Okolje
Kemis
V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov je zagorelo 15. maja. Gasilci so potrebovali precej časa, da so ga ukrotili in povsem pogasili. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka. Foto: BoBo
VIDEO
Kemis mora sanirati Tojnico

Dodaj v

Kemis mora odstraniti onesnažene usedline iz potoka Tojnica

Rok za izvedbo ukrepov je 30 dni od vročitve odločbe
27. julij 2017 ob 11:55,
zadnji poseg: 27. julij 2017 ob 12:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Arso je začel postopek ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara v Kemisu.

Na podlagi predloga sanacijskih ukrepov, ki jih je podal Kemis, je bila pripravljena delna odločba, s katero so odrejeni ukrepi primarne sanacije. Odrejeni sanacijski ukrepi se nanašajo na odstranitev onesnaženih usedlin v potoku Tojnica od mesta prelivanja požarne vode do mostu ceste Pot na Tojnice, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko, navaja agencija za okolje (Arso) na svoji spletni strani.


Rok za izvedbo ukrepov je 30 dni od vročitve odločbe povzročitelju. Z izdajo te odločbe postopek ugotavljanja okoljske škode in odgovornosti za njeno sanacijo še ni končan, so še zapisali pri Arsu.

Po podatkih, ki so jih nedavno sporočili iz Kemisa, je v požaru ogenj zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo 201,7 tone odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo 68,7 tone odpadkov, od tega jih je bilo 36,7 tone nevarnih.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Lovec
# 27.07.2017 ob 12:38
Zopet pesek v oči.

Prosim, če sem spregledal, vendar me zanima kaj je zgorelo in kaj je gorelo ?
Zanima me tudi izsledki preiskave o požarni varnosti?
Kdo iz strani lastnikov je bil odgovoren za Kemis?
Kdo od nadzornega sveta lastnika je nadzoroval Kemis?
Kdo od inšpektorjev je izvedel požarni nadzor?
Ali je ministrstvo oz. Ministrica revidirala požarna dovoljenja za tovrstne obrate?
Kakšni so standardi za takšne obrate?
Kakšne snovi je Kemis skladiščil v zadnjih dveh letih?
Kako je mogoče zgraditi takšno skladišče v bližini vode?
Zakaj je zmanjkalo pene za gašenje?
Zakaj ni bila aktivirana vojska v tem primeru?
Kje so zapečateni vzorci?
Kje natančno so pobirali vzorce in kdo je bil odgovoren za pobiranje vzorcev?
Lovec
# 27.07.2017 ob 13:05
Kemis je v nebo vpijajoč primer (Ne)delovanja državnih podsistemov in politike. Je pokazatelj vzporedne ekonomije oz. mafijskega načina delovanja.
Zgodila sta se dva požara in kje je ministrica?
Omenjeni primer je tudi vzorčen primer kako so mediji in novinarji vpeti v to strukturo služnosti in prirejanju informacij.

Imejte nove obraze in nasedajte medijem in medijskim raziskavam!

Bizantistvo in balkanizem.
Radoveden
# 27.07.2017 ob 12:07
Edino pravilno. Plus dodajmo še kazen in odškodnino prebivalcem za dobro mero, da se kaj takega ne ponovi.
semaino
# 27.07.2017 ob 12:38
Ni Kemis kriv, prebivalci so krivi ker tam zivijo. lol

Ni Kemis kriv, zakonodaja je kriva. lol

Ni Kemis kriv, krivi smo mi. lol

P.S. Je tezko zaposliti 5 -6 dodatnih ljudi, da dodatno varujejo in vsakih 15 min naredijo obhod ter varujejo objekt pred pozari? A ni odgovornost vskaega podjetja, da maksimalno zavaruje svoje ljudi, stranke in okolisko prebivalstvo. Veliko bolj kot predvideva zakonodaja, kar bi moral biti minimum?

