Okolje
Emil Nanut
Pogorela je zadeva, zaradi katere sem prišel v Kemis. Projekt smo postavili, zagnali, naredili najboljše podjetje v Sloveniji, delali po vseh standardih in pravilih, na koncu se nam je pa tole zgodilo, pravi Nanut. Foto: Erika Pečnik/TV Slovenija
Emil Nanut
Imeli smo veliko nesrečo, veliko poslovno škodo, veliko problemov in človek si res ne želi, da se še vse tisto, kar je dobrega, zamolči ali prikazuje drugače, kot je bilo, pravi direktor Kemisa. Foto: Erika Pečnik/TV Slovenija
Emil Nanut
S sodelavci smo delali analizo, kaj bi lahko bilo. Izključili smo vzdrževanje, ki je v Sloveniji zelo pogost razlog. Tisti dan nismo namreč delali, in ko je šel zadnji človek s toplotno kamero preverit, ni bilo nikjer videti kakršnega koli toplotnega odstopanja. Druga zadeva, ki smo jo izločili, je elektrika. Tam, kjer je določena mikrolokacija požara, ni nikakršnih električnih napeljav ali podobnega, kar bi lahko povzročilo požar. Tretja možnost je nameren požig, pravi Nanut o možnih vzrokih za požar. Foto: Erika Pečnik/TV Slovenija
VIDEO
Košnja in paša okoli Kemi...
VIDEO
Je bil požar v Kemisu pod...

Dodaj v

Nanut: "Kemis bo ostal na Vrhniki ali pa ga sploh ne bo"

Pogovor z direktorjem Kemisa Emilom Nanutom
26. junij 2017 ob 19:17
Vrhnika - MMC RTV SLO

O vzrokih za požar pred mesecem in pol. Ali je ogenj kdo podtaknil? O zaposlenih, ki so bili morda izpostavljeni še večjim tveganjem kot gasilci, in o tem, koliko podjetij v Sloveniji lahko prevzame njihov posel. Če kdo, je gotovo direktor Kemisa Emil Nanut v zadnjem mesecu in pol občutil vso težo javnih in medijskih pritiskov.

A ostal je trden. Od prvih ur, ko je najbolj gorelo in je stopil pred naše kamere, do zdaj je enako dostopen za vsa vprašanja, ki jih novinarji naslavljamo nanj. Tri otroke ima, ženo in štiri vnuke, in to, pravi, ga drži pokonci, zdaj pa je začel še teči. Z njim smo se pogovarjali v Ribiškem domu na Vrhniki, dvesto metrov po izlitju Tojnice v Ljubljanico.

Inšpektorji so v podjetju skoraj vsak drugi dan. Predvsem preverjajo, katere odpadke prevzemajo in katere odvažajo. Dovoljenje imajo, da prevzemajo samo tiste, s katerimi potem zmešajo obstoječe odpadke, ki so ostali po požaru, da jih lahko odpeljejo. Okoljski inšpektor jih je obiskal že štirikrat, tam je bil inšpektor za požarno varstvo, za zaščito in reševanje, gradbeni inšpektor … Razen tega, da je bil s požarno vodo onesnažen potok Tojnica, drugih večjih odstopanj inšpektorji niso ugotovili, zatrjuje.

Prepoved paše ne velja več
Z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so sporočili, da so prejeli izsledke analize treh vzorcev trave, odvzetih na treh primernih lokacijah, ki so v neposredni bližini podjetja Kemis (znotraj 730 m vplivnega pasu), kjer je bila prva košnja trave že izvedena in je bila trava že primerna za drugo košnjo. Vsi trije vzorci so bili ocenjeni kot skladni in varni. To pomeni, da ukrep prepovedi paše in krmljenja živali za novo zraslo travo (druga košnja) znotraj vplivnega pasu 730 m ne velja več. V skladu s temi na novo pridobljenimi rezultati analiz Nacionalni inštitut za javno zdravje prebivalcem Vrhnike pri opravilih na vrtu in gibanju na prostem svetuje le še običajna higienska priporočila.

.

Ker je iztok v Tojnico zdaj zamašen, jim vsak dež povzroča težave, saj se voda nabira v predelih z odpadki. Ker imajo 24-urno varovanje, jih je preteklo sredo zvečer varnostnik o tem takoj obvestil, vodo so izčrpali v zabojnike in odpeljali jo bodo na uničenje v Avstrijo.

