Okolje
V slovenskem morju zastaja precej plastike in mikroplastike. Foto: Radio Koper
Ribič v Piranskem zalivu
Zaradi široke uporabe v ladjarstvu so organokositrove spojine našli v vodi in zaznali tudi spremembe na nekaterih vodnih organizmih. Foto: Tarča RTVSLO/Jure Brankovič
       Palčke za ušesa lahko vržemo v školjko, lahko pa jih vržemo v smeti. Če jih vržemo v školjko, jih čistilna naprava ne bo ustavila in bodo šle v morje. To so majhni koraki, a predvsem v gospodinjstvih moramo skrbno ločevati odpadke.       
 Oliver Bajt, Morska biološka postaja Piran
Oliver Bajt pravi, da ga v slovenskem morju še najbolj motijo rebrače. Foto: Morska biološka postaja Piran
       Kolikor poslušam svoje kolege, je naše morje biodiverzitetno zelo bogato.       
 Oliver Bajt, Morska biološka postaja Piran

Dodaj v

Slovensko morje onesnažuje plastika, ne pa kemikalije

Pogovor z Oliverjem Bajtom z Morske biološke postaje Piran
12. junij 2018 ob 06:42
Piran - MMC RTV SLO

Slovensko morje je z vidika kemijskih spojin zelo čisto, posodobljeni čistilni napravi na Obali uspešno prečiščujeta komunalne odplake, vseeno pa se pri nas zadržuje več mikroplastike kot drugje po Jadranu, opozarja Oliver Bajt z Morske biološke postaje Piran.

"Kar se tiče onesnaževanja s kemijskimi onesnaževali, lahko rečemo, da je naše morje kar čisto," pravi Oliver Bajt, ki se na Morski biološki postaji Piran, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za biologijo, ukvarja predvsem z onesnaževanjem in mikroplastiko v morju. Koncentracije kovin, ogljikovodikovih spojin, pesticidov in drugih klasičnih onesnaževal v našem morju niso problematične: "Čeprav imamo intenzivne dejavnosti, kot sta pomorski promet in zelo gosto naseljenost v obalnem pasu. Kar se tega tiče, je naše morje zelo čisto," še enkrat poudari Bajt.

Le občasno imamo glede na evropske standarde v vodi nekoliko povišane koncentracije organokositrovih spojin, ki so v morje prišle z barvami za ladje. Organokositrove spojine so se pred leti namreč barvam dodajale zato, da so preprečile obrast ladij, bark in čolnov z algami, pojasni Bajt in doda: "Toda meje so nizke in stanje se izboljšuje. Prepovedane so že deset let, vendar se nekoliko tega še vedno dobi v morju." Trenutna koncentracija organokositrovih spojin je nekoliko povišana, če upoštevamo meje, ki jih določajo evropske smernice, a se z leti se stanje izboljšuje.

Čistilne naprave na Obali upoštevajo poletno množico turistov
Slovensko morje je z vidika kemijskih spojin torej čisto, a če v pogled na čistočo morja vključimo še odplake, se slika lahko obrne. Z njimi namreč v morje prihaja veliko organske snovi oziroma hranil za alge in fitoplankton, pojasni Bajt: "Seveda se lahko v določenem času ta organska snov posede na dno, se razkraja in povzroči pomanjkanje kisika."

A tudi tu se stanje izboljšuje, odkar so posodobili obe čistilni napravi na Obali, v Piranu in Kopru, pravi Bajt. Napravi sta stari slabih deset let in ne le filtrirata, ampak prečiščujeta komunalne odplake. Gre za mikrobiološki postopek, pri katerem bakterije razkrajajo organsko snov, ki je v vodi. "Voda se prečisti, ne samo filtrira, zato je stanje v zadnjih letih bistveno, bistveno boljše," je zadovoljen Bajt, ki poudari, da so bile čistilne naprave zasnovane tako, da upoštevajo močno povečano število prebivalcev poleti in za zdaj to še zmorejo.


