Na Karibih veljajo izredne razmere. Foto: Reuters
Na Karibih veljajo izredne razmere. Foto: Reuters
Portoriko
Prebivalci San Juana v Portoriku pripravljajo zaloge vode. Foto: EPA
Orkan Irma se krepi

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je po kriznem sestanku zaradi orkana zagotovil, da bodo sklad za obnovo po tej vremenski ujmi vzpostavili čim prej.

Združeni narodi so medtem opozorili, da bi orkan Irma lahko prizadel kar 37 milijonov ljudi. Sporočili so, da so na karibski otok Barbados, ki ga je nevarni orkan že dosegel, poslali humanitarne delavce ZN-a, dodatne skupine pa so v pripravljenosti.

Tudi na Haitiju so humanitarni delavci ZN-a pripravljeni priskočiti na pomoč, so dodali.

Irma se pomika proti Portoriku
Orkan Irma, najvišje pete stopnje, se medtem pomika zahodno proti Portoriku, bojijo se ga tudi v ameriški zvezni državi Florida. Pred prihodom so iz več krajev že odredili evakuacije.

Orkan bo prešel Portoriko, Dominikansko republiko in Haiti, potem pa nadaljeval pot proti Kubi, zaradi česar so oblasti zaprle več letališč, letovišč, več tisoč prebivalcev na najbolj ogroženih območjih so evakuirali, druge prebivalce pa pozvale, naj se umaknejo na varno.

Zaskrbljenost zaradi Irme se sicer še dodatno krepi na Floridi. Verjetnost, da bo orkan ne le dosegel to ameriško zvezno državo, ampak tudi pustošil po obsežnih območjih, se namreč po predvidevanju tamkajšnjih vremenoslovcev povečuje. Kot je sporočil ameriški državni center za orkane, se orkan premika s hitrostjo 24 kilometrov na uro in bi utegnil biti "potencialno katastrofalen". Kritičen bo predvsem konec tedna.

Ameriški predsednik Donald Trump je zato razglasil izredne razmere na Floridi, v Portoriku in na ameriških Deviških otokih. Zaradi orkana pa so obvezno evakuacijo odredili na območju Key Westa.

Za Irmo se nad Atlantikom že razrašča tretja tropska nevihta Jose, ki naj bi se v orkan razvila proti koncu tedna.

Orkan Irma se krepi