Okolje
(8)
Kemis
V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov je zagorelo 15. maja lani. Po požaru je Arso naložil Kemisu okoljsko sanacijo. Foto: BoBo

Dodaj v

Kemis bo moral po lanskem požaru uvesti dodatne sanacijske ukrepe

Arso izdal dopolnilno odločbo
13. april 2018 ob 19:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vrhniško podjetje za ravnanje z odpadki Kemis bo moralo po dopolnilni odločbi, ki jo je izdala Agencija RS za okolje (Arso), uvesti dodatne sanacijske ukrepe, med drugim bodo morali spremljati kemijsko stanje v Tojnici in Ljubljanici.

Arso je Kemisu dodatno naložil spremljanje kemijskega stanja v vodi, sedimentu in bioti v potoku Tojnica, spremljanje kemijskega stanja sedimenta in biote v Ljubljanici, izvajanje monitoringa ekološkega stanja Tojnice z namenom spremljanja naravne obnovitve potoka ter zasaditev tal in brežin z avtohtonimi vrstami rastlin na saniranem območju.

Poleg teh je Arso na podlagi zakona o varstvu okolja Kemisu naložil tudi kompenzacijske ukrepe za sanacijo okolja na območju Občine Vrhnika, in sicer bo podjetje prispevalo sredstva za izvedbo projekta ureditve učne poti v naravnem rezervatu Mali plac. Gre za najbolj južno ležeče visoko barje v Evropi, ki je na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje.

Kemis lani izvedel najnujnejše sanacijske ukrepe
Avgusta lani je Kemis izvedel najnujnejše sanacijske ukrepe na Tojnici, ki jim jih je Arso naložil z delno odločbo. Tako so odstranili onesnažene sedimente v Tojnici in nabrežine od mesta preliva požarne vode do mostu, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko. Poravnali so skoraj 62.000 evrov stroškov interventnega čiščenja potoka takoj po požaru, za monitoring stanja okolja pa so namenili dobrih 89.700 evrov. Poleg tega so krili tudi stroške izvedenca.

Posamezniki, ki so ob požaru utrpeli premoženjsko ali nepremoženjsko škodo, pa imajo možnost, da odškodnino od povzročitelja zahtevajo sami, so pojasnili na Arsu.

Dopolnilne odločbe sicer še niso prejeli ne v Kemisu ne na Občini Vrhnika. Direktor podjetja Emil Nanut je dejal, da bo lahko kaj več o njej povedal, ko jo bo prejel in tudi proučil. Župan Vrhnike Stojan Jakin je potrdil le, da so se na občinskem svetu že seznanili z informacijo, da bodo kot kompenzacijski ukrep od Kemisa prejeli sredstva za financiranje učne poti v naravnem rezervatu Mali plac.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
eos
# 13.04.2018 ob 20:55
Ja pa čakte no malo!
Kemis sploh nima gradbenega dovoljenja za dozidan del objekta, ki je 3 metre stran od Tojnice. A to so pa kar pozabili?? In ves čas zelo na hitro obnavljajo pogoreli objekt, ki bi ga po vseh zakonih morali povsem porušit, za novo gradnjo pa pridobit novo gradbeno dovoljenje. Ampak ne, oni lahko preskakujejo zakone in mutijo, da le čimprej zalaufajo novo ekološko bombo.
špohtl
# 13.04.2018 ob 22:43
Točno to kar je napisal eos;
Kemis je za del objekta pridobil gradbeno šele ca 2 meseca pred požarom - in to gradbeno ni vpisano v okoljevarstveno dovoljenje. Inšpekcija pa tišči glavo v pesek !
Zdaj bomo pa vsi skakali od veselja, ko bodo uredili učno pot, medtem pa svinjali naprej ? Pa kaj mislijo, da smo vsi bedaki ?
HOR
# 14.04.2018 ob 02:09
@Mimobeznik

Bolj trajnostno, kot sedanji Kemis je imeti Kemis, ki je v skladu z visokimi ekološkimi standardi in predpisi zbiranja, shranjevanja in predelave odpadkov...!
Ni bil in ni ter izgleda, da ne bo...!
Gepard007
# 13.04.2018 ob 23:39
Vrhničani bi se moral organizirat in it na evropsko sodišče, da se ta Kemis (ne preseli ampak) končno zapre!! V tujini takšno podjetje ne bi obratovalo tudi en dan več ne!!
presenečen
# 15.04.2018 ob 09:25
Kakorkoli, ljudje bomo zasvinjali sami sebe. Kultura "Uporabi zavrzi".
HOR
# 14.04.2018 ob 00:46
Poudariti je potrebno, da je Kemis v lasti Gorenja, ki se sicer predstavlja, kot eko - trajnostno podjetje...!?
HOR
# 14.04.2018 ob 00:41
Trajnostni EKO nateg se nadaljuje...!
Mimobeznik
# 14.04.2018 ob 00:51
HOR

In kaj je bolj trajnostno kot Kemis, metat odpadke v naravo?
Kazalo