Kemis je lani imel skoraj 700.000€ cistega dobicka. A je tezko dodatno nameniti 50.000-100.000€ za "absolutno" varnost? In to drzavno podjetje. Popolnoma neodgovorno!
Lovec
# 27.07.2017 ob 12:58
Sprašujem se kje so vsa NEvladna okoljska združenja in kje so vsa Nevladna združenja za zaščito živali in rastlinstva.
Kje so ljubitelji redkih metuljev na Bajarju in opazovalci ptic ter ribiči, da o lovcih ne govorim.
Ali bo tradicionalna prireditev morostrska noč?
Bivši uporabnik
# 27.07.2017 ob 12:50
Kemis mora odstraniti onesnažene usedline iz potoka Tojnica

Halo?! A ni to čisto samo po sebi umnevno?
Bivši uporabnik
# 27.07.2017 ob 12:14
Kaj pa prepoved delovanja za Kemis in podobne????
Nimajo spiska nevarnih odpadkov (kaksna smola za unicen server) - inspekcija pa kaj cakate.
eos
# 27.07.2017 ob 13:40
Kakšna bedarija! Kemis je Arsu predlagal sanacijski postopek, le ta pa je na podlagi tega izdal delno odločbo. Čemu potem sploh potrebujemo ARSO in njegove strokovnjake, če odgovorni za nastalo škodo narekuje organu, kaj in kako bojo sanirali?? Kot bi si jaz določil kazen za prometni prekršek. In kaj zavraga je delna odločba??
Poleg tega je ARSO očitno že pozabil, kje je Kemis in potok Tojnica. Namreč po prebranem je Kemis dolžan sanirati pičlih 100 metrov potoka, kolikor ga pač teče ob samem Kemisu in nekaj metrov nižje.
Na vse pretege hočejo zadevo čimprej pomest oz. prikazat kot zelo nedolžno packarijo.
kolnkista
# 27.07.2017 ob 16:35
Iz požara v Kemisu in Ekosistemov smo lahko spoznali srhljivo dejstvo: država in njene strokovne službe (ARSO, Inšpektorat za okolje, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,...) ne znajo, niso sposobne oziroma ne želijo zaščiti državljanov, ker so ugrabljene s strani kapitalskih lobijev.
Vam to zveni znano?
Lešnik
# 27.07.2017 ob 16:11
Na podlagi predloga sanacijskih ukrepov, ki jih je podal Kemis, je bila pripravljena delna odločba, s katero so odrejeni ukrepi primarne sanacije

Stranka v postopku sama sebi nalaga obveznosti in dolžnosti, državni inštitut katerega predstavniki so pred meseci pred kamerami dokazali svojo polžjo hitrost in nevednost pa to le potrdi ali zavrne.

Pa to ne moreš verjet v kakšni državi živimo.
amigo
# 27.07.2017 ob 19:36
Nehajte sanjati. Slovenija je država samo na papirju. Tu ničesar ne deluje, še najmanj kakšno varovanje okolja.
Rugess Nome
# 27.07.2017 ob 12:51
Pač ni v bližini murgelj, zato ne bo nihče odgovarjal
HOR
# 27.07.2017 ob 15:33
Kemis, Ekosistemi in podobna industrija obdelave smeti skupaj z industrijo, ki tako odlaga smeti posluje ali ustvarja dobiček na račun okolja in ljudi.
To je zdaj točno tista neoliberalna kapitalistična ekološka devastacija okolja o kateri govorijo okoljevarstveniki in tu ni niti t od trajnostnega razvoja o katerem država sicer besediči trajnostno meglo, oziroma je tukaj to t iz besede tahiniranje.
Neoliberalni kapitalfašizem uničuje ljudi in naravni habitat - okolje in je stanje, ko si kapital oziroma njegovi nosilci formalno in neformalno prilaščajo pravice nad ljudmi in okoljem (oziroma nad vsem) v škodo obojega za svoje prosperiranje in dobičke, strukture države, ki so v veliki meri le servis takega sistema pa to tako ali drugače podpirajo in omogočajo...

Takšni dogodki in butalsko saniranje ter ukrepanje niso zgolj slučaj ampak posledica sistema.
In oster medijski odziv Boštjana M Zupančiča na to temo je v bistvu le poskus slišati in videti bistvo tega svinjanja skozi meglo odgovornih struktur vključno medijskih, čeprav za to krivi le neke birokratske pajace v strukturi odgovrnosti...

