Okolje
Matevž Lenarčič po vsakem pristanku zbrane podatke o meritvah pošlje v Ljubljano. Foto: BoBo
Lenarčič je do zdaj opravil več projektov merjenja črnega ogljika. Foto: GreenLight WorldFlight
Lenarčič meri koncentracijo črnega ogljika na višinah, kjer meritev nihče ne izvaja. Foto: BoBo

Matevž Lenarčič: Gre za zgodbo, ki lahko prinese samo dobro

Zbiranje podatkov o koncentracijah črnega ogljika
29. marec 2018 ob 12:59,
zadnji poseg: 29. marec 2018 ob 14:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič predstavlja novo letalsko in okoljevarstveno odpravo, tokrat nad Rusijo in Kitajsko. Na poti bo zbiral podatke o koncentracijah črnega ogljika.

Matevž Lenarčič se bo 9. aprila z mariborskega letališča z ultralahkim letalom odpravil na novo misijo, imenovano "Zero emission living". Pridobivanje dovoljenj za prelete je bilo tokrat še posebej zapleteno in je celo spremenilo prvotno načrtovano traso. "Še vedno so težave s Kitajsko, pot smo morali spremeniti," je na novinarski konferenci povedal Lenarčič, ki je prvotno želel leteti čez Moskvo in celotno Rusijo na Kitajsko in nato čez Kazahstan, Bližnji vzhod nazaj v Slovenijo. Nato so pot začrtali v obratni smeri: "Čez Turčijo, Iran, Pakistan, Indijo, Bangladeš, Mjanmar, Laos, Vietnam na Kitajsko," je pojasnil Lenarčič, ki je s svojim ultralahkim letalom na Kitajskem vabljen na eno največjih letalskih prireditev, zaradi katere računa, da bo lažje pridobil dovoljenja.

Iz Kitajske se bo Lenarčič vračal čez Mongolijo in Rusijo, kjer prav tako pričakuje težave z dovoljenji in gorivom. Moral bo pristajati na manjših ruskih letališčih: "Pogoj za postanke na manjših ruskih letališčih je znanje ruske letalske frazeologije, kar pri meni malo šepa," je dejal Lenarčič, ki bo zaradi tega v letalo v ruskem mestu Ulan Ude sprejel prijatelja Andreja Dubrovina, za katerega pravi: "Je večji od mene, a tehta skoraj pol manj, z njim bova odletela do Moskve." Lenarčič se bo iz Moskve čez Belorusijo in Poljsko vračal v Slovenijo, celoten polet bo trajal dober mesec.

Lenarčič je poudaril, da ima zaradi globalnih napetosti več težav z zavarovanj in dovoljenji, saj se vse, kar se zgodi v ZDA, negativno odraža v Iranu in Pakistanu ter dodal: "A upam, da se na koncu vse skupaj sestavi v eno lepo zgodbo, kot se je vedno do zdaj." "Gre za zgodbo, ki lahko prinese samo dobro. Slabih stvari ni. Delamo to, kar je za vse dobro, če ugotovimo, da je kje ozračje slabo, je to prvi pogoj, da se težava začne reševati. Vsi pa radi živimo v čistem zraku," je zaključil Lenarčič.

Direktor raziskav in razvoja pri podjetju Aerosol Griša Močnik meni, da bodo najpomembnejši rezultati meritev na tistih področjih, kjer jih do zdaj ni bilo: "S poletom bomo dodali košček v sestavljanko, vemo, da letimo nad področji, ki so zanimiva, nazaj grede bomo leteli nad področji, nad katerimi meritev skoraj ni bilo, na primer nad Sibirijo mi še nismo merili."

Močnik je pojasnil, da želijo izmeriti predvsem stanje podnebja, da lahko nato spremljamo ukrepe za zmanjšanje segrevanja. Po njegovih besedah je namreč težko izmeriti učinkovitost ukrepov: "Merimo na višini, kjer sploh ni meritev in nato nameravamo izboljšati modele ter napovedano moč ukrepov. Osredotočili se bomo na sestavo onesnaženja v kontekstu sprememb." Pojasnil je, da aerosoli absorbirajo svetlobo in jo potem spremenijo v toploto, črni ogljik pa je po njegovih besedah drugi najpomembnejši povzročitelj segrevanja atmosfere.

