Že tretje leto zapored je neurje opustošilo občino Prevalje. Foto: Televizija Slovenija
Že tretje leto zapored je neurje opustošilo občino Prevalje. Foto: Televizija Slovenija
Center Prevalj na Koroškem je poplavilo v 20 minutah. So bili krivi zamašeni odtoki? Foto: Televizija Slovenija
Prevaljčanom je na pomoč priskočilo 60 gasilcev. Foto: Televizija Slovenija

Pri odpravljanju posledic je prebivalcem Prevalj na pomoč priskočilo več kot 60 gasilcev. Poleg črpanja meteorne vode so gasilci iz poplavljenega vozila rešili dva človeka.

Okoli 6. ure popoldne je samo v 20 minutah popolnoma zalilo središče Prevalj. Zalilo je regionalno cesto in stanovanjske hiše in bloke ter poslovne objekte. Kolikšna bo gmotna škoda, je za zdaj še prezgodaj govoriti, a ta bo velika, je dejal župan Prevalj Matic Tasič. "Vse se je zgodilo v 20 minutah. Bregove sta prestopila dva potoka, meteorne vode pa so zalile središče Prevalj. Poplavljene so ceste, zalilo je več objektov, pomagajo gasilci, civilna zaščita, prostovoljci," je hudo uro komentiral župan Tasič.


Pri upravi za zaščito in reševanje proučujejo, ali je vzrok poplav močen naliv ali pa so bili krivi zamašeni odtoki. Po besedah župana težave povzročata predvsem dva potoka, za katera je občina lani že pripravila projekte za rekonstrukcijo, a pristojni se še niso odzvali.

Cerar: Dozdajšnji ukrepi omilili posledice ujme
Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je danes obiskal Prevalje in zatrdil, da so po prvih podatkih dozdajšnji protipoplavni ukrepi nekoliko omilili posledice te ujme, a da bo treba izvesti še dodatne ukrepe. "Hudo mi je, ko vidim, kako je ta nenadna, velika količina padavin povzročila poplave, ki so res prizadele nekatere ljudi na Prevaljah," je dejal Cerar.

Dodal je, da prvi podatki kažejo, da so dozdajšnji protipoplavni ukrepi nekoliko prispevali k temu, da ni bilo škode še več. "Dejstvo pa je, da bo treba na Prevaljah izvesti še dodatne protipoplavne ukrepe, za katere smo se že pripravljali, pa še niso bili izvedeni," je dejal Cerar in napovedal, da bo postopke v povezavi s tem zdaj pospešil v največji mogoči meri. Po njegovih besedah je namreč treba zagotoviti in nujno narediti vse, da se to ne bo več tako ponovilo.

Nujno čiščenje zaplavnih pregrad
Posledice ujme si je ogledal tudi direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar, ki je napovedal, da bo koncesionar že na začetku prihodnjega tedna pristopil k prvim interventnim ukrepom na Prevaljah. Tako bodo začeli čistiti štiri oz. pet zaplavnih pregrad, ki so se zapolnile ob tem dogodku. Bile so namreč očiščene, a jih je plavje v četrtkovi ujmi znova zapolnilo.

Plaz ogroža hišo
Na Prevaljah zdaj nadaljujejo odpravo posledic neurja z močnim nalivom. Po podatkih župana je zalilo od 15 do 20 objektov v središču Prevalj, voda je na cesto nanašala blato in pesek, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Najmanj eno cesto bodo posledično delno zaprli, plaz pa ogroža tudi eno stanovanjsko hišo.

Najhuje je bilo v središču Prevalj oz. na območju naselij Perzonali, Zgornji Kraj, Trg, Breznica, pri Osnovni šoli Prevalje in Ob Meži. Posredovali so prostovoljni in poklicni gasilci s Prevalj in Raven na Koroškem ter delavci Komunalnega podjetja Log in Cestnega podjetja VOC Celje. Aktiviran je bil tudi občinski štab civilne zaščite.

"Ponoči smo delali, dokler smo bili pri močeh, da smo črpali vodo in blato iz stanovanj in poslovnih objektov. Danes nadaljujemo čiščenje ulic, prepustov, stanovanj, objektov," je še povedal župan.

Poškodovana infrastruktura
Delo so že začeli gasilci iz vseh društev Mežiške doline, ki bodo pomagali s cisternami čistiti ulice. Že po neurju in ponoči so na pomoč priskočili tudi številni prostovoljci, njihova pomoč je zelo dobrodošla, je prostovoljce pohvalil župan. Poškodovane je veliko infrastrukture, cesto proti Suhemu Vrhu bodo zaprli za tovorni in traktorski promet, saj je na več mestih odneslo del cestišča, veliko je plazov. Tudi proti Lešam je veliko škode na infrastrukturi. Za ocene škode je še prehitro, bo pa ta velika.

Sicer pa Tasič znova opozarja, da imajo predvsem težave zaradi enega potoka in enega prepusta za drugi potok pod glavno cesto pri avtobusni postaji, saj je bila leta 2016 podobna poplava v središču Prevalj. Občina je po njegovih besedah sama naročila projekt ureditve Štefanovega potoka, ga posredovala pristojnim za sanacijo vodotokov, ki so sanacijo obljubili skladno s finančnimi možnostmi, a je do zdaj še niso izvedli. "Upam, da se bo zdaj denar našel," je dejal Tasič.

Kohezijski projekt za poplavno varnost
Sicer pa na Ravnah na Koroškem prav danes popoldne Direkcija RS za vode predstavlja nov, 22,3 milijona evrov vreden kohezijski projekt za poplavno varnost na območju Meže in Mislinje, v katerega bo vključena tudi Občina Prevalje. Dela se bodo začela v nekaj dneh, projekt pa naj bi končali do konca leta 2022.

Meteorne vode so v četrtkovih neurjih po Sloveniji zalivale objekte in ceste tudi drugod po Sloveniji, sprožilo se je več plazov, zaradi poplav je bilo poleg cest na Prevaljah nekaj časa zaprtih tudi več drugih cest na Koroškem in v Velenju. O težavah so poročali še z območja občin Ruše, Selnica ob Dravi, Podvelka, Prebold, Žalec in Šoštanj. Tudi na Duplici v občini Kamnik je voda zalivala pritlično stanovanje večstanovanjskega objekta.

Posledice neurja:

Prevalje že tretje leto zapored pod vodo
Neurje spet opustošilo občino Prevalje
Prevalje že tretje leto zapored pod vodo
Neurje spet opustošilo občino Prevalje