Okolje
(6)
Letalski promet močno prispeva k okoljskemu odtisu. Foto: EPA
Slovenski okoljski odtis je v povprečju EU-ja (na fotografiji Jezersko). Foto: BoBo

Dodaj v

Okoljski odtis v središču Evropskega tedna trajnostnega razvoja

Slovenija je v povprečju EU-ja
30. maj 2018 ob 09:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Začenja se četrti Evropski teden trajnostnega razvoja, ki spodbuja aktivnosti za dvig ekološke zavesti ljudi. V Sloveniji teden poteka v znamenju analize in spoznavanja okoljskega odtisa.

V okviru Evropskega tedna trajnostnega razvoja – vseevropske pobude za spodbujanje in prepoznavanje dejavnosti, projektov in dogodkov, ki spodbujajo trajnostni razvoj – bo tudi v Sloveniji potekalo več dogodkov, posebna pozornost pa bo posvečena okoljskemu odtisu.

Predstavniki vladne in nevladne sfere so že prejšnji zaključili usposabljanje z raziskovalno organizacijo Global Footprint Network kot del projekta za vključevanje okoljskega odtisa v nacionalne okoljske in razvojne strategije. Vodja raziskav v organizaciji David Lin je ob tem poudaril, da človeštvo živi čez meje planeta, čeprav bi bilo lahko tudi drugače.

Okoljski odtis meri letne potrebe populacije po naravnih virih, vključno s hrano, lesom, vlakninami in absorpcijo izpustov ogljika. Primerja se ga lahko z biokapaciteto, ki meri letno zmogljivost določenega območja, da obnovi te vire.

Slovenija v povprečju EU-ja
Povprečni okoljski odtis v Sloveniji je 4,7 globalnega hektarja na osebo, kar je enako povprečju EU-ja. Vendar pa je to tudi več kot dvakratnik biokapacitete Slovenije in skoraj trikrat toliko, kot je na globalni ravni razpoložljivo na osebo. Pri tem pa ogljični odtis tvori okrog 60 odstotkov okoljskega odtisa v Sloveniji, kar je sicer podobno globalnim statistikam.

Dan okoljskega dolga, ko smo porabili naravne vire, ki nam pripadajo za tisto leto, je bil lani v svetovnem merilu 2. avgust, za Slovenijo pa že 13. maj. Letos smo v Sloveniji ta dan dosegli še prej, in sicer 11. maja.

"Zato je trajnostna razvojna pot Slovenije lahko le pospešeno zniževanje okoljskega odtisa v smeri ekosistemske zmogljivosti ob hkratnem zmernem povečevanju blaginje oz. njenem ohranjanju," poudarjajo na okoljskem ministrstvu.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 30.05.2018 ob 14:01
Le še eden medijski odtis iz središča trajnostnega Evropskega natega...
presenečen
# 30.05.2018 ob 16:50
Dobra prva fotka
HotRod
# 30.05.2018 ob 13:50
glede na to da gre za pomembno temo, bi bilo dobro da bi malo več napisali
HOR
# 01.06.2018 ob 22:20
"...Slovenija v povprečju EU-ja
Povprečni okoljski odtis v Sloveniji je 4,7 globalnega hektarja na osebo, kar je enako povprečju EU-ja. Vendar pa je to tudi več kot dvakratnik biokapacitete Slovenije in skoraj trikrat toliko, kot je na globalni ravni razpoložljivo na osebo. Pri tem pa ogljični odtis tvori okrog 60 odstotkov okoljskega odtisa v Sloveniji, kar je sicer podobno globalnim statistikam..."

"...Dan okoljskega dolga, ko smo porabili naravne vire, ki nam pripadajo za tisto leto, je bil lani v svetovnem merilu 2. avgust, za Slovenijo pa že 13. maj. Letos smo v Sloveniji ta dan dosegli še prej, in sicer 11. maja..."

Zgornja trditev glede "Povprečni okoljski odtis" in "Dan okoljskega dolga" o porabi virov človeštva nima nikakršne resne podlage v znanstvenih evidencah in dokazih ter je tako ne bi smel nobeden resen medij ali organizacija, ki se dojema (strokovno ali kako drugače) kredibilno objavljati, kot dejstvo, pač pa eventualno samo z razlago, da gre le za enega od tako ali drugače pomanjkljivih (in obskurnih ideoloških) konstruktov in pogledov na sedanje stanje tozadevne problematike, kajti ta zadeva je bliže New Age - Gaia infantilnim religioznim fantazijam, kot pa kakšni resni strokovni verodostojnosti. Kar pa ne velja za marketing, oziroma medijsko manipulacijo, ki je precej uspešna...
Tako pa razni (strokovno ali kako drugače podhranjeni) mediji in organizacije nastopajo, kot EPP takšnim kvasi strokovnim hipotezam in njihovim lastnikom ter akterjem.
Ljudje brez podlage v znanju in informacijah pa seveda nasedajo...

Osrednji promotor tega "Earth overshot day" je Mathis Wackernagel , ki je ustanovil Global Footprint Network (GFN) potem, ko je sodeloval pri razvoju ideje " ekološkega odtisa" (Ecological footprint) in, ki tako ali drugače biznisira z trženjem te zadeve.
Osnovna ideja tega odtisa je sicer dobra saj pove koliko zemlje (hektarov) potrebuje človek, da s tem vzdržuje sebe in svojo porabo.
Problem pa je, da so v ta indeks vtaknili precej nedokazanih predpostavk in je tako bolj manipulativna ideološka fikcija, kot pa znanstveno strokovna realnost.

