Na severni strani Alp je od sobote zjutraj zapadlo več kot pol metra snega, ponekod sneženje še ni ponehalo, vremenoslovci pa napovedujejo novo močno sneženje v torek. V gorah naj bi zapadlo meter novega snega, v nižinah pa med 30 in 80 centimetri.

Avstrijo je v preteklih dneh zajelo močno sneženje. Vozniki v Untertauernu na Solnograškem nameščajo verige na kolesa avtomobilov. Foto: EPA
Avstrijo je v preteklih dneh zajelo močno sneženje. Vozniki v Untertauernu na Solnograškem nameščajo verige na kolesa avtomobilov. Foto: EPA

Stopnja snežnih plazov še vedno ostaja visoka, in sicer 4. na petstopenjski lestvici. Kljub opozorilom pa so se nekateri smučarji v nedeljo podali na turno smuko, kar se je za štiri končalo usodno, več ljudi pogrešajo.

Sneženje ohromilo življenje v Avstriji

Plazovi pokopali štiri smučarje
V zvezni deželi Predarlsko na zahodu Avstrije sta v nedeljo v ločenih nesrečah umrla nemška turna smučarja, ki sta ju pod seboj pokopala snežna plazova. Blizu kraja Schoppernau poročajo o plazu, ki je pod seboj pokopal 26-letnega smučarja, blizu Damülsa pa je pod plazom umrl 32-letni Nemec. Na smučišču Gargellen na Predarlskem se je v nedeljo smrtno ponesrečila tudi 24-letna švicarska deskarka, ki je na enem izmed smučišč zapeljala s proge, drsela po strmini in z glavo naprej padla v kup snega.

Obilno sneženje po evropskih državah

Dva lovca pokopana pod dvema metroma snega
Potem ko so na Solnograškem od sobote pogrešali dva lovca, ki se nista vrnila s pohoda v gorovju Tennengebirge, so reševalci danes našli trupli 28-letnika in njegove 23-letne partnerke. Pohodnika je očitno presenetil snežni plaz, njuni trupli sta bili pokopani pod dvema metroma in med seboj oddaljeni približno 20 metrov. V Spodnji Avstriji je sicer danes po pisanju avstrijske radiotelevizije ORF stekla reševalna akcija še za dvema pohodnikoma, ki ju pogrešajo od sobote.

Smrtne žrtve na Bavarskem in v Italiji
Na Bavarskem, kjer je prav tako močno snežilo, je smučarja v bližini Bad Tölza usodno poškodovalo padlo drevo, plaz pa je v Teisenbergu pod seboj pokopal planinko. V italijanskih Alpah nad Torinom sta umrla dva plezalca. Reševalci so njuni trupli našli na 2800 metrih nadmorske višine, poroča BBC.

Sneg povzroča velike težave tudi na Bavarskem. Foto: Reuters
Sneg povzroča velike težave tudi na Bavarskem. Foto: Reuters
Sorodna novica Avstrijski reševalci izkopali slovenskega smučarja, a oživiti ga niso mogli

Na avstrijskem Štajerskem od sveta odrezanih dva tisoč ljudi
V avstrijskem smučarskem središču Saalbach-Hinterglemm je do nedelje popoldne, ko so strokovnjaki z eksplozivom sprožili nadzorovan plaz, obtičalo okoli 12.000 turistov. Po poročanju agencije APA je na avstrijskem Štajerskem zaradi snega od sveta odrezanih okoli dva tisoč ljudi, smučišče Hochkar na meji med avstrijsko Štajersko in Spodnjo Avstrijo pa je zaprto. Na Zgornjem Štajerskem zaradi slabega vremena do preklica ne bodo leteli helikopterji.

Na Tirolskem najbolj kritične razmere v zadnjih desetletjih

Cestna podjetja imajo veliko dela s čiščenjem cestišč. Foto: Reuters
Cestna podjetja imajo veliko dela s čiščenjem cestišč. Foto: Reuters

Na Solnograškem je medtem motena oskrba z elektriko. Dopoldne je bilo brez električne energije 1.500 gospodinjstev. Na Tirolskem, kjer je ponekod v gorah snežna odeja debelejša od treh metrov, so razmere najbolj kritične v zadnjih desetletjih. Strokovnjak za snežne plazove Rudi Mair je dejal, da je zaradi napovedanega novega sneženja pričakovati "katastrofo, kar zadeva plazove". Na Tirolskem bi lahko konec tedna razglasili najvišjo, peto stopnjo nevarnosti snežnih plazov". V tej avstrijski zvezni deželi so zaradi tega že sklicali krizni štab, saj se zaradi novozapadlega snega utegne sprožiti več srednjih in večjih snežnih plazov, poroča ORF. V pripravljenosti je več helikopterjev, pa tudi vojaki alpinisti.

Sneg povzroča težave tudi na Bavarskem
Močno sneženje še naprej otežuje cestni in železniški promet na Bavarskem, kjer so ponekod zaprli tudi šole. Tudi na Bavarskem je nevarnost snežnih plazov 4. stopnje. Nekatere ceste in železniške proge so zaprte zaradi nevarnosti snežnih plazov, druge zaradi podrtih dreves in vej. Na jugu Bavarske so danes zaprte številne šole, ponekod je pouk odpovedan do vključno petka. V kraju Miesbach južno od Münchna blizu meje z Avstrijo so lokalne oblasti zaradi snega razglasile izredne razmere. Nemški vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo novo močno sneženje predvsem na jugu Bavarske, Schwarzwaldu in v Bavarskem gozdu.

Slovenija zelena, severno, zahodno in južno pa huda zima