Zadnjih štirinajst dni v podjetju drobijo ostanke pogorišča. Sežigalnica, kamor jih vozijo, namreč določa, da delci ne smejo biti večji od 40 centimetrov, kar pomeni, da jih morajo zdrobiti. Na svoji spletni strani prebivalce obveščajo o dejavnostih in tako so jih seznanili tudi s tem, da bi lahko zaradi drobljenja prišlo do povečanega hrupa ali emisij, vendar so naknadno ugotovili, da se to ni zgodilo.

Gospod Nanut, imate 45 zaposlenih, ki že sedmi teden delajo na pogorišču. Bodo šli tudi oni na zdravniške preglede?
Prav zdaj so začeli hoditi na izredne zdravniške preglede. Fantje niso delali v požaru, ampak potem pri sanaciji, v razmerah, ki so bili primerljivi ali pa morda še slabši kot med požarom, saj so delali več časa, vse dneve po dvanajst oz. štirinajst ur. Seveda smo zahtevali, da so nosili ves čas zaščitna sredstva, zato računam, da ne bo nobenega pomembnega odstopanja v zdravstveni sliki.

Kar nekaj podjetij se je znašlo v škripcih, ker ne morete več sprejemati njihovih odpadkov. Katera so ta, ki imajo največ težav?
Ta podjetja imajo že sama preveč problemov, da bi jih še tukaj imenoval. Med njimi so tudi paradni konji slovenskega gospodarstva. Tako zdaj iščemo rešitve skupaj z ministrstvom za okolje in tukaj moram pohvaliti ministrico, ki se je osebno zavzela in sedi skupaj z nami na sestankih.

Slišimo, da podjetje Saubermacher, ki stoji tik ob vašem podjetju, že prevzema vaše posle. So katera podjetja z vami prekinila sodelovanje?
Niso podjetja prekinila sodelovanja, mi smo obvestili naše stranke, da trenutno ne moremo poslovati. In sodelovanja na razpisih, na katere smo se prijavili, smo odpovedali. Ne morem nikomur zameriti, če bo šel h konkurenci, ker mi danes nismo sposobni prevzemati odpadkov. Računamo pa na to, da bomo z dobrim delom te stranke spet pridobili nazaj. Konkurence imamo veliko, čez dvesto podjetij je, ki lahko našim strankam pošiljajo ponudbe, ampak vprašanje, ali so sposobni posel tudi uresničiti.

Kakšno izgubo imate zaradi izpada prihodkov?
O tem še ne morem govoriti, zdaj je na delu zavarovalnica. Zavarovane smo imeli izpad prihodka, osnovna sredstva, okoljsko škodo.

Občinski svetniki so sklenili, da mora Kemis z Vrhnike, in tudi civilne iniciative se zavzemajo za to. Čeprav neke pravne podlage za to nimajo, zdaj z odvetniki iščejo možnosti, kako bi to dosegli. Kaj vi menite, bo Kemis ostal na Vrhniki, kakšne načrte ima lastnik?
Moja naloga je, da Kemis postavim nazaj, na enako raven, kot smo bili prej, kar zadeva prevzemanje odpadkov, in na višjo raven, kar zadeva požarno varnost. Dejstvo je, da bo Kemis ostal na Vrhniki ali pa ga sploh ne bo. Na katero koli drugo lokacijo bi ga preselili, bi to pomenilo naslednja štiri leta zbiranja dokumentacije in študij. Nobena lokalna skupnost drugje ne bi tega želela v svoji bližini, vsa druga, neposeljena območja pa so zavarovana, primerne lokacije v Sloveniji enostavno ni. Kemis je bil postavljen na Vrhniko, ker je bilo tukaj že pred več desetletji določeno degradirano območje, namenjeno prav takšnim dejavnostim.

Če boste kljub temu morali zapreti svoja vrata – kaj bi to pomenilo?
Lastnik je zagotovil, da bi v tem primeru zaposlene prerazporedili v druga svoja podjetja. Večja težava bi nastala za gospodarstvo in državo. V Sloveniji ni takih obratov, kot je naš, le dve podobni podjetji sta. Slovenija potrebuje taka podjetja. V desetih letih smo samo v Kemisu uničili 200.000 ton nevarnih odpadkov na način, sprejemljiv za okolje. Ne vem, kako ljudje iz civilnih iniciativ razmišljajo – kdo bo te odpadke prevzel, kdo jih bo odstranil? Vsi jih imamo doma, v službi …

Del stavbe, ki je pogorel, boste verjetno morali postaviti na novo. Boste potrebovali novo gradbeno dovoljenje?
Po končani sanaciji bomo na pogorišču zgradili nov objekt, enak bo, kot je bil prej, vendar bo imel vgrajene dodatne ukrepe s področja požarnega varstva. Katere vse, v tem trenutku še ne vem. Smo pa že zdaj imeli požarno varnost večjo, kot jo določa zakonodaja, imeli smo večje bazene za lovljenje vod in toplotno kamero. Prepričan sem, da se bo zaradi te nesreče, ki se je zgodila nam, tudi v drugih podjetjih zvišala raven varnosti. Prvi del sanacije bo končan čez dva meseca in takrat bomo tudi vedeli, ali za novi objekt potrebujemo gradbeno dovoljenje ali ne.

