Kitajska je največji svetovni proizvajalec emisij ogljikovega dioksida, ki povzroča podnebne spremembe. Foto: Reuters
Kitajska je največji svetovni proizvajalec emisij ogljikovega dioksida, ki povzroča podnebne spremembe. Foto: Reuters
Kitajska
Zrak je na Kitajskem izjemno onesnažen. Foto: Reuters

Dženg je za kitajsko tiskovno agencijo Šinhva povedal, da bi imele naraščajoče temperature velik vpliv na državo z največ prebivalci na svetu, saj bi se lahko zaradi globalnih podnebnih sprememb zmanjšal pridelek, prišlo bi do degradacije okolja, reke bi postale nestabilne. "Ob segrevanju planeta bo tveganje podnebnih sprememb in podnebnih katastrof na Kitajskem postalo večje," je priznal.

Ob tem je Dženg izpostavil še, da je bilo zvišanje temperatur na Kitajskem v preteklem stoletju ekstremnejše, kot je svetovno povprečje. Zato so podnebne spremembe po njegovem mnenju resna grožnja za več kitajskih megaprojektov, kot so jez Treh sotesk, železniška proga med Tibetom in severozahodom Kitajske ter načrt za preusmeritev vodnih virov z juga države na suhi sever.

Povedal je, da mora Kitajska ubrati pot nizkoogljičnega razvoja in hkrati opozoril, da so možnosti za izkoriščanje vetrne in sončne energije omejene. "Da se bomo lahko spopadli s prihodnostjo, moramo spoštovati naravo in živeti v sožitju z njo," je še povedal Dženg in dodal, da je treba poudarjati podnebno varnost.

Kot je na svoji spletni strani zapisal BBC, je to redko priznanje kitajskega uradnika o stvarnosti podnebnih sprememb, saj so kitajski politiki sicer že priznali, da ima globalno segrevanje določen vpliv na okolje, a niso nikoli razkrili celovitega obsega težav.

Kitajska - največji proizvajalec emisij ogljikovega dioksida
Kitajska je največji svetovni proizvajalec emisij ogljikovega dioksida, ki povzroča podnebne spremembe. Oblasti v Pekingu načrtujejo, da bodo emisije vrhunec dosegle okoli leta 2030. Sicer pa bosta Kitajska in ZDA, ki skupaj proizvedeta okoli 45 odstotkov svetovnega ogljikovega dioksida, ključni državi za dosego globalnega sporazuma o zmanjšanju emisij po letu 2020 na vrhu v Parizu konec leta.

Kitajska komunistična partija je dolga leta dajala prednost gospodarski rasti in razvoju, zato se je povpraševanje po energiji, zlasti premogu, izjemno povečalo. Poraba premoga se je med letoma 2000 in 2010 povečala za povprečno devet odstotkov na leto.