Okolje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 9 glasov Ocenite to novico!
Lovci
Lovci svarijo, da bodo jeleni ob povečanem odstrelu iztrebljeni. Foto: MMC RTV SLO

Gozdarji za odstrel jelenov, lovci ne

Zadnjih 70 let se število jelenov povečuje
9. april 2017 ob 22:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Med gozdarji in lovci vre. Prvi pravijo, da je v naših gozdovih preveč jelenov in da ti uničujejo drevje, zato predlagajo večji odstrel kot lani. Lovci pa svarijo, da bodo jeleni ob povečanem odstrelu iztrebljeni.

Letošnji načrt zavoda za gozdove, ki ga mora potrditi še minister, je odstreliti nekaj manj kot 9.000 jelenov, torej 16 odstotkov več, kot je bilo načrtovano za prejšnje leto. V resnici se jih odstreli manj, nekaj sto pa jih pokončajo volkovi. Največ škode jeleni povzročijo na Kočevskem in Postojnskem po gozdovih, travnikih, njivah. Odškodnine pa kmetje ne dobijo.

Koliko je jelenov v Sloveniji, nihče ne ve. Vemo pa, da jih je vsako leto 1.900 več. Zadnjih 70 let se število jelenov povečuje, zdaj pa je zraslo čez vse meje, pravijo na Zavodu za gozdove Slvoenije. Pojavili so se tudi na območjih, kjer jih prej ni bilo, denimo na Dravskem polju in na Vipavskem. Gozdarji opozarjajo, da uničujejo gozd - predvsem mlado drevje, ki si ga država prizadeva zasaditi, potem ko sta staro uničila žled in lubadar.

Vabljeni k ogledu celotnega videoprispevka novinarke TV Slovenija Erike Pečnik Ladika.

VIDEO
Gozdarji za odstrel jelenov, lovci proti
Erika Pečnik Ladika, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Lobo
# 09.04.2017 ob 22:40
Koliko je jelenov v Sloveniji, nihče ne ve. Vemo pa, da jih je vsako leto 1.900 več.

Ti dve trditvi si nasprotujeta.
bubo bubo
# 10.04.2017 ob 07:20
RJSlo@ ti prepoveduje kjer češ, jaz bom jagall še vedno tam kjer lahko in dovoljuje zakon, enoko bom lovil ribe povsod kjer mi zakon dovoljuje.
Ta novinarka, ki je napisala članek, je al pripravnica ali pa nima pojma kako se pišejo takšni članki.
Za začetek, lovska zveza v sloveniji (LZS) že obstoja 110 let in ravno zaradi naše krovne organizacije imamo v sloveniji ogromno vrst prostoživečih živali. LZS je bila tista, ki je zaščitila določene vrste zveri in ptice, noben DOPS ali ljubitelji nekih hitro ustanovljenih društev, ki ste ustanovljeni samo zato, da ste in da se tu pa tam oglasite ali pa naredite nek vandelizem in polivate barve po vratih in stenah....
Za vse, ki vam ni jasno, je jelen (srna, damjak, muflon...) rastlino jeda divjad in se prehranjuje tudi z mladimi vršičkam od smrekic ali jelk. kmetji vpijejo da je vsaka divjad, ki pride na njivo ali v gozd, mu dela škodo, vse odstranit od njive, iz gozdov.... ker ima potem premajhen pridelek :(
Da je povečan odstrel ni samo to, da so se jeleni razmnožili in da jih je preveč.!.! A JE KDO OD STROKE, ZAVODA ZA GOZDOVE KDAJ POMISLIL, DA PREVEČ SEKATE GOZDOVE, TER PREMALO VLAGATE V POGOZDOVANJE!?!? A STE GDAJ POMISLILI IN DALI PREDLOG KJE LAHKO ZIDAMO HIŠE, VIKENDE, KJE BI NAJ RASLO NOVO NASELJE??? a nas niso v šoli učili, da so drevesa pluča zemlje????
pluča zemlje so € in $, vojne, herbicidi, religije, sovraštvo ter človeška neumnost, ki pa tako ne pozna meja.
Ave Me!
# 09.04.2017 ob 22:35
Ob vsaki lovski novici se blati lovce... a pri tej ne bo komentiranja, ker odpade glavna tema? :o
tinkamarinka
# 10.04.2017 ob 12:59
Ne moremo se malo prilagoditi. Rešitev je, da se zelo prilagodimo. Zelo spremenimo svoje navade. Večina noče spremeniti niti minimalnih stvari, že uporabo plastične vrečke, kje šele imaš zahtevnejše rešitve.
Kaj sploh je naravno ravnovesje?
-To da pustiš divjega petelina izumreti je ena možnost. To da nehaš futrati živali tudi. Ampak rezultat je enak, kot če jih postreliš (razlika je v tem, da tam izbere genetika, pri odstrelu pa jagri).
-Zmanjšati število ljudi? To je rešitev, ampak a je realna? Ni. Torej nam preostane malo možnosti.

