V Sloveniji letos rekordna letina jabolk in hrušk. Foto: BoBo
V Sloveniji letos rekordna letina jabolk in hrušk. Foto: BoBo

Povprečni hektarski pridelek jabolk naj bi letos tehtal 32,6 tone, kar je za 22 odstotkov več od povprečja v zadnjem desetletju. Povprečni hektarski pridelek hrušk naj bi bil 21,5 tone, kar je za 32 odstotkov več od povprečja v zadnjem desetletju.

V ekstenzivnih sadovnjakih sadjarji pričakujejo tudi večji pridelek breskev, nektarin, češpelj in sliv. Obilna bo tudi letina grozdja, saj so vinogradniki letos pridelali 117.581 ton grozdja, kar je skoraj 25 odstotkov več kot lani.

Dobro letino pričakujejo tudi pridelovalci krompirja. Skupni letošnji pridelek naj bi tehtal 92.000 ton, kar je za dobrih 5 odstotkov manj kot lani, vendar je bilo letos s krompirjem posejanih devet odstotkov manj površin.

Tudi letina koruze bo s pričakovanimi 334.000 tonami od lanske nižja za 4,2 odstotka, vendar obenem za 8,78 odstotka višja od povprečja v zadnjem desetletju.

Slabši pridelek buč in hmelja
Slabšega razpoloženja pa bodo pridelovalci buč za olje in hmeljarji. Letošnje vremenske razmere so, tako kot lani, slabo vplivale na pridelek buč za olje, saj bo pričakovani povprečni hektarski pridelek dosegel 0,6 tone, kar je enako kot lani. Boljši bo pridelek sončnic, kjer pričakujejo povprečno 2,4 tone na hektar, kar je za četritno več od povprečnega hektarskega pridelka v zadnjem desetletju.

Hmeljarji so kljub 8,4 odstotka večji površini pridelali 1.756 ton hmelja, kar je skoraj za četrtino manj kot lani in 15 odstotkov manj od desetletnega povprečja.