V slovenskem morju precej mikroplastike
Kar se tiče odpadkov mikroplastike in plastike, pa rezultati, ki so jih pridobili na inštitutu za vode v Ljubljani, kažejo, da je pri nas mikroplastike, ki plava v morju, kar precej, opozarja Bajt: "To je povezano tudi z razmerami v Tržaškem zalivu, ker vemo, da je tu precej zaprta cirkulacija. Izmenjava z odprtim morjem na severnem Jadranu je omejena, zato se tukaj snovi kopičijo, tako onesnaževala kot mikroplastika." Tudi tokovi iz južnejših delov Jadranskega morja prinesejo plastiko, ki nato plava na površini našega morja, zato so pri nas koncentracije plastike nekoliko višje kot v drugih delih Jadrana.

O škodljivosti mikroplastike Bajt pravi, da gre za precej novo področje, a da nekateri izsledki kažejo, da se iz plastike izločajo določene snovi, ki so plastiki dodane zato, da spreminjajo njeno strukturo in jo mehčajo. Te snovi se lahko izločijo šele, ko pride plastika v stik z nekim organizmom. "Koliko je dejansko teh snovi, ki se sproščajo iz plastike, to je precej novo področje, tukaj študije komaj potekajo," pojasni Bajt in doda, da mikroplastiko najdemo v izdelkih, kot so razni pilingi, kreme, zobne paste, hkrati ta plastika prihaja iz pralnih strojev, ki drobijo sintetična vlakna oblačil, to je primarna mikroplastika. Sekundarna mikroplastika pa nastane zaradi mehanskih procesov razgradnje večjih kosov plastike, ki se drobi v vedno manjše delce.

Na plastiko, ki plava po morju, pa se lahko vežejo tudi druga organska onesnaževala, ki so v morju. Večji kosi lahko fizično poškodujejo morski živelj. Dogaja se, da pridejo v želodec, organizmi se ne morejo več prehranjevati in poginejo, nekateri se zapletajo v mreže ipd. Potem so tu še najmanjši koščki, ki se merijo v nanometrih, ki naj bi lahko prehajali v krvni obtok in celice. "A tudi drugi nanodelci so lahko s tega vidika problematični," pojasni Bajt.

Ocean je svetovni medij
Statistični urad RS opaža, da se stanje, povezano z nastajanjem odpadkov iz plastike, z leti sicer izboljšuje, kar kaže, da smo ljudje okoljsko čedalje bolj ozaveščeni in da so bili ukrepi na tem področju pravilni. Tudi po opažanjih Bajta se v razvitem delu sveta onesnaževanje že zmanjšuje, saj je proti onesnaževanju sprejetih že veliko ukrepov, zato pa na drugih koncih sveta onesnaževanje še vedno narašča. "Ocean je svetovni medij in seveda to potuje tudi na druge konce sveta," še sklene Bajt in doda, da onesnaževanje oceanov s plastiko in odpadki po svetu še vedno narašča.

Larisa Daugul
Prijavi napako
Komentarji
Lluka
# 12.06.2018 ob 07:41
Vsakomur ki meče ušesne palčke, vložke v WC, mu zaželim da bi se mu WC zamašil. Mojster pa naj takemu zaračuna 10x ceno običajne storitve čiščenja cevi.

Kajti ne razumem, zakaj palčke in vložke metati v WC. Od kje ideja? WC je za drek in scanijo in nič druzga. Še Olja zlivajo v školjko. Verjetno misleč da je to "druga" cev, kot pa cev iz lijaka v kuhinji. Grozno.
zapravico
# 12.06.2018 ob 07:53
Za jadransko morje so navečji krivci Albanija,ki vse odpadke vozi s kamioni direkt v morje,in to priplava do nas.
Sorrento
# 12.06.2018 ob 08:17
Pritisniti je treba na Albanijo, da končno naredi smetišča na kopnem!
eos
# 12.06.2018 ob 07:44
Mikroplastika bo v naslednjih letih razlog, da morskih rib ne bo več priporočljivo jesti.
Mar nam je res tako vseeno??
AM
# 12.06.2018 ob 08:02
"Palčke za ušesa lahko vržemo v školjko, lahko pa jih vržemo v smeti. Če jih vržemo v školjko, jih čistilna naprava ne bo ustavila in bodo šle v morje. ."