Če gremo na pridobivanje konoplje oz bilo česa - kaj dobimo? Monokulture, neprimerne za živali in ogromno tujerodnih rastlinskih vrst, ki so agresivne. Prav tako je pridobivanje energentov iz njiv zelo problematično iz miljon razlogov - eden je že pomanjkanje hrane.
V Evropi itak nimamo dovolj njivskih površin, da nahranimo trenutne populacije ljudi. Brez uvoza je v Evropi lakota, tudi če ukinemo masovno živinorejo.
Dejstvo je, da je bila gozdnatost na Kočevskem okoli leta 1800 30 %, da je lahko preživelo takratno število ljudi. Ja 30 %, sedaj je 90. To lahko vidiš iz Jožefinskega katastra. Ogromno zdajšnjih gozdnih površin je na nekdanjih pašnih in njivskih površinah. Divjadi skoraj ni bilo - jelenjad in volkovi so bili skoraj iztrebljeni.
kaj je torej ravnovesje?

PS: so mi pa všeč tvoja vprašanja. Če bi vsaj 50% populacije razmišljalo na takšen način, potem bi bile spremembe mogoče res možne.
tinkamarinka
# 10.04.2017 ob 12:02
Izo
Ko že omenjaš divjega petelina. V dinaridih je njegov robni del areala. To pomeni da južneje od dinaridov ga ni. Na kočevskem je bila populacija divjega petelina pred 10 leti stabilna. Sedaj se je ogromno površin zaraslo v strnjen gozd, zaplate, ki so ostale pa so popasene od jelenjadi. Petelina skoraj ni.
V naravi imaš različne vrste -tiste bolj agresivne, ki se lažje privadijo na spremenjene razmere in ranljivejše, ki jih prve izpodrinejo.
In prav na Kočevskem so ugotovili, da se jelenjad pozimi pase na istih površinah kot petelin in da jesta isto hrano - drevesne vršičke. Torej kakšno možnost ima 5 kg petelin proti 100 kg košuti v boju za isti vir hrane??

Drugi problem za določene vrste živali, je tudi ogromni porast populacij kun in lisic, ki plenijo gnezda in mladiče. Samo o tem se ne govori. Itak so te vrste na ravni Evrope zaščitene, odstrel je zelo zahteven, ker so to zelo pametne živali.

Problem so pa prepoznali tudi mestni ljudje, samo na primeru vran. Ker tudi vrane plenijo gnezda ptic pevk. Ampak vrana ni tako ljubka kot kuna ali košuta, zato je javnost odstrelu vran bolj naklonjena, kot kunam in lepim jelenčkom.
In če se gremo naravnega ravnovesja - takoj se preneha s krmljenjem vse divjadi brez izjeme. 1. zima s 30 cm snega in temp. - 5 C v enem mesecu, pa bomo imeli ravnovesje.
paraBellum
# 10.04.2017 ob 15:40
bubo bubo

Ris bo v Sloveniji brez posredovanja človeka najverjetneje izumrl. Zagovarjaš, da narava opravi svoje?
paraBellum
# 10.04.2017 ob 11:39
izo

# 10.04.2017 ob 09:47
eh, ta divjad, kaj sploh dela v gozdu oz na planetu? kakšne še bedne izgovoru boste natolkli, lepo vas prosim?
redno krčimo gozd, in potem vam je kriva divjad, da ni narastka? postrelijo praktično vse rise, volkove ipd in se kriči, da je zaradi tega treba postreljat kaj pa vem, divje peteline, da se vzpostavi naravno ravnovesje (malo za šalo, malo za res).
če človek vzame, mora vrnit, tako ali drugače, to bi moralo bit jasno vsem nam. če bi bilo pogozdovanja dovolj, bi kljub vsem jelenom kaj zraslo, tako kot je tisočletja ali miljone let prej, če hočete. enako z živalmi, če se človek ne bi vmešaval in itztrrebljal vse po spisku, bi narava že poskrbela za vse.
ampak ja, dejmo spet o tulcih in ne vem čem..


