Okolje

Poudarki

  • V slovenskih vzgojno-izobraževalnih ustanovah se dnevno pripravi več kot 680.000 obrokov
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 16 glasov Ocenite to novico!
zelenjava
"Tradicionalni slovenski postopki pridelave in predelave so lahko velika prednost, saj so pridelki in izdelki zato nemalokrat bistveno bolj kakovostni. Sistem javnega naročanja se vendarle mora še nekoliko prilagoditi, da bo še več hrane slovenskega porekla v slovenskih javnih zavodih," je dejal Šoltes. Foto: Pixabay
false
Pridelava, predelava, logistika in trženje hrane v Sloveniji zaposlujejo kar 90.700 ljudi. Foto: BoBo

Dodaj v

Pomagalo bi že za 3,5 evra več slovenskih izdelkov v košarici

Samooskrba bi povečala tudi zaposlenost
17. marec 2017 ob 14:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na posvetu o krajšanju poti lokalno pridelane hrane je več govorcev pozvalo k izvzemu hrane za javne zavode iz sistema javnega naročanja, kar da bi imelo več pozitivnih učinkov.

Evropski poslanec Igor Šoltes, ki je posvet organiziral skupaj z varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano Jožetom Podgorškom in Visoko šolo za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, je predstavil pobudo za izvzetje živil iz sistema javnih naročil.

Poudaril je, da bi s tem bilo manj zavržene hrane, sistem javnih naročil pa država lahko uporabi tudi za vplivanje na socialni vidik, okolje, demografsko sliko in javno zdravje. "Če postavimo na tehtnico konkurenčnost in zdravje, enostavno moramo dati prednost zdravju," je povedal Šoltes.

Dvig samooskrbe za odstotek bi po njegovem mnenju v Sloveniji ustvaril do 1.000 novih delovnih mest. Ob tem je podal informacijo, da če bi se na teden v naši košarici nabralo za 3,5 evra več slovenskih izdelkov, bi se prihodki lokalnih pridelovalcev letno povečali za 110 milijonov evrov.

Samooskrba kot pot do večje zaposlitve
Podgoršek pa je poudaril, da so zaradi posebnosti slovenskega kmetijstva kratke oskrbovalne verige s hrano pomembne predvsem za ohranjanje (pridelava, predelava, logistika, trženje hrane v Sloveniji zaposlujejo kar 90.700 ljudi) in odpiranje novih kakovostnih delovnih mest.

Kmetijski minister Dejan Židan je ob tem predstavil ukrep, ki bo na voljo aprila in je namenjen prav zmanjševanju zaraščenih območij. Lastnikom zaraščenih površin bo na voljo 3.000 evrov na hektar, da bodo ta zemljišča očistili, zravnali in se zavezali, da bodo vsaj naslednjih 10 let na teh površinah potekala kmetijska proizvodnja.

Po 20 letih je čas za uresničitev
Po besedah Irene Simčič z republiškega zavoda za šolstvo se v slovenskih vzgojno-izobraževalnih ustanovah dnevno pripravi več kot 680.000 obrokov. Šoltesovo idejo podpira in si želi, da bi se po 20 letih le udejanjila. Opozorila pa je na potrebno ustrezno strokovno podporo učiteljem, ki "niso strokovnjaki za javna naročila". "Ne smemo pozabiti tudi na vzgojno-izobraževalni vidik. Nič ne bomo dosegli, če ne bomo otrok in porabnikov naučili prehranskih navad in da segajo po temu," je dodala.

Član Evropskega računskega sodišča Samo Jereb je po drugi strani posebno pozornost namenil označevanju datuma uporabe na živilih, saj je v primeru oznake "uporabno najmanj do" skladno z evropskimi pravili mogoče te izdelke uporabljati še po tem datumu, kar pa predpisi nekaterih držav članic onemogočajo.

