Noč bo na severozahodu Slovenije nevihtna. Foto: BoBo
Noč bo na severozahodu Slovenije nevihtna. Foto: BoBo
Kolona
Na državni cestah se dela v času poletne turistične sezone večinoma ne bodo izvajala, pri čemer so po pojasnilih Ljiljane Herga iz direkcije za ceste izvzeta nujna dela in dela, ki so povezana s črpanjem evropskih sredstev. Redna krpanja poškodovanih odsekov morajo biti končana do 30. junija, košnja se bo izvajala tudi poleti, a ne v času največjih obremenitev, sanacije zmrzlinskih poškodb pa bodo izvedene po načrtu do 30. junija. Dela se bodo medtem tudi poleti izvajala na regionalnih cestah Vršič-Trenta in Kobarid-Bovec, na glavnih cestah Ljubljana-Petrina, Želin-Spodnja Idrija in Koper-Dragonja (t. i. Šmarska cesta) ter na regionalni cesti Krka-Žužemberk. Foto: BoBo

Uprava za zaščito in reševanje tako poroča o kot jajce debeli toči v naselju Otovci v občini Puconci. Led je padal tudi v občinah Gornji Petrovci, Šalovci, meteorna voda in blato pa sta zalila cesto v naselju Kaniža v občini Šentilj.
"Močnejše nevihte so mogoče popoldne in zvečer, jutri pa ne več. Ponoči nas bo namreč prešla hladna fronta, tako da bo jutro sveže, temperature pa, z izjemo Obale, ne bodo presegle 20 stopinj Celzija," je za MMC povedal dežurni vremenoslovec Brane Gregorčič.

Dodal je, da so oranžno stopnjo nevarnosti razglasili za območje od Koroške, Štajerske do Prekmurja, nad večjim delom Slovenije pa je območje rumene nevarnosti, kar pomeni, da so ponekod mogoče nevihte. Na območju močnejših neviht so mogoči udari strel, nalivi in tudi toča.

Morje se bo malce shladilo
V splošnem bo padlo od 10 do 20 milimetrov dežja na kvadratni meter. V petek bo občasno še deževalo, na Primorskem se lahko še razvije kakšna nevihta, čez dan pa bo predvsem oblačno. Do večera se bodo tudi manjše padavine umirile.

Že v soboto bo razmeroma sončno z malo oblačnosti, čez konec tedna pa se bodo temperature gibale okoli 24 stopinj Celzija. Za tiste, ki se odpravljate na morje, pa: poslabšanje bo severni Jadran zgolj oplazilo, mogoča pa je močnejša burja, ki bo shladila morje. To ima zdaj dobrih 23 stopinj Celzija.

Promet bo zaradi začetka turistične sezone povečan
Zaradi začetka poletnih počitnic in s tem glavne turistične sezone pa je ta konec tedna pričakovati povečan promet. Na ministrstvu za promet voznikom svetujejo, da se na pot dobro pripravijo.

Vodja Prometno-informacijskega centra za državne ceste Branko Nastran pričakuje, da bodo največje gneče nastale že konec tega tedna, čeprav glede na slabšo vremensko napoved prometa morda vendarle ne bo toliko kot sicer. Poleti pa bo najbolj kritičen zadnji konec tedna v juliju, ko se začnejo počitnice v nekaterih nemških deželah in Italiji, povečan promet pa je pričakovati tudi ves avgust ter prvi teden v septembru.

Nastran je dejal, da je največ zastojev pričakovati na tradicionalnih ozkih grlih - na gorenjski avtocesti pri Peračici, saj dokončanja avtocestnega odseka Peračica-Podtabor ni pričakovati pred avgustom, in na podravski avtocesti, in sicer od Maribora proti Ptuju. Večjih zastojev pa na drugih avtocestah letos ni pričakovati, saj Dars zaradi dolgotrajnih postopkov javnega naročanja, ki so posledica številnih pritožb neizbranih izvajalcev, verjetno čez poletje ne bo mogel začeti graditi na nobenem izmed načrtovanih avtocestnih odsekov.

Obremenjeni bodo primorski mejni prehodi
Obremenjeni pa bodo mejni prehodi, pri čemer Nastran izpostavlja predvsem Starod, Jelšane, Gruškovje in Obrežje, obremenjene bodo tudi ceste od Kopra proti mejnim prehodom.

V PIC-u pričakujejo, da bodo v času poletne turistične sezone potrebna kakšna intervencijska dela (poškodbe ograj, cestišča ipd.), ki bodo nujna. Če se bo to zgodilo na primorski avtocesti, se zastojem po Nastranovih besedah ne bo mogoče izogniti.

Voznikom v PIC-u svetujejo, da se na pot odpravijo spočiti, z zadostnimi količinami vode ali drugih osvežilnih napitkov in da se skušajo izogniti poletnim prometnim konicam. Poleti so prometno najbolj obremenjeni sobotni dopoldnevi, petki po 14. uri, nedeljski popoldnevi in srede. Kot še poudarja Nastran, naj se vozniki zaradi neurij ne ustavljajo v predorih in podvozih, ker se lahko zgodijo naleti.

Neurje v Nemčiji in Avstriji zahtevalo žrtve in povzročilo škodo
Silovito neurje pa je v sredo zvečer prizadelo nemško zvezno deželo Baden-Württemberg. V neurju sta umrli dve osebi, 57-letna ženska se je utopila v Bodenskem jezeru, potem ko se je prevrnil njen kanu, v Konstanzi pa je zemeljski plaz pod seboj pokopal 77-letnico, ki je pozneje umrla v bolnišnici. Poškodovanih je bilo več ljudi, med njimi huje tudi petletna deklica, potem ko je veja prebila vetrobransko steklo avtomobila, nastala pa je tudi gmotna škoda v višini več sto tisoč evrov.

Hudo neurje je preteklo noč divjalo tudi v sosednji Avstriji in povzročilo veliko škode. Zaradi obilnih padavin, vetra in toče so bile poplavljene kleti, zemeljski plazovi in izruvana drevesa pa so zaprli številne ceste. Številne strele - bilo naj bi jih okoli 5.400 - so zanetile več požarov. Na Tirolskem je več tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike, največ dela pa so na prizadetih območjih zaradi požarov in poplav imeli gasilci. Veter je odkrival tudi strehe.