Policijska preiskava še vedno ni končana. Na policiji pravijo, da je tako zaradi zahtevnosti postopka. Do kakšnih ugotovitev ste v podjetju prišli po mesecu in pol od požara? Kje je bil vzrok?
S sodelavci smo delali analizo, kaj bi lahko bilo. Izključili smo vzdrževanje, ki je v Sloveniji zelo pogost razlog. Tisti dan nismo namreč delali, in ko je šel zadnji človek s toplotno kamero preverit, ni bilo nikjer videti nikakršnega toplotnega odstopanja. Druga zadeva, ki smo jo izločili, je elektrika. Tam, kjer je določena mikrolokacija požara, ni nikakršnih električnih napeljav ali česa podobnega, kar bi lahko povzročilo požar. Tretja možnost je nameren požig. Prve tri tedne sem to možnost popolnoma izključil, ker nimamo nobenih težav z delavci, nobenih sporov. Med krajani sicer nismo priljubljeni, nimajo nas radi, ker smo pač taka dejavnost, ampak nikoli si nisem mislil, da bi lahko kdo kaj takega storil, preprosto zato ker ne mara soseda. Danes, po mesecu in pol, po vsej tej gonji po medijih in po vsem, kar slišim, kjer koli sem, ne izključujem več te možnosti.

Kaj vam je bilo v tem času najtežje?
Pogorela je zadeva, zaradi katere sem prišel v Kemis. Projekt smo postavili, zagnali, naredili najboljše podjetje v Sloveniji, delali po vseh standardih in pravilih, na koncu se nam je pa tole zgodilo. To je bila zame osebna katastrofa. Najtežje mi je pa bilo, ko sem gledal gasilce, ko so se menjavali, ko so z dušo in telesom šli v ogenj, da so branili steno, da se ne bi komu kaj zgodilo. To me je bilo pa takrat tako strah, kot me ni bilo še nikoli v življenju. Ko so mi po požaru, ob dveh ponoči, ko sem se peljal domov, po telefonu rekli, da sta samo dva gasilca lažje poškodovana, se mi je resnično odvalil kamen od srca. Me pa moti, kako so mediji kar tekmovali med sabo, kdo bo prikazal hudiča še bolj črnega, kot je. Potok Tojnica, recimo, ni več mrtev, saj vsakdo, ki stopi zraven, lahko opazi ribe, žabe in kačje pastirje. Mi smo imeli res veliko nesrečo, veliko poslovno škodo, veliko problemov in človek si res ne želi, da se še vse tisto, kar je dobrega, zamolči ali prikazuje drugače, kot je bilo. Po požaru v Ljutomeru se stvari odvijajo zelo drugače, vidi se, da država zdaj drugače ukrepa. Pa čeprav so šle tam v zrak podobne emisije kot na Vrhniki, saj so gorele po kemijski sestavi enake snovi. Sem namreč kemik. Komaj čakam, da se končajo vse preiskave in analize, da se pokaže, da je bila nesreča, ampak ne taka, ki bi pustila dolgoročne posledice.

Kakšno pa je vzdušje med zaposlenimi? Vemo, da so se med požarom ponoči zbrali v bližini in bili pripravljeni pomagati?
Ne razumejo, zakaj taka medijska gonja proti podjetju, ki je delalo dobro, ki ima dobro ekipo, ker smo bili res najboljši na tem področju, zakaj se ta medijska gonja ne ustavi. Zakaj se ne prikaže izboljšanje na Tojnici, odpadke smo odpeljali, objekt smo očistili. Zelo so mi zamerili, ker se je v medijih pojavljalo, da je Tojnico čistila VG Drava, mi smo pa imeli tam stalno šest ljudi ali več in dve cisterni, ampak nas nihče ni omenil, to se je fantom zdelo za malo, da niso niti omenjeni, čeprav ves čas delajo. Delali so po 12, 14 ur prva dva tedna, soboto, nedeljo, da smo vse skupaj spravili v obliko, da ni več grožnje in obremenjevanja okolja. Fantje in sodelavke so slabe volje zaradi tega, neki dvom je prisoten. Imeli smo nesrečo, ampak večja nesreča pa je, da se ta požar izrablja za neke druge cilje, ki nimajo s požarom nobene zveze, in to nas boli. In iz tega ven ne moremo, to je najtežje.