Tole o čistilni napravi ne drži. Sodobna čistilna naprava takšno palčko izloči. Seveda pa to ne spermeni dejstva, da palčka ne sodi v školjko. Palčko je res potrebno odvreči v smeti.
penzl
# 12.06.2018 ob 08:13
Pa kdo za vraga meče palčke za ušesa v WC školjko?!
StpSorsOF
# 12.06.2018 ob 09:01
Tudi tokovi iz južnejših delov Jadranskega morja prinesejo plastiko, ki nato plava na površini našega morja, zato so pri nas koncentracije plastike nekoliko višje kot v drugih delih Jadrana.

Albanija dobrodosli v EU, bo Tanja Fajon zrihtala, kmalu spet v vladi
Bivši uporabnik
# 12.06.2018 ob 08:19
Zakaj smo pa spet "mi vsi krivi"? Ne poznam človeka, ki bi metal v morje ali reke, potoke, smeti. Pa po tleh. Morda kdaj po nesreči kaj pade oziroma veter zanese.
Kaj je res težko potegniti eno konzervo ven ali embalažo, pa prebrati napis na njej, odkod je? Pa zagnati krik v Bruslju? Zakaj pa imamo diplomacijo? To je njena prvenstvena naloga, ne pa diplomatski turizem. Vem, da je bila pred leti poplava smeti pri Zadru, celo iz bolnic, tam so jasno povedali, da so prišle iz Albanije. Kjer očitno res vse stresejo v morje. Pa jih preko EU za ušesa? je to res tako težko?

Tukaj pa nihče ne omenja imen, da se ne bi kaj komu zameril. Ampak je krivo "človeštvo". 95% smeti pride v morje iz Azije in Afrike. Ampak krivi smo vsi.
lordslayer
# 12.06.2018 ob 07:55
slovensko in vsa ostala svetovna morja ... zadušili bomo oceane, posledično pa še sebe
arbiter
# 12.06.2018 ob 08:35
Kar se tiče komunalnih odplak, ne bi rekel, da je stanje tako dobro. Mogoče, da je stanje boljše v Kopru in Piranu, v Ankaranu pa je slabše. Pozabil je povedati, da so na ankaransko čistilno napravo usmerili tudi odplake iz Izole in je čistilna naprava dejansko preobremenjena.