Ena od napak je, da napačno kalkulirajo z omejitvami obdelovalnih površina, ki imajo v resnici več potenciala, itd. Med drugim obsega tudi, kot obremenitev in onesnaženje velik vpliv CO2 (ostalih onesnaženj pa bolj malo - pač tipična klima alarmistična "eko " orijentiranost...)

Največji znanstveno nedokazan vpliv je pa ravno ta dodatek CO2, ki tvori 60% tega indeksa in pri čemer ima za podlago uradne (sicer znanstveno nedokazane in v realnosti v veliki meri ovržene) klima alarmistične napovedi o "katastrofalnih" posledicah človeških emisij CO2 preko senzitivnosti globalne temperature na rast CO2, ki pa se je do sedaj jasno izkazala za precej pretirano, saj je izkazana rast temperature precej manjša od napovedane glede na rast emisij CO2. Tako osnovno zgrešeno napoved je predstavil J. Hansen (in z njim NASA) leta 1988 v ZDA senatu.
Mimogrede, vsa "eko" klimatska anti CO2 in energetska OVE politika temelji približno na teh napačnih znanstveno nedokazanih domnevah...!
Dodatno se je izkazalo, da je v zadnjih 30 letih rast CO2 celo precej pospešila rast in obseg zelene mase rastlinja za ca 10 do 15%, oziroma za ca več, kot znaša površina Australije…! Kar jasno pomeni tudi boljšo in večjo rast pridelkov (več hrane) ter večji odvzem CO2 iz zraka. Tako donosi/količine pridelanih žitaric stalno rasejo na vedno manjši potrebni površini že ca od 1980, kar sovpada z večjim segrevanjem in rastjo CO2 …
Sicer vsak resen vrtnar in pridelovalec opojne sorte travice za zadevanje ve da dodajanje CO2 v zrak pospeši rast rastlin.

Zaradi tega in še česa je (še posebej tako visok) delež odstotka CO2 v tem prikazu brez neke resne strokovne podlage.
Tako, da če iz tega indeksa "prekoračenij virov" odvzamemo teh 60% CO2 (ki ne zaseda nobene površine Zemlje, velikost obsega obremenitve Zemlje pa ni dokazan) dobimo ca vrednost 0,7, k temu pa je potrebno dodati še razpoložljive rezerve za donose, tako da smo prej na ca 70 ali 60% letne globalne porabe razpoložljivih virov, v vsakem primeru pa precej pod ca 170% (1,7), kot hoče prikazati Dan "prekoračenja" zemeljskih virov (Earth Overshoot Day) oziroma dan ekološkega "dolga" kakor so si ga po svoje zamislili pri Global Footprint Network (GFN).
(Zraven uspešno nabitega finančnega nam zdaj nabijajo še CO2 »dolg« in ga seveda zaračunavali v denarju…)

Samo za, na primer, pridelavo »bio« goriv se sedaj zaseda površina velikosti Francije, ki tako odžira prostor pridelavi hrane, itd. Tako pridelana biogoriva pa v celotnem ciklu do uporabe ne izkazujejo prihranka CO2, oziroma ga skupaj proizvedejo več, dodatno pa se za to »eko« klimatsko neumno in škodljivo raboto vsako leto poseka precej tropskega gozda… Seveda pa je v ozadju profit z "eko" klimatskim blagoslovom...

Bolj resne analize tako ugotavljajo dovolj resursov za prehranjevanje ca 9 miljard ljudi v 2050, tako ali drugače pa imamo na voljo tudi dovolj virov energije, ki bo poganjala cvilizacijo za to množico.
Skratka resursov je dovolj še za kar nekaj časa in več ljudi. Sicer pa so take malthusijanske napovedi apokalipse že stare in so se do sedaj vse izkazale za napačne saj jih je vedno povozil napredek…
In kakor vedno se je našel kdo, ki jih je znal primerno uporabljati in zlorabljati za takšno ali drugačno rabo…
LINK ali copy-paste viskalnik
https://wattsupwiththat.com/2010/08/26/e
cological-footprints-a-good-idea-gone-bad/
LINK
www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth
LINK
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf
/10.1111/j.1728-4457.2013.00561.x
LINK
https://geoethic.com/2015/11/27/james-hansens-climate-models-versus-observations-1958-%C2%AD2015/
HOR
# 01.06.2018 ob 21:25
@pifaRifa
# 01.06.2018 ob 14:48
"...S strani izpustov toplogrednih plinov in zmanjšanja onesnaženosti zraka je jasno kaj moramo storiti – zgraditi novo jedrsko.,,"

Točno tako.
Če Nemčija ne bi zaprla svojih jedrskih elektrarn, bi bile emisije za ca 40 odstotkov nižje kot danes...
Dodatno pa je francoska elektrika ravno zaradi več nukleark in manj OVE sonca/vetra ca polovico cenejša od nemške...
klik...
klik...
pifaRifa
# 01.06.2018 ob 14:48
S strani izpustov toplogrednih plinov in zmanjšanja onesnaženosti zraka je jasno kaj moramo storiti – zgraditi novo jedrsko.
German electricity was nearly 10 times dirtier than France's in 2016
France vs Germany
Co2 intensity per energy use
In pa še izpusti v živo: https://www.electricitymap.org/

Z enako sestavo energetskega sistema kot ima Francija (ali Ontario/Švedska), bi iz današnjih 250+gCo2/kWh prišli na pod 50. In zmanjšali naš okoljski odtis.
Kazalo