Poskrbite za ohladitev in zadostno uživanje tekočine. Takole so nekateri ohladitev poiskali v reki Sori. Foto: BoBo
Poskrbite za ohladitev in zadostno uživanje tekočine. Takole so nekateri ohladitev poiskali v reki Sori. Foto: BoBo
false
V četrtek se bo vročina še stopnjevala in ne bo popustila tudi konec tedna. Foto: MMC RTV SLO
Najtopleje je bilo v Biljah pri Novi Gorici, Črnomlju in Kočevju
Visoke poletne temperature bodo spremljala daljša sušna obdobja
Vrhunec vročinskega vala bo v četrtek



Podatki samodejnih meteoroloških postaj Arsa kažejo, da se temperature po nižinah gibljejo med 30 in 37 °C, medtem ko je v višjih lega vseeno nekoliko prijetneje, npr. na Krvavcu, kjer je 23 °C, in na Kredarici, kjer je 17 °C. Vročina pa se bo v prihodnjih dneh še stopnjevala, vrhunec bo v četrtek, ki se bo obdržal tudi do konca tedna, in bo zgolj malenkost popustila šele v začetku prihodnjega tedna. Kljub temu bo živo srebro še vedno vztrajalo nad 30 °C.

Jutri bo pretežno jasno. Proti večeru lahko ob meji z Avstrijo nastane kakšna vročinska nevihta. Popoldne bo ponekod zapihal šibek severovzhodnik, v noči na četrtek na Primorskem prehodno šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 22, najvišje dnevne od 33 do okoli 38 °C. V četrtek in petek bo pretežno jasno in zelo vroče. V hribovitem svetu popoldne in zvečer ni izključena kakšna nevihta.

Letošnje poletje bo morda rekordno
"Dejansko so vročinski valovi v zadnjih dveh desetletjih vse pogostejši. Najbolj vroča poletja so bila v tem tisočletju, po letu 2003. Letošnje poletje kot celota bo zelo blizu rekordno vročemu poletju leta 2003. Vroča so bila tudi poletja 2015, 2013 in 2012, letošnje pa bo prekosilo vse, razen morda leta 2003. Vendar se bo tudi tistemu močno približalo," je za TV Slovenija povedal meteorolog Brane Gregorčič.

Dars: Skrbimo za delavce
Z Darsa pa so sporočili, da so se zaradi visoke temperature v Darsovi avtocestni bazi Vransko odločili, da prestavijo nekatera vzdrževalna dela na štajerski avtocesti, ki so bila načrtovana za ta teden. Gre za preplastitev voznega pasu na odseku med Lukovico in cestninsko postajo Kompolje in preplastitev prehitevalnega pasu med predorom Jasovnik in Trojanami.

Kljub temu se bodo nadaljevala obnovitvena dela na nekaterih deloviščih z obsežnejšimi in dolgotrajnejšimi obnovitvenimi, denimo med Uncem in Postojno ter med Draženci in Gruškovjem. Gre za večja delovišča, kjer delajo že dlje časa, medtem ko se na štajerski avtocesti dela še niti niso začela, so pojasnili.

Ob tem so zagotovili, da svojim terenskim delavcem tudi v vročih poletnih dneh namenjajo posebno skrb. Tako lahko vodja avtocestne baze, denimo, premakne začetek delovnega časa s pol sedme na peto uro zjutraj. Delavcem so zagotovili dodatno osebno varovalno opremo, med drugim zaščitna sončna očala, lahka pokrivala, lahko zaščitno obutev za delo v vročini in lahko osebno varovalno obleko. Vsak dan jih oskrbijo tudi s hladnimi napitki, v primeru višjih temperatur pa lahko odgovorni odredijo krajše odmore v klimatiziranih vozilih.

Poskrbljeno je tudi za cestninske blagajnike, ki delo opravljajo v klimatiziranih kabinah, ki so opremljene tako, da je preprečen vdor izpušnih plinov in vročine. Prav tako Dars spremlja opozorila glede visokih koncentracij ozona. Če bo treba, bodo dejavnosti in ukrepe prilagodili razmeram, so še navedli.

Najtopleje je bilo v Biljah pri Novi Gorici, Črnomlju in Kočevju
Visoke poletne temperature bodo spremljala daljša sušna obdobja
Vrhunec vročinskega vala bo v četrtek