"upoštevajo močno povečano število prebivalcev poleti in za zdaj to še zmorejo"
Ja, Vprašanje, koliko časa še.
mertseger
# 12.06.2018 ob 12:39
Se strinjam s prepevodjo plastičnih vrečk ampak nismo problem slovenija, avstrija itd. Problem so dežele v razvoju napišite na youtube india river pollution ali pa haiti river gargabe pa boste videli kaj pomeni umazana reka. Najbolj umazana reka v sloveniji zgleda kot kristalna Spoča proti njihovim odplakam.
discoversci
# 12.06.2018 ob 11:00
Turisti na Jadranu delajo ko prasice z mehom. Iz bark mečejo vse živo. Enkrat je šla na Pagu ena velka barkača dopoldan mimo, smo imeli še isti dan popoldan vse črno v vodi. Domačini so čist popi... Da ne govorim, kaj vse od ilirov prinese gor. Uni so pa sploh maherji v svinanju. Milim da so unikatni prvaki pa lahi. Čez te jih pa po mojem ni. Samo Pad poglejte, pa bo vse jasno. No, pa nekateri slovencli znajo bit tud veliki pujsoti. Že na LJ železniški postaji vidim taksiste, ki mečejo ven plastične šalčke od kave. Enostavno odpre šipo, ven vrže plastiko in spelje. Eeee balkane balkane ... še mnogo stoletij bo treba, predno bomo mi Švica, tako kot so nam jo obljubljali pred 25 leti.
slovenskisin
# 12.06.2018 ob 10:19
ginza...ne bluzi in ne poveličuj jih za bv, že naša južna soseda, ki je Švica za vse ostale južne države ima precej slabše urejeno področje recikliranja in ločevanja. Smeti pa res ni nikjer, oz. bore malo, na splošno smo dokaj čist in urejen narod.
Pasji drek pa sam smrdi, v smislu narave je pa blagodejen...gnojilo pa to :)
Zuppkko
# 12.06.2018 ob 09:28
Rib že sedaj ni priporočljivo jesti. Živo srebro, pcbji, ...
vidaest
# 12.06.2018 ob 08:14
Vsak kos plastike v mešanih smeteh je žalostno dejstvo. Res ni treba veliko, da težko razgradljive odpadke ločimo. Tudi plenice npr. vsebujejo kup plastike, a ker jih ne moremo reciklirati, jih mečemo v navadne smeti. Kaj se zgodi z njimi?
jgjg
# 12.06.2018 ob 10:10
V WC lulaš, kakaš in toaletni papir mečeš not, nič drugega ne sodi vanj.
Vendar po celem svetu ne bo nikdar tako, vedno bo nekaj milijard izjem, že če bi samo iz ladij metali, bi bilo veliko smeti, tako pa še vedno mečejo kar v reke in potem pride v morje. Na žalost so naši zahodni sosedje tudi taki packi in po Padu pride v morje, s tokovi pa do nas, tudi če mi nič ne bi zasvinjali.
ginza
# 12.06.2018 ob 09:48
@zapravico:Za jadransko morje so navečji krivci Albanija,ki vse odpadke vozi s kamioni direkt v morje,in to priplava do nas.

Malo poglej okoli sebe. Slovenci so packi. Nezakonita odlagališče, ne-ločevanje odpadkov, napačno odlaganje odpadkov, smeti in pasji kakci povsod. Tudi mi smo še Balkan. Bomo morali najprej pri sebi počistiti, potem se pa na druge spravt.
Malosutra
# 14.06.2018 ob 17:27
Tale gospod bi lahko vedel in jasno na glas povedal da večino svinjarije in plastike prihaja iz italije .To ve vsak domačin ki ima barko in hodi lovit ribe 2 NM ven na odprto morje.Ampak od naših mojstrov ni nobenega ki bi na glas to upal tudi povedati in od italjanov zahteval poplačilo škode , ter plačilo čiščenja te svinjarije ki jo prinašajo v naše morje ko na drugi strani kosijo-čistijo nabrežine in vse skupaj zmečejo v reke in odtoke ki to lepo odnesejo v morje v po morskih tokovih na našo stran kjer to nasede na obalo in potem retardirani domačini krivijo žabarje in vso vesoljno slovenijo za to svinjarijo.

ta z palčkami za ušesa je pa malo bosa saj čistilna naprava očisti vso svinjarijo in smeti.

