Nekatere dele Nemčije je že pobelil sneg. Foto: EPA
Nekatere dele Nemčije je že pobelil sneg. Foto: EPA

Velika Britanija je novembra bolj vajena megle in dežja, a več predelov države sta zdaj ohromila sneg in led. S poledenele letališke steze v Newcastlu je zdrsnilo potniško letalo boeing 737 s 189 potniki, izmed katerih pa nihče ni bil poškodovan.

Zaradi snega so na Škotskem zaprli 80 šol, saj šolski avtobusi zaradi nemogočih razmer na cestah ne vozijo. Vzhodni del Velike Britanije je pokrit s 15 centimetri snega, zasnežen pa je tudi zahod države. Po poročanju britanskih vremenoslovcev v tem času v državi v zadnjih 17 letih še nikoli ni zapadlo toliko snega, ob tem pa napovedujejo, da se bo podobno vreme nadaljevalo še nekaj dni.

Tudi v Nemčiji je sneg povzročil težave, zaradi zasneženih cest pa je bilo veliko zdrsov in trčenj vozil, predvsem na severu države. Samo v zvezni deželi Schleswig-Holstein se je zgodilo 30 prometnih nesreč, v katerih na srečo ni bilo poškodovanih. V Kielu je zapadlo že deset centimetrov, sneži pa tudi v južnem delu države. Tudi v Alpah naj bi zapadlo deset centimetrov novega snega.

V Italiji so morali na letališčih Malpensa in Linate v Milanu zaradi poledenelih letaliških stez odpovedati več letov. Na področju Apeninov policija voznikom avtomobilov svetuje uporabo snežnih verig. Sneg je prekril tudi v potresu uničeno L'Aquilo. V prihodnjih dneh naj bi se temperature v Italiji še znižale.

Hrvaška Istra pod snežno odejo
Sneg je v četrtek pobelil dele hrvaške Istre, snežilo je tudi v Rovinju, po dežju pa meteorologi pričakujejo prve snežinke tudi na območju Reke, kjer pa naj se sneg ne bi obdržal, saj zvečer pričakujejo zjasnitev in sončno soboto. Sneži tudi na mejnih prehodih Jelšane in Starod s Slovenijo, kjer se sneg prijemlje cestišča.

Zimska oprema je obvezna na avtocesti Zagreb-Reka med Bosiljevim in Kikovico ter na nekaterih državnih in lokalnih cestah v Gorskem Kotarju in Liki. Za tovornjake s priklopniki in polpriklopniki velja prepoved prometa na omenjenem odcepu avtoceste proti Reki. V noči na soboto pričakujejo nov sneg v Gorskem Kotarju, v Liki in notranjosti Istre. Zapadlo bi lahko do deset centimetrov snega.