Vsaka zgodba ima seveda dve ali več plati. Tako, kot je tukaj zapisano, je to doživljal direktor Kemisa.

Erika Pečnik Ladika, TV Slovenija

Prijavi napako
Komentarji
ajvard
# 26.06.2017 ob 19:23
neverjetno, kako mu MMC/RTV pere javno podobo...

A ostal je trden. Od prvih ur, ko je najbolj gorelo in je stopil pred naše kamere, in še zdaj je enako dostopen za vsa vprašanja, ki jih novinarji naslavljamo nanj. Tri otroke ima, ženo in štiri vnuke in to pravi ga drži pokonci, zdaj pa je začel še teči.


še spomenik mu postavite!
semaino
# 26.06.2017 ob 19:25
Nanut bi moral sedeti v zaporu in Bobinec iz Gorenja tudi.

Ne pa, da daje intervjuje!


Gasilsci so povedali, da niso bili tam od 2005, ali neka podobna letnica. Ceprav je direktor govoril vse drugo.

Inspektorji so pa preverjali samo dokumente in ne to kar je bilo pripeljano. Zato so se tam popolnoma udomacili in se je zgodilo kar se je.

G. Nanut pa hodi oblecen kot kaksen proleter.
eos
# 26.06.2017 ob 19:26
A zdaj pa stopate na njegovo stran? Zbira pa se čedalje več dokazov, kako pritajeno je Kemis deloval, od črne gradnje, do nepodpisanih soglasij, izkrivljanja resnice o podatkih o zgorenih snoveh itd... Da o uradnih postopkih po požaru niti ne govorim. En kup kiksov, ki se čedalje bolj kažejo za namerne.

Kemis, adijo!

Vrhničani
Srečni Luka
# 26.06.2017 ob 19:57
Pogorela je zadeva, zaradi katere sem jaz prišel v Kemis. Projekt smo postavili, zagnali, naredili najboljše podjetje v Sloveniji, delali po vseh standardih in pravilih, na koncu se nam je pa tole zgodilo, pravi Nanut.

Od črne gradnje, nepodpisanih soglasij....
Srečni Luka
# 26.06.2017 ob 19:54
Če bi imel svojo palačo, kjer bi mu žena nabirala solato in grah, zraven Kemisa, bi mu kdo še verjel.
"Novinarstvo" pa res zna iz odgovornega napraviti žrtev!
Marjan K.
# 26.06.2017 ob 21:26
Mislem res samo še PR spomenik manjka res poden!! Kemis je bi ustanovljen za odlaganje oz, predelavo elektronskih naprav z tem je prišel na Vrhniko dragi moji!!..potem so pa vsako leto širil dejavnost in na koncu smo prišli do neke kemične greznice.
In mimgrede zadnji inšpekcijski pregled je bil 2015 direktor je pa priznal, da so imeli skoraj vsak teden samovžige....in še to niti ne "vedo" kaj natanko so sladiščli v prostorih ki so pogoreli!! V luf je šlo 850 ton nevarnih odpadkov tu se pa zganja cinizem, PR na javni tv in zavajanje pač moraš bit NAŠ!! ker ta človek in vsi tisti, ki so pri teh mahnacijah sodelovali bi morali v normalni državi že sedeti v čuzi...
pikabu
# 26.06.2017 ob 21:49
Gospod Nanut je izvrsten kapitalist. Nihče mu ne more oporekati, da ne dela vsega, kar lahko, za dobro podjetja, trudi se oprati ime podjetja v javnosti, očitno ga tudi dobro vodi, saj je na istem delovnem mestu že 16 let. Ponosno nosi oblačila z logom Kemisa, ko bi bilo marsikomu že tedne nerodno. Trudi se ohraniti podjetje, ki ga vodi, in to zelo zavzeto.

