Okolje

Poudarki

  • V občini že zdaj visoka stopnja ločevanja odpadkov
  • Pomembno je tudi ravnanje občanov, ne le občine
Steklo, recikliranje
V občini Slovenske Konjice delež ločenih odpadkov že zdaj znaša skoraj 71 odstotkov. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
       Kmalu bomo pripravili uvodno delavnico, kjer nas bodo usmerili predstavniki društva Ekologi brez meja, ki vodijo projekt. Takoj zatem pa bomo začeli aktivnosti za ozaveščanje širše javnosti, da se pridruži projektu       
 Franc Dover, Komunala Slovenske Konjice
Slovenske Konjice
V Občini Slovenske Konjice začenjajo pot zmanjševanja količine odloženih odpadkov. Foto: BoBo

Dodaj v

Slovenske Konjice naproti cilju: nič odvrženih, nič sežganih odpadkov

V projektu skupno sedem občin
28. marec 2016 ob 11:06
Slovenske Konjice - MMC RTV SLO, STA

Občina Slovenske Konije se je kot prva v severovzhodnem delu države pridružila projektu Zero Waste (Nič odpadkov), katerega cilj je čim manj odloženih ali sežganih odpadkov.

Zero Waste je mednarodna pobuda, ki pomeni "oblikovanje in upravljanje izdelkov in procesov tako, da zmanjša prostornino in toksičnost odpadkov, ohranja in predela vse materiale in se jih ne sežiga niti ne odlaga", piše na spletni strani slovenskega dela projekta. Nosilec pri nas je Društvo ekologi brez meja, odgovorno tudi za projekt Očistimo Slovenijo.

V projektu so udeležene slovenske občine Bled, Gorje, Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer, Ljubljana pa je prva evropska Zero Waste prestolnica.

Cilj vodi družbo v spremembo življenjskega sloga s posnemanjem trajnostnih naravnih ciklov, kjer so vsi odpadni materiali surovina za nekoga drugega. "Zero Waste zahteva spremenjen način razmišljanja," so poudarili pri organizaciji Umanotera.

Da je treba obstoječi način razmišljanja "podreti", pravi tudi župan pravkar pridružene občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek, in nov način prenesti tudi na občane. Prepričan je, da bodo skupaj z javnim komunalnim podjetjem projekt v celoti izpeljali in se čez nekaj let čudili današnjim količinam odpadkov v primerjavi s tistimi, ki jih bodo kopičili takrat, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Občina in Komunala Slovenske Konjice sta podpisali prostovoljno zavezo, da "pričenjata postopek sprejemanja prostovoljne zaveze, s katero imata namen postati skupnost na poti do družbe brez odpadkov".

Visok delež ločenih odpadkov
Po besedah direktorja komunalega podjetja Franca Dovra bodo v primerjavi z nekaterimi lokalnimi skupnostmi projekt začeli z razmeroma visoke ravni, saj so v letu 2015 dosegli skoraj 71-odstotni delež ločenega zbiranja odpadkov. Lani so zbrali 286 kilogramov ločenih in 84 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov na prebivalca, kar pomeni, da so nekatere občine, ki so že nekaj časa vključene v projekt, imele celo slabše rezultate.

"Kmalu bomo pripravili uvodno delavnico, kjer nas bodo usmerili predstavniki društva Ekologi brez meja, ki vodijo projekt. Takoj zatem pa bomo začeli aktivnosti za ozaveščanje širše javnosti, da se pridruži projektu," je napovedal Dover in dodal, da bodo takoj zatem pripravili posnetek stanja in sestavili svoje zaveze in za to potrebne ukrepe do leta 2030.

Menjava besedišča: odpadek je surovina
Ob tem je še razkril, da sami besedo odpadek vse bolj dajejo na stranski tir in vse bolj uporabljajo besedo surovina, prav tako delavcem v podjetju večkrat poudari, da niso več smetarji, pač pa okoljski aktivisti. Največji izziv jim bo v prihodnjih letih predstavljalo izboljšanje razmer na skupnih odjemnih mestih pri večstanovanjskih objektih, kjer je ločevanje še vedno najslabše.

"Mi ne pišemo glob, ima pa to možnost občinsko redarstvo. Zdi se nam namreč nepošteno do vseh drugih, ki se držijo pravil, slednje pa bomo skušali na neki način tudi simbolično spodbuditi, naj tako nadaljujejo," je dejal Dover in dodal, da je eden izmed pomembnih končnih ciljev tudi zniževanje stroškov na položnicah občanov.

