubšic
# 19.09.2010 ob 16:39
"Desni breg Krškega je pod vodo - Sava ni le poplavila mesta temveč teče skozi."
. . .
Promet v Krškem ni moten. Vse ceste so prevozne ali pa plovne.
ajša55555
# 19.09.2010 ob 16:04
Mazni
Zakaj smo se spravili na vojsko.
1. jo plačujemo za nas, da nas ščitijo, ne za Aganistan in Kososvo. tokrat naj pomagajo odpravljat posledice katastrofe, ki lahko rečemo, da niso bistveno drugačne , kot če bi nas kdo napadel.
2.ker so kondicijsko pripravljeni. kaj bojo ljudje iz zavoda, ko jih je več kot pol bolnih, ostala polovica pa brez kondicije.
3. najpomembnejše, ker so organizirani, tiste iz zavoda moraš pa še vse preverit, kaj kdo lahko dela oz kaj zna.
Zato g. turk NUJNO odpoklic in na udarniško delo, ker tako se bo najhitreje kaj naredilo.
Ja res pa je , da če pride vojska delat, noben drug ne more" piskrčka " zraven pristavit in nič se ne da " mutit ", ker se nič denarja ne obrača, samo roke delajo.
Mazni
# 19.09.2010 ob 16:02
Če mislite, da bo država reševala vaše probleme ste pa res naivni ali pa mislite, da živite v komunizmu. Halo? Živimo v divjem kapitalizmu, če še niste opazili, kjer je vse v službi kapitala in je le-ta diktator.
marjan_1
# 19.09.2010 ob 15:09
Joško Joras bi lahko sedaj porušil zapornico, ker predstavlja oviro reševalnim službam.
pikam_dopust
# 19.09.2010 ob 14:05
@asmas....

Moj sosed ima bajto direkt nad podtalnim tokom vode s hriba.
Ki se seveda redno dvigne ob takih nalivih.
Ima denarja, da bi si lahko dal bajto zgradit kamor koli drugje.
A ta parcela je bila edina, ki se je stikala parcele njegove mame (po njegovih besedah).
Ja, v redu. Če je prioriteta to, kdo je tvoj sosed - potem je to prioriteta!
Ne mi potem jamrat, da tam teče voda in da mora cela občina reševati tvoj problem.

Pa še enkrat - res mi je zelo žal za vse, ki ste poplavljeni.
Govorim za vse ostale - ko sprejemate odločitve, kje boste živeli, za božjo voljo POGLEJTE GEOLOŠKE IN HIDROLOŠKE LASTNOSTI TERENA!!!!
Ali pa pri gradnji naredite par scenarijev in gradite bajto s tem v mislih, da bo vsakih nekaj let voda v kleti. Da boste imeli nekaj scenarijev, kaj v takem primeru narediti, kam se umakniti in kako čistiti.
Bivši uporabnik
# 19.09.2010 ob 13:37
marjan ima point

vojska bi v miru morala predvsem delati na tem, da pomaga svojemu ljudstvu pri taksnih izrendih razmerah
ne pa da se borimo za nafto, ki nam jo bodo nakoncu prodajali americani...ce sploh bodo prodali
Salmiakki
# 19.09.2010 ob 10:47
Edini brod na Savi (pri Brežicah)
Klik!

(upam, da deluje link..)
Matej037
# 19.09.2010 ob 10:38
Bo kdo zdaj poiskal in privedel predsednika Vaš­ke skup­no­sti Do­bro­va An­tona Po­toč­nika, ki je bil eden nasprotnikov gradnje protipoplavnih sistemov na njihovem območju?

glej http://www.kmeckiglas.com/index.php?opti
on=com_content&task=view&id=642&
amp;Itemid=125
kuzma05
# 19.09.2010 ob 10:11
na index.hr so objavili, da je ena punca utonila pri nas, tukaj tega nisem zasledil, a kdo ve kaj vec o tem??
zemljemerec
# 19.09.2010 ob 08:31
menda je mejni prehod Sečovlje zaprt zaradi poplav ?
Kazalo