Je pa kapitalist. Ne vidi čez dobro svojega podjetja, ne vidi okolice podjetja, zatiska si oči pred okoljsko katastrofo, ki jo je povzročilo "njegovo" podjetje, noče videti in priznati svojih napak, objektivne odgovornosti, skratka popoln produkt kapitalizma. Spominja na politike, spominja na vse tiste razvajene otroke, ki vidijo samo svojo korist. Na žalost ne vidi, kakšno škodo dela svojim vnukom s tem, ko uničuje okolje, pa čeprav je to x km stran od njihovega doma. Pri onesnaženju okolju dandanes niso več pomembno, kako daleč smo od tam, kjer so največje okoljske težave, ker ceno tega plačuje ves planet. Taljenje ledu, ozonska luknja, krčenje gozdov ipd. v prvi vrsti niso težave Slovenije, to je res, ampak vplivajo na Slovenijo. Na našo kvaliteto življenja in še precej bolj bodo. Tega vsi ti kapitalisti ne razumejo. Enako razmišlja Trump s tem preklicem pariškega sporazuma, ko vidi gospodarsko škodo in izgubljena delovna mesta, noče pa videti posledic, ki jih bo takšna odločitev prinesla Zemlji, ko njega več ne bo. V kakšnih pogojih bodo živeli njuni in naši vnuki, če se bomo tako obnašali do okolja?!
slivovica
# 26.06.2017 ob 19:47
Njegov obraz vidno laže...
sijoze
# 26.06.2017 ob 19:34
Naslov pove vse.
atom ant
# 26.06.2017 ob 19:37
Nanut: "Kemis bo ostal na Vrhniki ali pa ga sploh ne bo"

Udarno, ni kaj.
V rangu: Ko ne boste več slišali strelov iz Alama....
Če se politika odloči, da Nanut in vodstvo niso krivi, vsi mi se lahko postavimo na glavo.
Ne bodo krivi
rokovnjac
# 26.06.2017 ob 19:56
Dajte velecenjenemu direktorju normalno srajco in kak reklc za čez, da ne bo v vseh intervjujih v lovske brezrokavniku.

Res reprezetnativno. Sicer se je pa ze prej videlo, da je mojster javnega nastopanja in PR
balrog
# 26.06.2017 ob 22:16
To pa res ni novinarstvo. Niti eno, niti eno vprašanje ni zadevalo, kakšne snovi je Kemis skladiščil in kaj je sploh v Kemisu zgorelo ? Zakaj kemikalije/nevarne snovi niso bile v negorljivih posodah, kako je mogoče, da niso gasilcev obvestili kaj je sploh gorelo. Neverjetno.
davide
# 26.06.2017 ob 22:10
manjka podatek kdo je napisal scenarij

dobra predstava, verjamem da marsikdo takole nasede
politik kritik
# 26.06.2017 ob 19:41
"Nobena lokalna skupnost drugje ne bi tega želela v svoji bližini, vsa druga, neposeljena območja, pa so zavarovana, primerne lokacije v Sloveniji enostavno ni. Kemis je bil postavljen na Vrhniko, ker je bilo tukaj že pred več desetletji določeno degradirano območje, namenjeno prav takšnim dejavnostim."

Kemis pa tudi kot berem podjetje Saubermacher. sta bili postavljeni na zaščiteno območje Nature 2000 in območje, ki je zaščiteno z UNESCOM. Ni samo Nanut strokovnjak, so tudi strokovnjaki, ki so zaščitili to območje in imeli so svoje razloge. Kakšne napake se je počelo v preteklosti in posledično degradiralo območje še ne pomeni, da bi morali to območje še naprej obremenjevat in delati z naravo kot svinja z mehom.

Bistvena težava določenih ljudi je, da enostavno ne zastopijo da človeštvo z vsako uro, z vsakim dnem napreduje. To kar je bilo dovoljeno leta 1987, pač ni več leta 2017 in to na podlagi nekih izkušenj, dognanj... Recimo ena taka izkušnja je bila 15.5.2017, ko je zagorela tovarna Kemis in ko so se v potoku obrnile ribe na trebuh in nam je narava dala jasen znak da se nekaj počne narobe.

Za božjo voljo, ljudje bi se radi v tej reki kopali. V ta namen so bila vložena enormna sredstva v kanalizacijska omrežja. Zaradi tega se je zaprlo tudi tovarno IUV na Vrhniki in zaprlo se je tudi to deponijo odpadkov na kateri sedaj stoji Kemis in Saubermacher. Ljubljansko barje in reka Ljubljanica ne pripada samo lastnikom Kemisa, Saubermacherja, ter njihovim zaposlenim. To območje glede na zaščito Unesca pripada celotnemu svetu in zato je treba tako z njim tudi ravnati. Ne more sedaj skupina ljudi, ki ima izrazite prednosti od tega izigravati vse ostalo.

Obe firmi morata stran in ne mi zdaj jokat. Napaka je ker ste šli kljub zaščitam tja postavlat. Prej bi mislili.
eos
# 26.06.2017 ob 21:51
Vsi, ki talate minuse tistim, ki nasprotujemo Kemisu, zamislite se malo. Lahko vas je sram, da vam je tako malo mar za naše otroke, našo naravo, imetje. Hvala, ampak zame niste sodržavljani. Takih jaz ne potrebujem, ki gledajo samo na lastno rit in znajo mislit le za en dan vnaprej.
5tane
# 26.06.2017 ob 20:54
No dejstvo je tudi, da bi vsi delali odpadke nobeden jih pa ne bi pri sebi uničil ali peljal na svojo deponijo temveč pri sosedu.
boro007
# 26.06.2017 ob 20:24
Pogršam zapis "oglasno sporočilo"...