1) površina gozdov v Sloveniji se ne krči, pravzaprav se je povečevala več desetletij ter se je sedaj ustalila na cca 58%.
2) Ni narastek ampak prirastek (višinski, debelinski). In ja, rastlinojeda divjad (predvsem jelen in srna) z objedanjem mladja otežuje naravno pomlajevanje gozdov.
3) Gozdarji nočemo pogozdovati. Cilj je, da to narava naredi namesto nas. Konceptu se reče sonaravno gospodarjenje. Gozd namreč ni vrt da bi po njem sadili. Umetna obnova s sadnjo je le izhod v sili.
paraBellum
# 10.04.2017 ob 10:54
izo

# 10.04.2017 ob 09:58
no vidiš, narava ne rabi ne lovcev, ne gozdarjev, sama poskrbi za vsa potrebna ravnovesja. če pa imaš naravo za supermamarket, kjer niti plačat ni treba, potem bo prej ali sewlj moral nekdo za tabo popravljat škodo (čebo).


Predlagaš torej, da prenehamo sekati gozdove. Prav, bomo pa namesto lesenih ostrešij imeli jeklene nosilce, pohištvo bo plastično, lesna goriva pa zamenjamo s kurilnim oljem.

Res EKO.
gregaa
# 09.04.2017 ob 23:37
@Lobo

išči na googlu "kontrolna metoda"
gozdar1
# 09.04.2017 ob 23:22
Sem slišal , da se nas omenja:-).
paraBellum
# 09.04.2017 ob 22:41
Povečan odstrel je upravičen. Pomlajevanje je na kočevskem in notranjskem zelo težavno prav zaradi velikih koncetracij raslinojede divjadi. Problem je predvsem s pomlejevanjem jelke in manjšinskih vrst, posledično pa v naslednji generaciji gozda dobimo praktično monokulturo bukve.

Lovcem je potrebno razložiti, da gozd ni njihov hlev.
elGoyc
# 11.04.2017 ob 09:01
Glavni problem je, da se s tem vprašanjem ukvarjajo lobiji, kot so lovci in Zavod za gozdove, potem pa svoj piskerček pristavijo še kmetje. Nihče od njih po mojem mnenju nima ne strokovnosti in ne pristojnosti, da odloča o odstelu živali.
Vsi po vrsti delajo grozne napake, zato imamo v naših gozdovih katastrofalno stanje. Če začnemo pri kmetih, v Španiji, Črni Gori Bosni itd. (kjer sem to videl na lastne oči) ni drobnica spuščena v nek ograjen pašnik, ampak jo čuva pastir s psom. Gre za nekajkrat večje črede, kot pri nas, zato se jim to izplača. Pri nas zapirajo po 20-30 živali za električnega pastirja, ki ga volk in medved z lahkoto zaobideta. Nisem še slišal, da bi drobnico čuvali vsaj z psom. Po drugi strani imajo moji starši vrt ograjen z električnim pastirjem, medtem ko se kmetje tega ne poslužujejo in nato tarnajo nad škodo, ki jo povzročajo srne (in jeleni). Država bi morala sofinancirati in vzpodbujati primerne preventivne ukrepe in dosledno ter pošteno izplačevati odškodnine, če kljub vestnim ukrepom, pride do škode.
Glavni problem pri gospodarjenju z gozdovi je forsiranje smrek v nižinskih gozdovih, kjer jih ob milih zimah redno uničuje lubadar, ter slab nadzor nad gospodarjenjem z gozdom. Za mnogo parcel okoli našega gozda,lastniki niti ne vedo, kje so. Ob primerno visokih kaznih in spravilu lesa na stroške lastnika, bi se stvar hitro uredila.
Na koncu, je glavni problem, ki ga povzročajo lovci, krmljenje živali. Z zakonom bi morali določiti, da se rastlinojede živali začnejo krmiti šele, ko snežna odeja debeline X cm leži vsaj Y dni, ne takoj ko postane malo mraz in še to le, če ni teh živali preveč. Seveda lovci žival raje odstrelijo, kot pustijo, da šibke pobere zima.