Maja Koković z ministrstva za javno upravo pa je poudarila, da trenutno številke naročanja hrane lokalnih pridelovalcev niso slabe, sploh v primerjavi z drugimi državami EU, da pa je še prostor za izboljšanje. "Pretežni del javnih naročil žal še vedno temelji zgolj na ceni, tudi v okviru meril bi lahko dali prednost tudi kakovostnejši lokalni hrani, saj nam to zakonodaja omogoča, a tega žal v praksi ni dovolj," je dejala.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
conanbarbarian
# 17.03.2017 ob 14:24
Politiki samo nakladajo kako je pomembna samozadostnost in kako je zdravo jesti lokalno hrano. V resnici jemo smeti, ki ostajajo v drugih zahodno evropskih državah. Tisti, ki naj bi skrbeli, da naj bi bila hrana varna pa nimajo pristojnosti. Za kozlat, sama hinavščina !
fah-q
# 17.03.2017 ob 14:30
no, jaz sem v tujini, moja družina v sloveniji pa kupuje večino zelenjave direkt od malega kmeta s primorskega konca...kar pač tisti teden prinese, to se kupi. in zadeva je prva liga. stane pa par deset centov več ko škart odpadna roba iz italjanske borze sadja in zelenjave na policah naših supermarketov...
brehme
# 17.03.2017 ob 14:21
Vse je v glavi. Kdor želi jesto lokalno hrano, jo ima dovolj, je pa res, da pozimi odpadejo kumare, bučke, paprika...
Zelje ostaja neprodano po kmetijah, uvaža se pa cheap zelenjava, poreklo neznano.
mihaing
# 17.03.2017 ob 14:48
Saj ste si sami krivi, ker izkoriščate "Proizvedeno v Sloveniji" in zaradi tega takoj cena v višave. Še zdaj ne vem zakaj, saj pesticidov ravnotako pokupimo kot v drugih EU državah.
a.orhidejca
# 17.03.2017 ob 14:24
plače dvignite pa bo(mo) kupovali domače.
vnk
# 17.03.2017 ob 15:06
Nekaj časa sem bil zelo za, sedaj me pa tale "slovenska kakovost" in podobno prav nič ne gane, Pivka ma ves zakol halal, ampak tega na izdelkih namenjenih primarno v Sloveniji ne oglašuje, zadnjič pa oglas v Sparu in se je prav fajn videl na pakiranju hrenovk halal znakec. Vzameš Poli, paradni konj salame Perutnine Ptuj, malce zavrtiš pakungo, gor zelen halal znakec, vzameš chicken nuggets, spodaj zadaj v kotu halal znakec. Z'dežele? Tudi najdeš halal proizvode, še javno so rekli, da je trak obrnjen proti meku pa musliman kolje, če se ne motim.

http://ava.rtvslo.si/predvajaj/obrnjeno-proti-meki/ava2.174458752/
https://dnevnik.si/1042753346/posel/novi
ce/zanemarjene-priloznosti-halal-trga
http://www.mladina.si/96347/obredno-klanje/
bloody_fox
# 17.03.2017 ob 14:52
Pomagalo bi že 3,5 evra več v denarnici...
mmeeddoo
# 17.03.2017 ob 16:48
Naj grejo oboji nekam. Slovenski kmet joka kako nihče noče kupovati pri njemu, a kljub temu, da praktično nima transporta, "mora" biti 200% dražji od hrane uvožene iz razvitih in daljnih dežel.

Da ne omenjam, da se še vedno redno dogaja, da se v resnici proda veliko tuje zelenjave in sadja, kot da je slovensko - zdajle bodo spet "Briške češnje".

Kako pa je dejansko z večanjem števila delovnih mest? Sam samo poslušam katera nacija je trenutno "konkurenčnejša". Sam nimam nobenega veselja subvencionirati dobičkokovcev, nikakor pa ne delovnih mest tujcev.
Ali raznih "prekmurskih uspešnežev", ko po večdesetletjih direktorovanja, namesto da bi šli v penzijo, v zadnjih dveh letih "privarčujejo in kupijo" večmilijonsko cukrarno.