Je pa lepo, če je vse res... Razen tistega 12 - 14 urni delavnik...
sik
# 27.06.2017 ob 07:38
Če vse zaźgeš nimaš stroškov s predelavo in skladiščenjem, narediš si prostor za nove dobave !?!???
PONOS
# 27.06.2017 ob 00:20
Čimprej ovadit dokaze zbrati in zapret in vse pobrat kar je nezakonito.Že nakup zemljišča je bil sporen..kmetje Kemisu niso hoteli prodat..prodali so komunali ta pa potem kemisu..Podkupljeni in skorumpirani od A do Ž.Sedaj pa še perejo javno podobo in pišejo bedarije kot o nekem ključnem podjetju.
BACK
# 26.06.2017 ob 23:23
kaj je z vami novinarji...kje so odgovori:
-točno kaj in koliko vsega je zgorelo, točn popis vsega
-kakšna so tveganja pri po izgorevanje, ali so bile možne kake kemijske reakcije
-kdo je Kemisu dal 14 pred požarom gradbeno dovoljenje za ŽE na črno zgrajene neprimerne
hangarje
-kdo je dal v prvi vrsti dovoljenje Kemisu, da lahko sploh obratuje na takem področju.
-katere inšpekcije so dovolile gradnjo na takem prostiru
TO je novinarstvo, nepa da ga zdej še hvalte !
boro007
# 26.06.2017 ob 22:41
@barlog

Že v prvih dveh odstavkih je jasno da se direktor novinarki mnogo preveč smili, da bi ga vprašala kako provokativno vprašanje...

Ob vsem tem sočutju me moti da ni še kakšnega delavca povabila in ga vprašala kako ga je družina zadne tedne pogrešala, ker je moral pucati svinjarijo po 14 ur na dan. In kako ga bodo pogrešali če je staknil kako čudno bolezen (seveda po lastni krivdi ker je dvakrat umaknil masko od ust)...
Kolupaila
# 27.06.2017 ob 08:49
Zelo se tukaj pozablja na lastnika tega podjetja in sicer Gorenje, ki nosi največjo odgovornost za to katastrofo.Ljudje bodite toliko pošteni do sodržavljanov, ki ne morejo brez skrbno na sprehod, ki svojih otrok ne smejo pustiti na travnik, ki niti domače živali ne morejo mirno sprehajati ali pasti. To, kar se je dogodilo na Vrhniki je Slovenski "Černobil" in iz tega se resnično ne sme delati norca ali minimalizirati takšne nesreče, posledice pa bo tako ali tako pokazal čas.
HOR
# 27.06.2017 ob 01:48
Ta tip je samo kmet na šahovnici, sicer pa je lastnik Kemisa Gorenje - in potrebno bo reči bobu Bob...!
zziga+
# 27.06.2017 ob 00:05
Ko vodja dejavnosti podjetja objektivno ogroža varnost velikega števila ljudi in okolja ni važno koliko ima otrok in vnukov ampak za katere odgovornosti je dobival plačilo.

Ne dvomim, da so jim za drago plačano uslugo predelave stranke namešale vsega, česar se niso mogli znebiti. Toda standard pri operacijah z nevarnimi snovmi je jasen:
Če nevarnosti ni moč definirati, se izvaja najzahtevnejše varnostne ukrepe (kot npr.radioaktivne snovi).
zziga+
# 27.06.2017 ob 00:03
Nanut sagte: Tretja možnost je nameren požig.

A je to pucflek ali direktor
Od direktorja se pričakuje, da bo poskrbel, da bo objekt, v katerem poteka delovni proces z nevarno tehnologijo in nevarnimi snovmi – zanesljiv in varen.

Samo v primeru, če predpisana ocena tveganja in študija požarne varnosti ne vsebuje strokovnih ukrepov za preprečitev požara zaradi namernega požiga nevarnih snovi, si nek menežer lahko po havariji privošči ribiški dom.
Marjan K.
# 26.06.2017 ob 22:09
@tedy123 tu ni vprašanje o upravičenosti obstoja podjetji, ki zbirajo in/ali predelujejo nevarne odpadke, Govora je o mahinacijah, kot malenskost-amnezija ter očitno tudi pogorela dokumentacija,da ne vedo kaj natanko je sploh zgorelo , ali pa imajo kronične probleme z samovžigi pa ponoči ni tam žive duše ali pa to da je bil zadnji inšepkcijski pregled 2 leti nazaj, ko po drugi strani pa razne revčke, ki nimajo kritja politike inšpektorji in birokracija obravnavajo, kot bi imeli doma predelavo jederskih odpadkov.....
boro007
# 26.06.2017 ob 21:54
Pikabu, odličen zapis, bi pa omenil nekaj...

