Prizor iz Štrihovca v občini Šentilj. Foto: MMC RTV Slovenija/Tomaž Frangež
Prizor iz Štrihovca v občini Šentilj. Foto: MMC RTV Slovenija/Tomaž Frangež
false
Dela na zasuti železnici. Foto: Gregor Naglav
V Zasavju še odpravljajo škodo po neurju
Zaradi neurij sanacija škode po vsej Sloveniji
Neurje divjalo po Štajerski in Zasavju


Najhuje je bilo v Šentilju, kjer je voda zalila okoli 30 stanovanjskih hiš in poslovnih objektov, med njimi tudi občinske objekte in tudi Casino Mond, sprožili so se vsaj trije plazovi. "Kletne prostore, policijske postaje, kulturni dom, šole Šentilj, največ intervencij je bilo v individualnih hišah, zalitih je bilo 27 kleti. Najhuje je bilo v naseljih Kaniža in Cerknica, kjer je bilo vmes tudi veliko toče," je pojasnil župan Šentilja Štefan Žvab.

V Šentilju so tako že od jutra na terenu ekipe, ki zbirajo podatke o nastali škodi. Po prvem ogledu so na občini ocenili, da je škode na komunalni infrastrukturi za okoli 250.000 evrov, na občinskih objektih pa za okoli 100.000 evrov. Škodo, ki je nastala na kmetijskih površinah in pridelkih, bodo ocenile strokovne službe kmetijsko-gozdarske zbornice.

Ob tem so pojasnili, da bodo, ko bodo zbrali okvirne podatke, takoj sklicali komisijo za komunalno gospodarstvo in infrastrukturo, saj se je izkazalo, da je največ težav s kanalizacijskim omrežjem, ki ni preneslo večje količine vode ter s plazovi in cestami, ki jih bo treba takoj sanirati.

Žvab bo tudi predlagal, da v rebalans občinskega proračuna vključijo dodaten denar za odpravo posledic ujme ter da dodatno pomagajo tudi gasilcem, ki so ves čas na terenu in imajo največ dela.
Iz Šentilja se je neurje nato preselilo tudi na območje sosednje občine Pesnica, kjer je veter poškodoval strehe več stanovanjskih hiš in podrl nekaj dreves.

Naporna noč tudi v Mariboru
Veliko dela so imeli tudi v mestni občini Maribor, kjer so poklicni in prostovoljni gasilci posredovali 200-krat.
V Zasavju jo je tokrat najslabše odnesel jugovzhodni del regije oziroma občina Hrastnik. Poleg obilnih količin vode in toče so tokrat kar precej težav povzročili zemeljski plazovi. V Bevčah pri Velenju je zaradi udara strele prišlo do požara ostrešja stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci, ki so odkrili del strehe, požar omejili in pogasili, pregledali prostore s termo kamero ter s kritino prekrili kvadratni meter strehe.

Močno neurje z nalivi in vetrom je zajelo tudi območje občine Žalec, gasilci Polzele pa so iz osmih objektov izčrpali meteorno vodo in v kraju Založe prekrili devet kvadratnih metrov gospodarskega objekta z opeko.

Neurje je povzročilo nevšečnosti tudi v občinah Prebold, Braslovče in Šoštanj, v Zgornji Rečici pri Laškem pa so gasilci morali preusmeriti tok hudournika, ki je ogrožal tri stanovanjske hiše in cesto.

V Gabrovniku pri Slovenskih Konjicah je močan veter podrl drevo, ki je padlo na streho stanovanjske hiše in cesto. Posredovali so gasilci, ki so drevo odstranili in razžagali ter s kritino prekrili približno tri kvadratne metre strehe.

Tudi občini Dravograd in Slovenj Gradec je zajelo močno deževje. V naselju Zgornji Razbor pri Slovenj Gradcu je reka Suhodolnica popolnoma zalila lokalno cesto Suhi dol-Razbor, na cesto se je sprožil zemeljski plaz, ki pa so ga že delno sanirali. Zemeljski plaz se je sprožil tudi v Tolstem Vrhu pri Ravnah na Koroškem, tamkajšnje komunalno podjetje je plaz že očistilo.

Zaradi plazu prekinjena železniška povezava
Plaz je prekinil železniški promet na mednarodni železniški povezavi med Hrastnikom in Zidanim Mostom. Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic so ob 4.30 za ves promet odprle oba tira glavne železniške proge Zidani Most-Ljubljana, ki je bila zaprta zaradi ponedeljkovega plazu. Vsi potniški vlaki bodo vozili po voznem redu, za nekatere jutranje vlake so mogoče manjše zamude, so sporočili s Slovenskih železnic.

Plaz je med Hrastnikom in Zidanim Mostom zasul tudi regionalno cesto, ki je tudi še neprevozna, obvoz je za osebna vozila mogoč po lokalni cesti Radeče-Hrastnik, ki pa je neprimerna za avtobusni in tovorni promet oziroma po regionalni cesti Zidani Most-Laško-Celje, Prebold-Trbovlje. Odprta bo v sredo.

Zaradi poškodb cestišča je neprevozna tudi regionalna cesta Hrastnik-Rimske Toplice čez Marno. Tudi ta bo spet odprta v sredo.
Več manjših plazov se je v občini Hrastnik prožilo tudi na območju Gor in Turja, kar je povzročilo precej težav prebivalcem predvsem na dostopnih poteh, na tem območju pa je bila motena tudi oskrba z električno energijo, težave s prevelikimi količinami vode pa so imeli tudi na Dolu pri Hrastniku.

Veliko sreče pa je sinoči imelo približno dvajset voznikov in njihovih sopotnikov, ki so ostali začasno ujeti med dvema plazovoma pri Suhadolu - med Zidanim Mostom in Hrastnikom, saj so jim gasilci dokaj hitro omogočili nadaljevanje poti, pri tem pa ni bil nihče poškodovan.

V Zasavju še odpravljajo škodo po neurju
Zaradi neurij sanacija škode po vsej Sloveniji
Neurje divjalo po Štajerski in Zasavju