Glavno vodilo pri gospodarjenju z naravo mora biti, da se popravlja, edino to kar človek pokvari (ščitenje ogroženih vrst). Narava sama po sebi je več kot sposobna vzdrževati ravnotežje in človek to ravnotežje ruši. Nekateri se pritožujete na bukovo monokulturo, drugi nad trnjem (robidovje) itd. Drevesa na koncu vedno prerasej trnje, verjemem pa, da za lastnika gozda prepočasi, tudi sestava gozda, če jo prepustimo naravi, v parih generacijah dreves, kar je zopet za človeka neizjemno dolgo, doseže optimalno sestavo, je pa vmesna stopnja pogosto bukova monokultura.
pobrisan
# 10.04.2017 ob 10:09
izo

gozdarji pa seveda krčijo gozd in zdej je cel problem pogozditve, kajneda?
-------------------

Gozdove je pred leti prizadel žled in v zadnjem času še podlubniki.
paraBellum
# 10.04.2017 ob 09:52
bubo bubo

# 10.04.2017 ob 07:20

A JE KDO OD STROKE, ZAVODA ZA GOZDOVE KDAJ POMISLIL, DA PREVEČ SEKATE GOZDOVE, TER PREMALO VLAGATE V POGOZDOVANJE!?!?


Sekanje gozdov povzroči, da več svetlobe pade na gozdna tla, posledično je več pritalne vegetacije in torej tudi več hrane za rastlinojede živali. Če človek gozdov nebi sekal, bi bila gozdnatost Slovenije krepko nad 90%, hrane dostopne rastlinojedi divjadi pa bistveno manj kot sedaj. Koncentracija rastlinojede divjadi bi bila v takih pragozdovih za red velikosti nižja kot je sedaj.

Mimogrede, v Sloveniji se pogozduje le izjemoma. Tipično se gozd pomladi z naravnim obnovo, torej naravni procesi poskrbijo, da na pomladitvenih površinah zraste nov gozd. Te naravne procese pa moti visoka koncentracija rastlinojede divjadi.

Kot lovec bi vse to moral vedeti!
hervard
# 10.04.2017 ob 02:49
Enkrat se pljuva čez lovce ker streljajo divjad, drugič, ker jo ne.....Ni čudno da se populacija lovcev pa se iz leta v leto stara in gre proti svojemu izumrtju.
Bo prav zanimivo ko bodo za izvedbo ( odstrel divjadi) neumnih in političnih odločitev oblasnikov, zadolžili oborožene državne uslužbence kot je policija in vojska. Takrat priporočam vsem da v lahnenm drncu zbežijo iz narave in se skrijejo pod posteljo če hočejo preživeti.
Znanja o lovu, ki so se v našem narodu, gojila tisočletja se namreč pospešeno izgubljajo in se ne prenašajo več na mlade v taki meri da bi se trajnostno ohranila.
paraBellum
# 10.04.2017 ob 02:33
Večji stalež jelenjadi pomeni večji letni prirastek. Takšna je logika povprečnega lovca. To je tudi eden izmed glavnih razlogov, da ne zagovarjajo večjega odvzema jelenjadi.

Zakaj pa pri predlaganem odvzemu volkov niso bili glasni. Aja, volk je konkurenca...
aktivist
# 09.04.2017 ob 23:36
V Sloveniji sploh nimamo inšpekcije ali podobne službe, ki bi nadzorovala gozdne površine, ki jih ljudje na črno sekajo. Na Dolenjskem že 10 let sekajo sekajo in noben ne ukrepa. To je tudi cilj gozdarjev. Čimveč sekanja in manj narave. Potem bomo pa država betona in kamna.
ajvard
# 09.04.2017 ob 22:48
jelenov je enostavno preveč. da jih je preveč je kriv človek, tako mora tudi poskrbeti tudi za to, da se zadeve povrnejo v nekdanje stanje.
zato je potrebno povečati odstrel jelenov.

v nasprotnem primeru je potrebno povečati ekipo volkov, če naj se zadeva uredi "po naravni poti".
ITAK4
# 11.04.2017 ob 19:54
Bo pač prevladal nek kompromisen predlog, vsi bodo malce popustili. Sicer pa je sanitarni posek v Sloveniji v preteklem letu znašal cca 60% celotnega poseka, to je 3,6 milijona m3 lesa.
Zaradi različnih dejavnikov.
Citiram ZGS: Skupni posek lesa v slovenskih gozdovih v letu 2016 je znašal 6,1 milijona m3 lesa, od tega je bilo zaradi podlubnikov posekanih 2,3 milijona m3 dreves, skoraj izključno smreke.
Tudi divjad naredi škodo, vendar za tako razdejanje, kot so ga naredili podlubniki ni kriva divjad.
Nekdo in nekaj drugega je mnogo bolj odgovorno za te težave.
evaevi
# 11.04.2017 ob 08:39
Ti lovci pa ne stopijo niti do robov vasi, da bi videli horde jelenjadi, ki se prihajajo past na polja do naselij, česar v zgodovini še ni bilo, oni to resno?

