Eurobarometrova raziskava javnega mnenja o podnebnih spremembah je bila izvedena junija letos na vzorcu 26.840 oseb iz 27 držav članic EU-ja. Foto: EPA
Eurobarometrova raziskava javnega mnenja o podnebnih spremembah je bila izvedena junija letos na vzorcu 26.840 oseb iz 27 držav članic EU-ja. Foto: EPA

"To je močan poziv Evropejcev njihovim političnim voditeljem," je poudarila evropska komisarka za podnebne ukrepanje Connie Hedegaard ob predstavitvi javnomnenjske raziskave Eurobarometra o odnosu Evropejcev do podnebnih sprememb.

Celotno raziskavo si lahko preberete tukaj.

Za vse tiste, ki menijo, da podnebne spremembe niso "vroča" tema, so ugotovitve Eurobarometra znak, da je po mnenju Evropejcev ta tema danes "bolj vroča kot kdaj koli prej", je dejala komisarka.

Več kot dva od treh vprašanih v raziskavi menita, da so podnebne spremembe zelo resna težava, medtem ko jih skoraj 80 odstotkov meni, da so ukrepi za spopadanje s podnebnimi spremembami pomembni za spodbuditev gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest.

V primerjavi z raziskavo iz leta 2009 je evropska javnost bolj zaskrbljena zaradi podnebnih sprememb, te pa ostajajo večja skrb kot stanje gospodarstva.

Slovenci med bolj zaskrbljenimi
Med najbolj zaskrbljenimi zaradi podnebnih sprememb so bili vprašani na Švedskem, Danskem in v Sloveniji.

Da so podnebne spremembe eden najresnejših svetovnih problemov, meni 68 odstotkov vprašanih na Švedskem in po 67 odstotkov vprašanih v Sloveniji in na Danskem. Najmanj so zaradi podnebnih sprememb zaskrbljeni Portugalci, Estonci in Čehi.

Najresnejši svetovni problemi so sicer po mnenju Evropejcev revščina, lakota in pomanjkanje pitne vode. Sledi zaskrbljenost zaradi podnebnih sprememb in šele na tretjem mestu so po navedbah Eurobarometra gospodarske razmere, na četrtem pa terorizem.