Na Filipinih reševalci izpod zemeljskih plazov odkopavajo trupla. Do zdaj so našli 33 posmrtnih ostankov rudarjev, 33 jih še pogrešajo. Foto: Reuters
Na Filipinih reševalci izpod zemeljskih plazov odkopavajo trupla. Do zdaj so našli 33 posmrtnih ostankov rudarjev, 33 jih še pogrešajo. Foto: Reuters
Iskanje pogrešanih rudarjev na Filipinih. Foto: Reuters
Mangkhut nadaljuje pot po jugu Kitajske

Tajfun Mangkhut, ki je sprva pustošil po Filipinih, kjer je najmanj 65 mrtvih, zaradi zemeljskih plazov pa bi bilo lahko žrtev še več, je pustil pravo razdejanje tudi na Kitajskem, kjer poročajo o štirih žrtvah.

Trije ljudje so umrli, potem ko so nanje padla drevesa, ena oseba pa je umrla pod porušeno zgradbo, je poročal kitajski center za odpravljanje posledic naravnih nesreč.

Zaradi tajfuna so v Hongkongu evakuirali 2,5 milijona ljudi, odpovedali so tudi več kot 900 poletov in vlake.

Tajfun je podrl več sto dreves, ki so poškodovala ceste in pločnike, velika škoda pa je nastala tudi zaradi poplav. Tajfun, ki naj bi do torka izgubil moč, se zdaj pomika proti notranjosti Kitajske in naj bi danes dosegel regije Gvidžov, Čongčing in Junan.

Filipini: Vse manj upanja za pogrešane
Pred Kitajsko je Mangkhut pustošil po Filipinih. Tamkajšnje oblasti so po poročanju STA-ja najprej potrdile 58 žrtev tajfuna, a so potem našle več trupel in številka se je povzpela na več kot 65.

Oblasti se bojijo, da se bo končno število žrtev zaradi močnega vetra, hudega deževja in poplav ter plazov še povišala. Kot poroča BBC, so oblasti potrdile, da so v mestu Itogon v provinci Bengut, približno 200 kilometrov severno od Manile, kjer se je sprožilo več plazov, našli trupla 33 rudarjev, še 29 jih pogrešajo.

Reševalci se z odkopavanjem zemlje in blata skušajo prebiti do pogrešanih. Po besedah tamkajšnjega župana Victoria Palangdana pa se bojijo, da preživelih ni, kar pomeni, da bi se lahko število žrtev povišalo na več kot 100.

Po poročanju New York Timesa, ki navaja besede svetovalca filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, je tajfun prizadel 5,7 milijona Filipincev.

Mangkhut nadaljuje pot po jugu Kitajske