Da jih resno skrbi iztrebljenje jelenjadi,
ne volkov, ko jih bodo od vseh 50. pobili 10?!
Lluka
# 11.04.2017 ob 07:52
Enako bi lahko rekel... Ljudje so za določen posek lesa.... GOZDARJI ODLOČNO NE.. Pride žled....pa so ljudje brez €
tinkamarinka
# 10.04.2017 ob 09:23
Ta članek je napisan za zjokat.
Na ZGS so tudi lovci in lovci iz ZGS so ugotovili, pri rednem monitoringu mladja, da je šla zadeva čez vse meje. In ne vem ali so na ZGS za stike z javnostjo tako okorni, da ne predstavijo podatkov od raziskovalnega dela in rednega monitoringa, ali novinarji zato, da podpihujejo, ne navedejo vseh dejstev.
Dejstvo je, da ZGS opravlja monitoring mladja in odraslega gozda vsakih 10 let na stalnih vzorčnih ploskvah in potem primerjajo rezultate. In rezultati so porazni. Ko na vzorčnih ploskvah v komplet območni enoti Ljubljana v letu 2014 ne najdeš vzorčne ploskve brez obgriženega mladega drevja, je to razlog, da stvari ne štimajo. V bistvu je to alarm.
Največji paradoks je v tem, da so ljudje na ZGS, ki predlagajo povečan odstrel, jagri. Ja, tudi gozdarji so lovci in ti ta ukrep podpirajo. Ker vidijo zadevo en korak naprej.
In po eni strani javnost kriči, zakaj ni sadnje drevja, po drugi strani so proti odstrelu. Vsem tem, pa tudi novinarje pozivam, naj grejo pogledat pogozdene površine, pred 5 ali 10 leti v okolici Logatca, postonjskem ali Kočevskem. Naj vidijo, kaj pomeni za mlado drevo redno obgrizovanje.
Naj gredo v drogovnjake smreke in poslikajo, kako zgleda po sneženi zimi. naj gredo gledati javorje posajene v 2m tulce, kaj se zgodi, ko preraste tulec.
Potem pa poglejte še cenik sadik in cene vzdrževanja. Če ni 2,5 m ograje, je sadnja brez veze, če pa je ograja, pa je sadnja spet brez veze, ker se samo zaraste in sadnje sploh ne potrebuješ.
I
johann
# 10.04.2017 ob 08:57
Lovci gledajom samo na svoje interese. Ob tem pa na črno preprodajajo ustreljeno divjad in si denar vtaknejo v svoj žep. Preverjeno.
Za škodo drugih jim ni mar.
RJSlo
# 10.04.2017 ob 05:28
P. S. Gozdarji naj opravijo svoje delo, lovci pa svoje. Starejši s epa še spomnimo kdo ima "komando" v teh zasebnih društvih.
gkrosl
# 10.04.2017 ob 04:33
# 10.04.2017 ob 00:32
Prijavi neprimerno vsebino tina-leander

kakorkoli obrneš , v tem trenutku res ne potrebujemo divjadi , ki bo futrala mlada drevesa.

Jaz pa mislim, da jo. Kdo pa bo "futral (mislim da je bilo mišljeno "hranil") mlada drevesa" če ne divjad?
artoum
# 10.04.2017 ob 00:15
* čisto tako . vem kako gre.
prvo rabiš sadiko. za sadiko pa ni dovolj , da jo samo poflancaš/posadiš. je potrebno enih 4-5 let. tukaj notri mislim žetje robidovja in praproti vsaj trikrat na leto. plus zalivanje z vodo po potrebi. in še mazanje drevesc proti škodljivcem.
ja, gozd je vrt v velikem

čisti plus gozdarjem. lovci naj bodo pa za ene 5 let tiho, da se slo normalizira.
gregaa
# 09.04.2017 ob 23:41
drugače pa literature je dosti, recimo naključno izbrana diplomska o probleatiki:
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/gozdarstvo/dn_klobucar_blaz.pdf

ali po izbiri na linku:

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/gozdarstvo.htm
amigo
# 17.04.2017 ob 17:17
Kaj vse tu ne prebereš. Nekateri bi radi Slovenijo čimprej spremenili v džunglo, ki se sama regulira. Vzemimo samo Avstrijce. Oni z gozdom pametno gospodarijo in les je za njih strateška surovina, s katero dobro služijo. Mi v Sloveniji smo pa uničili žage in predelovalne obrate. Živeli bomo od zraka. Imamo pa vse vrste strokovnjakov, ki ne vidijo dalje od svojega nosu.
izo
# 12.04.2017 ob 13:19
To je rešitev, ampak a je realna? Ni. Torej nam preostane malo možnosti.

kitajcem je uspelo, recimo, tudi slovenci bolj izumiramo, kot ne.
bubo bubo
# 11.04.2017 ob 14:34
paraBellum
# 10.04.2017 ob 15:40
Ris bo v Sloveniji brez posredovanja človeka najverjetneje izumrl. Zagovarjaš, da narava opravi svoje?

ja res je, a vendar, so pred več kot 100 let nazaj Risa izrebili, potem pa leta 1973 ponovno saselili, trije pari. Zdaj pa je problem, ker se je v teh 40 leti že vse parilo med seboj in genetika opravi delo. Kašna nova samička ali pa samec bi prav prišla. škoda za tista dva risa iz živalskega vrta. Če bi to naredila LZS bi bilo kar lepo.
REsnica
# 11.04.2017 ob 14:10
Saj jih niti ne bi mogli odstrelit, če bodo uveljavili prepoved gibanja po gozdu v nočnem, večernem in jutranjem času...
k500
# 10.04.2017 ob 17:48
odstrel jelenjadi od leta 2002 do 2015, podatkov za leto 2016 nisem našel na statitičnem uradu http://pxweb.stat.si/pxweb/dialog/varval
.asp?ma=1673150S&ti=&path=..%2FD
atabase%2FOkolje%2F16_gozdarstvo_lov%2F0
3_16731_gozd_splosno%2F&xu=&yp=&
amp;lang=2v leto 2015 je bilo odstreljeno cca 6036 jelenjadi, sedaj pa zahtevajo gozdarji cca 9000 kar je kar 50% glede na leto 2015.

v dveh letih se jelenjad ni toliko razmnožila, da bi zahtevala takšen povečan obseg odstrela.
Dr. Kumrovec
# 10.04.2017 ob 14:15
Naloga države je zaščita narave - če jeleni uničujejo naravo in pravilno da stroka sprejme ukrepe. Simpl ko pasulj.
bubo bubo
# 10.04.2017 ob 14:06
paraBellum
# 10.04.2017 ob 09:52
Sekanje gozdov povzroči, da več svetlobe pade na gozdna tla, posledično je več pritalne vegetacije in torej tudi več hrane za rastlinojede živali. Če človek gozdov nebi sekal, bi bila gozdnatost Slovenije krepko nad 90%, hrane dostopne rastlinojedi divjadi pa bistveno manj kot sedaj. Koncentracija rastlinojede divjadi bi bila v takih pragozdovih za red velikosti nižja kot je sedaj.
Mimogrede, v Sloveniji se pogozduje le izjemoma. Tipično se gozd pomladi z naravnim obnovo, torej naravni procesi poskrbijo, da na pomladitvenih površinah zraste nov gozd. Te naravne procese pa moti visoka koncentracija rastlinojede divjadi.