Zgojznikova: To ni kaznovanje
Predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik je poudarila, da pri konceptu ne gre predvsem za kaznovalno politiko, ampak za obrnjeno logiko. Vsak občan mora namreč po njenem mnenju začeti prepoznavati svoj prispevek k temu, da bo bivanje vseh lažje in boljše. Ne nazadnje se prek centrov ponovne uporabe, višje stopnje recikliranja in podobnih projektov ustvarjajo tudi nova delovna mesta, je še dodala po poročanju STA.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
mertseger
# 28.03.2016 ob 13:03
Odpadek je surovina oz. dobiček za komunalna podjetja. Poleg tega pa še dodatna odavčitev za ločevanje....oz. za odvoz kot oni pravijo. Prej si plačal manj zdaj pa ločuješ pa še več plačaš.
drugo mnenje
# 28.03.2016 ob 13:31
štos je, da gospodinjstva prispevamo samo 3% k celotnemu onesnaževanju. obremenjeni smo pa neproporcionalno bolj kot segmenti družbe, ki mnogo več prispevajo k onesnaževanju. jest moram kupvat vrečke za 2 evra za bio odpadke, pa itak moram isti dan u smeti nest, k drgač smrdi. pa ločevat. ej, biznis je dobr za komunalna podjetja, nej pa zaposlijo več delavcev na ločevalnem tekočem traku. bo za vse bolje, in za gospodarstvo (večja zaposlenost=večja potrošnja) in za okolje (ne bo treba več 3 različnih vrečk pa 6000 kg plastike za 30 različnih zabojnikov.
arceus
# 28.03.2016 ob 11:53
Bravo! Eno izmed lepših slovenski mest.
zaslovenijo
# 28.03.2016 ob 11:28
Kmetje še vedno sežigajo strupeno silažno folijo to uredite.
poharc
# 28.03.2016 ob 14:39
Lepo besedičenje, ampak v Slovenskih Konjicah imamo pa vseeno edini v Sloveniji (pa verjetno tudi širše) TRŽNICO, na kateri se že od VSEGA ZAČETKA PRODAJAJO CIGARETE, drugega pa skoraj nič. In ta tržnica je v PONOS in SPOMENIK županu Gorinšku.
Skippy
# 28.03.2016 ob 17:16
@poharc
kaj pa bi ti prodajal v mrtvem mestu?
mlamat
# 29.03.2016 ob 09:50
V Slovenskih Konjicah so ekologi ponoreli.

Prebivalci plačujejo enega najvišjih komunalnih prispevkov v državi, kljub temu da imajo eno najvišjih stopenj brezposelnosti v državi.
Lublanski
# 28.03.2016 ob 19:38
Nism še biu v Slovenjskih Konijah .. morm pogledat na google earth ..
samogledam
# 29.03.2016 ob 14:42
Ljudje dajejo mestu življenje ali mrtvilo. Vsak naj sam za svoje smeti poskrbi v svoji Občini.
tihomir
# 28.03.2016 ob 19:14
Kemik
# 28.03.2016 ob 14:36
Torej, vse bi reciklirali, predelali ali poskušali ponovno uporabiti, a kaj bodo storili, če na neki točki ne bo zanimanja za njihove reciklirane proizvode in se bodo ti samo kopičili, neprodani?


Potem se tudi nereciklirani ne bodo prodajali, torej tudi potrošništva ne bo več?
Jaz bi raje vzel izdelek, ki ustreza nekim standardom in je 99% recikliran, četudi je 2x dražji kot neko frišno plastiko iz Kitajske. Najbolj pravilno pa bi bilo, da bi posebna državna agencija že v štartu takšne neodgovorne produkte izločila iz trga, da se nam ne bi bilo treba ukvarjati še s tem.
Kemik
# 28.03.2016 ob 14:36
Torej, vse bi reciklirali, predelali ali poskušali ponovno uporabiti, a kaj bodo storili, če na neki točki ne bo zanimanja za njihove reciklirane proizvode in se bodo ti samo kopičili, neprodani? Upam samo, da se ne bodo odločili odpadne plastike potem metati v morja in reke, ker v tem primeru pa res ni boljše rešitve od kontroliranega sežiga s kontroliranim čiščenjem dimnih plinov po zgorevanju, da ti ne bi onesnažili okolice, sploh tudi zaradi tega, ker ima plastika visoko kurilno vrednost.

Sliši se lepo, ampak mislim, da v realnosti zero waste brez sežiga vsaj nekaterih odpadkov preprosto ni izvedljiv. Bi pa znalo iti skoraj brez kakršnegakoli odlaganja, to pa vsekakor.
poharc
# 29.03.2016 ob 12:35
Skippy, če si zadovoljen, da je na tržnici že od vsega začetka stalno prisotna le prodaja tobaka, potem bi ti morda pasalo, da bi na tržnici prodajali še kakšno kavo in alkohol. To bi tudi župan Gorinšek znal urediti. Žal drugega, kot so potrebne sanitarije, pa dostop z avtomobili, da bi se lahko roba pripeljala in odpeljala, župan ne zmore urediti. Sicer pa v času njegovega županovanja ni biser samo propadla tržnica, ampak tudi nedokončana kanalizacija. Postavil pa je nekaj spomenikov, to pa res. Pa komunalne dajatve so podražili, tudi to je res. USPEŠNO!
RJSlo
# 28.03.2016 ob 15:28
župan pravkar pridružene občine Slovenske Konjice Miran Gorišek,
------------------------------------------------
No ja. Miran GoriNšek.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Miran_Gori
n%C5%A1ek
nonparel
# 28.03.2016 ob 16:29
Jaz bi rekel tako, če gospodinjstva ne bi ločevala odpadkov bi plačevala še več. Tako komunalna podjetja s tem dodatno zaslužijo, sicer bi položnice bili še višje. In tudi odlagališča se hitreje napolnijo če ne ločujemo, potem je potrebno iskati nova, zopet stroški in odškodnine tistim, ki živijo ob teh odlagališčih.
Me pa nekaj moti, vsaj v našem mestecu je tako. Vsaki dan nam Romi praznijo zabojnike z odpadno embalažo, se pravi plastenke, konzerve in podobno. S tem se tudi zmanjša možnost večjega zaslužka za komunalna podjetja in avtomatsko se nam zaradi tega višajo položnice za odpadke. Mi ločujemo, Romi služijo. Zanima me, kaj na to pravi zakonodaja in kako lahko občani proti temu ukrepamo, če že odgovorni v občini ne storijo nič v zvezi s tem. Ne verjamem, da ne vedo za to. Če mi kdo zna odgovoriti na to bi mu bil zelo hvaležen.
Kazalo