Odkrili so nezakonita zdravila za varojo, ki so vsebovala prepovedane kemikalije Foto: BoBo
Odkrili so nezakonita zdravila za varojo, ki so vsebovala prepovedane kemikalije Foto: BoBo

Ne vidim razloga, da bi bil s tem okrnjen ugled kmetijstva ali čebelarstva.

Tanja Strniša, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Uprava za varno hrano: Med je neoporečen
Slovenski med je varen

V Sloveniji te dni odmeva razkritje, da je podjetje APIS M&D z Vrhnike nelegalno več let prodajalo neregistrirano zdravilo za varozo, hudo bolezen čebel, ki jo povzroča pršica varoja. Ker je zdravilo vsebovalo nekatere prepovedane snovi, se je postavilo vprašanje, kako varen je slovenski med. V četrtek so denimo z ljubljanskega kliničnega centra sporočili, da bi morali sporni med umakniti. Na to so se odzvali predstavniki države in čebelarjev.

Posedi: Med je skladen s predpisi
Slovenski med je na podlagi analiz skladen s predpisi, varen in ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje ljudi, zato njegovega umika s trga ni mogoče zahtevati, je na tiskovni konferenci povedal direktor uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi. Uprava je namrel leta 2014 in v prvi polovici letošnjega leta vzela 75 vzorcev medu v prometu in vsi so bili skladni s predpisi.
Uprava ne more objaviti seznama vseh, ki so uporabljali sporno zdravilo, saj imajo podatke zgolj o tem, kdo je prejel pošiljke vrhniškega podjetja, ki pa ne prodaja le spornega zdravila. Poleg tega je težko ugotoviti, kdo vse je to dejansko uporabljal.
Drofenik: Tveganja za zdravje ni
Vodja sektorja za fitofarmacevtska sredstva na upravi za varno hrano Jernej Drofenik je pojasnil, da so v okviru preiskave pri podjetju APIS M&D zasegli relativno veliko količino različnih kemikalij. Večinoma je šlo za prepovedana fitofarmacevtska sredstva, ki so bila cenovno relativno lahko dostopna.
Našli so tudi zdravilo - kartonske paličice za odstranjevanje zajedavca varoja - in ga analizirali. Poleg amitraza, ki ga lahko vsebujejo tudi registrirana zdravila, ter klorfenvinfosa in razgradnega produkta rotenona, ki nista dovoljena, so našli tudi cel spekter organskih topil in njihovih nečistoč, vendar nobeno od topil ali nečistoč ni prešlo ne v satje ne v med, je pojasnil Drofenik.
V analizi medu so našli samo sledi amitraza, v satju z medom pa poleg amitraza tudi klorfenvinfos, ki se rajši veže na satje kot na med. "Med kot živilo v vseh pregledanih vzorcih ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje ljudi," je dejal Drofenik. Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je dodal, da so vrednosti amitraza v medu daleč pod tistimi, ki so zdravju škodljive.
Na upravi nezakonite uporabe zdravil nikakor ne tolerirajo. "To je za nas izjemno huda kršitev in problem, vendar so bili čebelarji, ki so to uporabljali, zavedeni. Njim se je to prodajalo kot bio zdravilo, ki ima naravno snov, v bistvu pa so jim prodali škropivo, kar je nesprejemljivo," je dejal. Opozoril je, da to ni problem le veterinarskih zdravil, saj je tudi veliko humanih zdravil ponarejenih.

Noč: Med je zaupanja vredno živilo
Da je med slovenskih čebelarjev zaupanja vredno in varno živilo, je poudaril tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. V zadnjih 10 letih so v interni kontroli analizirali več kot 1.200 vzorcev medu in niti en ni bil v neskladju s predpisi.

Zagotovil je, da bodo še več pozornosti posvetili ozaveščanju čebelarjev, da je treba kupovati zakonita zdravila. "Naloga vseh skupaj pa je, da ta zdravila zagotovimo in da so njihove cene primerljive, kot so na evropskem trgu," je dejal.

Na upravi ocenjujejo, da nezakonite proizvodnje zdravil za bolezen čebel varoja v Sloveniji v tem trenutku ni več, lahko pa obstaja v sosednjih državah. Posedi je zato zagotovil, da bodo nadzor v tej smeri nadaljevali v skladu z razpoložljivimi viri in sredstvi, medu pa bodo posvetili še večjo pozornost, saj je to tudi živilo, ki je lahko ponarejeno.
"Moja otroka sta med zajtrkovala včeraj, danes in ga bosta tudi jutri," je dejal Noč.

Strniševa: Težava v proizvodnji, ne v medu
Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša pa je poudarila, da ostaja varnost hrane njihova prioriteta. Opozorila je, da je šlo v primeru preiskave podjetja APIS M&D z Vrhnike za kršitev pri proizvodnji in prodaji zdravil, ni pa težava v samem medu. "Ne vidim razloga, da bi bil s tem okrnjen ugled kmetijstva ali čebelarstva," je dodala.
Medex: Naši izdelki so neoporečni
Danes so tudi iz podjetja Medex ločeno sporočili, da zagotavljajo varnost in neoporečnost vseh izdelkov. Analize čebeljih pridelkov opravljajo v najboljših akreditiranih laboratorijih v Nemčiji, testirani pa so na vse znane kemično-fizikalne dejavnike tveganja.



Ne vidim razloga, da bi bil s tem okrnjen ugled kmetijstva ali čebelarstva.

Tanja Strniša, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Uprava za varno hrano: Med je neoporečen
Slovenski med je varen