nisem prepričan kje hodiš po gozdu, da imaš tako lepo. kjer so hodili gozdarji so pustili od pogozdovanja samo trnje in to kar hektarje trnja. če to šteješ vse za pogozdovanje v letni prirastek O.K. statistika je. dejstvo je, če ti posekaš odstraniš (mrhoviča - medved vas- smetnjak...) se mora divjad prilagodit okolju. kaj naredi poiče pač kar ima, v tem primeru mlado drevje. tudi kuna se je prilagodila na življenje v mestu, medtem, ko čebele imajo večji problem.
tocco
# 10.04.2017 ob 12:04
Parabellum bravo,vse si mu napiso
galoper
# 10.04.2017 ob 09:29
Gozdarji naj posadijo mlada drevesa, lovci pa naj z maneverskim strelivom stražijo to mladje in imeli bomo in gozdove in divjad, ki bo silila tudi na AC.
Forrest
# 10.04.2017 ob 06:47
Med gozdarji in lovci vre. Vre, vre, vre, mi smo Ribn'čanje!
windmaster
# 10.04.2017 ob 05:57
Pa kaj se imajo lovci za oglašat! Meni jelenjad naredi ogromno škode na pašnikih in gozdu.
Pred dvajsetimi leti je bilo drugače. Okoli nas so bili vsi hribi goli, senožeti pokošene... Z malonarnim in poniževalnim odnosom države do ljudi ki so z muko vzdrževali ter kosili te strme površine so se ti travniki pač zarasli. Sedaj je naša domačija po zaslugi težaškega dela ostala kot oaza sredi nepreglednega gozda in po cca 15 letih je prišla jelenad na naše travnike. Pa ne en jelenček z košuto, ampak trop jelenadi. Tudi po 20 kosov jih naštejem.
Jaz kosim seno v 6 km oddaljeni dolini da imam zadosti krme za moje govedo. Površin imam dovolj da preživim svoje govedo, a naj sedaj začnem kupovati seno da se bo lahko še državna žival pasla na mojih travnikih? Naj še jaz neham kmetovat in pustim da raste gozd?
Z takim odnosom in ravnanjem države bomo imeli nekvalitetne gozdove do roba betonskih džungel, hrano iz Brazilije, turistom boste lahko pokazali pa le tri novo tlakovane ulice v najlepšem mestu.....
Da bi bila mera polna, so si lovci vzeli pravico streljanja živali na mojem travniku. In ker ravno tiste dneve ni bilo jelenjadi na pravi strani katastrske občine da bi jo lahko pravilno odstrelili, so si dovolili na mojem pašniku odvreči jabolka, da bo jelenjad prišla.
Prišla je, še tisti večer in pred seboj potrgala vse žice na pastirju....
Tudi zato kmetje ne maro lovcev!
cenitamsok
# 10.04.2017 ob 00:59
Lovci naj za pašo divjadi katero ljubosumno branijo izklučno za svoje koristi, najprej namenijo svoje vrtove, sadovnjake in gozdove. Od žleda opustošeni gozdovi, ne bodo prenesli še opustošenja od privat živine, ki se pase vsevprek in za njo ne ostane nikakršnega podmladka jelk.
slo_luka18
# 10.04.2017 ob 00:33
pa kva je zvm a ste čist nori!!, dej nej tale k sej spomnu za odstrel nej se gre sam odstrelt
tina-leander
# 10.04.2017 ob 00:24
To, da je vedno več Jelenjadi vsaj v naših koncih ne drži, prej nasprotno jih je zmeraj manj, saj ga skoraj ne moreš več videti v naravnem okolju. In pa divjad povzroči manj škode v gozdovih kot pa jo ljudje sami z napačnim delom v gozdovih, prekomerno sekanje lesa, ostanki od sečnje pa ostajajo v gozdu kjer se potem začne širit lubadar in podobni zajedalci, ki so glavni problem zdravja naših gozdov, takoj za tem pa je že sečnja na frato, ki nikoli ni bila prisotna v Sloveniji, in je niti ne znamo izvajati.
aktivist
# 09.04.2017 ob 23:38
@ajvard

Tole kar govoriš nima podlage. Prosim navedi vir. Meni so jeleni znani na današnjem Slovenskem že od neolitika.
ajvard
# 09.04.2017 ob 22:49
zakaj je kriv človek?

Konec 19. stoletja so na Kranjskem in Štajerskem postavili nekaj obor, ki so bistveno vplivale na nadaljnjo zgodovino jelenjadi na Slovenskem. Sedanja jelenjad v veliki večini izvira iz omenjenih obor. Do druge polovice tega stoletja je jelenjad že poselila Karavanke in del Kamniških in Savinjskih Alp, Pohorje in kočevski ter notranjski in dinarski kras. Po šestdesetih letih se je jelenjad hitro širila na nova, še neposeljena ozemlja. Dandanes je redka ali pa ne živi le v večjih odprtih ravnicah, v visokogorju Julijskih Alp in na sami obali. V Prekmurje se je naselila z Madžarske.
izo
# 10.04.2017 ob 12:33
tinkamarinka, to je samo nenenehno ponavljujoča se zanka: streljaj enkrat to, da bo potem več tistih. in čez 10 let let spet streljamo prve, ker jih je zdej preveč, vmes še kakšne tretje vrste (kormorani, bobri, medvedi, volkovi, kar hočeš). streljaj streljaj, namesto da bi se mi malo prilagodili. in smo spet pri naši lenobi, ki je kriva za vse.
izo
# 10.04.2017 ob 12:28

Predlagaš torej, da prenehamo sekati gozdove. Prav, bomo pa namesto lesenih ostrešij imeli jeklene nosilce, pohištvo bo plastično, lesna goriva pa zamenjamo s kurilnim oljem.

