Sloveniji in še petim drugim državam kljub opominom ni uspelo izpolniti evropske direktive za manj izpustov. Foto: EPA
Sloveniji in še petim drugim državam kljub opominom ni uspelo izpolniti evropske direktive za manj izpustov. Foto: EPA
Kolona
Tudi glede koncentracije trdih delcev v zraku Slovenija ni ravno zgledna. Foto: MMC RTV SLO
TE Šoštanj
Slovenija bi morala dovoljenja izdati do 1. septembra. Foto: RTV SLO

Tožba je poleg Slovenije doletela še pet drugih držav. Kot so poudarili v Bruslju, bo Evropska komisija tožbe proti Sloveniji, Danski, Grčiji, Nizozemski, Portugalski in Španiji vložila, ker dve leti po roku še vedno niso izdale novih ali obnovljenih dovoljenj za prek 1.500 industrijskih obratov na svojem ozemlju.

Komisija je obenem Avstriji, Franciji in Švedski poslala prve opomine zaradi nezadostnega napredka na tem področju, saj novih ali obnovljenih dovoljenj še vedno niso izdale okoli 1.700 obratom.

Pet toženih držav namreč krši direktivo, katere cilj je preprečiti in nadzorovati industrijske izpuste v zrak, vodo in tla. V skladu z določili direktive bi morale tako države članice do 30. oktobra 2007 izdati nova dovoljenja ali znova preučiti in po potrebi obnoviti obstoječa dovoljenja za vse industrijske obrate, ki so začeli delovati pred 30. oktobrom 1999.

Slovenija pa bi morala izdati nova ali obnovljena dovoljenja za industrijske obrate, ki so začeli delovati do datuma njenega vstopa v EU, 1. maja 2004.

Napredek je deloma opaziti
V Bruslju sicer kljub vsemu poudarjajo, da je število manjkajočih dovoljenj bistveno nižje od 4.500 dovoljenj, ki so v omenjenih šestih državah članicah manjkala, preden je komisija lani proti njim sprožila postopek za ugotavljanje kršitev zakonodaje EU-ja.

Slovenija je skupaj s še sedmimi članicami prvi opomin zaradi dovoljenj za industrijske obrate sicer prejela maja lani. Drugi opomin je nato sledil decembra lani, poleg Slovenije pa so ga dobile še Belgija, Bolgarija, Grčija, Italija, Nizozemska, Portugalska in Španija, medtem ko so Danska, Irska in Malta prejele prvi opomin.

Trud ni bil zadosten
Slovenija je sicer januarja v odgovoru komisiji poudarila, da "se z vsemi razpoložljivimi viri trudi pospešiti postopke, ki pa so v cilju izdajanja kakovostnih dovoljenj". V skladu z že posredovanim odgovorom na lanski opomin je Slovenija ocenila, da bo vsa potrebna dovoljenja izdala do 1. septembra letos, a tega očitno ni storila.

Slovenija je takrat v odgovoru komisiji izpostavila tudi pojasnilo, da pomanjkanje dovoljenj pri posameznih obratih ne povzroča nujno znatnega onesnaževanja, saj morajo upravljavci upoštevati obvezne predpise o mejnih vrednostih emisij, ki temeljijo na najboljših razpoložljivih tehnologijah. Komisija je presodila, da ta utemeljitev ni zadostna.

Opomin tudi glede trdih delcev
Evropska komisija je poleg tega Sloveniji, Švedski in Estoniji danes poslala končni opomin, ker ne izpolnjujejo evropskega standarda za kakovost zraka glede koncentracije nevarnih grobih delcev PM10 v zraku. Omenjeni standard je začel veljati že 1. januarja 2005, te tri države pa niso zahtevale nikakršnega dodatnega časa za izpolnitev zahtev, trdijo v Bruslju.

V EU-ju je namreč junija lani začela veljati nova direktiva o kakovosti zraka, ki članicam omogoča, da pod posebnimi pogoji in za določene dele države zaprosijo za omejeno časovno podaljšanje za uskladitev s standardi za količino delcev PM10 v zraku.

Če Sloveniji ne bo uspelo hitro odpraviti pomanjkljivosti, lahko tudi v tem primeru pričakuje tožbo pred omenjenim sodiščem v Luxembourgu.