Ponosno nosi oblačila z logom Kemisa, ko bi bilo marsikomu že tedne nerodno. Trudi se ohraniti podjetje, ki ga vodi, in to zelo zavzeto.

... S ponosom bi lahko tisti ki so delavcem zapovedali uporabo zaščitnih sredstev, še pomagali pri delu... Že pod dobrimi delavnimi pogoji je 12h težavno, v tisti svinjariji je pa še zelo škodljivo zdravju, vsaka minuta se pozna...

Upam da so bili delavci vsaj dobro kompenzirani...
ajvard
# 26.06.2017 ob 20:11
makoshark

citiral sem uvod v intervju
SimonRusk
# 27.06.2017 ob 10:45
Zadnjič mi ni dalo ko sem bil na Vrhniki, da se ne bi zapeljal mimo Kemisa. Zrak okrog objekta ima še vedno čuden kovinski vonj, najbolj pa me je zmotil napis ki ga imajo zraven logotipa: " Ker nam ni vseeno" ???? Potem pa pogledaš čez ograjo in tam stojijo parkirani kamioni cisterne z neznano vsebino in zraven na stotine plastičnih rezervoarjev z prav tako neznano vsebino.... In lej ga zlomka vse to je postavljeno na MAKADAMU???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Imam sliko samo ne vem kako bi jo pripel....
amigo
# 27.06.2017 ob 08:33
To je zelo dober biznis. Odvažaš te nevarne odpadke in strankam drago zaračunaš. Nato te odpadke kopičiš v nekih halah in ko je vse polno vse skupaj zažgeš. Podobno dela italijanska mafija. Natovorijo na kakšno plavajočo ruševino in ladjo potopijo. Pri nas to ne gre, zato pride v poštev samo ognjena reciklaža.
HOR
# 27.06.2017 ob 01:44
"...S sodelavci smo delali analizo, kaj bi lahko bilo. Izključili smo vzdrževanje, ki je v Sloveniji zelo pogost razlog. Tisti dan nismo namreč delali, in ko je šel zadnji človek s toplotno kamero preverit, ni bilo nikjer videti kakršnega koli toplotnega odstopanja. Druga zadeva, ki smo jo izločili, je elektrika. Tam, kjer je določena mikrolokacija požara, ni nikakršnih električnih napeljav ali podobnega, kar bi lahko povzročilo požar. Tretja možnost je nameren požig, pravi Nanut o možnih vzrokih za požar..."

Četrta možnost pa je samovžig zaradi neprimernega in nestrokovnega skladiščenja...
- O tem pa ta tip nič...!?

Ocena: Nezadostno !
PONOS
# 27.06.2017 ob 00:28
Požig je bil nameren to namigujem že od dneva ena kdo najbolj profitira od požiga?Nanut and company.Skladišče je bilo polno do zadnjega kotička..termika ta dan zelo ugodna.Nič ni slučaj.
MADERA
# 26.06.2017 ob 22:57
Tehtajo se razni interesi, o kvaliteti življenja posameznika je pa bolj malo besed.
gesan
# 26.06.2017 ob 22:40
Nanut: "Kemis bo ostal na Vrhniki ali pa ga sploh ne bo"
..............................
A se ne bi raje najprej pogovajrali in razmišljali o tem, kako boste poravnali škodo, ki ste jo povzročili s svojo malomarnostjo?

Danes pa res že vsak misli, da je dovolj neumen, da si lahko privošči trumphizme!
ivod
# 27.06.2017 ob 09:33
..nekaj let... pred leti... sem bil gasilec... od 20 požarov je bilo podtaknjenih: za enega pa ne bi mogel rečfi zagotovo...
... mislim, da zdaj ni nič drugaće :)
Bivši uporabnik
# 26.06.2017 ob 21:14
Dejstvo 1: se vedno smrdi.
Dejstvo 2: vrednost nepremicnina se je znizala.
Ko se bo zahtevala odskodnina bodo kmalu dali rep med noge.
anamor
# 25.07.2017 ob 16:18
A tega direktorja še niso zaprli????? Kakšne osladnosti pišete v vaših cajtengih???? Meni je popolnoma jasno, da bi moral ta direktor na vprašanja odgovarjat iz zapora.
orgle
# 25.07.2017 ob 14:03
@pikabu
Je pa kapitalist. Ne vidi čez dobro svojega podjetja, ne vidi okolice podjetja, zatiska si oči pred okoljsko katastrofo, ki jo je povzročilo "njegovo" podjetje, noče videti in priznati svojih napak, objektivne odgovornosti, skratka popoln produkt kapitalizma.