Res EKO.


bom pa še jst kaj napiso, stari..

Rekel sem, da če uporabljaš naravo kot free štacuno, pričakuj, da bo nekje to udarilo nazaj. Gozdarji niste rešitelji gozda, tako kot lovci niso rešitelji živali. Ste pač kolateralna škoda našega brezupnega obnašanja. Že zdavnaj sem pa povedal, da rešitev ni v tehnologiji, urbanizaciji ipd, če se gremo iskrenitosti do narave, sonaravnega bivanja ipd. Če bi vsak tisto lopo iz vej naredil in pil vodo iz bližnjega potoka nabiral gozdne sadeže, odstranil moderno medeciine in vse ostalo, bi spet prišli na zdavnaj vzpostavljen red narave, ne človeka. Ampak seveda to nočemo (zdej sem malo šel precej nad temo, pa vendar, če mi že nabijaš o sonarvnem bivanju ipd).

Eko bi lahko recimo bila uporabna alternative. Dočim se nam njive zaraščajo, bi lahko posadili morje celulozno bogatih rastlina aka konoplja ipd, ki lahko praktično pokrije vse potrebe po lesu, toplotni izolaciji itd itd..

Da, vem da govorimo o podrastju ipd. In kaj točno se to zarašča pod terminom naših gozdov, če že gremo v detajle ipd?
Mi je jasno, da vsak zagovarja svoje področje, ampak globalne pa morate priznat, de je vse, kar omenjam, dejstvo.
sempetrc
# 10.04.2017 ob 08:28
Potem pa naj lovci redno plačujejo odškodnino!
izo
# 10.04.2017 ob 09:58
Sekanje gozdov povzroči, da več svetlobe pade na gozdna tla, posledično je več pritalne vegetacije in torej tudi več hrane za rastlinojede živali. Če človek gozdov nebi sekal, bi bila gozdnatost Slovenije krepko nad 90%, hrane dostopne rastlinojedi divjadi pa bistveno manj kot sedaj. Koncentracija rastlinojede divjadi bi bila v takih pragozdovih za red velikosti nižja kot je sedaj.

no vidiš, narava ne rabi ne lovcev, ne gozdarjev, sama poskrbi za vsa potrebna ravnovesja. če pa imaš naravo za supermamarket, kjer niti plačat ni treba, potem bo prej ali sewlj moral nekdo za tabo popravljat škodo (čebo).
galoper
# 10.04.2017 ob 08:46
Odstrel jelena ni več lovska trofeja, ker to lahko stori skoraj vsak lovec. Trofeje so volkovi in medvedi, ki jih je premalo za vse pobijanja željnih krvoločnežev. Pustite volkove in medvede naj ustvarijo ravnotežje med količino hrene lačnimi zvermi.
RJSlo
# 10.04.2017 ob 05:26
No ja. Dravsko polje ni mala pokrajina zato bi lahko napisali kje. Čez mojo zemljo gre pot jelenov, pot lisic, včasih je šla pot merjascev. Merjascev ni več, lisico sem v 41 letih videl samo eno. Že nekaj let pa srne redno prihajajo k nam. Zakaj? Ker imajo mir. Prepovedal sem jagrom loviti na moji zemlji. Zato srna redno pride, pripelje "pokazati" svojega, pride kasneje z mladimi.

Odstrel 9.000 jelenov? Potemtakem naj bi jih bilo v Sloveniji vsaj 50.000? Ali pa mislite prepoloviti obstoječo populacijo jelenov? Ali pa je problem drugje?
artoum
# 10.04.2017 ob 00:42
slo_luka18

najprej se umiri, potem pa premisli kaj si napisal
poglej moj zgornji post.
kje bo pa divjad živela , ko ne bo več naravnega okolja?
pa kje ti živiš ? v betonski đungli?
Kazalo