Veliko manj sporna te mi zdi prodaja al'a: Naš paradajz iz vode je veliko boljši, kot tuj paradajz iz vode. Kot pa: To je slovenska zelenjava in zato mora biti dražja - hvala lepa.
Lunos
# 17.03.2017 ob 15:15
Kje je dokaz, da je slovensko tudi bolj kvalitetno? V tem primeru ne vidim korelacije med kvaliteto in ceno.
Racionalist
# 17.03.2017 ob 14:51
Najboljše, da kmetje in zadruge stopijo skupaj ter ustanovijo skupino trgovinic za prodajo izključno domače hrane. Slogan pa bo "Banan pa nimamo".
generusus
# 17.03.2017 ob 15:16
Ne vem več kdaj sem zadnjič kupil meso iz supermarketov in diskontnih trgovin. Izključno ga kupujem pri domačih pridelovalcih, podobno tudi vso zelenjavo. Zaradi mene se lahko že jutri zapro vsi famozni supermarketi in ne bom utrpel nobene škode. Pobarvanih in sladkanih vod in drugih "sadnih" napitkov nikoli nisem kupoval. Jagod, hrušk, breskev in borovnic nočem jesti pozimi. Takrat jem jabolka, ki jih kupim od domačih proizvajalcev. Edino uvoženo sadje, ki ga kdaj poskusim in ga jem skoraj skozi vso leto so banane, mandarine in pomaranče.
Sussudio
# 17.03.2017 ob 14:48
brehme
tudi slovenski proizvod je marsikdaj cheap zadeva. Je pa res da so ljudje v vsaki državi prepričani da je proizvod iz njihove države več vreden od ostalih.
mikic007
# 17.03.2017 ob 18:17
Mogoče slovenski kmet dobi cent ali 2 več od italijanske tržnice, ampak trgovec to nato prodaja 2x dražje. Vse, kar smo s tem marketingom naredili je, da trgovci prodajajo slovensko dražje. Naj kmetje naredijo kooperative, zaposlijo v teh trgovinah domače in prodajajo po primerljivih cenah. Zaenkrat gre žal za nateg..
marcelinho90
# 17.03.2017 ob 16:31
vedno se čudim zakaj se slovenski pridelki prodajajo dražje od tujih, saj pa vendar ne stroškov prevoza itd... A je preprosto možno, da smo v Sloveniji pogoltni?
Pablo Escobar
# 17.03.2017 ob 14:31
V prvi vrsti moramo sami poskrbeti kaj jemo.
tr4nsy
# 17.03.2017 ob 16:59
Hrane je dovolj v svetu, položnic je preveč.
slovenkaaaa
# 17.03.2017 ob 15:29
V trgovini pa jaz osebno, vedno kupim slovensko pridelavo. Jih pa poznam veliko, ki jim je težko dati par centov več za kvalitetnejšo hrano.

Jaz pa nikjer ne najdem DOKAZOV, da je slovensko boljše. Po čem? Idite v Avstrijo in jim rečite, da je naše boljše od njihovega. Upate? Idite v Francijo in poskusite. Kakšne argumente že imate? Aja, ker imamo "love" v imenu države.
Hud Hren
# 17.03.2017 ob 17:50
Pomagalo bi že za 3,5 evra več slovenskih izdelkov v košarici
Vprašanje; Koliko lažja bo taka košarica ?

"Če postavimo na tehtnico konkurenčnost in zdravje, enostavno moramo dati prednost zdravju," je povedal Šoltes.

To je očitno v povezavi s tisto študijo, ki pravi, da testne miške na stradanju žive dlje!

Lastnikom zaraščenih površin bo na voljo 3.000 evrov na hektar, da bodo ta zemljišča očistili, zravnali in se zavezali,

Dragi kmetovalci. Sedaj veste kako povečati "hektarski € donos na slabih zemljiščih.
Dragi državni birokrati. Za uničenje par hektarov najboljših kmetijskih zemljišč pa ponujate tujcem (Magmi) 18 miljono € Bravo !!!

Evropski poslanec Igor Šoltes, ki je posvet organiziral skupaj z varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano Jožetom Podgorškom

Nisem vedel, da mi gre tako dobro, da si lahko privoščim tudi varuha odnosov v verigi ...

Dvig samooskrbe za odstotek bi po njegovem mnenju v Sloveniji ustvaril do 1.000 novih delovnih mest. Ob tem je podal informacijo, da če bi se na teden v naši košarici nabralo za 3,5 evra več slovenskih izdelkov, bi se prihodki lokalnih pridelovalcev letno povečali za 110 milijonov evrov.