Imam občutek da so teli naravovarstveniki ali kao se jim reče bolj namen samemu sebi kot pa koristi družbe.
V Izoli že več let v središču mesta nasproti občine črpajo fekalije direktno v morje pa se nobeden od teh pajacev ne oglasi.Bili opozorjeni tudi na morski biološki postaji (oseba ki je zaposlena za jemanje vzorcev )
Vedno ko je visoke voda in zaradi nepravilne rekonstrukcije in vdre morska voda v kanalizacijo ,se v kopru avtomatsko zapre ( zaradi prisotnosti slane vode) ,dotok fekalij v čistilno napravo in ko se napolnijo trije majhni baženčki pumpe ispumpajo v fekalije v središču mesta.
projekt vrlega župana. komunala ob končanem delu ni hotela prevzeti te zgrešene rekonstrikcije.Odgovarja normalno nobeden.Se samo čaka da nekdo dobi kašno kožno bolezen, v največji nevarnosti so lastniki bark na komunalnih privezih ki prijemajo te špage ki so prepojene z umazano-fekalno vodo.
paver
# 14.06.2018 ob 12:00
Kakšna ja potem sol iz Sečoveljskih solin?
GORILA
# 12.06.2018 ob 15:42
@jgjg
V WC lulaš, kakaš in toaletni papir mečeš not, nič drugega ne sodi vanj.

...jaz kdaj tudi bruham...
qwasyx
# 12.06.2018 ob 13:32
vse se začne na mikro ravni, in to je začetek konca
OnionRing
# 12.06.2018 ob 11:18
se naprej jejte SUSHi in si mislte kok zdravo zivite, pa se tko ste ene 7 let prepozni s to novico….zalost, go team #Humanity!!!
peterskala
# 12.06.2018 ob 09:54
Ali nima slovenski jezik svoja PRAVILA in izjeme.
Kadar človek "picajzla" zaradi tipkarske napake, se mu hitro zgodi enako, mar ne?
Samo da nekaj pripomne, mar ne?
makoshark
# 12.06.2018 ob 09:06
StpSorsOF
Albanija dobrodosli v EU, bo Tanja Fajon zrihtala, kmalu spet v vladi

Čudno razmišljanje. Prej bo Albanija v EU (ali pa vsaj v procesu približevanja), prej se bo nehalo takšno onesnaževanje s strani Albanije.
furbo
# 13.06.2018 ob 06:55
Zmerite uno gnojnico v Zusterni vse do Izole, morje prav bolj gosto, kislo, ko plavas ful razlika z ostalimi deli obale
Branko3
# 13.06.2018 ob 05:51
jeza na tiste, ki okoli sebe individualno mečejo odpadno plastiko, je sicer upravičena, vendar kaplja v neskončno morje pravih onesnaževalcev. Pri takšnih gromozanskih količinah plastike v morjih je edina razlaga ta, da ga tja vozijo in tam odmetavajo posebne smetarske ladje, ki se tako brezplačno znebijo smeti. Zakaj tega nihče ne pove in zakaj svet v tej smeri ne ukrepa? Res čakamo na samouničenje?
Franc 1952
# 12.06.2018 ob 19:39
Časi se res spreminjajo! Kdor je 1970+ hodil naokoli s plastično vrečko, običajno iz Italije, je bil "frajer", sedaj pa , ko greš iz supermarketa obložen s plastiko, te gledajo že kot morilca!:(
Malosutra
# 14.06.2018 ob 17:31
arbiter
si pozabil povedat da je solastnik čistilne naprave v kopru polovično Izola ,ki pa nima nobene besede pri upravljanju.
maslo naše vrle brede pečan.
zapravico
# 14.06.2018 ob 08:25
No novinarji boste poslali nekoga v albanijo,da malo povprašate kako s temi odpadki?.Aja se vam ne da, je najlepše iz naslonjača pisat prispevke,važno da je prispevek,drugo vas ne briga.
Gepard007
# 14.06.2018 ob 07:57
@Lupo: Zapelji se kdaj na kakšno deponijo, da ne boš takšne tle klobasal...
firtoh
# 13.06.2018 ob 16:39
Tole o stanju našega morja je zelo diskutabilno. Meteorne vode gredo direkt v morje,pa še marsikaj drugega.Zraven imamo dva velika pristanišča,vsak tanker ali ladja ima tudi balastno vodo...
Ampak za čuda,vsako sezono imamo v naših obmorskih kopališčih modro zastavo,da ne govorim o senzoričnih lastnostih našega morja.Turistična sezona mora biti tudi, če malo prirejamo rezultate
kingeston
# 13.06.2018 ob 14:35
Tukaj pa nihče ne omenja imen, da se ne bi kaj komu zameril. Ampak je krivo "človeštvo". 95% smeti pride v morje iz Azije in Afrike. Ampak krivi smo vsi.

