Po nižinah v notranjosti bo ponekod lahko zapadlo do deset centimetrov mokrega snega. Foto: BoBo
Po nižinah v notranjosti bo ponekod lahko zapadlo do deset centimetrov mokrega snega. Foto: BoBo
Zimska pnevmatika
Na Darsu voznikom ob napovedanem sneženju svetujejo, da se na pot s svojimi vozili odpravijo le z obvezno zimsko opremo. Foto: BoBo
Zimske razmere zahtevajo uporabo zimske opreme
Vremenoslovci napovedujejo sneg

Predvsem na višje ležečih predelih se ponekod sneg že oprijema vozišča. Na prelazih Jezersko, Ljubelj ter Korensko sedlo je obvezna zimska oprema, piše na spletnih straneh Prometnoinformacijskega centra (PIC).

Zaradi večje količine padavin v osrednji, jugovzhodni in vzhodni Sloveniji naraščajo reke, nekatere so že prestopile rečne bregove. Po podatkih agencije za okolje je reka Mirna presegla opozorilni pretok in se začela razlivati ob strugi.

Prav tako je v več krajih prišlo do dviga kanalizacijskih vod in podtalnic, v Straži, Sevnici, Laškem in v občini Kozje pa je meteorna voda zalila stanovanjske objekte, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Na Primorskem težave povzroča burja. Na hitri cesti je zaradi burje med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina prepovedan promet za vse kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Ajdovščina-Vipava, Selo-Ajdovščina, cesti Selo-Ajševica in Ozeljan-Vogrsko pa je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.
Prvi sneg do nižin
Slovenijo je torej na nekaterih predelih že zajel sneg do nižin, ponoči pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila pod 400 metrov nadmorske višine, opozarja agencija za okolje (Arso).

Največ snega bo predvidoma padlo na vzhodu Slovenije. Na Darsu voznikom ob napovedanem sneženju zato svetujejo, naj se na pot s svojimi vozili odpravijo le z obvezno zimsko opremo. "Največ snega po trenutnih napovedih pričakujemo v vzhodni Sloveniji od 15. ure do polnoči, kjer se predvideva okoli 15 centimetrov snega. Predvidevamo, da bo potrebno tudi pluženje od Celja do Trojan, kjer bo po trenutnih napovedih od 12. do 18. ure zapadlo od pet do deset centimetrov snega. Podobne razmere bodo tudi na Dolenjskem," so zapisali na Darsu.

Po nižinah v notranjosti bo ponekod lahko zapadlo do deset centimetrov mokrega snega, količina snega pa bo z nadmorsko višino hitro naraščala. Nad 600 metri nad morjem bo zapadlo predvidoma od 20 do 40 centimetrov snega, nad tisoč metri pa ponekod tudi okoli pol metra.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) voznikom svetuje, naj pred odhodom na pot preverijo prevoznost cest na območju, kamor so namenjeni. Poleg tega morajo računati s tem, da bo v primeru obilnejšega sneženja vožnja trajala dlje kot običajno, zato se je treba na pot odpraviti prej. "Tudi voznik in potniki naj bodo zimsko opremljeni: zimska obutev, topla oblačila, tople rokavice, zimska kapa. V hudih zimskih razmerah lahko pričakujete tudi večurne zastoje. Bodite potrpežljivi, pomagajte drugim voznikom, predvsem pa imejte v rezervoarju dovolj goriva," so opozorili.

Burja in naraščanje manjših rek
Preglavice bo povzročala tudi burja, v nočnem času bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegli hitrost okoli 100 kilometrov na uro. V soboto dopoldne se bodo razmere umirile, le v severni in vzhodni Sloveniji bo še pihal severni veter.

V noči na soboto in v soboto zjutraj so mogoči tudi hitrejši porasti manjših rek na jugu in vzhodu, zlasti pa v severovzhodni Sloveniji. V tem času lahko posamezne reke poplavijo na območju vsakoletnih poplav.

Reka Ljubljanica bo v soboto predvidoma začela ponovno naraščati in se razlivati na običajnih mestih na Ljubljanskem barju, za soboto pa na Arsu napovedujejo tudi poplavljanje reke Krke, predvidoma na območju vsakoletnih poplav.

Zimske razmere zahtevajo uporabo zimske opreme
Vremenoslovci napovedujejo sneg