Ko že fantje in blondinke tako natačno obvladajo računico prosim za odgovor na naslednje vprašanje; Koliko ton domačih jabolk pozobajo v gornjem članku omenjeni upoštevaje vse stroške za mlatenje prazne slame.
mikitr
# 17.03.2017 ob 17:02
Cel kup enih kravaterjev služi velike denarje za svoje razprave,umenjenje,....
Sussudio
# 17.03.2017 ob 16:45
fah-q
začni z resnim pridelovanjem in boš videl katere kontrole imaš.
Sem že videl dovolj malih kmetičkov počet marsikaj spornega tako da nenadzorovanemu malemu pridelovalcu bolj malo zaupam. Ti kar verjemi primorskemu malemu kmetu... jaz sem odrastel na primorskem in videl marsikaj. Nekatere bolj ali manj poštene ampak tudi take ki so mestnim kupcem nakladali neumnosti in se potem doma še smejali kako jih vlečejo za nos.
Zgodbice o trajanju zelenjave prepuščam facebook mamicam. Sem že videl domačo solato dolgo zdržat tako kot hitro ovenet, isto s kupljeno.
Zgodbice o "kapitalu" pa jih prav tako prepuščam facebook strokovnjakom ki vidijo zarote v cepivih, chemtrailsih, haarpu...

Pred leti sem videl primerjave analiz cvrtega krompirja iz znanega ameriškega fast fooda in cvrtega krompirja iz neke gostilne. Cvrt krompir iz gostilne je bil par desetkrat bolj toksičen kot pa tisti iz ameriškega fast fooda. To pa zato ker ima veliko podjetje striktno določena pravila kdaj se zamenja olje da je vse v skladu z zakonom. V gostilni pa lahko naletiš na gostinca ki se za to ne veliko krat ne briga in vse po vrsti cvre v starem olju neštetokrat že pogretim in ohlajenim.
Seveda obstajajo tudi gostinci ki s takimi zadevami ne špekulirajo.
Vse kar želim povedati je to, da ni vedno bolj zdravo to kar zgleda bolj zdravo.
Dictamus
# 17.03.2017 ob 15:06
Mi imamo srečo, da živimo na deželi in imamo lasten vrt (4 vrte) in si večino zelenjave sami pridelamo - včasih, ko je mila zima imamo na vrtu celo zimo motovilec, blitvo, solato in še kaj bi se našlo. Drugače pa hodimo k manjšim kmetom in pri njih kupimo, česar sami nimamo. V trgovini pa jaz osebno, vedno kupim slovensko pridelavo. Jih pa poznam veliko, ki jim je težko dati par centov več za kvalitetnejšo hrano - a pri tehniki pa kupujejo najdražje znamke.! Verjetno mi nikoli ne bo jasno, zakaj je tehnika bolj pomembna od tega, kar daš v lastno telo?! Misterij.
Sussudio
# 17.03.2017 ob 14:53
fah-q
bolj verjamem v velike proizvajalce ki so se primorani držati določenih standardov, kot pa nekega x kmeta ki obdeluje svojo zemljo za prodajo zelenjave... kaj pa ti veš v kakšni zemlji to on počne, s čim gnoji, s čim škropi, s čim zaliva... lahko je prva liga, lahko pa je tudi poden od podna, polna strupov, težkih kovin... ker ni podrvžena nobeni kontroli.
Tudi ljubljanski vrtičkarji so prepričani da je njihova zelenjava prva liga. Sploh pa ne vedo kakšna je zemlja v kateri prideljujo, ignorirajo vse ljubljanske izpuhe v ozračju...
Sicer pa v vsaki državi so prepričani da je njihova zelenjava nekaj posebnega... uvožena pa slaba.
accko
# 17.03.2017 ob 15:41
jst si vsako leto na balkonu mal pridelam , eni imajo zemljo okoli hiš pa vidš, da nč ne naredijo zase ....čeprav ima slovenija veliko dobre površine zemlje se ta vse manj obdeluje in ne vem zakaj se ne ponuja ta zemlja, ker tudi občine jo imajo in bi lahko ponudile vsako leto komu ki bi si rade volje sejal papriko, paradižnik , kumare , čebulo,česen ,..... eni rajši gledajo da propade kot pred leti slovenski kmet ko je rajš vragu kot prodal pod zahtevno cenoo
kingestone
# 27.03.2017 ob 12:00
vedno dajem prednost slovenskemu poreklu, ampak se pa 100% zavedam da slovenskemu 'kmetu' ni za zaupat.
smo narod lažnivcev in nategačev.
samo če si 100% prepričan in poznaš pridelovalca, takrat je to-to. vse ostalo pa kot sussudio pravi je nategancija neukih in zaupljivih, ki se jim za hrbtom posmehujejo.
v navadnih slovenskih gostilnah pa itq ni za jest ocvrte stvari...
kralj matjaž
# 18.03.2017 ob 12:50
brehme
Kako si lahko s 400€ privoščiš lokalno hrano?