jasna stvar. SJW borci so se zmenili da smo zdravi beli civilizirani moški krivi za vse tegobe tega sveta.
vse nerazvite države tega sveta, ki ne poznajo komunale in tam namesto vode teče reka smeti v morje, pa se ne omenja v svinjanju sveta. samo na zahodu moramo paziti da ja ne vzamemo vrečke preveč na blagajni supermarketa...
Drummer
# 13.06.2018 ob 12:56
Zakaj se ne pritisne na proizvajalce, da začnejo uporabljati razgradljive materiale (palčke za ušesa is stisnjegega papirja)...itd. Potrebno je sprejeti zakone na ravni EUja...mi bomo pa to seveda plačali, tako kot vedno. Koga so motile steklenice?
janipapillon
# 12.06.2018 ob 22:29
Kaj pa plastika iz pralnega strojja?
S tega stališča že desetletja skorajda ne nosim plastikfantastik cot, ampak največ volnena in nekaj bombažna olačila.
janipapillon
# 12.06.2018 ob 22:27
GORILA
# 12.06.2018 ob 15:44
...vse te mercator vrečke so iz razgradljive plastike.

In iz razgradljive plastike dobiš mikroplankton in ne mikroplastiko.
GORILA
# 12.06.2018 ob 15:43
@slovenskisin
Pasji drek pa sam smrdi, v smislu narave je pa blagodejen...gnojilo pa to :)

...še posebej za kakšno kravo na pašniku, ki ob užitju tega blagodejnega pogine!
RJSlo
# 12.06.2018 ob 15:43
Slovensko morje onesnažuje plastika, ne pa kemikalije
--------------------------------------------------
No ja. Spremenjeno mnenje skozi desetletja? Reka Po/Pad nič več ne prinaša strupenega mulja v Jadran, ki ga tokovi zaneso na našo stran? Stare knjige/učbenike za geografijo lahko vržemo fkraj? Učitelje in profesorje geografije, ki so nas učili drugače pa v penzijon?

Pod muljem na slovenski strani ni več težkih kovin?
GORILA
# 12.06.2018 ob 15:44
@sviit
Bi bil res prevelik problem jih zamenjati z razgradljivimi iz papirja?

...vse te mercator vrečke so iz razgradljive plastike.
KLIPAN
# 12.06.2018 ob 08:38
@zapravico
"Za jadransko morje so navečji krivci Albanija,ki vse odpadke vozi s kamioni direkt v morje,in to priplava do nas."

Krivi smo vsi ljudje, ki uporabljamo plastiko. Ker vemo, da bomo uničili svet zaradi nje, pa jo vseeno uporabljamo.
Monopattern
# 12.06.2018 ob 18:48
Zdaj se prodaja tudi palčke z ročajem iz kartona. Tu ne vidim problema, da se jih vrže v WC, ker so v bistvu enake kot WC papir.
Sibid
# 12.06.2018 ob 10:22
Slovensko morje onesnažuje plastika, ne pa kemikalije
6 ton živega srebra na leto se zlije v Piranski zaliv...
Lupo
# 12.06.2018 ob 09:00
To so majhni koraki, a predvsem v gospodinjstvih moramo skrbno ločevati odpadke.

Spoštovani g. Bajt. Ste kdaj govoril s kom od vodilnih na Komunali?

Tam ločene odpadke odlagajo na isto deponijo!
mihče
# 12.06.2018 ob 08:34
Svinja je kralj živali, za ribe pa....
Kazalo