Industrija, promet, ogrevanje domov
Močnik je izpostavil, da se pri zmanjšanju emisij običajno oziramo na industrijo, promet in produkcijo toplote oziroma kurjenje. Industrija je sama po sebi umazana, čeprav jo z zakonodajo v Evropi skušamo narediti za "čisto," pravi. Nekatere dozdajšnje meritve z Lenarčičevih poletov so tako nekajkrat neprijetno presenetile, predvsem pridelava nafte zelo onesnažuje ozračje v razvitem svetu.

"Glavna težava so individualne hiše," pravi Močnik, saj je kurjenje globalen ekonomski problem: "Nekomu, ki živi v pomanjkanju, je težko reči, kaj sme kuriti in česa ne sme." Močnik meni, da je na tem področju treba narediti največ. Emisije so vedno lokalne zgodbe, posledice pa regionalne in globalne: "Na poletih merimo regionalne in globalne spremembe, pri tem so še bolj pomembne regionalne spremembe, saj so pri teh ekstremi toliko večji."

"Letos letimo nad Bangladešem, katerega velik del bo izginil, če se bo voda dvignila za 30 cm," je za primer predstavil Močnik in poudaril, da bo ta sprememba najbolj radikalno vplivala na ljudi, ki niso imeli s povzročanjem teh emisij nič. Meritve so globalno in regionalno pomembne, emisije pa so vedno lokalne, je dejal. Zato se mu poleg znanstvenega dela še posebej pomembno zdi ozaveščanje javnosti.

Matevž Lenarčič je do zdaj opravil več projektov merjenja črnega ogljika - leta 2012 je obkrožil svet, leta 2013 je meril koncentracije nad Severnim tečajem, leta 2016 je znova letel okrog Zemlje, lani pa je opravil misijo nad Sredozemljem, Alpami in srednjo Evropo.

G. C., La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
alojzr2
# 29.03.2018 ob 13:52
A ta bo celo življenje polno medijsko podprt meril črni ogljik?
tureavanture
# 29.03.2018 ob 15:30
moped s krili
nWo
# 29.03.2018 ob 14:39
Na kitajskem namerava merit črni ogljik, pa za prelet sploh nima njihovega dovoljenja.
Hecno.
Hijena
# 29.03.2018 ob 16:09
Matevž Lenarčič (26. april 2016): "Ni treba ravno v letalo, lahko se gre tudi na kaksen visok hrib v jasnem vremenu, da se viodi, da je tudi Slovenija se zelo prazna in lahko brez problemov sprejme veliko stevilo beguncev. Da ne govorim o ostalem delu sveta...."
Yanez
# 29.03.2018 ob 15:17
Aktualno bi bilo merjenje novičoka (Новичо́к) nad Rusijo. Angleži bi finančno v celoti podprli takšno letalsko avanturo.
Adrenalinski bi bil tudi prelet nad Severno Korejo z veliko sliko Kima na zastavi privezani na rep letala. Pa da vidimo, če si ga upajo sklatiti...
izo
# 29.03.2018 ob 13:39
razen, če ni dvojni agent, lol. aja, saj potem tudi..
Krjavelj
# 29.03.2018 ob 13:13
A se je nabralo dovolj denarja da gre spet na izlet... Vse skupaj se pa lepo zapakira v "raziskave"
Jaz b tudi zastonj letel, pa moram pošteno plačat vsako uro...
davide
# 29.03.2018 ob 15:22
A bo spet klestil neumnosti o neposeljenosti planeta?
PomisliSe1x
# 29.03.2018 ob 13:03
pohvalno

upam pa, za njegovo zdravje, da ima ustrezna soglasja z doticnimi drzavami
Krjavelj
# 29.03.2018 ob 15:20
@Outsider: sem ti dal plus, bi te pa samo popravil, nisem nesposoben, pač pa prepošten, da svoj užitek pakiram v neko preobleko in jo prodajam kot nekaj nujnega pa cuzam denar od sponzorjev in države.

