Okolje
(5)
soška postrv
Med poginulimi ribami so tudi soške postrvi. Foto: BoBo

Dodaj v

Ribiči zanikajo, da bi bil vzrok za pogin rib temperaturni šok ob preselitvi iz ribogojnice

Poginilo 28 rib
22. julij 2018 ob 12:09
Tolmin - MMC RTV SLO, STA

Na sotočju Tolminke in Soče so našli 28 poginulih rib, v skupni teži 50 kilogramov, vzrok za pogin še ni znan, je pa predsednik Ribiške družine Tolmin Milan Berlot zanikal, da bi šlo za temperaturni šok.

"Zelo težko je ugotoviti, kaj je vzrok pogina, ker gre za različne vrste rib, tudi za divje ribe," je povedal Berlot.

Tolminski ribiči so sicer že odstranili vse poginule ribe in pregledali oba vodotoka tudi nižje po toku, pri tem pa novih poginulih rib niso našli. O dogajanju so obvestili policijo, pregledali pa so tudi vse morebitne onesnaževalce.

Na območju sotočij Tolminke in Soče je trenutno zaradi festivalskega dogajanja veliko ljudi, a Berlot o vzroku za pogin ne želi ugibati. Možnosti, kot omenjeno, je več. Pravi pa, da ni šlo za temperaturni šok ob preselitvi iz ribogojnice, kot se je omenjalo ob medijskem poročanju. "Te informacije mi nismo dali," je dodal Berlot.

Po njegovih besedah je glede na izkušnje drugih ribiških družin zelo težko ugotoviti vzrok pogina. So pa odvzete vzorce poginulih rib shranili v zamrzovalnik in se bodo v nadaljevanju odločali, kako naprej, je še dejal Berlot.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
presenečen
# 22.07.2018 ob 16:01
Postrvi naj pregledajo neodvisni strokovnjaki iz tujine, kdo upa?
pajcevina984
# 26.07.2018 ob 08:15
Nezaslišano, da je zdaj že v Soči prišlo do pogina rib. Žalostno,res žalostno, pesnik Simon Gregorčič, ki je tako lepo opeval Sočo se lahko začne obračati v grobu. Javno sprašujem, kakšne strokovnjake imamo v državi, da do tega trenutka niso ugotovili, kaj je pomorilo ribe v eni najčistejših rek v Sloveniji.....? Čakamo na tiskovno konferenco, kjer naj javnost celovito seznanijo o tem ekscesu, morda pa je za pomor rib kriv masovni turizem v posočju.....,veliko vprašanj, žal nobenega konkretnega odgovora.
kislec
# 23.07.2018 ob 13:32
Postrvi imajo pač bolj občutljiva ušesa kot ljudje in ne prenesejo razbijaške muzke...
P1X3L
# 22.07.2018 ob 21:08
Še en lep dokaz kako mediji pišejo informacije ki niso realne ... pa ne pozabit da dandanes je informacina moč
Bivši uporabnik
# 13.08.2018 ob 18:44
Novica je iz julija, na dw.com pa je več avgustovskih prispevkov o poginih rib v nemških rekah, ki da gredo v tone.
Kazalo