Za primerjavo si na linkih preberi o predvojnem mariborskem kapitalistu. Zaradi takih so pri nas celo izvedli revolucijo. Povsem zgrešeno dejanje. Takih kapitalistov v sodobni Sloveniji sploh ni.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Josip_Hutt
er
https://mariborinfo.com/novica/lokalno/d
ruzina-hutter-nekoc-uspesna-danes-pozabljena-druzina-iz-maribora/127072
https://mariborinfo.com/novica/lokalno/d
ruzina-hutter-nekoc-uspesna-danes-pozabljena-druzina-iz-maribora/127072
orgle
# 25.07.2017 ob 12:49
Ne nakladaj Nanut! Gre za namerne požare. Ali zato, da se taki obrati izločijo iz bližine naselij ali pa zato, da se hoče namerno zastrupljati ljudi.
V ozadju je mafija, ki služi na račun zdravja ljudi. Vedno bolj blesavo se mi zdi, da MORAM ločevati odpadke doma. Na ta račun pa služite denar. Ni moja dolžnost, da odpadke ločujem. To je VAŠA dolžnost!!! Vaša mafijska dolžnost.
Kakor pravi eminentni sodnik BMZ, bo potreben upor. Dovolj je mafije!!!!
kblaz50
# 29.06.2017 ob 12:21
Nanut: "Kemis bo ostal na Vrhniki ali pa ga sploh ne bo"
seveda ga ne bo.. kdo pri zdravi pameti bi ga pa še hotel!!!
HOR
# 27.06.2017 ob 12:01
@SimonRusk
# 27.06.2017 ob 10:45

Kako vstavljaš slike:
www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=for
um&op=viewtopic&topic_id=39721&a
mp;forum=155
foxhunt
# 26.06.2017 ob 21:31
Samo okusa za oblect pa nima.
Dolenjc
# 26.06.2017 ob 20:15
Kaj vsi tako gonjo delate proti temu Nanutu. Meni se ne zdi tak pokvarjenc. In še nekaj. Tak obrat potrebujemo, imel ga ne bi pa nihče.

Ali je bila nesreča, ali požig, tega nikoli ne moreš v celoti preprečiti. To je življenje.
makoshark
# 26.06.2017 ob 23:43
-kakšna so tveganja pri po izgorevanje, ali so bile možne kake kemijske reakcije

Gorenje je kemijska reakcija. Tako kot je recimo kemijska reakcija, ko se hrana, ki jo zaužiješ, s pomočjo kemijske reakcije pretvori v energijo, ogljikov dioksid in vodo. Kemijska reakcija ni bav-bav.
galoper
# 26.06.2017 ob 21:20
Prezira znanje drugih, ali morda ni sposoben tega presoditi?
makoshark
# 26.06.2017 ob 20:13
ajvard

In kaj je tako spornega v tem odstavku, ki si ga citiral? Povej mi, koliko odgovornih oseb je vseskozi dostopnih za novinarska vprašanje. Običajno ne komunicirajo, oz. samo takrat, ko jim ustreza.
bistri08
# 27.06.2017 ob 01:14
Če zapremo vse tovarne, ali bo potem ok za ljubljanćane?
Za plače pa najamemo kredite. Saj so poceni.
Kje jaz živim!
makoshark
# 26.06.2017 ob 22:12
eos
Vsi, ki talate minuse tistim, ki nasprotujemo Kemisu, zamislite se malo. Lahko vas je sram, da vam je tako malo mar za naše otroke, našo naravo, imetje. Hvala, ampak zame niste sodržavljani. Takih jaz ne potrebujem, ki gledajo samo na lastno rit in znajo mislit le za en dan vnaprej.

Ni vse tako črno belo, kot prikazuješ. Kam bomo dali vse nevarne odpadke? Kdo jih bo prevzel? Če jih nihče noče, ali se bomo potem tudi vsi odpovedali vsem izdelkom, ki jih vsebujejo?
makoshark
# 26.06.2017 ob 20:09
ajvard
neverjetno, kako mu MMC/RTV pere javno podobo...

Ali ima pravico do izražanja svojega mnenja ali je nima? Na MMC je bilo glede Kemisa polno objav. Nič ni narobe, da direktor pove svojo zgodbo.
Kazalo