Vse je povezano z davki. Če se davki znižajo, bodo ljudje imeli več denarja za porabit, posledično si bodo lahko privoščili lokalno hrano, pridelovalci hrane bodo imeli višje prihodke in si bodo lahko privoščili storitve, ki jih ljudje ponujajo, ljudje bodo lahko ceno svojih storitev dvignili, si bodo lahko privoščili še več hrane in vsi bomo bogatejši.
Klinger
# 17.03.2017 ob 16:53
Ni je lepše kot kosilo narejeno iz domačega vrta poleti. Samo malo je potrebno posadit, potrgat plevel in evo. Da se ne jedo paradižnik in bučke iz "pozabljenega" kontejnerja.

To, da pa ima slovenski kmet dražje pridelke pa je posledica tega, da s tujo hrano (iz nizozemskih šotorov) lahko trgovec dobi večjo maržo.

Briga njega za zdravje.
fah-q
# 17.03.2017 ob 15:46
@susudio
bolj verjamem v velike proizvajalce ki so se primorani držati določenih standardov, kot pa nekega x kmeta ki obdeluje svojo zemljo za prodajo zelenjave... kaj pa ti veš v kakšni zemlji to on počne, s čim gnoji, s čim škropi, s čim zaliva... lahko je prva liga, lahko pa je tudi poden od podna, polna strupov, težkih kovin... ker ni podrvžena nobeni kontroli.
Tudi ljubljanski vrtičkarji so prepričani da je njihova zelenjava prva liga. Sploh pa ne vedo kakšna je zemlja v kateri prideljujo, ignorirajo vse ljubljanske izpuhe v ozračju...
Sicer pa v vsaki državi so prepričani da je njihova zelenjava nekaj posebnega... uvožena pa slaba.


kdo že preverja na kaki zemlji veliki proizvajalci sejejo in sadijo svoje zadeve?
ne se smešit.

zapovrh-zakaj mi njegov (od tega malega kmeta) paradajz pa radič pa bučka) po par dnevih segnije, čeprav kupim lepo in svežo? itak je bolša iz veletrgovine, ko bučka zdrži še dva tedna... a ne? še posebej, če dejansko enkrat greš na borzo in pogledaš kdo kupi kaj in katero sadje in zelenjava običajno rajža k nam...

sicer pa vsakmu svoje-ti verjami velikemu biznisu, da jih skrbi zate, jaz bom pa direktnemu proizvajalcu, ki mi direkt gleda v oči teden za tednom...in za razliko od tebe si jaz lahko vzamem nekaj ur časa in preprosto izsledim tipčka, njegovo zemljo in sam preverim, ti pa naprej zaupaj, kako kapital in lastnike briga kaj dejansko ti ješ.
:)
fah-q
# 17.03.2017 ob 15:49
@dictamus
Jih pa poznam veliko, ki jim je težko dati par centov več za kvalitetnejšo hrano - a pri tehniki pa kupujejo najdražje znamke.! Verjetno mi nikoli ne bo jasno, zakaj je tehnika bolj pomembna od tega, kar daš v lastno telo?! Misterij.

in posebej jih skrbi, da v avto zlivajo le najbolše olje...kaj zlijejo vase je drugotnega pomena...

gre pa za komplekse v kombinaciji z neumnostjo. z domačim radičem se ne pohvališ in ti ne dviguje (v lastnih očeh) statusa, z iphonom pač to počneš...
Kazalo