Tle so pa razni projekti letov okrog sveta in ne vem kaj še, ko bi se pa dalo ta merjenja opravit tudi na enostavnješi način...
HOR
# 30.03.2018 ob 02:23
Te raziskave so zelo koristne in potrebne za ugotavljanje vpliva aerosolov in saj, oziroma delcev črnega ogljika na segrevanje in ohlajanje atmosfere, ter vpliva na lokalno in globalno klimo. Zaradi sponzorjev pa ima letalce do nadaljnjega fantazijski naziv "Zero emission living"...
genniuuss
# 29.03.2018 ob 17:55
da nebodo mel glih preizkuse- jedrske, nad korejo.
_50centy_
# 29.03.2018 ob 14:54
@Krjvalelj
Lahko začneš z zbiranjem sponzerjev. saj res tega nihče ne vidi.
izo
# 29.03.2018 ob 13:38
če ga bo kdo sklatil, so to sankcije zahoda..
Nikolaj
# 01.04.2018 ob 22:09
Zelo koristno potovanje, saj bodo podatki o črnem ogljiku zelo koristni za ugotovitev kje se nahajajo velike zaloge črnega premoga.
Zbrani podatki pa bodo primerni tudi za analizo natalitete pingvinov na Antarktiki, kar vse bo nedvomno povečalo proizvodnjo kuruze in paprike, kar je s psihološkega vidika izredno pomemben protistresni faktor za dvig nezaposlenosti.

Na podlagi Lenarčičeve analize bom izdelal svojo poglobljeno analizo, ki bo imela globalni in globusni pomen.
galoper
# 30.03.2018 ob 21:22
Smer in čas preletov posameznih terenov so oddaljeni in zračni tokovi lahko prenesejo iste mešanice nad različne kraje, ker pomeni podvojitev pojava. Spektralna analiza s satelitskim posnetkom zajame veliko območje v istem trenutku, zato je natančnejša.
alpe3
# 29.03.2018 ob 23:31
krjavelj: nisem nesposoben, pač pa prepošten, da svoj užitek pakiram v neko preobleko in jo prodajam kot nekaj nujnega

Celje: Konjice - 0:1
malikaliber
# 29.03.2018 ob 16:29
viljemmm
Oprostite, ampak mene zanima, kdo to plača. Slovenci s svojimi mizernimi plačami in pokojninami?!

Verjetno kdo, ki ne živi na minimalcu in si lahko to privošči...? Ali pač?
viljemmm
# 29.03.2018 ob 16:21
Oprostite, ampak mene zanima, kdo to plača. Slovenci s svojimi mizernimi plačami in pokojninami?!
urednik01
# 29.03.2018 ob 13:37
No sam da ne bo jokal, ce ga bodo sklatl dol
Nikolas
# 05.04.2018 ob 13:57
...." tokrat nad Rusijo in Kitajsko. Na poti bo zbiral podatke o koncentracijah črnega ogljika."
A ni tole počel že na prejšnji odpravi ? Pa nič ne omenja Pipistrela !? ...
krjavelj
# 31.03.2018 ob 16:07
Nekdo mi dela konkurenco!
Semin
# 29.03.2018 ob 13:09
srečno.da ga kak mig ne sklati
HOR
# 30.03.2018 ob 22:38
"...Spektralna analiza s satelitskim posnetkom zajame veliko območje v istem trenutku, zato je natančnejša..."

...
Primerjanje rezultatov dveh metod meritev ravno ne škodi...
novi_xy
# 30.03.2018 ob 09:22
@Krjavelj.
Kdo ti brani, da tega ne poskusiš tudi ti? Če pa nočeš, ker si "prepošten", potem pa ne jamraj in pojdi na drug forum.
malikaliber
# 29.03.2018 ob 13:03
Upam, da ga Rusija ne prepozna kot agresorja, sicer... Drgač pa srečen let želim.
_50centy_
# 29.03.2018 ob 14:55
A ta bo celo življenje polno medijsko podprt meril črni ogljik?

ne boš verjel, nekateri delajo eno in isto stvar celo življenje, zate ne dvomim da si naredil že veliko različnih projektov.
Outsider
# 29.03.2018 ob 13:31
Krjavelj, pač si nesposoben.
sammys
# 29.03.2018 ob 13:22
Bravo Matevž. To so nujne raziskave na področju klimatskih sprememb, da imamo konkretne podatke o tokovih in koncentracijah črnega ogljika in drugih elementov. Ostale metode so veliko manj natančne, to pa prinese resnično kvalitetne informacije.
Kazalo