In medtem, ko razne NVO in režimski mediji ter vlade ne zamudijo rednega enostranskega obveščanja in opozarjanja na desetinke rasti globalne temperature in, ko je vsaka suša ali neurje že dokaz klimatske katstrofe nam vneto pridigajo o, ter pobirajo davke za znanstveno nedokazano človeško povzročeno klimatsko katastrofo, ki bi se naj že zgodila, pa se še ni (saj o tem ni znanstveno dokazane evidence) in o kakšnem velikem odlomljenem kosu ledu bogu za hrbtom zaradi naravnih vzrokov, itd, itd., nas ta ista "eko " srenja slabo oziroma praktično zanemarljivo obvešča o dejanskem stanju z lokalnim okoljem in odpadki ter o praktičnih dejstvih in nevarnostih zastrupljanja okolice ter eko katastrofah iz tega naslova.
Tukaj pa ni obveščanja na grame o premikanju strupov, ki jih vsebujejo odpadki, po državi kaor o desetinkah stopinj Celzija temperaturnih sprememb. Medtem, ko je sledljivost škodljivih snovi na grame v kakšni resno ekološki obdelavi odpadkov v Nemčiji sistemsko zahtevano in izvajano pravilo, pa pri nas nek Kemis (v 100% lasti reprezentančno "trajnostnega" Gorenja..SIC.) mirno razglasi, da nima podatkov, kaj vse je zgorelo v njihovem skladišču in verjetno jo bodo odgovorni odnesli, ne glede na stanje s simbolično globo in z kakšno norčavo ugotovitvijo premiera in sličnih, da ni bilo dovolj storjeno. A je kdo do sedaj zaradi te jasne neustreznosti odstopil in pokazal odgovornost in ali je za koga to ugotovila in ga odstavila država (Gorenje pa glede tega mrk). Ni, ker je odgovornim prepuščeno funkcioniranje na precej nižjem in bolj neustreznem nivoju, kot pa si to domišljajo in prikazujejo deležniki od premijera navzdol.

Skratka država in eko okoljske službe in družbe ter inštitucije te države, pa tudi od države (delno) financirane NVO, pa še kakšne v tem primeru delujejo bolj, kot sončna uprava namenjena lastnemu medsebojnemu "eko" sončenju in tako tudi tudi "eko" sončenju onesnaževalcev, kot pa jasni osvetlitvi ekoloških problemov dejanskih temačnih antiekoloških in antidružbenih rabot kapitalskih združb v SLO...
aless70
# 27.07.2017 ob 13:52
Franjo Bobinac je danes dobil potrjen 4. petletni mandat na čelu gorenja.
Se bo gospod kaj oglasil glede "svoje" firme?
HOR
# 27.07.2017 ob 23:28
@Lešnik
# 27.07.2017 ob 16:11
@kolnkista
# 27.07.2017 ob 16:3
@amigo
# 27.07.2017 ob 19:36

Živimo v državi, kjer deluje nad državo in mimo države znana dolga roka stricev iz ozadja slovenske drugorazredne elite. Pravzaprav je to tisto kar večinoma nad-deluje in vodi postavljene vodilne pajace po državnih službah (pa redko dobrem smislu). Ostalo so le demokratični prividi in megla. Prvorazredna elita pa ne počne drugorazrednih rabot.
Dolga roka iz Gorenja in politike državnih zajedalcev...
Shaka Zulu
# 27.07.2017 ob 13:36
Zdaj pa bo. Vse super, v bistvu pa skrajna preproščina. Dobro plačana.
PONOS
# 27.07.2017 ob 13:09
Lepo vendar kaplja v morju zanima me kam bodo ta mulj odpeljali,sprejeti bi morali tudi tak zakon da se požari in nesreče v takih obratih ne splačajo za lastnika in se avtomatično če se zgodijo rigorozno kaznuje,ker če se upoštevajo vsi zakoni o varnosti in navodila je požar nemogoč.
sportivko
# 27.07.2017 ob 12:46
Župan Vrhnike pravi da so gasilci požar uspešno pogasili in da je vse OK.
PONOS
# 27.07.2017 ob 14:10
Upam da to ni sladkorček vrhničanom ki bodo postavljeni pred dejstvo čeprav svetniki drugače odločili za ponovno obratovanje kemisa sej veste slovenska industrija sicer ne ve kam z odpadki...
semaino
# 27.07.2017 ob 13:42
Jaz bi predlagal okoljskemu inspektoratu, da spremeni odlocbo in naj pustijo tam vse usedline.

Zakaj? Bodo naslednjic, ko naslednjic eksplodira tovarna bodo takrat, da ne kopljejo dvakrat in si gospodarska druzba dela dodatne stroske.

Naroda je pa tako prevec, cakalnih vrst je prevec, prevec pokojnin itn.
#koncheca
Kazalo